Od jakiegos czasu staram sie wykombinowac jakas dmuchawe do paleniska.... Z moich pomys³ów najlepszym jest chyba miech. Ale gdzie kupic?? chyba lepiej zbudowac samemu :-) ma ktos moze jakies szkice, materialy(wszystko co przyda sie przybudowie)? z góry dziekujê.
Je¿eli chcesz u¿ywac dmuchawy tylko w domu (nie zale¿y na historyczno¶ci) to ¶wietnym rozwi±zaniem jest stary odkurzacz. Dawniej by³y takie kanciaste z mo¿liwo¶ci pod³±czenia rury ze strony wylotu i wlotu. Po wywalenia worka i bebeczhów, naprawdê ma niez³± si³ê. Uda³o mi siê sko³owaæ takie trzy (po roku siê psuj±) wypytaj±c znajomych staruszków (maj± tego w piwnicach pe³no).
Co do miecha to zdarzaj± siê og³oszenia typu wyposa¿enie ku¼ni sprzedam - naprawde cuda mo¿na znale¶æ.
Misq z Grodziska w Sopocie nie masz daleko do Bacówki(imprezowni-chaty góralskiej). Tam pod sufitem,nad kominkiem wisi wielki miech kowalski. Na ¿ywo zapoznaj siê z konstrukcja. Pogadaj tam z kim¶ na miejscu,bo mo¿e górale by Ci to zrobili??
w maluchach zamiast chlodnicy byly wentylatory , takie prawie calkowicie zabubowane . dmucha to idealnie . wiekszosc kowali tego uzywa . mozna kupic na zlomie w okolicach 50 zl .
W³asnie kupi³y¶my ze znajom± ¶wietna dmuchawê do paleniska na gieldzie szpargalow Na Niskich £±kach we Wroc³awiu (w kazdym wiekszym miescie pewnie jest taka gielda staroci). Jest swietna, stylizowana na XVII wiek, drewniana ze skorzanym kolnierzem. Po zalataniu dwoch dziurek bedzie dmuchawa jak znalazl. A cena... chcieli 40 ale po kilku ladnych usmiechach kupilysmy za 20
Najprosciez zrobic to z 2 desek do krojenia z prostymi raczkami.Nie wiem jak to dokladnie wytlumaczyc...trzeba je sciac tak zebo od strony raczek zwezaly sie ku koncowi.Wtedy do jednej z nizh prtzybic nawiercony klocek jaki wylot.Na niego zawias i druga deska.Calosc obic miekka skora tak zeby bylo szczelne(otwor oczywiscie zostawic otwarty)
Wyglada calkiem fajnie.
Powodzenia w eksperymenowaniu!
A ja znalaz³em co¶ takiego i prosi³bym o powiedzienie mi czy jest to historyczna dmuchawa na okres XIV / XV wieku.
Mo¿e generator pr±du i.....
Panie i Panowie sporo ju¿ by³o mowy o tym ¿e na tym forum mówimy o HISTORYCZNYCH sposobach, wiêc nie widzê sensu w tej dyskusji. Je¶li kto¶ chce zbudowaæ ku¼niê wspó³czesn± to s± od tego inne fora tematyczne. Proponujê skasowaæ teksty nie dotycz±ce bezpo¶rednio HISTORYCZNYCH dmuchaw vel miechów. Misq powinien sprecyzowaæ o jaki czasokres mu chodzi.
HOWGH
Powy¿sze "miechy skrzyniowe" widzia³em na filmikach, gdzie japoñscy kowale kuli miecze w/g dawnych technik. Wiêc patent wydaje siê jak najbardziej historyczny, tyle ¿e nie znamy datowania i w jakich regionach ¶wiata (poza dalekim wschodem) by³ stosowany.
No dobra sami chcieli¶cie
Prosi³em o to ¿eby Misq sprecyzowa³ o jaki przedzia³ historyczny mu chodzi ! Je¶li odtwarza Japoñców to ok.
Ale ( no to bêdzie) :
Simpaticus-"Je¿eli chcesz u¿ywaæ dmuchawy tylko w domu (nie zale¿y na historyczno¶ci) to ¶wietnym rozwi±zaniem jest stary odkurzacz....itd"
Maniek-"w maluchach zamiast ch³odnicy by³y wentylatory , takie prawie ca³kowicie zabudowane . dmucha to idealnie . wiêkszo¶æ kowali tego u¿ywa . mo¿na kupiæ na z³omie w okolicach 50 zl ."
No i..... Dziêkujê.
HOWGH
Cze¶æ,
A co powiesz na rozwi±zanie stosowane w kotlinach kowalskich? Tam mocowano nawiew ³opatkowy, napêdzany paskiem z mimo¶rodu, który by³ z kolei poruszany przez mechanizm zbli¿ony do napêdu maszyn do szycia.
http://andrzejn16.w.interia.pl/strony/kowalstwo.htm
Czy to pytanie do Mnie mi³y Panie
To rozwi±zanie jest bardzo popularn± wspó³czesn± form± kotlinki po³±czonej z nadmuchem (ja nazywam to wsiow± ku¼ni±). Je¶li kto¶ odtwarza historiê wspó³czesn± to ok.
hu hu hu !
HOWGH
Ps. Sam w wolnych chwilach u¿ywam takiej do wyrobu przedmiotów "technikami odtwórstwa historii wspó³czesnej"
Ps. Mo¿e dyskusjê sprecyzuje o¶wiadczenie Misq-a
Potrzebujê ¶redniej wielko¶ci miech (do du¿ego paleniska kuchennego), datowany na prze³om XIV i XV wieku. Czy kto¶ zna rzemie¶lnika, który móg³by co¶ takiego wykonaæ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.