Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ogólna charakterystyka XIII wieku.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Tubular_bell
Witam.
Chcia³bym poruszyæ temat XIII wieku. Dok³adnie chodzi mi o charakterystykê uzbrojenia z trzynastego stulecia. Ja osobi¶cie nie znam siê du¿o na tym i poprzez ten post chcê zdobyæ troszkê do¶wiadczenia. Jakie by³o uzbrojenie ochronne. Przeszywka, nogawice przeszywane na to kolczuga che³m z podwieszk± ? Tylko tyle czy by³y u¿ywane elementy p³ytowe? Wydaje mi siê ¿e nie mo¿na dokladnie stwierdziæ ¿e tego elementu nie by³o w u¿yciu w XIV wieku, a innego jeszcze wtedy nie bylo. Czy to nie by³o tak ¿e wtedy ludzie id±cy walczyæ zaklaali cokolwiek? Zakladali zbroje swoich dziadków gdy¿ nowe by³y bardzo drogie ? Co tym s±dzicie ?

Pozdrawiam
Rafa³ Molik
Nie, raczej starali siê mieæ zbroje jak najnowsze io nie szczêdzili na nie wydatków (w koñcu od tego zale¿a³o ich ¿ycie). Nie znam siê zbytnio, ale w XIII w. by³y ju¿ chyba miski kolanowe i ³okciowe.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ogólnie polecam Bibliê Maciejowskiego. Bardziej ogólnie ciê¿ko, ale i bardziej szczegó³owo te¿ ciê¿ko smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Hula
To jest wiek krucjat, a wiêc garnki, kolczugi wraz rêkawami z mitynkami i gdzieniegdzie z kapturami (oczywi¶cie pod spodem przeszywka), nogawice kolcze na watowanych nogawicach, obszerne szaty zakrywaj±ce zbroje (coby siê w s³onku na wschodzie nie upiec). Do tego miecz jednorêczny, topór lub maczuga, konik oczywista i jaka¶ kopia smile.gif
Elementy p³ytowe skromne i rzadko, g³ównie jest to okres ¶wietno¶ci kolczugi na ca³ym ciele.

To tak pokrótce, mo¿e kto¶ co¶ doda bo nie jestem ekspertem XIII wieku smile.gif
Pozdro.
Wotawa
Dzwonrurowy sobie zajrzy do jakiej¶ podstawowej lekturki n/t uzbrojenia w XIIIw, a ja zwine za kilka dni ten ttemat, bo szkoda gadaæ.

A co do krucjat, to zaczê³y sie tak z prz³omem XI i XIIw, wiêc XIIIw by³ co najwy¿ej drugim wiekiem krucjat. :-)
wbtrzcina
Czo³em.

chcia³em sie zapytaæ o naramienniki przypinane do kolczugi. z czego je zrobiæ i czym przymocowaæ.
i jescze jedno. czym obiæ krawêdzie tarczy tak aby byle zgodne z XIIIw. w (skóra czy stalowy k±townik)?

diêkuje z góry..

bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Kornik
Witam!

To zale¿y o jakie naramienniki Ci chodzi. A co do tarcz - to stanowczo skóra (z tego co siê orientujê, to z k±townikiem prawie nigdzie Ciê nie wpuszcz±, je¶li nie ze wzglêdu na historyczno¶æ, to na pewno przez wzgl±d na bezpieczeñstwo.

Pozdrawiam!
wbtrzcina
Dziêki. a naramienniki ( tak przypuszaczam ze sie to tak nazywa) za³±czam 2 foty.
Boran
CYTAT
naramienniki ( tak przypuszaczam ze sie to tak nazywa)

po angielsku siê toto zowie ailettes. poni¿ej link do tematu o nich:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1813
wbtrzcina
Dziêkuje ... juz wiem wszystko
respekt.gif
wbtrzcina
Chcia³e msiezapytac czy w XIII w byly stosowane takie ochrony r±k i nóg? a jesli tak to czy zak³ada³o sie je na rekawy kolczugi
za³±czam 2 foty
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.