Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: uzbrojenie ochronne konia
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
W³odzimierz
szukam wszelkich informacji najlepiej w formie elektrnicznej w temacie rzedu konskiego i oslon na konie we wczesnym sredniowieczu
Ulfr
Z tego co wiem to we wczesnym ¶redniowieczu zbroje u koni by³y do¶æ ¿adkie... czyta³em gdzie¶ o skórzanych maskach dla koni, ale nie jestem pewien czy to aby nie mrok... To zale¿y te¿ od konkretnych czasów oraz po³o¿enia geograficznego. Niektórym woj± do dosiadania konia potrzebny by³ tylko kawa³ek kija z przywi±zanym po obu stronach sznurem :P
Viator
Wynalazek jest wschodni i os³ony takie stosowa³ ju¿ staro¿ytny Wschód - daleki, jak Chiny czy Mongolia, i bliski, jak Persja czy ró¿ni koczownicy docieraj±cy na peryferia Rzymu, od których sam Rzym takie rozwi±zania skopiowa³, w II w n.e. tworz±c jazdê katafraktyjsk± na wierzchowcach okrytych pe³n± kolczug±. I na Wschodzie takie os³ony by³y u¿ywane przez ¶redniowiecze, a¿ ponownie Europa zetknê³a siê z naporem koczowników, ale to ju¿ w drugim tysi±cleciu. Bo je¶li chodzi Ci raczej o sam± Europê okresu merowiñskiego lub karoliñskiego i Wêdrówek Ludów, to tu chyba niewiele znajdziesz.
.Jarogniew.
A lamelki? nie stosowano ich dla koni? w rysunkach z ospreya jest sporo takich.
Rabiega
Wschodnie wynalazki -tutaj.
Halfgar
CYTAT(.Jarogniew.)
A lamelki? nie stosowano ich dla koni? w rysunkach z ospreya jest sporo takich.

którego ospreya?? Uzbrojenie ochronne to jak wspomnia³ Viator to typowo wschodni wynalazek i jak spojrzysz na uzbrojenie jazdy mongolskiej to sa tam lamelki dla koni. Tak samo jazda partyjska i sasanidzka by³y uzbrojone.
.Jarogniew.
Tak Halfgarze, chodzi³o mi w³asnie o jazde wschodni±.W temacie nie jest napisane ze chodzi o zachodni± itd.
Niestety nie wiem z ktorego ospreya bo znalaz³em rysunki porozrzucane na tej stronie:

http://www.totalwar.org.pl/board/viewtopic...r=asc&start=585

sa tam na kilku stronac te rysunki niestety nie mam czasu zeby je teraz wszystki przegladac.

Pozdrawiam
Viator
W³odzimierzu, odezwij siê zatem i sprecyzuj jaki rejon i okres Ciê najbardziej interesuje. I czy w ogóle chodzi Ci o Europê, bo nawet tego nie poda³e¶?
Halfgar
CYTAT(.Jarogniew.)
Tak Halfgarze, chodzi³o mi w³asnie o jazde wschodni±.W temacie nie jest napisane ze chodzi o zachodni± itd.
Niestety nie wiem z ktorego ospreya bo znalaz³em rysunki porozrzucane na tej stronie:  

http://www.totalwar.org.pl/board/viewtopic...r=asc&start=585

sa tam na kilku stronac te rysunki niestety nie mam czasu zeby je teraz wszystki przegladac.

Pozdrawiam

Strony gier z serii Total War nie s± wiarygodnym ¼ród³em historycznym. Lamelki na koniach widzia³em u jazdy mongolskiej, która korzysta³a te¿ z wynalazków chiñskich. Tak¿e jazda tybetañska u¿ywa³a lamelek na koniach. Po niedzieli zamieszczê zdjêcia smile.gif
.Jarogniew.
hehe znowu sie nie zrozumieli¶my. Cyba nie my¶lisz ze strony o grach odbieram jako ¼ród³o historyczne. Zamiesci³em adres poniewa¿ jest tam sporo skanów z Ospreya.
Podrawiam
Halfgar
Ok. lookn±³em sobie, ale tam sa tylko obrazki z tych czêsci rysunkowych ... nie zawsze sa one wiarygodnym ¼ród³em, bo trzeba braæ pod uwagê, ¿e wiele rzeczy to po prostu wymys³y autorów.

Tu masz zdjêcie wojownika na koniu z opancerzeniem. Co prawda wojownik z XVII wieku z Tybetu, ale w tym samym stylu by³y mongolskie lamelki dla koni: http://i4.photobucket.com/albums/y110/Neph...an_Armour_3.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.