Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Do Broni!" Kwartalnik Grup Rekonstrukcji Historyc
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
godfrid
Wyda³em dzisiaj 10 zeta na nowa gazetkê po¶wiêcon± rekreacj± historycznym. (kupiona na stoisku modelarskim w podziemiach Dworca Centralnego w Warszawie)
Spis tre¶ci:
- Rekonstrukcja historyczna?
- Wrze¶niowy piechur
- Niemcy 1939
- Program uroczysto¶ci zwi±zanych z ogólnopolskimi obchodami 65- rocznicy bitwy pod Bzur±
- Konkurs fotograficzny
- I Ogólnopolski zlot GRH
- Najkrótsz± drog±
- Ze starego albumu: I Polska Samodzielna Brygada Spadochronowa
- Prezentacje Grup Rekonstrukcyjnych
- Spotkania i imprezy - dobieszowice 2004
- Co za³o¿yæ na Bzurê 2004?

Je¶li wiêcej bêdzie w przysz³o¶ci artyku³ów na poziomie "Wrze¶niowy piechur", to mo¿e byæ to ca³kiem sensowne wydawnictwo. Jednak wiêkszo¶æ numeru mi osobi¶cie przypomina co¶ na wzór Gazety Rycerskiej.
djdomin
Kto to wydaje?
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!

Prawdopodobnie od drugiego numeru ja bede redaktorem naczelnym tej gazetki, jej profil sie zmieni (blizszy bedzie wrzesniowemu piechurowi, jak najdalszy gazecie rycerskiej).

W zalozeniu ma byc to pismo popularno-naukowe (z akcentem na naukowe) robione pod katem potrzeb re-eanctorow (jak najwiecj ilustracji i porad praktycznych). Teksty z bibliografia, zwiezle, a tresciwe. Mam nadzieje, ze zycie jakos drastycznie nie zmieni tych zalozen:) Poruszac ma tematyke zwiazana z epokami, ktore sa najczesciej odtwarzne w Polsce - Ix/X w, XII/XIII, XV, i pol. XVII, wojny napoleonskie, II wojna sw (glownie Wrzesien). Pewnie nie wszystko naraz:)

Obecnie jest to czasopismo non-profit, ale sadze, ze to sie zmieni juz od 3-4 numeru.

Wydaje to wlasnymi silami Pawel Ro¿d¿estwieñ¶ki (facet, który robi "Nowy Przegl±d Kawaleryjski" niemal kultowe pismo re-enactorow wrzesnia 1939.

Wszystkich chetnych zapraszam do wspolpracy.
Pozdrawiam!

Maciek Nowak-Kreyer "Bryan"
Czcibor
Brzmi ca³kiem interesuj±co - jak bedziê rozwi±zany problem koloporta¿u??
£o¶
Witam !!

Ja równie¿ jestem zaanga¿owany w projekt gazety "Do Broni". Nawet zdarzy³o mi siê pope³niæ jeden artyku³ do tej gazety. Nic szczególnego, bo wprowadzaj±cy w temat ludzi zupe³nie z nim nieobeznanych.

Z tego co wiem, gazeta ma byæ dystrybuowana w Empikach na terenie ca³ego kraju. Jak na razie trwaj± rozmowy.

Gazeta ma mieæ charakter kwartalnika/okazjonalnika - pierwszy numer wyszed³ przy okazji Zlotu Grup Rekonstrukcyjnych w Glinniku ko³o Tomaszowa Mazowieckiego. Nastêpny byæ mo¿e wyjdzie na Bzurê 2004.

Z pewno¶ci± zauwa¿yli¶cie du¿y zwi±zek niniejszej gazety z Stowarzyszeniem Rekonstrukcji Historycznej "Polski Wrzesieñ", bo wiêkszo¶æ gazety zajê³y tematy drugowojenne a w szczególno¶ci wrze¶niowe.

Do przysz³ego numeru przygotowuje opis inscenizajci, która mia³a miejsce 8 maja w Dobieszowicahc na ¦l±sku, tym razem widziany oczyma "¿o³nierza Wehrmachtu".

Pozdrawiam
bolas
CYTAT
Je¶li wiêcej bêdzie w przysz³o¶ci artyku³ów na poziomie "Wrze¶niowy piechur", to mo¿e byæ to ca³kiem sensowne wydawnictwo.

heheheh milo slyszec ze sie ladnie spisalem smile.gif polecam sie na przyszlosc smile.gif autor "wrzesniowego piechura" ... devil.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.