Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [porady] Jak sie impregnuje drewniane naczynia???
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Wilkomir
Witam!

Jak szybko ³atwo i przyjemnie sprawdzic by moje drewniane miseczki i kubeczki by³y nieprzemakalne, prosze o po¶piech i dok³adne opisy, gdy¿ do Chêcin pozostao juz tylko 2 dni bigsmile2.gif

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam
AdamS
czesto z nich pij smile.gif
£ukasz P
CYTAT
czesto z nich pij

W sumie to najlepsze wyj¶cie bigsmile2.gif

A tak na powa¿nie to jest kilka sposobów, w tej sytuacji naj³lepszy bêdzie chyba sposób z gor±cym oljem. Ale po koleii.

(zzak³adam, ¿e opsiadamy olej- jadalny nie silnikowy bigsmile2.gif)

a) olej nale¿y przez jaki¶ czas poddawaæ prtocesowi g¿ania ( nale¿y uwa¿aæ ¿eby siê nie spali³), ma to nacelu odparowanie wody i l¿ejszych sk³adników oleju.
B) rozprowadzamy ( szmatk±, pêdzelkiem- czymkolwiek), najpierw po zewnêtrznej stronie.
c) zaopatrujemy siê w szmatkê ( empirycznie udowodniona zosta³a wy¿szo¶æ frotowego rêcznika na innymi bigsmile2.gif) i wycieramy miskê

Zalety :
szybko¶æ, ³atwo¶æ, mo¿na z tego je¶æ.
Wady
Olej tak naprawdê bardzo d³ugo schnie ( to znaczy mo¿na z miseczki ko¿ystaæ ale bêdzie sie delikatnie lepiæ)
miski nale¿y przechowywaæ w suchym ( bez przesady ) miejscu
mog± zaple¶nieæ lub siê rozeschn±æ ( ale to bardzo czarne scenarjusze)

Z racji tegho ¿e masz ma³o czasu proponujê ten w³a¶nie sposób.
Wilkomir
Naprawde wielkie dzieki!!!

ale czy moge w ten sam sposob postapic z kubeczkiem???
Bienia
Impregnacja olejem jest dobra je¶li nie zamierza sie z zaimpregnowanych naczyñ spo¿ywaæ alkoholu (alkohol wchodzi w reakcje z olejem i staje sie truj±cy). Dlatego do impregnacji kubków polecam wosk
Wilkomir
A mozesz cos napisac o impregnacji woskiem? bigsmile2.gif
£ukasz P
crazy.gif
Ale ja mam sklerozê - oczywi¶cie o tym my¶la³em ale zapomnia³em napisaæ szczerba.gif wybaczcie prosze

po piersze wosk musi byæ pszczeli - sztuczny siê nie nadaje

Ja to robiê tak
wrzucam w garnek wosk, rozgrzewam do 70 sttopni ( w skali Celcjusza bigsmile2.gif) , wrzuceam drewienko, musi siê w tymmoczyæ jaki¶ czas. Jak d³ugo to zale¿y od tego jak gruby jest to kawa³ek drewna. ¶redniej wielko¶ci kubeczek jakie¶ 7-10 minut

pozdrawiam
TeMuGyn
Wilkomir
WIELKIE DZIEKI!!! ratujesz mi ass.gif a raczej brzuszek bigsmile2.gif
Bienia
Minusem takiej metody (z tego co sie orientuje) jest to, i¿ z tak zaimpregnowanego kubka nie mo¿na spo¿ywaæ gor±cych napojów... Mo¿e sie myle, jesli tak to prosze mnie poprawiæ icon_wink.gif
Bogumi³
Hmm... Ja u¿y³em smalcu i jak na razie nie narzekam.
AdamS
kubki jezeli przemakaja to na szybko mozna je wstawic do zwyklej wody na jakis czas ...
drewno wchlonie wode , rozszerzy sie i "uszczelni" i kubeczek nie bedzie przeciekal ....
szybkie i sprawdzone ......
£ukasz P
CYTAT
Minusem takiej metody (z tego co sie orientuje) jest to, i¿ z tak zaimpregnowanego kubka nie mo¿na spo¿ywaæ gor±cych napojów... Mo¿e sie myle, jesli tak to prosze mnie poprawiæ

Nie mylisz siê smile.gif
Pozatym nie mo¿na spo¿ywaæ bimbru ( spirytus 96% mo¿na bigsmile2.gif) bo z woskiem ¼le reaguje. Chocia¿ mo¿e to by³ jaki¶ dziwny bimber icon_cool.gif

CYTAT
Ja u¿y³em smalcu i jak na razie nie narzekam

móg³by¶ napisaæ co¶ wiêcej - przesz³o mi przez my¶l ¿eby wymieszaæ wosk ze smalcem.

TeMuGyn
Wilkomir
Jeszcze takie jedno ma³e pytanko smile.gif
iel mam ten kubek w wodzie trzymac???
Zygmunt
Rozmowa na podobny temat ju¿ siê toczy³a, tytu³ móg³ niestety zmyliæ http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2921&start=0
madziaz9
Witam
Mam pytanko a mianowicie czy wie ktos moze jak sie konserwuje drewno woskiem dunno.gif
z gory dzieki
Lipek
Có¿ Wilkomirze czas moczenia takiego kubeczka czy kufla wynosi -"a¿ siê namoczy"(10-30 minut) i pamiêtaj jak ju¿ wcze¶niej kto¶ wspamina³ czêsto z niego korzystaj je¶li chodzi o kubki uszczelniane woskiem to niepoleca³ bym piæ z nich napojów ciep³ych (np. herbatki bo to rozszczelni taki kufelek) i z tego co mi wiadomo to na zimê kiedy nieu¿ywasz kubeczka warto go przetrzeæ olejem lnianym (!!! Koniecznie Sporzywczym !!!!)

Pozdrawiam Lipek devil.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.