Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dziwny obrazek z "gladiatorii"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Traktaty, Rekonstrukcja na podstawie ¼róde³
Torin
Za³±czam obrazek. Czy kto¶ mo¿e powiedzieæ co ci panowie maj± na rêkach, jak to siê nazywa, kiedy i do czego tego u¿ywano, z czego by³o zrobione?

Narazie domy¶lam siê, ¿e u¿ywano tego czego¶ w XV w. czasem podczas pojedynków, i pewnie jest z metalu, skoro ma taki kolec, którym pewnie siê pcha³o, ale ¿e jestem bardzo dociekliwy to siê pytam... bum.gif

P.S. Pozornie to wygl±da na strrrasznie mroczne urz±dzenie. diabel.gif
Horhe
To jest tak zwany "pugina³ do pchniêcia",znany w kulturze dalekiego wschodu jako "katar".
Ciekawe,¿e osada jest na ca³ym przedramieniu,za¶ ostrze jest nieproporcjonalnie krótsze.Równocze¶nie spe³nia rolê tarczy. dunno.gif To tylko hipoteza,ale mo¿liwe,¿e do pojedynków u¿ywano takich pugina³ów z krótkim ostrzem,nie by zabic,tylko aby nak³uæ.Ale to tylko hipoteza....
Lecê po rynne,ostrze od brony i dwa prêciki...wtedy pierwszy bêdê mia³ taki sprzêt,eehhhhh a mo¿e nawet zd±¿ê z tym na Grunwald crazy.gif shocked.gif bum.gif szczerba.gif smile.gif
Keylan
hmm specem niejestem ale gdzie¶ mi co¶ podobnego mignê³o jako tarcze pojedynkowe z niemiec ale niecytujcie mnie bo niejestem ani specem ani niejestem tego pewien.
Mradu
mi sie zas wydaje ze to po prostu forma puklerza smile.gif
Pozdrawiam
ps. katar mial z reguly ZUPELNIE inna rekojesc i widoczne ostrze, a nie byl kawalkiem metalu ze szpikulcem na koncu
Krzysztof
nie jest to na pewno katar, raczej jaki¶ rodzaj tarczy pojedynkowej, katar macie poni¿ej smile.gif
Mradu
w³a¶nie smile.gif . To jest jakis puklerz albo cos w tym stylu...
Skaras
To jest raczej napewno jakas tarcza pojedynkowa. Mam gdzies zdjecia podobnych dziwnych tarcz, z jakimis kolcami i o dziwnych ksztautach.
Smokowit
Ja tam uwa¿am ¿e to jaka¶ tarcza pochodz±co z czasów imperjum Rzymskiego widzia³em kiedy¶ rysunek dwuch gladiatorów z których jeden mia³ co¶ takiego.
Feniks
W tek¶cie nazywa siê to to "tarcz± wêgiersk±".

Polecam zajrzeæ na obraz Matejki "Bitwa pod Grunwaldem" i przyjrzeæ siê temu, co ksi±¿ê Witold ma w lewej d³oni.

Niestety, nic wiêcej na temat tego ustrojstwa nie wiadomo.
Torin
Aha, czyli jednak u¿ywano tego czego¶ prawdopodobnie równie¿ w bitwie...?
Rafa³ Molik
Ten obrazek by³ kiedy¶ na stronie Jakuba Sa³udy www.tarcze.prv.pl i by³o to nazwane w³a¶nie tarcz± wêgiersk±. Zwróæ siê do niego, mo¿e on ci co¶ powie na jej temat.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mo¿e, ale nie s±dzê, by du¿o. Jakub jest cz³onkiem ARMA-PL i póki co wiêkszych rewelacji nam nie poda³. Chyba, ¿e co¶, gadzina, kryje. Pozdrawiam
Gwyn
BoBeK
To jest mi wyglada na pate (tylko ze pata ma dluzsze ostrze. To bron typowo hinduska. Posiada dluga obosieczna glownie a najwieksza popularnoscia do Indii europejskich kupcow. Dlatego ostrza produkowano glownie we Wloszech albo Hiszpanii. Do paty byla dolaczona metalowa rekawica oslaniajace reke i przytrzymujaca orez .
Kacper
To nie pata..smile.gif Do paty nie jest przy³±czona rêkawica. Pata jest rêkawic± z której "wystaje" g³ownia produkowana we W³oszech/ Hiszpanii. Zreszt± sk±d broñ nowo¿ytna w ¶redniowiecznej europie?
BoBeK
Hmmm fakt przjezalem pare Indyjskich rycin i pata jest nieco dluzsza :-/
Rafa³ Molik
Zdaje mi siê, ¿e te tarcze s± drewniane, a kolec nie jest stalowym dodatkiem( wnioskujê to po tym, i¿ "kolec" jest u pana z prawej malowany jak reszta tarczy. Poza tym gdyby kolec by³ stalowy, autor oddzieli³by go chyba wyra¼n± kresk± i zaznaczy³ innym kolorem?)
BoBeK
watpie by to bylo drewniane. Juz w XIV wieku byly tarcze metalowe a w XVI (to jest XVI prawa?) o ile w ogole uzywano tarcz :-) to raczej tez nie byly z drewna ale metalowe
Jaros³aw Lenar
CYTAT(BoBeK)
watpie by to bylo drewniane. Juz w XIV wieku byly tarcze metalowe a w XVI (to jest XVI prawa?) o ile w ogole uzywano tarcz :-) to raczej tez nie byly z drewna ale metalowe

Czo³em!
Nie Bobek, to nie XVI tylko XV wiek, widaæ po stroju. Wydaje mi siê, ¿e wykonywanie "kolca" z metalu raczej nie mialo wiekszego sensu. Dziabniêcie kogos w twarz czy gdziekolwiek, tak zaostrzonym drewnem, podejrzewam, ze i tak powodowalo zamierzone skutki w postaci eliminacji, wiêc chyba nie bylo sensu bardziej komplikowac budowy tarczy. Tak sobie gdybam.
...a tak na marginesie Bobek, jakie to metalowe tarcze w XIV wieku siê pojawi³y?, bo, ze byly w XVI ok.
ogor
a to niejest przypadkiem typ rozbudowanego karwasza..?
Marek H.
Hej Ogor!

Uwierz w s³owa Feniksa, bo nios± one jedyn± s³uszn± prawdê w tym temacie!

Uwierz choæby z tego wzglêdu, ¿e jest on osob± która ten temat zna najlepiej z wszystkich obecnych na tym forum.

Zastanawiaj±ce jest dla mnie jedynie, czemu po podaniu konkretnej odpowiedzi, dalej pojawiaj± siê tak niedorzeczne skojarzenia jak pata, czy karwasz. Rozum ludzki jest dla mnie zagadk±!

Bez obrazy
Pozdrawiam!
Pietrek z Annopola
CYTAT(Horhe)
To jest tak zwany "pugina³ do pchniêcia",znany w kulturze dalekiego wschodu jako "katar".

CYTAT(Horhe)
To jest pata.

Pata to indyjski miecz wygl±daj±cy jak katar - z tym, ¿e ma os³onê d³oni - co¶ w rodzaju rêkawicy.
Ciekawostka polega na tym, ¿e pata znany jest od XVw i wykonywany wy³±cznie z u¿yciem importowanych z Europy kling.
A sprzêcio z obrazka to tarcza wêgierska.
Trudno powiedzieæ, czy bitewna czy tylko pojedynkowa - pamiêtajcie, ¿e prawie ka¿dy regionik Europy mia³ swoj± specyfikê, czasem bardzo trudn± do dostrze¿enia, bo np. znan± z 1 okazu, z którym nie wiadomo co zrobiæ.
Obrazek pochodzi z czasów, gdy u¿ywano wielkiej rozmaito¶ci tarcz w pojedynkach. Mo¿e te¿ wczesniej uzywano tak wielu odmian - ale nie zachowa³y siê zabytki a ilustracje w ksiêgach ich nie pokazuj± z jakis swoich ilustracyjnych powodów.
W wiêkszosci wypadków nie mamy wystarczaj±cej liczby wiarygodnych zródel na ten temat powszechnosci stosowania takich cudów.
Jest w traktatach i na innych obrazkach troszkê tarcz tak u¿ywanych tzn. wzd³u¿ ramienia z czym¶ jakby kolcem w stronê d³oni.
Móg³ tê formê wymy¶liæ jaki¶ Wêgier albo mog³a ona byæ w jakim¶ regione Madziarii popularna.
Dwór wêgierski by³ bardzo znacz±cy w Europie XIV i XV wieku, tamtejsze wzory ³atwo mog³y siê rozpowszechniaæ.

Pietrek
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.