Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wareskie suknie kobiece
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Hledis
Czy kto¶ wie jak wygl±da³y wareskie fartuchy??? B³agam o zdjêcie albo chocia¿ dok³adny opis!!!
Nat
Tia... Katja ze Srebrnego Wilka szyje i haftuje fantastycznie, choæ niestety do¶c drogo - ale zdjêcia strojów mo¿na zobaczyæ w galerii na stronie dru¿yny: www.silverwolf.ru
sretno!

p.s. a b³êdów nie pope³nia siê pod wzglêdem gramatyki (czy jêzykoznawstwa), tylko b³edy pope³nia siê gramatyczne (jêzykowe). taka drobna uwaga.
Svana
Hej NAt

Podaj link bezpo¶redni na te stroje, bo ta strona jest pa ruski a ja nie paniemaju a szukanie trwa d³ugo. A co do jêzykoznastwa to..... no cóz kto¶ ma du¿o czasu....

Svana
Zawisza
Prosze bardzo oto link bezpo¶redni go galerii ze strony Srebrnego Wilka

http://www.silverwolf.ru/trade/odis/page01.html

za moich czasów Rosyjski by³ jeszcze obowi±zkowy - teraz zaczyna mi siê to podobaæ devil.gif
Nat
Heja
jest jeszcze galeria drugiej z dziewczyn, g³ownie krajki, ale te¿ kilka strojów
http://www.silverwolf.ru/trade/imgert/imgert.htm
sretno
Zawisza
A co do krajek i Rosjanek....... bêd±c na targach sztuki ludowej u nas w Bia³ym zobaczy³em cudn± krajkê lnian± w czerwony wzorek swastykowy. Ma sie rozumieæ zagadn±³em czy przypadkiem nie jest na sprzeda¿, niestety nie by³a. Ale Pani która jak siê okaza³o by³a z Bia³orusi widz±c moje smutne oczêta zgodzi³a mi siê takow± wykonaæ ale có¿ dopiero na Bo¿e Narodzenie. Ale tak sobie z ni± gadu gadu i wreszcie pytam czy ta krajka to robota na tabliczkach na co pani Tamara odrzek³a cytujê:
"nie j± siê robi na rekach i na kolanach" tyle mi wyja¶ni³a smile.gif. Do tej pory zastanawiam sie jak mo¿na krajki na kolanach robiæ, to taka dygrasje do rzemios³a rosjanek i ich niezg³êbionych przez zwyk³ych ¶miertelników tajemnic.
Dobrawka
Tak, jest taka bia³oruska technika, widzi³am tak wykonane krajki i ich produkcjê. Na kolanie zawija siê zapas osnowy, a przeplata sie palcami. Trzeba siedzieæ jakby po turecku. Niestety, ze wzgledu na krótki czas nie opanowa³am tej sztuki.
Marta_
wygl±da na to, ¿e odgrzebujê temat, który dawno umar³, ale nie potrafiê siê doszukaæ informacji, które s± mi potrzebne (je¶li gdzie¶ by³y, a nie znalaz³am, z góry przepraszam). du¿a czê¶æ linków niestety ju¿ nie dzia³a.

panom z naszej skromnej dru¿ynki zamarzy³o siê odtwarzaæ waregów, wiêc staram siê jak mogê dostosowaæ, ale przyznam, ¿e historyk ze mnie ¿aden (delikatnie ujmuj±c), a im wiêcej czytam na forach, tym bardziej siê gubiê (a mia³o byæ tak ³atwo - ignorancja bywa jednak b³ogos³awieñstwem smile.gif ).
wyczyta³am w wikipedii, ¿e waregowie pochodz± z terenów mniej wiêcej dzisiejszej szwecji zamieszkuj±cych wybrze¿e morza ba³tyckiego (przepraszam raz jeszcze, je¶li zbytnio to upraszczam).
st±d pytanie - kompletuj±c sobie strój pasuj±cy do pod³o¿a historycznego, geograficznego i jakiego tam jeszcze ;), powinnam siê korzystaæ ze wzorów wikiñskich (szwecja), s³owiañskich czy ¶ci¶lej trzymaæ siê ruskich? z której strony siê do tego zabraæ, ¿eby ca³o¶æ nie przypomina³a kulturowego patchworka?

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.