Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [historyczno¶æ] Od kiedy druty - dziewiarstwo ????
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Odna
S³awa !
Wszyscy wiedz±, ¿e szyde³owanie by³o i chyba nadal jest popularne. Ale co wiadomo o drutach? czy kto¶ mo¿e o¶wieciæ biedne i niedouczone dzieciê, od kiedy i w jakich rejonach europy pojawi³y siê druty?
Ania Kryska
Druty jako takie to wynalazek do¶æ pó¼ny. Zachowane wyroby z dzianiny z II, VII, XII w. s± sporz±dzone prawdopodobnie technik± naalbinding, daj±c± podobne efekty, ale przy u¿yciu tylko jednej ig³y. Druty pojawiaj± siê po raz pierwszy w ikonografii oko³o 1370 roku, wiêc musia³y istnieæ ju¿ wcze¶niej, byæ mo¿e od XIII w. Wykonywane by³y z metalu, drewna i ko¶ci.
Odna
Czyli mo¿na ich u¿ywaæ do woli i nikt siê nie pogniewa na kocyki wyrabiane na drutach. Dziêki za pozytywn± wiadomo¶æ.

Pozdrawiam imienniczkê !
jagoodka
czy tylko kocyki mozna robic na drutach by nie bylu mroczne czy tez jakies elementy garderoby np suknie kaptur lu cos w tym stylu?
EwKa
Standartowo dziane sa: rekawice, nogawice (jako luksusowa czesc garderoby meskiej pojawiaja sie na pocz. XVw.). Koce podobnie jak derki byly robione raczej ta sama metoda co sukno czyli tkane i folowane.
W zbiorach V&A Museum znajduja sie "swetry" a raczej dziane zakiety damskie datowane na lata 30-te XVII wieku i XVIII wiek. Wykonane sa z jedwabnej i bawelnianej nici.
Tak wiec bardziej ubrania niz sprzet domowy.
Kasia Kmieæ
Moi drodzi , niby na tkactwie to ja siê znam...ale czy kto¶ by³by tak mi³y i opisa³ mi technikê naabindingu...bardzo mnie to interesi . Z góry dziêki za wyrozumia³o¶æ i po¶wiêcon± mi uwagê . Nowa jestem wiêc wszystkich witam. :)
Owka
Po prostu opisaæ to siê tego nie da... a w ka¿dym razie ja siê tego nie podejmujê. Pokazaæ na zywo - prosze bardzo, ale to jesli bêdzie okazja.
Natomiast proponuje wspania³± stronkê Ja siê z niej - wy³±cznie - nauczy³am. Mam ju¿ na koncie czapeczkê i skarpety (wariacja na temat skarpety z Coppergate). Jedno i drugie robione ¶ciegiem opisanym na tej stronce jako "basic naalbinding". Z nastêpn± rzecz± mo¿e sie pokuszê o inny.

naalbinding

Po angielsku, ale nawet je¶li nie w³adasz, to praktycznie wszystko, co wa¿ne, jest na obrazkach.

I jedna praktyczna porada: póki nie dorobisz siê porz±dnej ig³y (najlepsza ko¶ciana, ostatecznie drewno), mo¿esz z dobrym skutkiem (jak ja) u¿ywaæ ig³y dziewiarskiej. To gruba ig³a z têpym czubkiem, do dostania w pasmanteriach (na og³ó trzeba opisaæ, o co chodzi, bo panie nie wiedz±, jak siê nazywa to, co maj± na sk³adzie).
Kasia Kmieæ
Owka !
¦liczne dziêki -jako¶ z engielskim i obrazkami sobie poradzê! W³a¶nie o to chodzi³o.
Lecê siê uczyæ!
Pozdrawiam !
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Ostatnio pomarudzilem troche na ten temat w innym temacie"Co na stopy"

Warto sie takze podzielic przemyslaniami Ireny Turnau z ok. 200 stronicowej ksiazki pod tytulem " Historia dziewiarstwa europejskiego do poczatku 19 wieku".

W skrocie powiem ze najstarsze znaleziska europejskie dziane na drutach datuje sie na 12 wiek. Dla przykladu moga sluzyc np rekawiczki liturgiczne biskupa Ottona II zmarlego w 1192 roku - znaleziskko ze skarbca katedry w Brixen, czy tez chociazby znaleziska dzianin ludu z Rowniny Dolnej z dawngo woj olsztynskiego, gdzie odkryto fragmenty nakryc glowy, rekawic, szali i innych czesci odziezy wykonanej na drutach.

Pierwsze przekazy ikonograficzne pochodza jednak dopiero z 14 wieku. Np Madonna mistrza Bertrama z kosciola Benedyktynek w Buxtehude z okolo 1370 roku .. wytwarza sukienke dla dziecka na 4 drutach.

watcher
Halldis(Naamah)
No dobrze pokazane jest ,ze co¶ robi±... ok tylko czy jak ktos by wyskoczy³ w rekawiczkach... (by³o nie by³o ala Otton II) nie pad³by przypadkiem ofiara fali asmiechu...??
dobra koniec z cynizmem...
z tematu jak narazie jedyny mój wniosek, to to ,ze jak na mieszczke nie zbyt zamo¿n± to nic sobie zrobiæ takiego nie mogê... icon_sad.gif
A czy ma kto¶ ksi±zkê przytoczon± przez Watchera " Historia dziewiarstwa europejskiego do poczatku 19 wieku"???

pozdrawiam
Daeris
CYTAT(Ania Kryska)
Druty pojawiaj± siê po raz  pierwszy w ikonografii oko³o 1370 roku, wiêc musia³y istnieæ ju¿ wcze¶niej, byæ mo¿e od XIII w. Wykonywane by³y z metalu, drewna i ko¶ci.

Wrócê na chwilkê do tematu g³ównego - masz mo¿e w linkach albo w jakiej¶ innej formie tê¿eikonografie. Albo chocia¿ jaki¶ namiar na ow±? TIA
Na ¿yczenie, pierwsza "spod rêki" smile.gif

Na "4ech drutach siedzi kobita" smile.gif i dyga sukienke dla dzieciaka.
A bardziej konkretnie: Mistrz Bertram z Monachium, "Our Lady of Buxtehude" datowane na 1370
Daeris
CYTAT(Watcher)
Na ¿yczenie, pierwsza "spod rêki" smile.gif

Wow! Na Watchera mo¿na widzê liczyæ zawsze i od rêki. No dobra, to ja bêdê dr±¿y³ bo skoro moja kobita sieka ostatnio na tych drutach kilometry ró¿no¶ci to mo¿e by siê przyda³o. No to tak:

1. Pad³a sugestia, ¿e byæ mo¿e i XIIIw. sie za³apie - any info kto¶ ma?
2. Gdzie¶ znale¼li¶my informacje, ¿e na pocz±tku historii drutowania umieli robiæ tylko prawe oczka, mo¿e w miêdzyczasie które¶ z szanownych FREHowiczow co¶ trafi³o w tej sprawie?

Swoj± drog± jestem nie¼le zaskoczony. Ta kobieta na obrazku nie tylko zasuwa na drutach, ale zasuwa na drutach dzi¶ okre¶lanych jako poñczosznicze/skarpetkowe najwyra¼niej (znaczy nie na dwóch a na piêciu).
CYTAT
Wow! Na Watchera mo¿na widzê liczyæ zawsze i od rêki

no to ciach ... kolejn± madonne smile.gif z 14 wieku, dzialajaca na drutach mozna znalezc na obrazie Ambrogio Lorenzo z Sieny .. i jescze jedna datowana na 1480-85 by Veit Stoss na obrazie "Holy Family"

CYTAT
Ta kobieta na obrazku nie tylko zasuwa na drutach, ale zasuwa na drutach dzi¶ okre¶lanych jako poñczosznicze/skarpetkowe najwyra¼niej (znaczy nie na dwóch a na piêciu).

No fakt .. kurza ¶lepota .. smile.gif trzy druty widaæ, i dwoma pracuje w r±czkach. To razem piêæ a nie cztery.

CYTAT
1. Pad³a sugestia, ¿e byæ mo¿e i XIIIw. sie za³apie - any info kto¶ ma?

Co do wczesno¶ci knittingu trzeba byæ uwa¿nym, bo to zale¿y kogo odtwarzasz. Jest sporo rêkawiczek liturgicznych (ze nawet 30 par) z zachodniej europy datowanych na 1200-1250 .. robionych na drutach z nici jedwabnych. Cholera wie czy robione inne rzeczy t± technik± dla pospólstwa. W sumie czemu nie, skoro robiono ju¿ od rzymu takie rzeczy wprawdzie innymi technikami (sprang i naalbinding), ale to przeciez podobne. Nie widac dlaczego nowa, szybsza technika nei miala by sie przyjac takze posrod robot domowych a nie tylko posrod robotek dla biskupow. A to ze sie zachowaly akurat te jedwabne liturgiczne .. wiadomo smile.gif ....

Ale ja tak gadam ze niby dlaczego niby dlaczego. A okazuje sie ze jescze do konca 15 wieku technika knittingu w skandynawii sie nie pojawila. Pisze o tym Turnau, pisze o tym dunka Hald. W zeszlym tygodniu bylem na imprezie kompani sw. jerzego (pozny 15 wiek) we francji na zamku haut koenigsbourg i cala skandynawska czesc kompani latala w naalbindingowych rekawiczkach, co potwierdza ze czytamy te same ksiazki smile.gif

CYTAT
2. Gdzie¶ znale¼li¶my informacje, ¿e na pocz±tku historii drutowania umieli robiæ tylko prawe oczka, mo¿e w miêdzyczasie które¶ z szanownych FREHowiczow co¶ trafi³o w tej sprawie?

pierwsze slysze ... a gdzie taka informacja sie pêta ?
Daeris
Dziêki za kolejne informacje. Jeste¶ niezast±piony :-).

CYTAT(Watcher)
pierwsze slysze ... a gdzie taka informacja sie pêta ?

Wy'Google'ana na jakim¶ forum SCA bodaj¿e.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.