Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jakia ¶rednica drutu na kolczuge?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Keep on rollin
O Jakiej srednicy jest drut, z którego robisz kólka na kolczuge(przepraszam za wczesniejszy blad)? I jakim splotem? Jakie kólka uwazasz za najodpowiednie na kolczuge? Wypowiedz sie...
Czcibor
Chyba co¶ Ci siê pomyli³o, wymiary które podajesz pasuj± mi bardziej na ¶rednice drutu, ni¿ na ¶rednice kó³eczek, oczywi¶cie moge siê myliæ, ale kó³eczka 2.0 mm face4.gif dunno.gif (bo ja tam mam 7 mm)
Rafa³ Molik
Ja mam ogniwa ósemki, a drutu 1,6mm.
watman
CYTAT(Czcibor)
Chyba co¶ Ci siê pomyli³o, wymiary które podajesz pasuj± mi bardziej na ¶rednice drutu, ni¿ na ¶rednice kó³eczek, oczywi¶cie moge siê myliæ, ale kó³eczka 2.0 mm

tez mi sie tak wydaje ;]
co prawda sam kolczej nie posiadam i jakos mi sie do niej nie spieszy, ale standard to chyba drut 1,8mm, srednica kolek 8mm, splot 4w1 ;]
Dacron
Ja mam kolczuge z kolek srednicy wew 8mm, z drutu 1,6mm, splot 1w4. Chyba najlepsza mozliwosc jaka tylko moze byc.

Pozdrawiam.
Ksiezniczka
moja kolczugajest z kó³ek 6mm z drutu o ¶rednicy 1,5 . Lepszy by³by jednak drut 1,4mm, splot o takich parametrach by³by chyba najlepszy.
Fionn
wed³ug mnie szeroko¶æ drutu nie jest miarodajn± informacj± je¶li chodzi o wytrzyma³o¶æ kolczej (a co za tym idzie jej skuteczno¶æ) ja widzia³em kolcze które mia³y grubo¶æ drutu 2 mm a ¶rednciê kó³ka 8mm a mimo to by³y sto razy ³atwiejsze do rozprucia ni¿ kolcze wykonane z drutu 1.6 ... a wszystko to za spraw± ró¿nic materia³owych ja z kumplem robimy kolcz± z drutu twardego technicznego i tego k... nie idzie rozgi±æ a co dopiero przeci±æ na 1.5 kilograma kó³ek id± jedne obcinaczki... ale przynajmniej kolcza jest taka, ¿e ¿adne kó³ko nie trza¶nie.
Jekyl
drut 1mm, sr zew 5mm, za rok bedzie gotowa smile.gif
Camil
10 mm sred. 2mm drut. 4w1 wzmocione 6w1 na klatce piersiowej i plecach <= czo³g
opyros
ka¿dy prawie drut/¶rednica jest dobry na kolczugê pod warunkiem ¿e mamy na czym kolczugê oprzeæ (odpowiednio wypchana przeszywka) i sprzêt s³u¿±cy do nawalania jest zadbany (nie posiada ¯ADNYCH zadziorów); obecnie kolcza s³u¿y jako ochrona przed uderzeniami obuchowymi a nie przed przeciêciami czy sztychami przeto ewolucja (w znaczeniu tanio, szybko i dobrze) powinna i¶æ w kierunku du¿ych ogniw z grubszego drutu (czyli bajdany a nie typowe zachodnie kolczugi) i lepszego materia³owo (ale wszystko oparte na twardo wypchanej przeszywanicy) - druty spawalnicze spg-1 sg-2 czy z gatunków NW (domyslam siê ¿e to jest w³a¶nie wspomniany wcze¶niej "techniczny") , ewentualnie nierdzewki ró¿nego typu;
tyle je¶li chodzi o mrok, ewentualnie trening - bo spokojnie tu wystarczy drut spaawalniczy 2mm nawijany na 12mm prêt - jesli przeszywka dobra;
ale je¶li zabawa ma byæ w oddtwarzanie historii to trzeba rzecz po imieniu nazwaæ - je¶li kolczuga jest nitowana przynajmniej w po³owie, reszta wybijana/zgrzewana - ogniowo nie elektrycznie to mo¿e byæ uznana za "historyczn±"; za wiêkszy kompromis mo¿na uznac ogniwa z zak³adk± sp³aszczan± lub ca³e p³askie ale nie nitowane - to na prawdê nie tak trudno zrobiæ; inne ogniwa to po prostu fantasy a nie odtwarzanie historii - mo¿na siê powo³ac na rzymian z zaginanymi (w okresie du¿ej liczebno¶ci legionów - ale i tak pó³ na pó³ z wybijanymi), na sutton-ho , na indyjskie czy gruziñskie kolczugi - ale to jest do zastosowania tylko i wy³±cznie do tych konkretnie terenów i czasu, a nawet bym stwierdzi³ do tych samych celów - czyli pogrzebowych jak w sutton-ho) ;
jest jeszcze jeden plus - je¶li siê w³o¿y duuu¿o czasu w tak± kolczugê - bo p³aszczenie i nitowanie do najszybszych technik nie nale¿y - to o bardziej siê uwa¿a na nie tylko swoj± broñ - ale tak¿e na broñ której u¿ywa przeciwnik , czy aby na pewno _wszystkie_ nierówno¶ci sa zniwelowane... ;)
no i oczywi¶cie walka idzie w kierunku kombinowania jak tu nie daæ siê trafiæ ¿eby nie uszkodziæ opancerzenia (drogie lub du¿o po¶wiêconego czasu) a nie w kierunku niesmiertelnego - mam kolczugê niezniszczaln± 2,5/10 nierdzewka 318 to, mogê siê zderzaæ z poci±gami...
Witomir
CYTAT(Rafa³ Molik @ 11:57 22.07.2004) *
Ja mam ogniwa ósemki, a drutu 1,6mm.

Czo³em! szuka³em odpowiedzi na to pytanie czy drut 1,6 sie nadaje i chba znalza³em odp chcia³ems ie jescze dowiedziec ile wazy ta kolczuga i czy jest to kolczuga d³uga czy krotka. Mam zamiar uzyc drutu stalowego ocynkowego srednica 1,6 ale niewiem jaka srednica kó³eczek ma byc;( i jaki splot do tej grubsoci ma byc?? prosze o pomoc z gory dzieki
Z powazaniem Witomir blinkie.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
[quote name='opyros' date='23:12 18.08.2004' post='61796']
obecnie kolcza s³u¿y jako ochrona przed uderzeniami obuchowymi a nie przed przeciêciami czy sztychami przeto ewolucja (w znaczeniu tanio, szybko i dobrze) powinna i¶æ w kierunku du¿ych ogniw z grubszego drutu (czyli bajdany a nie typowe zachodnie kolczugi) i lepszego materia³owo (ale wszystko oparte na twardo wypchanej przeszywanicy) -

10 lat siê bijam i zda¿a³o mi siê czytaæ, s³yszeæ i widzieæ wiêksze bzdury - ale nie czesto

powiedz to mi jeszcze raz i mojej grdyce
powiedz to jeszcze raz Boczkowi i jego przedramieniu
powiedz to jeszcze raz Nevilowi i do jego pachy
i powiedz to kilku tysi±com anglików
Tassadar
Mam 11mm na 2mm z drutu kupowanego w hurtowni (wiêc chyba przemys³owego) ¶redniej twardo¶ci i jestem zadowolony z wytrzyma³o¶ci. Trzeba siê napracowaæ, ¿eby pogi±æ t± kolczugê - na przeszywlanicy i pieñku. Splot to 4w1.
Szymon de Conti Sarré
CYTAT(Tassadar @ 16:56 17.11.2006) *
Mam 11mm na 2mm z drutu kupowanego w hurtowni... Trzeba siê napracowaæ, ¿eby pogi±æ t± kolczugê... Splot to 4w1.

Trzeba siê te¿ napracowaæ, ¿eby co¶ takiego nosiæ... Chyba, ¿e to tylko "barbarzyñska podkoszulka" devil.gif
Wojciech Zwany Los
CYTAT(opyros @ 23:12 18.08.2004) *
...no i oczywi¶cie walka idzie w kierunku kombinowania jak tu nie daæ siê trafiæ

Musze siê niezgodziæ! Walczy³e¶ kiedy¶ w celu oberwania?? Po to chyba istniej± techniki blokowania i produkowane sa tarcze aby nie daæ siê trafiæ?! Nawet maj±c najlepsza zbrojê na ¶wiecie oberwanie od "dopakowanego" adrenalin± kolesia z wielkom mieczem w ³apie nie nale¿y chyba do najprzyjemniejszych.
bestia1978
Moja kolczuga ma kó³ka o ¶rednicy 1,6 cm i drut 2,5 mm. Ocynkowany. Ca³a wa¿y ok 15 kilo. Jest d³uga prawie do kolan.
Viator
Ta ankieta jest trochê nie do koñca sensowna, bo liczy siê te¿ ¶rednica kó³ek, a ¿e waha³a siê ona (i w naszych rekonstrukcjach te¿ waha) od jakich¶ 5-6 do kilkunastu mm, a przy zbroi koñskiej czy kolczugach japoñskich jeszcze wiêcej, wiêc i ¶rednica drutu zmienia siê wraz z ni± - zwykle przyjmuje siê, ¿e powinna wynosiæ oko³o 1/5-1/6 ¶rednicy (zewnêtrznej) kó³ka dla 4 w 1.
TIBOR
Hmm z tego co widzê to ja ze swoj± chyba troszkê przesadzi³em ¶r. wew. kó³eczek 8mm , ¶r. drutu to 2.0mm splot 4 w 1
Robiot
Choæ nie mam w³asnej -jeszcze- kolczugi ale z do¶wiadczenia wiem ¿e najwa¿niejsza jest tutaj nie ¶rednica drutu czy samych kó³eczek, ale rodzaj stali z jakiej drut jest zrobiony.
Drut ze stali sprê¿ynowej 1.6 ni jak ma siê do kó³eczek ze zwyk³ej stali nawet 1.8mm.
Ja u¿ywam kolczugi (po¿yczonej) o splocie 4w1 8mm/1.8mm i po ka¿dej walce jest jaka¶ dziurka do za³atania.
Wisz
Ja mam kolczuge z drutu 1,5 mm o ¶rednicy kó³ek 6 mm.
nied³ugo zabieram sie za robienie kolczugi nitowanej z drutu 1,6 mm i ko³ka 8 mm.
Wojos³aw
A ja jeszcze nie mam kolczugi , w³a¶nie przymierzam siê do jej wykonania , kiedy¶ mia³em adres takiej strony na której by³a krok po kroku pokazana budowa i wykonanie takiej kolczugi tylko adres gdzie¶ zapodzia³em angsad.gif macie podobne strony bo za bardzo nie wiem jak te sploty maja wygl±daæ i co po kolei splataæ z wykonaniem kó³eczek nie mam problemu smile.gif
Jacob
CYTAT(Wojos³aw @ 11:21 18.07.2007) *
A ja jeszcze nie mam kolczugi , w³a¶nie przymierzam siê do jej wykonania , kiedy¶ mia³em adres takiej strony na której by³a krok po kroku pokazana budowa i wykonanie takiej kolczugi tylko adres gdzie¶ zapodzia³em angsad.gif macie podobne strony bo za bardzo nie wiem jak te sploty maja wygl±daæ i co po kolei splataæ z wykonaniem kó³eczek nie mam problemu smile.gif

Je¿eli dalej szukasz dobrej strony (i dzia³aj±cej icon_mrgreen.gif ) to polecam: http://grabow.int.pl/~kacper/?p=148
Sam zgodnie z ni± zrobi³em kolczugê i prezentuje siê ca³kiem fajnie :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.