Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zapaski.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Rugiewit
Poszukujê wzorów zapasek. Wiek X i okolice.
Proszê o rysunki, zdjêcia, linki, cokolwiek.
Kadlin
zapaska - z³o¿ona z dwóch czê¶ci zakrywaj±cych przód i ty³ albo dwa boki w zale¿no¶ci od u³o¿enia na ciele
Kadlin
http://www.strangelove.net/~kieser/Russia/KWC2.html
a tu link, który mo¿e ci pomo¿e w kwesti zapaski smile.gif
Pozdrawiam!
Raraszka
Mam pytanie odno¶nie stanu cywilnego icon_wink.gif Nie Waszego, ale nosicielek zapasek. bigsmile2.gif Na stronie Drakonii Czarnej znalaz³am informacjê, ¿e by³y one czê¶ci± stroju mê¿atek. Z kolei na rosyjskiej stronie, któr± Kadlin by³a kochana nam podsun±æ stoi, ¿e nosi³y je "raczej" mê¿atki. Czy kto¶ wie mo¿e co¶ wiêcej na ten temat? Bo takie zapaski fajnie grzej± pewne partie kobiecego cia³ka z zimne dni... A mnie nikt do tej pory nie zechcia³ i noszê siê jako panna bum.gif Nosiæ zapaski czy bezpieczniej zainwestowaæ w nogawice i cieplejsz± sukniê wierzchni±? smile.gif (najchêtniej to ja bym wszystko naraz...)
Vlasta
Hej!
Co do zapasek, to ze ¼róde³ etnograficznych kojarzê, ze kobiety nosi³y je ró¿nie - po ¶lubie, po zarêczynach, po pierwszej miesi±czce, czyli zapaski najpewniej symbolizowa³y po prostu kobiete "doros³±", nie dziewczynkê ju¿.
Na ruskich bransoletach (jedna ze starej Riazani, druga - nie wiadomo) s± dwa wyobra¿enia, jedno to chyba na pewno zapaska, drugie te¿ jako¶ tak podobnie wygl±da... A babki raczej nic na g³owach nie maj±, wiêc nie mê¿atki...
Czekam na konstruktywna krytykê mojej "teorii" bigsmile2.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
jagoda
Hej.
Natknê³am siê te¿ na trzeci rodzaj zapaski, mianowicie zrobionej z jednego kawa³ka materia³u jak spódnica, tylko z rozciêciem z przodu. Takie ustrojstwo by³o jeszcze marszczone lekko w pasie, wiêc kobita na prawdê wygl±da³a na kobitê bigsmile2.gif Z tego co wiem takie zapaski wystêpowa³y na Rusi.
Bia³a
S³awa!
Zastanawia³am siê nad kolorem zapasek. Czêsto jest mowa o "barwnych", "wzorzastych" tkaninach.
Czy s± jakie¶ konkretne dowody na wystêpowanie kraciastych b±dz pasiastych we³nianych zapasek?
Z jednych zródel dowiadujê siê, ¿e na Rusi popularna byla krata, z drugich, ¿e owa krata by³a z czasem "zaczerpniêta" ze Szkocji czy Skandynawii. Jednak mi zale¿y w szczególno¶ci na terenach polskich. (acha, ok. X wieku bigsmile2.gif )
Osobi¶cie nie wydaje mi sie ¿eby S³owianki stroni³y od kolorów i wzorów. Ich nakrycia g³owy podobno by³y te¿ kolorowe, o czym ¶wiadczyc mo¿e obecna jeszcze do XIX w. "moda" na pstrokate, trójk±tne narzutki na g³owe noszone na Mazowszu czy Kujawach.
Ale moje pytanie dotyczy pasów i krat na zapaskach. Mo¿e mi ktos pomóc?
A druga rzecz- zapaski by³y mocowane do krajek (jedan krajka do jednej zapaski) i wi±zane? Czy mo¿e wygl±da³o to inaczej?
Pozdrawiam! i czekam na odpowied¼ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.