Czy ma kto¶ mo¿e jakie¶ wykroje kapturów wikiñskich lub s³owiañskich z IX-XIw.?
Luck!
To ja poprosze wykruj kaptura z krutkim ogonem albo bez wiem ze taki masz i pewnie jest na stronie albo udostepniony ale to co ja chce.w taki sposub zdobywam sobie posty haha
Hej,
gdyby kto¶ by³by tak dobry i napisa³ z jakiego materia³u najlepiej uszyæ kaptur, którego rysunek zamie¶ci³em poni¿ej. By³bym bardzo wdzieczny.
http://teksty.gildia.pl/mirek_kowal/kaptur - to adresik stronki której zapomnia³em dodaæ wcze¶niej( przepraszam). Podana jest skóra albo brezent, ale to chyba nie jest najlepsze rozwi±zanie.
We³na, ewentualnie z lnian± podszewk±.
Dziêki LuCK, przyda siê, ale gdyby kto¶ mia³ jeszcze jakie¶ ciekawe pomys³y by³bym bardzo wdziêczny gdyby siê nimi podzieli³.
Pozdrowionka!
Ale tu nie bardzo jest nad czym deliberowac. Odpowiednia, w miare gruba welna charakteryzuje sie mala higroskopijnoscia, znaczy sie malo wchlania wode. I o to chodzi - dzieki temu woda bardziej splywa niz wsiaka. Len od srodka jest jak najbardziej na miejscu z kolei bo:
- wchlania wode dobrze, a wiec jak juz nam sie w srodku goraco od welny i pracy/walki zrobi to wchlonie pot,
- welna, szczegolnie gruba, bedzie gryzla w uszy (ja wiem, twardzielom nie wypada sie przyznawac, ale reszta moze skorzystac z rady
).
Obie warstwy ladnie zatrzymaja wiatr i w zasadzie to wszystko, czego sie po kapturze spodziewac mozna. Skora w porownaniu do tego zestawu ma kilka zalet (wyglada strasznie mrocznie i nie przepuszcza wiatru i wody nieco bardziej) oraz kilka wad (raz namoczona zdefasonuje sie, nie grzeje i gorzej sie uklada).
Pozdr
A czy ja mog³abym te¿ prosiæ o wykrój kaptura, bo stronka na The Viking Experience zosta³a wykre¶lona
. Mi chodzi o taki z d³ugim ogonem. Mo¿e myæ nawet odrêczny szkic i w przybli¿eniu ilo¶æ materia³u na to zu¿yta.
Pozdrawiam
Tak± stronke mam:
http://www.bog.org.pl/stroje/wykroje/kaptur1.html
Zgodnie z tym zrobi³em swój kaptur i planuje zrobiæ kolejny w wolnych chwilach. Wymiary pasuj± idealnie. Tylko nie wszy³em ogona...czy to mrok?
Bez ogona to raczej nie mrok, bynajmniej dla wcze¶niaka
Dziêki za stronke, jeszcze tylko kilka krajek i biorê siê do szycia
To jeszcze takie co¶ w temacie kapturów:
http://www.geocities.com/Athens/Crete/1581/hoods.htm udanego szycia. Pozdrawiam
Gwyn
Witam!
Ja mam pytanie dotycz±ce kolorystyki. Zosta³ mi metr lnu w kolorze mo¿na powiedzieæ ciemny wrzos, chcia³abym go zastosowaæ jako podszewke w kapturze o kolorze ciemno szarym prawie czarnym. Czy zestawienie takich 2 kolorów nie bêdzie mrokiem jak na wcze¶niaka? W pó¼niejszych wiekach mo¿na zauwa¿yæ kontrastowo¶æ kaptura, jednak nie wiem czy w X w. by³o to równie¿ stosowane.
mam nadzieje ¿e tym pytankem nie narobie sobie wstydu , ale czym sie ró¿ni kaptur mêski od damskiego- chodzi mi o te XII-XIII w. na moje oko s± identyczne
. moze ma kto¶ , rysunki, kroje , szablony?
Nasówa mi sie, ¿e ró¿nica tkwi w d³ugo¶ci ogona i ewentualnie peleryny. TE, uwa¿ane za damskie maj± maleñki ogonek. Na poparcie tego mam jedynie w³asne obserwacje -g³ównie BM i kilka widzianych rze¼b. Pewien oczywiscie nie ejstem, mo¿e nie zwróci³em uwagi na kobietê w kapturze z d³ugim ogonkiem, mo¿e co¶ mi umknê³o.
AFAIR ogonek oddawa³ status spo³eczny, wiec zeby porównaæ ten fragment ubioru u kobiet i u me¿czyzn, trzeba by znalezc przedstawienia ludzi tak samo zamoznych.
hola- czy kaptury z ogonkiem to nie XIV-XV wiek? chodzi mi o takie zwyk³e - bez ogonka. Czy kobieta i facet mog± nosiæ te same...hmmm..." modele"?
Jakie by³y kaptury XIII wieczne kobiece, o ile by³y
prosze o zdjêcia lub wykroje
Jeszcze jedno czy takie kaptury mog³y nosic kobiety w XIII wieku ewentualnie na prze³omie XIII/XIV wiek jak nie to z jakiego okresu jest ten kaptur na tym zdjêciu
CYTAT(Midian @ 12:00 17.08.2006)
Jakie by³y kaptury XIII wieczne kobiece, o ile by³y
prosze o zdjêcia lub wykroje
Jeszcze jedno czy takie kaptury mog³y nosic kobiety w XIII wieku ewentualnie na prze³omie XIII/XIV wiek jak nie to z jakiego okresu jest ten kaptur na tym zdjêciu
Midian, zerknij na temat "Wykroje z XIIIw." tam wrzuci³am informacje na temat kapturków kobiecych w XIII wieku.
I apropo tego zdjêcia, je¿eli ten kaptur ma rozciêcie z przodu to nie jest poprawny.
1. je¶³i chcesz ¿eby to by³ kaptur na XIII to zszyj go z przodu
2. je¶li chcesz ¿ebo to by³ kaptur na XIV/XV to doszyj mu liripipe z ty³u + ew. zapinanie na guziczki (materia³owe)
a ja mam pytanko troszke inne,chodzi mi o to czy kaptury wystepowaly razem z plaszczem tak ok x wieku u slowian...doszly mnie takie sluchy ze ok x wieku kaptury wogole nie wystepowaly...jakie jest wasze zdanie na ten temat.mam nadzieje ze ktos moze mi pokazac konkrety za lub przeciw.chcialam sobie wlasnie wczesny plaszcz zrobic i nie wiem czy mam sie porywac na kaptur(jak tak to jaki) czy nie....
CYTAT(liwley @ 22:32 07.01.2007)
a ja mam pytanko troszke inne,chodzi mi o to czy kaptury wystepowaly razem z plaszczem tak ok x wieku u slowian...doszly mnie takie sluchy ze ok x wieku kaptury wogole nie wystepowaly...jakie jest wasze zdanie na ten temat.mam nadzieje ze ktos moze mi pokazac konkrety za lub przeciw.chcialam sobie wlasnie wczesny plaszcz zrobic i nie wiem czy mam sie porywac na kaptur(jak tak to jaki) czy nie....
A gdyby zrobic co¶ takiego?Zaznaczam ze chodzi mi tylko o chuste.Ale poza tym ca³o¶æ wygl±da piêknie.Gruba we³niana kiecka,we³niana chusta+we³niane ponczochy-problem p³aszcza i kaptura praktycznie nie istnieje...prawdopodobnie taki zestaw bedzie wygodniejszy.
Dla scis³osci w za³±czniku ubiór ludowy z Ba³kanów.
pozdrawiam
Liwley ... matko kochana. Przecież mamy kaptury z Hedeby, z Gotlandii z Bocksten .... Tyle, że wtedy kaptur nie stanowił integralnej części płaszcza, tylko był dodatkowym elementem ubioru.
Więcej i przykładowe wykroje znajdiesz tu:
http://www.vikingsonline.org.uk/resources/...basickit13.htmlJeśli zaś chodzi o słowian ... sprecyzuj może bardziej region i jacy słowianie, bo są różne wpływy. Słowianie południowi znajdowali się pod większym wpływem z Bizancjum, my ieliśmy wpływy niemieckie i skandynawskie. Ruś to też inna bajka
Mścidróg .... proszę, więcej powagi. Ten strój nie ma nic wspólnego z wczesnym średniowieczem. Albo rybki albo akwarium
Oczywiscie ze nie ma:)
Chcialem tylko obrazowo pokazac o co mi idzie:)
pozdrawiam
Masz ca³kowita racje co do prosby o sprecyzowanie pytania.
Ale to i tak jest tylko gdybanie.
M¶cidróg ... proszê, to porz±dne forum a nie dyskusja podwórkowa. Znajd¼ mo¿e jaki¶ opis ubioru. Mo¿e co¶ w sagach lub kronikach (jest Kronika Thietmara) i mo¿liwe, ¿e bêdzie tam opis tego co noszono w czasie deszczu lub brzydkiej pogody. A to co ty zaproponowa³e¶ to tak jak ja bym do wizualizacj stroju muzu³mañskiego w XIII wieku wykorzysta³ ikonografiê z Imperium Ottomañskiego (XVII wiek). Sorki, ale nie trdy droga
CYTAT(Halfgar @ 09:59 08.01.2007)
M¶cidróg ... proszê, to porz±dne forum a nie dyskusja podwórkowa. Znajd¼ mo¿e jaki¶ opis ubioru. Mo¿e co¶ w sagach lub kronikach (jest Kronika Thietmara) i mo¿liwe, ¿e bêdzie tam opis tego co noszono w czasie deszczu lub brzydkiej pogody. A to co ty zaproponowa³e¶ to tak jak ja bym do wizualizacj stroju muzu³mañskiego w XIII wieku wykorzysta³ ikonografiê z Imperium Ottomañskiego (XVII wiek). Sorki, ale nie trdy droga
Hmmm...dobrze zacznijmy od tego ze znalezisk jako takich kaptura czy innej czesci garderoby(w calosci) slowianskiej nie znaleziono,to co robimy w duzej mierze jest tylko i wylacznie gdybaniem(slowianie zachodni)zapozyczaniem wzorców od ludów o¶ciennych.
Co do chusty- Josep Qara Maatapot opisuje w XIw(takie?) kobiece nakrycie g³owy jako plinq lub udiz.
Cofajac sie w czasie frankijska królowa Arnegunda (zapozyczenie
)prawdopodobnie takowa chuste miala na sobie w czasie pochówku-sugeruje to szpila na piersi i dwie na skroniach.
Ale jak juz wczesniej wpomnialem na temat stroju slowianskiego(zachodniego) datowanego na wiek X lub wczesniej mozemy tylko gdybac
Je¶li chodzi o kaptury, to polecam zajrzeæ tu:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...loth/hoods.htmlalbo tu:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/list.htmlAle nie traktujmy tego jako wyznacznik. Kwestia dla kogo szykujemy nakrycie g³owy. Jaki by³ status danej osoby. Na co mog³a sobie pozwoliæ i tak dalej.
CYTAT(Halfgar @ 10:48 08.01.2007)
Je¶li chodzi o kaptury, to polecam zajrzeæ tu:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...loth/hoods.htmlalbo tu:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/list.htmlAle nie traktujmy tego jako wyznacznik. Kwestia dla kogo szykujemy nakrycie g³owy. Jaki by³ status danej osoby. Na co mog³a sobie pozwoliæ i tak dalej.
Oczywiscie.poza tym nic nie wiemy o postaci odtwarzanej przez liwley
Przepraszam ze nie sprecyzowalam pytania,ale juz tluczacze z jakiego powodu,ja konkretnie odtwarzam slowian mieszkajacych na terenie dzisiejszej lubelszczyzny,i z tego regionu szukalabym podstaw,ale mi chodzilo o kaptory z roznych regionow poniewaz dosc czesto szyje stroje nie tylko dla siebie ale takrze dla ludzi z bractwa,i interesowala mnie wiedza z roznych regionow dlatego moje pytanie nie bylo zprecyzowane,
mimo wszystko dziekuje za linki....zadalam to pytanie,poniewaz dostalam pewnego razu sprzeczne informacje,mianowicie ze slowianie jako tacy wogole nie nosili kaptorow.ze najwyzej czapki.dlatego tez zadalam takie pytanie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.