Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: noze (PL)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Czcibor
Slawa,
interesuje mnie jakie noze (mysliwskie) mogly towarzyszyc ludom IX/X w. z terenow Polski.Czy sa jakies wykopaliska? Kto wytwarza?

pozdrawiam i przepraszam za brak Polskich znakow ale klawiatura mi nawalila.
Czcibor
Mo¿e bardziej sprecyzuje pytanie: czy mo¿e by³o tak jak z mieczami, ¿e zasadniczo wszêdzie wystêpowa³y podobne? Tzn. ¿e spokojnie moge kupiæ sobie wikiñski??
Thorgest
Jakby¶ chcia³ wiedzieæ to ostatnio w grobach z IX-Xw ko³o mojej kochanej ojczyzny - Czêstochowy znaleziono uzbrojenie wikingów min. rytualnie zniszczony miecz, groty i chyba saxy.
Czcibor
Jasne, ¿e mo¿na znale¶æ sprzêt wikiñski na terenach Polski (zarówno handel jak i ich obecno¶æ) natomiast interesuje mnie czy znaleziono jakie¶ no¿e których nie da siê przyporz±dkowaæ do kultury wikiñskiej i przez to mo¿na by wnioskowaæ, ¿e by³y rodzimej produkcji king.gif
Thorgest
no wtedy miecz by³ wa¿nym elemntem uzbrojenia wojownika i to jest raczej dziwne ¿e nale¿a³ do w³a¶ciciela grobu.
A co do no¿y to choæ siê nie znam poszukaj czego¶ o s³owianach cho¼by na google i ttam powinny byæ jakie¶ zdjêcia znalezisk
Robert £aziñski
CYTAT
czy znaleziono jakie¶ no¿e których nie da siê przyporz±dkowaæ do kultury wikiñskiej i przez to mo¿na by wnioskowaæ, ¿e by³y rodzimej produkcji

Ten w±tek mnie zainteresowa³, a czym drogi Kolego charakteryzuj± suiê no¿e (rozumiem ¿e nie chodzi Ci o saksy tylko o normalne no¿yki "codziennego u¿ytku"), które mo¿na zaliczyæ do kultury wikiñskiej? Zwyk³e no¿e by³y o wiele bardziej powszechnym wyposa¿eniem ni¿ miecze, nosili je prawie wszyscy - faceci, kobiety, dzieci i s±dzê ¿e w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci by³y wyrobem miejscowym. Poniewa¿ s± znajdowane mniej wiêcej w co drugim wczesno¶redniowiecznym grobie to we¿ sobie jakiekolwiek opracowanie cmentarzyska i znajdziesz kilkana¶cie ostrzy a pewnie te¿ trochê okuæ pochewek.
Pozdrawiam
Lutek
Slawa!
Szanowny Panie Robercie-mam pytanie-czy za "normalny nozyk codziennego uzytku" mozna uznac taki jaki zamiescilem w zalaczniku(z gory przepraszam za jakosc tego obrazka ale z powodu chwilowej "niefunkcjonalnosci" mojej cyfrowki musialem uzyc skanera... tears.gif )? Rekojesc jest wykonana z kosci morsa badz rena ostrze z finskiej stali weglowej. Pochwa ze skory i futra rena. Noz ten dostalem od wujka-nie wie skad go ma tongue.gif .Jak widac(nie wyraznie ale widac) ktos probowal go zdobic.Czy takie zdobienia pojawialy sie na nozach "codziennego uzytku" tylko u bogatych osobnikow czy byly popularne i wsrod biedniejszych??
Berek
Witaj Lutek ;)

W zasadzie nie do mnie kierowane pytanie smile.gif alee... ogólnie rzecz bior±c nikt nie powinien sie przyczepiæ na imprezie do takiego no¿a. Co prawda wiekszo¶æ materia³ów ( no¿yków) które widzia³em pochodz± z Polski a nie ze Skandynawii to i tak zauwa¿y³em wielk± ró¿norodno¶æ typów ich form. Co do oprawki niestety w wiekszo¶ci zachowuje sie tylko nó¿ angsad.gif. Ale w wiekszo¶ci nie oznacza wcale smile.gif. Co do wzorków czy mogli je mieæ bogaci czy te¿ biedni..... w³a¶ciwie zrobienie takiego wzorku we wczesnym ¶redniowieczu nie powinno stanowiæ problemu, wystarczy pomoczyæ w jakim¶ kwasie i ju¿ ;). Napewno o zamo¿no¶ci ¶wiadczy³ wzór ;) chocia¿ na oprawce z drochiczyna umieszczono tekst ;). Natomiast nie wiem jak z pochewk± do tego no¿a nie spotka³em sie z takim kszta³tem choæ naprawde ¿adko znajduje sie pochewki raczej okucia jak np ostatnio zajrza³em do czasopisma i znalaz³em bardzo ³adne okucie do no¿yka z Wroc³awia smile.gif.
Robert £aziñski
Troszkê sobie pochorowa³em st±d zw³oka w odpowiedzi. No¿yk do¶æ typowy dla ca³ej Skandynawii (i pó³nocnej Rosji smile.gif ) tyle ¿e sporo pó¼niejszy. S³ysza³em opinie, ¿e taki szlif ostrza wystêpowa³ ju¿ we wczesnym ¶redniowieczu, ale nie uda³o mi siê znale¼æ potwierdzenia w materia³ach archeologicznych (swoj± drog± je¶li kto¶ ma to bardzo chêtnie zobaczê) - praktycznie wszystkie rozpoznawalne ostrza maja bez wyj±tku pe³ny szlif klinowy. Rêkoje¶ci by³y ró¿ne, ale w zdecydowanej wiêkszo¶ci to proste drewniane trzonki, czêsto nawet okr±g³e w przekroju, takie prosto z tokareczki. Zdobienia oczywi¶cie wystêpuj± - sporadycznie na g³owniach, czê¶ciej na rêkoje¶ciach (porównuj±c zachowane ilo¶ci zdobionych i niezdobionych chyba raczej u bogatszych, z tym ¿e wiele drewnianych rêkoje¶ci siê nie zachowa³o albo zachowa³o w stanie szcz±tkowym), najczê¶ciej na pochwach. Takie zdobienie jak na g³owicy prezentowanego no¿a jest jak najbardziej na miejscu i poniewa¿ jest bardzo skromne nie bedzie raziæ i u mniej majêtnego wikinga. Najgorsza jest pochwa - niestety nie bardzo przypomina wczesno¶redniowieczne (w³a¶ciwie wcale nie przypomina smile.gif ) i je¶li chcia³by¶ u¿ywaæ tego no¿a na imprezach to osobi¶cie bym j± zmieni³ - wystarczy skromna skórzana pochewka w której chowa siê prawie ca³a rêkoje¶æ, moim zdaniem powinna siêgaæ prawie do g³owicy. Tak± pochewkê moi¿esz sobie swowodnie zrobiæ sam a nawet je¶li zamówisz u kogo¶ to koszt nie bêdzie powalaj±cy a efekt sporo lepszy.
Pytanie do Berka - a jak siê robi te wzorki na ko¶ci przy pomocy kwasu??? O¶wieæ Kolego bo mo¿e ja bez sensu siedzê i godzinami ryjê w ko¶ci czy poro¿u zamiast po prostu wsadziæ w kas i trochê poczekaæ. Tak powa¿nie - trawienie (oczywi¶cie metalu bigsmile2.gif ) nie by³o technik± popularn± we wczesnym ¶redniowieczu i ornamenty wykonywane t± technik± s± zupe³nym ewenementem.
silver
Witam

Mam pytanie, czy saxy to noze typowo wikinskie, czy jednak jako slowianin moge nosic takowy krotki egzemplarz? ;)
wszebor
CYTAT(silver @ 15:12 24.04.2005) *
Witam
Mam pytanie, czy saxy to noze typowo wikinskie, czy jednak jako slowianin moge nosic takowy krotki egzemplarz? ;)

Saxy to no¿e typowo anglosaskie crazy.gif
Morgoth
z nozy pochodzacych z naszych ziem i interesujacego nas okrecu to chyba nó¿ z M³odzikowa (modzikowa???) ? znaleziono tam tez chyba okucie pochewki, jednak nie jestem pewien:)
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.