Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ceramiczne paciorki we wczesno¶redniowiecznej Skandynawi
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Leif Touvesonn
Witam

Ostatnio ogl±daj±c na Discovery jaki¶ program o wikingach (ale ¼ród³ó wiedzy cool.gif ) natkn±³em sie na informacjê ¿e jednym z najcenniejszych rodzajów ozdób by³y naszyjniki z ceramicznych paciorków. Chcia³bym siê dowiedzieæczy to prawda i je¶li kto¶ móg³by podrzuciæ jakie¶ zj±tka takich paciorków to by³bym bardzo wdziêczny.

Pozdr.
Ulf Ko¶cisty
S³awa!
Zamieszczam link do paciorków http://www.arkeodok.com/indexb.html je¶li kto¶ chce to mam jeszcze trochê po¶ci±ganych zdjêæ na dysku. Skoro ju¿ jeste¶my przy paciorkach to mo¿e kto¶ wie w jaki sposób je barwiono?
Pozdrawiam
Ulf
Ludka
Witam!
Jedna mala uwaga to powinny byc paciorki szklane.

Ludka Excalibur
Zygmunt
Zastanawiam siê o co tak w³a¶ciwie chodzi? W pierwszym po¶cie w pytaniu wspomniano o paciorkach ceramicznych, w drugim podano zdjêcia paciorków z kamieni , a Ludka pisze o szkalnych. Mo¿e o doskona³o¶æ t³umaczenia programów na "discavery"?
Prawdê mówi±c to wiekszo¶æ paciorków by³a szklana, metalowa albo z kamieni ozdobnych, o ceramicznych nie s³ysza³em- jestem ciekaw. Pozdrawiam.
Leif Touvesonn
CYTAT(Zygmunt)
Zastanawiam siê o co tak w³a¶ciwie chodzi? W pierwszym po¶cie w pytaniu wspomniano o paciorkach ceramicznych, w drugim podano zdjêcia paciorków z kamieni , a Ludka pisze o szkalnych. Prawdê mówi±c to wiekszo¶æ paciorków by³a szklana, metalowa albo z kamieni ozdobnych, o ceramicznych nie s³ysza³em- jestem ciekaw. Pozdrawiam.

Zygmuncie ja nie wiem jak to jest z tym t³umaczeniem na Discovery ale spotka³em siê z informacj± o paciorkach ceramicznych (podobno przywo¿one z terenów nad M.Czarnym i z Arabii) wiêc takie by³o moje pytanie. Skoro paciorki takowe wykonywano z innych materia³ów to chêtnie us³yszê tak¿e o nich co¶ wiêcej (mo¿e kto¶ wie jak siê wykonywa³o ró¿nego rodzaju paciorki, albo ma chocia¿ link do jakiej¶ stronki która o tym traktuje)

Pozdr.
Huskarl Thorgrim
Paciorek ceramiczny to na przyk³ad paciorek ulepiony z gliny, z "ulepionym" jakim¶ wzorkiem, wypalony i dalej np. pomalowany ³adnie.
Teraz nie jestem w stanie odtworzyc ¼ród³a historycznego (pad dysku niedawno).
Poza tym paciorki robiono ze szk³a, drewna, skóry, ko¶ci i co tylko przyjdzie do g³owy i jest ³adne.
Ludka
Witam!

Pisalam magisterke o grobach wikinskich na Pomorzu i w Wielkopolsce na zadnym stanowisku polskim nie znaleziono paciorkow ceramicznych, wszystkie byly szklane, albo srebrne, albo kamienne lub bursztynowe lub z kosci czy rogu itp.

Ludka BRE
Liadain
Witam
Za³±czam strone na której (niestety do¶æ schematycznie) pokazano jak wyrabia siê paciorki szklane (na dole strony):
http://www.vikinganswerlady.com/vikbeads.htm
Zawisza
Mam pytanko czy kto¶ wytwarza u nas tz. w Polsce takie koraliki? Jak tak mo¿na namiar?
Padre
[quote="Ludka"]Witam! nie znaleziono paciorkow ceramicznych, wszystkie byly szklane, albo srebrne, albo kamienne lub bursztynowe lub z kosci czy rogu
Ale czy to wyklucza wogóle " paciorki " wyrabiane z gliny jak to siê ma do wykopalisk ze skandynawi oraz rusi i islandi.
Pozdrawiam Padre
irish.gif
Nat
Do³±czam sie do pytania Zawiszy, o namiar na jakiego¶ wytwórcê paciorków smile.gif
Jak nie... trza siê bêdzie na Wolinie rozejrzeæ, mo¿e cosik ³adnego siê znajdzie...
Sretno!
krax
Nat jak bedziemy sie nudzic na Wolinie(na co sie nie zanosi,ale kto wie co tam cz³owiekowi lekko zu¿ytemu crazy.gif do g³owy przyjdzie o poranku)to ja bede miala glinê-nic prostszego tylko siadaæ i lepiæ... Kontrolnie zrobi³am 5 paciorków w 10 min,wiêc nie jest to specjalnie trudne.Tylko dr¿±ce rêce mog± byæ przeszkod±...
Izolda
S³awa, smile.gif
Na bagritonie w spisie rzemie¶lników znalaz³am propozycje wrsztatu paciorkarskiego (pokazy wykonywania paciorków), "Fiat Lux" Kasi Ampt.
Niestety nie ma ona strony internetowej, ale oto jej adres: kampt@interia.pl
Pozdrawiam smile.gif
Owen
Witam
No zdaje siê ¿e Kasia jeszcze nie ma mo¿liwo¶ci hurtowego wyrabiania tych paciorków (choæ te co zrobi³a s± bardzo ³adne smile.gif). I to co jest w stanie zaoferowaæ na ich temat w tym momencie to w³a¶nie pokazy ich wyrabiania w ma³ej ilo¶ci na festynach.
Pozdrawiam
Berek
Witam

Co do paciorków ceramicznych co¶ znalaz³em szczerba.gif

"Kultura Polski ¦redniowiecznej X-XIII wiek" autorstwa Jerzego Dowiata strona 87 jest zdjomtko i napis cytuje: "116. Kolia paciorków szklanych i ceramicznych z Kruszwicy; XII-XIII w." na ile to prawda to nie wiem sam nie sprawdza³em a skoro mówicie ¿e paciorków ceramicznych ni ma.... heh
Raraszka
Zdradzê Wam "sekret" sk±d ja biorê koraliki... Z tego, co widzê, wiêkszo¶æ znajomych tak robi, ale nie zaszkodzi opisaæ na wszelki wypadek smile.gif

A wiêc idê wam ja do sklepu indyjskiego i grzebiê tam... niektóre sklepy tego rodzaju maj± mnóstwo paciorków szklanych i ko¶cianych - albo z kamieni pó³szlachetnych, równie¿ z karneolu jak na zdjêciach - do wyboru do koloru. Niestety 90% z kupionych absolutnie nie nadaje siê do wczesnego stroju, ale zawsze co¶ siê odsieje - i jeszcze mo¿na sie powymieniaæ z kole¿ankami smile.gif

Te odrzucone paciorki wrzucam sobie do takiego worka i w sumie te¿ nie marnuj± siê: mo¿na zrobiæ z nich sobie ró¿ne "cywilne" kompozycje, obszyæ nimi jaki¶ podarunek etc.

Obecnie moja kolekcja znajduje siê w obcych rêkach - do 24 wrze¶nia. Jak ju¿ do mnie wróc±, wsadzê je do skanera i pode¶lê smile.gif Ocenicie sami, na ile ró¿ni± siê od wykopaliskowych. szczerba.gif Wprawdzie ciê¿ko jest dostaæ takie piêkne wzorzyste, ale bywaj± z paseczkiem, szlaczkiem lub dwoma.
Borg
Duzo ³adnych szklanych paciorkow jest w muzeum w Elblagu
ogolnie polecam jego wystawy
duzo znalezisk z tego miasta (dla poznych) i osady wikinskiej (okulary xv wiek, wczesna bron, sporo ozdobek, butow, patynek)
Boran
CYTAT(Berek)
Witam

Co do paciorków ceramicznych co¶ znalaz³em  :smile:  

"Kultura Polski ¦redniowiecznej X-XIII wiek" autorstwa Jerzego Dowiata strona 87 jest zdjomtko i napis cytuje: "116. Kolia paciorków szklanych i ceramicznych z Kruszwicy; XII-XIII w." na ile to prawda to nie wiem sam nie sprawdza³em a skoro mówicie ¿e paciorków ceramicznych ni ma.... heh

Oto rzeczone zdjêcie. Co prawda ani wczesno¶redniowieczna, ani skandynawia, ale paciorki ceramiczne s±. Widaæ ¶rednio, ale mo¿e zainteresowani znajd± co¶ ciekawego...

pozdrawiam
Sigurd Heftige
Witam

W za³±czniku Historiska Museet Sverige zdjêcie z wykopaliska ukazane na nim s± paciorki wraz z ozdobami, kobietom pewnie siê spodoba crazy.gif region z którego to cudeñko pochodzi to groby z Birki.
KhaToo
Nie "robie" wczesnego ¶redniowiecza, dlatego moja wiedza na temat paciorków jest ¿adna. Nie mam te¿ czasu, ¿eby pog³êbiac j± przy u¿yciu ksi±¿ek, bo wolê ten czas przeznaczyæ na interesuj±cy mnie okres. Mam jednak ró¿ne doj¶cia do z³otników i rzemie¶lników. Pozwolê sobie wiêc raz na jaki¶ czas zadaæ pytanie, zwi±zane z jakim¶ przedmiotem, bo akurat bêdê mia³ dostêp do niego. Je¶li bêdzie siê nadawa³ na rekonstrukcjê, kupiê go i wystawiê na sprzeda¿ na targowisku -mo¿e komu¶ siê przyda-, je¶li nie, to nie. Teraz pora na pierwsze pytanie. Czy koraliki z tygrysiego oka nadaja siê na paciorki wikiñsko-s³owiañsko niewiadomojakie? Móg³ bym mieæ kilka sztuk koralików du¿ych, okr±g³ych, wielko¶ci mniej wiêcej piêciogroszówki, w cenie 5z³ za sztukê lub ma³e, oszlifowane, ale o nieregularnych kszta³tach taniej. Czy ewentualnie takie sie nadaj±? Oraz czy kryszta³ górski i per³y rzeczne -czarne, nieregularne- nada³y by siê? A drewniane, toczone koraliki dosyc spore, jednokolorowe, kalibru oko³o 1,3cm?
Vlasta
Na pewno by³y paciorki z kryszta³u górskiego - co do reszty, nie spotka³am siê. Trochê zdjêæ paciorków wikiñskich jest tutaj: http://www.arkeodok.com/Viking%20single%20...eads/index.html
Pozdrawiam!
Vlasta
KhaToo
O, super, przyda siêsmile.gif Z tego co widze, wcale nie koniecznie musza to byæ paciorki z kameni "szlachetniejszych", ¿e tak powiem. Wystarcz± zwyk³e kamolki, byle ³adne by³y... A mied¼ wchodzi w grê? Przepraszam, ¿e robie tu zamieszanie o wszystkie mo¿liwe paciorki, nie tylko te wspomniane w temacie, ale nie chcê zak³adaæ nowego tematu. Mam nadzieje, ¿e zrozumiecie i bedziecie wyrozumiali:)
Per³y raczej odpadaj±, choæ wsytêpowa³y per³y s³odkowodne nawet w polsce. Tygrysie oko wyeliminowa³em z racji pochodzenie -a¿ tak daleko nie mogli zawêdrowaæsmile.gif, kryszta³ górski pasuje, nawet agat mo¿e siê przydaæ, bo wystêpowa³ w by³ym ZSRR i u nas, na Dolnym ¦l±sku. Poszukiwania trwaj±smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.