Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Co to?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Gloria z Krakowa
...Tak jak w tytule. Historyczne wykonanie, pud³o wypuk³e, gryf lekko "podkrêcony". Przypomina nieco kobzê, ale z tego co wiem, jednak nieco siê ró¿ni budow± crazy.gif Pewien lutnik stwierdzi³ kategorycznie, ¿e to po prostu lutnia, ale utrzymywa³ równie¿, ¿e kobza to instrument dêty, a gê¶le s± wy³±cznie ludowe i nie istnia³y w ¶redniowieczu, wiêc nie ufa³abym mu devil.gif
Taki sam instrument mia³ ¶p. Jacek Kaczmarski...
Fionn
Co do kobzy to mia³ racjê, to najczê¶ciej ¼le nazywany przedmiot wszechczasów ... kobza jest instrumentem strunowym... okre¶lanie szkockich dud mianem kobzy jest wiêc b³êdne.
Gloria z Krakowa
Ups, przepraszam, przejêzyczy³am siê; oczywi¶cie, ¿e utrzymywa³, ¿e jest dêty bigsmile2.gif
I dlatego te¿ zdziwi³ siê, gdy mu pokaza³am strunowca i spyta³am, czy to kobza cool.gif
Zygmunt
Nie znam siê na instrumentach, jedyne co mogê powiedzieæ to ¿e przypomina mi giternê znalezion± w Elbl±gu, bodaj XV wieczn±, opublikowan± w National Geografic Polska, maj 2004, ale ine proporcje miêdzy gryfem a pud³em rezonansowym.
Marek Hany¿ewski
A mo¿e mandora? smile.gif
S³owianka
A nie jest to gitara zrobiona na lutniê? co¶ podobnego ma kolega z bractwa. co¶ co jest gitar± ale udaje lutniê.
dodam ¿e jestem od dêtych a na strunowych tylko troszeczkê siê znam..b malutko
ale my¶lê ¿e to w³a¶nie to
Marcvs Acilivs Glabrio
Kobza- instrument strunowy szapany z grupy chordofonów. Rodzaj lutni o mocno wypuk³ym pudle rezonansowym i krótkiej szyjce. K. u¿ywana do gry solowej mia³a 2-6 strun, s³u¿±ca za¶ do akompaniamentu 8-12 strun. Popularna w Rumunii, obecnie na Bukowinie, w Mo³dawii, Dobrud¿y, na Wo³oszczy¼nie. W Polsce znana w XVI i XVII w.
S³ownik Szkolny Muzyka-WSiP-Warszawa 1991

Tyle mówi s³ownik, a rysunek do niego za³±czony, jest zabójczo podobny do tego, który wstawi³a¶.
Pozdro smile.gif
Gloria z Krakowa
W³a¶nie z grubsza tyle samo wiem o kobzie cool.gif , st±d wiêc hipoteza. W dawnych wiekach gitarê nazywano te¿ czasem kobz±. Niestety na rycinach które znam, kobzy maj± nieco krótsz± szyjkê (za³±cznik nieco ko¶lawo narysowany, ale mi siê nie chcia³o) i przypominaj± raczej teorban, z którym zreszt± s± spokrewnione. Ty³ pud³a ponoæ powinien byæ wykonany z jednego kawa³ka (mój jest ¿ebrowy), choæ jako¶ sobie tego przy panuj±cych wypuk³o¶ciach nie wyobra¿am. No i sze¶æ strun?
A w Polsce, je¶li siê nie mylê, kobza by³a ju¿ chyba wzglêdnie znana trochê wcze¶niej...

Raczej nie jest to gitara stylizowana "na co¶ tam innego". Widzia³am w trzech ró¿nych miejscach trzy egzemplarze tego instrumentu, niemal bli¼niacze, jednak nie wygl±daj±ce na jak±¶ wypuszczon± seriê jednego rzemie¶lnika. Na wszystkich powtarza³ siê motyw trójdzielnego listeczka - wêszê tu jak±¶ wschodni± robotê. Panie w desie nie umia³y nic na ten temat powiedzieæ; my¶la³y, ¿e to mandolina szczerba.gif

Pierwotna giterna nawet nie wiem jak wygl±da... Niezbyt podobna do wspó³czesnej gitary? ten kszta³t chyba do¶c wcze¶nie siê pojawi³... A mo¿e ma kto¶ jakie¶ zdjêcia? smile.gif

W ka¿dym razie... Nikt mnie nie wy¶mieje, je¶li siê z tym poka¿ê na turnieju, prawda? bigsmile2.gif
Zygmunt
Zdjêcie- proszê bardzo
http://ng.onet.pl/69,15128,4,galeria.html
Gloria z Krakowa
No to jak na mój gust zdecydowanie nie jest to giterna bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Banita
Mo¿e ten pan bêdzie co¶ wiedzia³ - ale ostrzegam, jest Amerykaninem!
http://www.cumpiano.com
Facet zajmuje siê g³ównie gitarami, ale restaurowa³ renesansow± lutniê wykonana przez Manouka Papaziana (to chyba jaka¶ znana persona?). Lutnia by³a przerobiona, dodano takie cu¶ na gryfie... mo¿e on rozpozna instrument albo skieruje ciê do odpowiednich ludzi smile.gif . Poni¿ej skrót do artyku³u o restauracji lutni czy czego¶tam...

http://www.cumpiano.com/Home/Scrapbook/Arc...e/archlseq1.htm
http://www.cumpiano.com/Home/Scrapbook/Arc...e/archlseq2.htm

Proszê nie biæ, ale w kwestii instrumentów to ja jestem noga sto³owa!!!!!! Po prostu kiedys sam chcia³em wykonaæ lutniê i - tam trafi³em.

Aha, lutni oczywi¶cie nawet nie próbowa³em wykonaæ smile.gif
megamrok
Na 80% tajemniczy instrument z pierwszego postu jest pó¼n± lutni± ze schy³ku
okresu ¶wietno¶ci tego typu instrumentów, czyli - XVIII w. Mo¿e byæ tak¿e XIX wieczn±
kopi± (podróbk±?) tego instrumentu.
Z ostatniej chwili - niestety, wcze¶niej równie¿ spotyka siê takie (zbli¿one) kszta³ty lutni
( nawet w XVI w, ale zazwyczaj g³ówki s± bardzo odgiête do ty³u).
Na moje ¶rednio fachowe oko to koniec XVIIIw...
Co¶ podobnego ma w rêkach Bohun w filmie "Ogniem i Mieczem".
O! Jak mi podpowiadaj± taki instrument ma cz³owiek z grupy "KARABELA" z Wwy.

to tyle
Mmrok
Blondi
CYTAT(megamrok)
Z ostatniej chwili - niestety, wcze¶niej równie¿ spotyka siê takie (zbli¿one) kszta³ty lutni  ( nawet w XVI w, ale zazwyczaj g³ówki s±  bardzo odgiête do ty³u).

Za³±czam dwa linki na ikonografiê XVI-wiecznych lutni. Faktycznie zbli¿ony kszta³t i odgiête g³ówki:

Miniatura Eli¿biety I autorstwa Nicholas Hilliarda, 1576.

Ilustracja Tobiasa Stimmera, I po³. XVI wieku

Pozdrawiam,
Blondi
Joanna
Witam!

Rysunek owy jak na moje oko przedstawia tzw. gitarolutnie, mamy cos takiego w naszym zespole. Ma 6 strun jak gitara i gryf tak¿e podobny, ale pud³o jak lutnia. Z tego co pamiêtam jest to wspó³czesny "wymys³".

pozdrawiam
Piotr £uniewski
Witam!

Co to jest tak naprawdê, na podstawie czarnobia³ego rysunku bedzie trudno ustaliæ.
Lutnia to w ¦redniowieczu i Renesansie najpopularniejszy instrument strunowy wystepujacy w bardzo duzej ilosci odmian, strojów itd. Czasem jednostkowy lub zaledwie w kilku egz. danego typu. W ka¿dym kraju nieco inny.
Ale faktycznie wygl±d i ilo¶æ strun sugerowa³by jedn± z dwóch koncepcji:
albo pózna lutnia XVIIIw. czy XIXw. o menzurze ukszta³towanej pod wp³ywem gitary lub te¿ wytwarzana wspó³czesnie tzw. gitarolutnia czyli gitara stylizowana na lutniê.

A po za tym popatrzcie ( jesli ktos tego nie widzia³ ):

http://www.lutesandguitars.co.uk/

Pozdrawiam!
Pawe³ Lipnicki
Megamrok ma trochê racji - rzeczywi¶cie mam tak± lutniê i prawdopodobnie
jest to koniec XVIII w, albo pocz.XIX-tego. Natomiast instrument na rysunku
ma trochê krótszy gryf - ale moze to przeoczenie rysownika...
100krotka
bo w ostatni± niedzielê wrze¶nia kupi³am w³a¶nie takie co¶... najpierw mysla³am, ¿e to lutnia, ale potem zosta³am u¶wiadomiona, i¿ lutnia ma "z³amany" gryf...

jest to lauta smile.gif

co¶ pomiêdzy gitar± a lutni± smile.gif
i nie jest to "wspo³czesna aran¿acja"; pochodzi to z okresu trochê pó¼niejszego ni¿ lutnia
mo¿na to stroiæ lutniowo (E-e) lub gitarowo (G-g)

ja tylko tyle o tym wiem ;)

i w³a¶nie chcia³am siê zapytaæ czy co¶ kto¶ wie na temat lauty - z jakiego okresu to pochodzi, jak na tym grano etc...
happy.gif
100krotka
Gloria, mam do Ciebie jeszcze takie ma³e pytanko:

Czy na rozecie jest lira a pod/wokó³ niej 2 ga³±zki ??
Gloria z Krakowa
Hm, jak ¶rednio wyra¼nie widaæ na rysunku (ale proporcje miêdzy gryfem a pud³em odda³am poprawnie, Pawle) ta dziura po¶rodku niestety nie zawiera ¿adnej ozdobnej rozetki. Ale listeczki, owszem, s±, i to chyba jest regu³a, bo na innych egzemplarzach, które widzia³am, te¿ by³y.
Lutnia (pojêcie wzglêdne) nie musi mieæ koniecznie "z³amanego" gryfu. Np. taka kobza to te¿ lutnia, a nie ma...

A o laucie nie mam bladego pojêcia. S³ysza³am ju¿ gdzie¶ tê nazwê, niestety jednak póki co niczego nie mogê na ten temat znale¼æ. W ka¿dym b±d¼ razie - skoro w RR zasadniczo toleruje siê gitary, to na nasze zabawki tym bardziej nikt nie powinien krzywo patrzeæ icon_wink.gif
Pawe³ Lipnicki
Te¿ uwa¿am, ¿e nasze zabawki s± piêkne, aczkolwiek
niezbyt g³o¶no brzmi±ce... Co do rozetek - zazwyczaj
by³y bardzo delikatne, czêsto siê ³ama³y - w koñcu z nich
zrezygnowano, zostawiaj±c sam otwór.
Gryfy nie by³y standardowe, mog³y byæ
ró¿nej d³ugo¶ci. smile.gif
pzdr! P. L.
[/list]
100krotka
Gloria, nasze cudeñko mog³o tak wygl±daæ... smile.gif
u mnie to mo¿liwe, bo mam z³amany koniec gryfu...
Gloria z Krakowa
To¿ teorban po prostu. Ty¿ pikny king.gif
BrovariuS
Ludzie!!
To jest najzwyklejsza w ¶wiecie GITAROLUTNIA!!nie zadne ge¶le gusli lutnia teorba czy inne cudo!
Widaæ jak byk na rycinie ze sa klucze od gitary jest ich 6.Na allegro czesto sie takie widuje,nawet teraz jest jedna.
Lutnia ma zawsze z³aman± g³ówke i minimum 13 strun a ten Pan z Ameryki gra na teorbie czyli basowej lutni!
Lutnia jest na zdjeciu i podaje link do strony allegro z gitarolutnia

http://allegro.pl/item131488899_stara_lutn...sprawna_2_.html

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Lecheor
CYTAT(BrovariuS @ 23:56 01.10.2006) *
Lutnia ma zawsze z³aman± g³ówke i minimum 13 strun

Jeste¶ pewien? Bo ja siê z tob± nie zgodzê.
CYTAT
a ten Pan z Ameryki gra na teorbie czyli basowej lutni!

Jeste¶ pewien? Bo ja siê z tob± nie zgodzê. Sprawd¼, co to jest chitarrone i czym siê ró¿ni od pozosta³ych arcylutni (a nie "lutni basowych").
Hasintus
CYTAT(BrovariuS @ 23:56 01.10.2006) *
Lutnia ma zawsze z³aman± g³ówke i minimum 13 strun...

Lutnie w ¶redniowieczu mia³y 4 pary strun czyli razem 8, renesansowe 6 par = 12. Natomiast to co jest wa¿ne to ¿e, lutnia ma krótki gryf i "podwójne" struny. G³ówka mo¿e byæ prawie prostopad³a do gryfu, ale te¿ mo¿e byæ wygiêta podobnie jak na rysunku Glorii (lutnie XVIIIw). Kobza to te¿ rodzaj lutni i te¿ jest kilka odmian np. rumuñska ró¿ni siê bardzo od ukraiñskiej.
BrovariuS
Lutnia
dawny instrument muzyczny z grupy chordofonów szarpanych. Pud³o rezonansowe w kszta³cie po³ówki migda³a jest przykryte p³yt± rezonansow± z okr±g³ym rze¼bionym otworem zwanym rozet±. Gryf zwieñczony jest komor± ko³kow± przytwierdzon± pod k±tem 90°. Liczba strun w zale¿no¶ci od rodzaju instrumentu wynosi: od 11 do 26. Wykonawca szarpie struny palcami. Lutnia zosta³a przywieziona do Europy z krajów arabskich we wczesnym ¶redniowieczu. Bardzo szybko zdoby³a popularno¶æ s³u¿±c do akompaniamentu lub gry solowej. Obecnie jest wykorzystywana prawnie wy³±cznie do wykonywania muzyki dawnej.

Teorba
instrument muzyczny z grupy chordofonów szarpanych, rodzaj lutni basowej. Ma owalny, wypuk³y, rezonansowy korpus oraz szerok±, d³ug± szyjkê zakoñczon± podwójn± komor± ko³kow±. Szyjka zaopatrzona jest w jelitowe struny, które przyczepione s± do p³askiego podstawka, przyklejonego do p³yty rezonansowej. Dziel± siê one na: 7 strun melodycznych i 7 basowych (burdonowych). Teorba powsta³a na prze³omie XVI/XVII wieku i wkrótce rozpowszechni³a siê jako instrument s³u¿±cy do akompaniowania przy ¶piewie oraz wykonawstwa solowego. Niemal ca³kowicie zanik³a w XVIII wieku.

Chitarrone
strunowy szarpany instrument muzyczny, popularny w XVI - XVIII wieku. Jest odmian± teorbanu, lecz posiada od niego znacznie d³u¿sz± szyjkê, ale mniejszy korpus. Posiada struny melodyczne (1 pojedyncza i 5 podwójnych) oraz struny basowe w liczbie 5-8. Chitarrone by³o czêsto u¿ywane do akompaniamentu przy utworach wokalnych i kameralnych jako instrument realizuj±cy basso continuo.

Mam bardzo dobrego znajomego wybitnego profesjonaliste lutniste,wybaczcie wiêc ale swoje wiem.

Okre¶lenie lutnia ma minimum 13 strun pad³o przypadkowo dla u¶wiadomienia niektórym,którzy mocno myl± i nazywaj± gitarolutnie lutni± czym przedewszystkim ró¿nia sie te instrumenty.Je¿eli kto¶ zobaczy gitarolutnie odrazu bedzie wiedzia³ ze to nie lutnia bo pomy¶li ze lutnia ma "na¶cie" strun.13 pad³a bo mam lutnie 13-sto strunow±:D:D:D

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Lecheor
S³uchaj patafianku, po jaki ch** wklejasz kawa³ wikipedii i strony http://www.amaryllis.pl/muzyka.html???
I po co straszysz "bardzo dobrym znajomym wybitnym profesjonalist± lutnist±"???
Ja mam znajomego murarza, ale swojego o robieniu zaprawy nie wiem. I nie zamierzam udawaæ, ¿e wiem, wklejaj±c cytaty z "Muratora".
Rozumiem, ¿e twój "bardzo dobry znajomy" powiedzia³ ci, ¿eby¶ wklei³ te bzdety z netu?
"Definicje", które poda³e¶ mog± siê co najwy¿ej sprawdziæ w nauczaniu na poziomie podstawówki. Je¶li masz wiêksze ambicje, to napisz co¶ sam. Mo¿esz równie¿ kupiæ bilecik na skm, podjechaæ kawa³ek i policzyæ struny na lutni anio³ka z tryptyku Memlinga, mo¿e czego¶ siê nauczysz.

P. S. W celu skatalizowania procesów my¶lowych mo¿esz wej¶æ do ko¶cio³a Mariackiego (chyba ¿e ze wzglêdu na postbehemothyzm nie chadzasz w takie miejsca), tam w ambicie jest fresk z Ukoronowaniem NMP, przedstawiaj±cy m. in. anio³ka z lutni±. Policz struny i pomy¶l.
muzykus
Kochane dziewczyny!
Przepraszam za ton powitania, ale przez wzgl±d na mój s³uszny wiek, nie obrazicie siê na mnie.
Mam równie¿ co¶ takiego w domu i ma³o tego czasem na tym grywam. Cz³owiek, u którego to kupowa³em by³ wiekowym staruszkiem, nestorem lutników wroc³awskich i on¿e stwierdzi³ wysy³aj±c mi instrument, ¿e jest to lutnia barokowa. Chyba siê na tym zna³. Ponadto jeden z lutników do którego siê uda³em (niestety ju¿ nie¿yj±cy) pod Lublinem potwierdzi³ tê diagnozê.
Moim zdaniem to lutnia, bo kobz± nazywano na Ukrainie bandurê. To te¿ instrument strunowy tyle, ¿e du¿o wiêkszy (wiêcej równie¿ strun posiada) i technika gry na nim o wiele trudniesza.
Pozdrawiam ¶piewaj±cych i graj±cych.
Przepraszam za jako¶æ zdjêcia - to tylko aparat w komórce.
Lecheor
Pytanie co prawda nie jest skierowane do mnie, ale siê odezwê. To gitara lutniowa (ew. lutnia gitarowa, gitarolutnia), czyli co¶, o czym ju¿ tu wspominano (w steku g³upot niejakiego Brovariusa ta jedna konstatacja by³a per³± prawdy). Lutnicy, którzy siedz± na co dzieñ przy wyrobie skrzypiec i gitar, zazwyczaj ma³o wiedz± o instrumentach dawnych, st±d b³êdna indentyfikacja.
Hasintus
CYTAT(Lecheor @ 11:36 24.10.2006) *
To gitara lutniowa (ew. lutnia gitarowa, gitarolutnia), czyli co¶, o czym ju¿ tu wspominano (w steku g³upot niejakiego Brovariusa ta jedna konstatacja by³a per³± prawdy). Lutnicy, którzy siedz± na co dzieñ przy wyrobie skrzypiec i gitar, zazwyczaj ma³o wiedz± o instrumentach dawnych, st±d b³êdna indentyfikacja.

Ojejku zaczynam traciæ wiarê w ludzi oraz szacunek dla twojej erudycji. Wobec tego pytam czy to gitara lutniowa? A mo¿e lutnia gitarowa? Czy mo¿esz przyjrzeæ siê rysunkowi Glorii i okre¶liæ % lutniowo¶ci lub gitarowo¶ci. I w koñcu mo¿e ustalmy jakie parametry musi spe³niaæ instrument aby go okre¶liæ lutni± a kiedy gitar±. A wogóle co ma wspólnego ten instrument z gitar±.
BrovariuS
Po postach widaæ,ze gitarolutnia to ciekawy instrument:Dtyle wywodów:D
Dlaczego gitarolutnia??a no bo dlatego,¿e ma struny od gitary,jest strojona jak gitara,ma menzure gitary czyli odleg³osæ od strunoci±gu do podstawka,ma klucze gitarowe.Progi s± metalowe jak w gitarze.Moim zdaniem u¿ywaj± jej osoby których nie staæ na lutnie:/i wykorzystuj± j± w zespo³ach bo na pierwszy rzut oka jak kto¶ sie nie zna to powie,ze lutnia:DJak kto¶ chce wiedziec czym charakteryzuje sie lutnia to niech poczyta np.w internecie o lutniach,zdobedzie wiedze ogólna pomocna w odró¿nianiu lutni od gitarolutni,ja nic nie bede pisa³ bo jeszce oberwe za niew³asciwe i niezgodne z rzeczywisto¶cia obja¶nienia szczerba.gif

Dobrze,¿e nikt nie myli lutni z gitar±:d:d:d
Lecheor
Hasinte, postaram siê zachowaæ Ciê przy wierze i odbudowaæ szacunek. Napiszê poni¿ej traktat De similitudine zoologiae et organologiae, który byæ mo¿e odpowiednio zobrazuje nakre¶lony przez Ciebie problem terminologiczno-morfologiczno-klasyfikacyjny.
W Australii ¿yje urocze zwierz±tko. Nazywa siê jamraj królikowaty, zwane jest równie¿ wielkouchem króliczym, po ³acinie za¶ jego nazwa to Macrotis lagotis. Teraz mo¿emy postawiæ problem: ile w tym torbaczu jest jamrajowato¶ci, a ile królikowato¶ci? Czy królik wielkouchy bêdzie tym samym, co "królik jamrajowaty", etc.
Problem rozwi±zuje systematyka (mo¿e ju¿ pomijaj±c stopnie od domeny do gromady):
podgromada: Theria (ssaki ¿yworodne)
szczep: Metatheria (ssaki ni¿sze)
nadrz±d: Marsupialia (torbacze)
rz±d: Peramelemorphia (jamrajokszta³tne)
rodzina: Peramelidae (jamrajowate)
gatunek: Macrotis lagotis
Wiemy teraz, ¿e zbie¿no¶ci systematyczne miêdzy jamrajem królikowatym i królikiem koñcz± siê na stopniu podgromady (Theria, czyli ssaki ¿yworodne), wiêc maj± mniej ze sob± wspólnego ni¿ ja czy Ty z marmozet± lwi±, a nawet s³oniem, mysz±, delfinem czy humbakiem. Podobieñstwo jest jedynie morfologiczne (tzw. konwergencja), tak jak w przypadku ³ap turkucia podjadka i kreta, skrzyde³ pterodaktyla i nietoperza, szczekuszki i ¶wistaka etc. (uprzedzam, ¿e prof. Giertych natychmiast zakwestionowa³by te rozwa¿ania)
W zoologii wydaje siê to ³atwe (oczywi¶cie jest to tylko pozór i uproszczenie, zoologów z góry przepraszam), teraz przenie¶my to na grunt organologii.
Mamy instrument, który morfologicznie kojarzy siê na pierwszy rzut oka z lutni± (w znaczeniu "gatunkowym", tj. nieklasyfikacyjnym), poniewa¿ ma sklepione pud³o rezonansowe - ten element od razu rzuca siê w oczy, a przecie¿ nazwa "gitara" od razu konotuje w powszechnym mniemaniu posiadanie p³askiego spodu i prostopad³ych boczków (wiêc chitarra battente to ju¿ nie gitara? icon_wink.gif ). Jest to wiêc taka cecha, jak du¿e królicze uszy u jamraja. Pozosta³e elementy jednak wykazuj± 100% "gitarowo¶ci". Mo¿emy to stwierdziæ przy analizie budowy szyki i komory ko³kowej, 100% gitarowo¶ci wykazuj± struny i ich mocowanie (jedynie kszta³t strunoci±gu jest stylizowany na "lutniowy"), otwór rezonansowy (wiem, ¿e akurat to dyskusyjne, ale uwierzcie). W rzeczywisto¶ci jest to gitara stylizowana na lutniê, a nie hybryda. To instrument produkowany w manufakturach w II po³. XIX i na pocz±tku XX w., który by³ przydatny wszedzie tam, gdzie potrzebowano romantycznego powiewu archaizmu, wiêc w nowobogackich domach, teatrach, burdelach (w XIX w. budowano te¿ gitary stylizowane na liry, wiêc koncept nienowy). Zauwa¿, ¿e technika gry (czyli co¶, co decydowa³oby tu o "grupie taksonomicznej" smile.gif ) w jego przypadku musia³a byæ w przewa¿aj±cym stopniu "gitarowa" - sze¶æ pojedynczych strun, zamocowane na sta³e progi (na rysunku mo¿e nie widaæ tego, lecz ¶wiadcz± o tym miêdzyprogowe znaczniki), etc., zreszt± kto wówczas umia³ graæ na lutni (no tak, Arnold Dolmetsch cool.gif )? Pracownice lupanarów, które umia³y co¶tam pobrzd±kaæ na gitarze bra³y toto w delikatne d³onie i mog³y od razu graæ: tyle samo strun, tak samo siê stroi, szarpie, podobna menzura (a kiedy ustala siê menzura gitary? icon_wink.gif ). Z lutni tylko kszta³t pud³a (a i to niezupe³nie), oraz jego budowa (a i to niezupe³nie, bo zdarza³y siê np. z kilkoma ¿eberkami i p³askim dnem). Czyli jamraj, tyle, ¿e z króliczymi uszami, ergo: jamraj królikowaty.
Teraz we¼my siê za nazwê: gitara lutniowa (jamraj królikowaty), lutnia gitarowa (wielkouch króliczy), gitarolutnia (jamrajokrólik smile.gif ). Jestem oczywi¶cie za pierwsz±: okre¶la na pierwszym miejscu "gatunek", drugi cz³on za¶ uwypukla "zapo¿yczon±" cechê morfologiczn±, specyficzn± (a raczej subspecyficzn±) dla danego "podgatunku" instrumentu. Druga jest w u¿yciu, bo w pewnym sensie nobilituje ten instrument, dziêki temu np. ³atwiej go opyliæ na Allegro, bo jaki¶ jeleñ siê nabierze, ¿e to lutnia i bêdzie chcia³ przy tym ¶piewaæ Greensleeves. Nie uwa¿am jej za precyzyjn±, bo jest jak "wielkouch króliczy" - na pierwszym miejscu stawia cz³on, który odnosi siê do najbardziej uderzaj±cej cechy morfologicznej (oczywi¶cie dok³adniejsz± kalk± by³oby "wielkouch jamrajowaty", ale entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem i ciach go Ockhamem! smile.gif ). Trzecia to zbitka, która jest raczej marnym kompromisem (co nie przeszkadza w tym, ¿e siê jej u¿ywa), chocia¿ sk³ania do pewnej refleksji, zw³aszcza, je¶li porównamy j± z "kotofretk±" czy "tchórzofretk±" icon_wink.gif . Podobne problemy ma terminologia obcojêzyczna (np. "lute guitar", obok "guitar lute"), ale w to ju¿ nie wchodzê, bo mój tractatus siê zbyt przed³u¿a.
Mam nadziejê, ¿e wypad³em przekonuj±co. Je¶li to nie wystarczy, mogê rozpisaæ systematykê bigsmile2.gif
A teraz zastanówmy siê, czy chomik panda jest nied¼wiedziem, skoro uznano ostatnio, ¿e panda wielka nale¿y jednak do nied¼wiedziowatych... albo ile jest w lirze korbowej z liry, a ile z korby cool.gif
Leszek Pelc
Gdyby kto¶ chcia³ ogl±dn±æ parê piêknych instrumentów lutniowych - polecam stronê Stephena Barbera i Sandi HarrisLutes and guitars . Warto przegl±dn±æ ich katalog i pocieszyc oko zarówno ró¿norodno¶ci± instrumentów jak i wirtuozeri± wykonania .
Lecheor
Zaryzykujê icon_wink.gif Na Allegro i Ebay bywaj± karty pocztowe z pocz. XX w., na których widniej± ró¿nej ma¶ci modelki (o ró¿nym stopniu roznegli¿owania), graj±ce lub dzier¿±ce gitarê lutniow±.
Niech te ni¿ej zamieszczone pos³u¿± jako materia³ dydaktyczny (Vislav, nie kasuj! S± odziane!), a jak kto¶ chce, to niech kupi - ot taki substytut jamraja cool.gif
Dziewczê prerafaelickie
Edwardian Lady
Bei der Laute smile.gif
Vislav
Witam

Posprz±ta³em - mo¿na kontynuowaæ. smile.gif

pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.