Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wojsko W³adys³awa ksiêcia mazowieckiego
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
behemoth
Witam
Szukam informacji na temat uzborjania wojska W³adys³awa ksiêcia mazowieckiego oraz z kim on walczy³o szczególnie interesuje mnie jaka¶ bitwa w 1439.Je¿eli kto¶ posida jak±¶ wiedze na ten temat to prosze o powdzielenie sie ni± i nie odsy³anie do googli bo tam ju¿ szuka³em szuka³em i nic nie znalaz³em.
sulsa
Witaj
Jedyna bitwa jaka uda³o mi sie odnale¿æ to Bitwa pod Grotnikami nad Nid± , która mia³a miejsce w dniu 4 maja 1439 . Toczy³a sie ona miêdzy wojskami mo¿now³adztwa pod dowództwem Hiñczy z Rogowa ( inne zrod³a mówia o kanclerzu Koniecpolskim i Janie G³owaczu Ole¶nickim), a husytami polskimi pod wodz± Spytka z Melsztyna ( Konfederacja Korczyñska szlachty przeciwko regencji Zbigniewa Ole¶nickiego 1438). Obóz husytów zdobyto, aSpytek poleg³ za¶ bitwa skoñczy³a siê klêsk± husytów.
Niestety nie znalaz³em informacji o tym czy bra³y w niej udzia³ wojska ksiêcia mazowieckiego. No ale jakas bitwa w 1439 to jest smile.gif
Pozdrawiam Tomek
behemoth
wilekie dzieki za t± informcje napewno mi siê przyda tylko prosi³bym jakby kto¶ jeszcze móg³ mi co¶ powiedzieæ na temat uzbrojenia bo na forum nic takiego wcze¶niej nie znalaz³em ewentualnie je¿eli cos przegapi³em, a nie s±dze to odes³aæ mnie to innego tematu
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bêd±c cz³owiekiem mi³ym, sympatycznym i pe³nym zapa³u w niesieniu pomocy linkujê pokrewny temat z FREHA, szczególnie gor±co polecaj±c Twojej uwadze post Tomka Rajtara oraz Twoj± miejscow± bibliotekê heart.gif
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4526
Pozdrawiam
Gwyn
behemoth
Juz znalaz³em to co chcialem i serdecznie dziêkuje Ci za pomoc.Niech Bóg Ci to w dzieciach wynagrodzi. bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.