Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Literatura - rze¼ba - malarstwo w GOTYKU
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
£ucz z Toviru
Poszukujê ró¿nych informacji na temat literatury, malarstwa, rze¼by gotyckiej ( z pominiêciem tych rze¼b, które s± "wbudowane" w katedry, zamki itp).
Potrzebujê zdjêæ, opisów, tekstów literackich mniej znanych, nie omawianych w szkole, analiz, interpretacji, s³owem - wszystkiego, co w jakim¶ stopniu dotyczy ww zakresu sztuk.
Bedê wdziêczna za ka¿dy link i ka¿d± informacjê.
Zdjêcia i opis architektury domów lub obiektów powszechnego u¿ytku (studnie, m³yny, ³a¼nie) równie¿ bardzo mile widziane.
Dziêki.
£uczniczka
Zygmunt
Gotyckie malarstwo ¶cienne w Polsce, red. A. Kar³owska- Kamazowa, Poznañ, 1984
_RK_
Chrzanowski, Tadeusz: SZTUKA W POLSCE PIASTÓW I
JAGIELLONÓW. Je¶li chodzi o pe³ny obraz to to jest chyba najlepsze do tej pory- je¶li interesuje Ciê jakie¶ zagadnienie szczegó³owe to tam znajdziesz bibliografiê. Powodzenia.
Agata Witkowska
Janusz Kêb³owski, Polska sztuka gotycka
T. Dobrowolski, Rze¼ba i malarstwo gotyckie w województwie ¶l±skim
J. Gadomski, Gotyckie malarstwo tablicowe Ma³opolski 1420 - 1470
Jak znajde co¶ jeszcze to wrzucê
Pozdr.
bum.gif
Izolda
S. Skibiñski, Polskie katedry gotyckie, Poznañ 1996
T. Wêc³awowicz, Gotyckie bazyliki Krakowa, Kraków 1993
T. Mroczko, Architektura gotycka na Ziemi Che³miñskiej, Warszawa 1980.
P. Crossley, Gothic Architecture in the Reigin of Kazimir the Great, Kraków 1985.(dostêpna takrze wersja polska, skrócona)

W. Sauerlander, Rze¼ba ¶redniowieczna, Warszawa 1978.
O. von Simson, Katedra gotycka, Warszawa 1989.
P. Williamson, Gothic Sculpture 1140-1300, London 1995
M skubiszewska, Malarstwo w Italii w latach 1250-1400, Warszawa 1980

Sztuka i ideologia XIV wieku, pod red. P. Skubiszewskiego, Warszawa 1978
Sztuka i ideologia XV wieku, pod red. P. skubiszewskiego, Warszawa 1978.
Pó¿ny gotyk. Studia nad sztuk± prze³omu ¶redniowiecza i czasów nowych. Materia³y Sesji stowarzyszenia Historyków Sztuki (Wroc³aw 1962) Warszawa 1965

a z malarstwa dodam jeszcze
M walicki. Malarstwo Polskie. Gotyk-Renesans- Wczesny Manieryzm, Warszawa 1961
B. Niodoñska, Ma³opolskie malarstwo ksi±¿kowe 1320-1540, Warszawa 1993.
A. S. Labuda, Wroc³awski o³tarz ¶w. Barbary i jego twórcy. Studium. Wroc³aw.

Mi³ej lektury smile.gif Pozdrawiam Izolda.
Dorota
Je¶li jeste¶ z wiêkszego miasta, to udaj siê do biblioteki Akademii Sztuk Piêknych, zbiory maj± bardzo ciekawe, hase³ szuka siê w komputerze lub katalogach tematycznych, trafiæ mo¿na na prawdziwe "per³y", niespotykane. Ksero obok, wypo¿yczyæ te¿ mo¿na. W Wawie dla osób z poza uczelni w poniedzia³ek ( 12 - 18 ) lub ¶roda. Polecam! yes.gif
Gosia Konopka ;-)
Mam kilka stronek, je¶li Ciê interesuj±.

http://webart.omikron.com.pl/PAINT/GLOSARY/GOTYK/
http://www.republika.pl/tomson1/gotyk.htm
http://www.torun.pl/portal/zawartosc.php?strona=zw_got
http://www.malopolskawita.pl/

to wszystko, postaram siê wypisaæ tytu³y ksi±¿ek, które mam w domu, ale dopiero na nastêpn± niedzielê, bo nie mam sta³ego ³±cza w domu, siedze na kafei. pozdrawiam pa, jak co¶ to mo¿na mnie ³apaæ na gadu - 1059329. Gotyk jest jedn± z najpiêkniejszych epok i bardzo mnie fascynuje, je¶li kto¶ ma ochotê podyskutowaæ, to zawsze chêtnie. smile.gif
Izolda
Jeszcze wpadlo w moje niegodne rece
A.Karlowska- Kamzowa, Malarstwo gotyckie Europy Srodkowowschodniej
prof. Gadomskiego, Gotyckie malarstwo tablicowe Malopolski t.2(1460-1500) i t.3(1500-1540), najbardziej kompletne opracowanie tego zagadnienia. Kanon.
Rowniez fajny "artykulik" Ewy Sniezynskiej-Stolot, Nagrobek Kazimierza Wielkiego w katedrze wawelskiej, w Studiach do Dziejow Wawelu, t.IV, 1978. Ciekawy ze wzgledu na podejscie do problemu od strony m.in ikonografii astrologicznej.

Niestety, nie polecam wczesniej wspomianego przezemnie Walickiego, mocno nieswiezy, w wielu punktach zdezaktualizowany.

Pozdrawiam Izolda.
Viator
Galeria on-line reprodukcji dzie³ sztuki w dobrej rozdzielczo¶ci - g³ównie malarstwo ale i rze¼ba - z mo¿liwo¶ci± wybrania dowolnego stulecia i kraju. Pod ka¿d± reprodukcjê podpiêty plik z opisem po angielsku (kolumna Comment). Dla mnie bardzo dobre ¼ród³o ikonograficzne.
http://www.kfki.hu/~arthp/index1.html
Wybraæ nale¿y zak³adkê Search i tam mo¿na okre¶liæ okres (timeline) i szko³ê (school), jak i zadaæ fragment tytu³u, autora, itp. Niestety, z obszaru Polski posiadaj± bardzo niewiele, lepiej ju¿ reprezentowane s± Czechy.
Ewa z Bydgoszcz
Jestem studentk± Historii Sztuki na UJ w Krakowie. Nie wiem jakiego poziomu merytorycznego oczekujesz. Na pocz±tek mog³a bym przes³ac Ci po prostu spis lektur do egzaminu ze sztuki ¶redniowiecznej, a trochê tego jest icon_wink.gif literaturê wybiera³ pan dr Marek Walczak, wiêc raczej powinna byc fahowo dobrana. Nie bêdê powtarza³a bibliografii po kolegach, wiêc ja¶li bêdziesz zainteresowana, po prostu daj znac na efka-b@wp.pl
Myszor
Napisze to co mam w swoim magicznym zeszyciku. Odnosi siê do sztuki w Polsce
W wieku XIV panowa³ w rze¼bie styl miêkki, natomiast w wieku XV styl ³amany. Rze¼ba zmierza³a ku realizmowi, choæ by³a jeszcze bardzo schematyczna. Przekraczanie pewnych tre¶ci dominuje nad symbolem. Dominuje symetria, rytm. Bryla by³a silnie zró¿nicowana plastycznie. Popularny by³ kamieñ, jednak pó¼niej wiêcej drewno. Rze¼ba by³a polichromowana (tzn. malowana).
Popularne by³y tzw piêkne Madonny, wygiête w litere S lub C. Przyk³adem takiej rze¼by jest Madonna z Kru¿lowej.
Innym przyk³adem rze¼by gotyckiej jest pieta. Piety by³y wykonywane bardzo ekspresyjnie. Dla niewtajemniczonych, pieta to Matka Boska z umieraj±cym Chrystusem na kolanach. Przyk³adem takiej piety jest pieta z Lubi±¿a (XIV wiek)
Inn± rze¼ba z okresu ¶redniowieczna jest rze¼ba ksiê¿nej g³ogowskiej Salomei- ¿ony ksiêcia Konrada.
Przyk³adami rze¼by gotyckiej by³y równie¿ nagrobki np Wita Stwosza. Stworzy³ on mni nagrobek Kazimierza Jagielloñczyka w latach 90 XV wieku. Znajduje siê on w katedrze wawelskiej w kaplicy ¶w Krzy¿a w Krakowie. Wykonany zosta³ z czerwonego marmuru wêgierskiego. Jest to tzw nagrobek tumbowy. Postaæ ukazana jest ze wszystkimi atrybutami w³adzy. Po bokach pojawiaj± sie symbole ziem, którymi rz±dzi³ Jagielloñczyk.
Wit sztwosz stworzy³ równie¿ ciekaw± rze¼bê gotycka jak± jest Krucyfiks w ko¶ciele Mariackim.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.