Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 9 Festiwal Wikingów (Wolin) -> 1-3.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Zbigniew Tomicki
slyszalem ze ciezko sie tam wcisnac, na zaproszenia i na mala ilosc osob ipreza, ach chcialbym kiedys tam pojechac icon_cry.gif
Backside
A konkretnie co do zakwaterowania dla "zwiedzaj±cych". Czy jest gdzie¶ mo¿e w pobli¿u pole namiotowe czy schronisko/pensjonat czy trzeba doje¿d¿aæ ze Szczecina?
Jarek
Z kwaterunkiem na Wolinie jest rzeczywi¶cie s³abo.Polecam albo wcze¶niejszy wynajem kwater prywatnych, albo pole namiotowe.Dojazd ze Szczecina wchodzi tak¿e w grê - zajmuje ok. godziny.
Gunnar
Proponujê stronê oficialn± miasta:

http://www.wolin.pl/baza.html
S± tam adresy noclegów. Nie jest tak ¼le z noclegiem. Trochê tego tam jest.
M¶ciwoj
Na grunwaldzkich polach bili siê i zwyciê¿yli krzy¿aków polscy rycerze. Chwa³a im! (który to ju¿ raz). Teraz kolej na s³owiñskie plemiona by na woliñskiej wyspie wdeptaæ w piach wikiñskich zbóji bic.gif S³awa tym co po naszej stronie, reszcie ¶mieræ ( w przeno¶ni oczywi¶cie devil.gif )
Owen
A pewnie Turbos³owianie zawsze gór± devil.gif Niech Grom nas prowadzi choæby do Iraku crazy.gif bigsmile2.gif

Pozdrawia Owen swinka.gif
Brigitta
CYTAT(Backside)
A konkretnie co do zakwaterowania dla "zwiedzaj±cych". Czy jest gdzie¶ mo¿e w pobli¿u pole namiotowe czy schronisko/pensjonat czy trzeba doje¿d¿aæ ze Szczecina?

Witam
Je¶li chodzi o zakwaterowanie na kwaterach prywatnych to w tym roku bêdzie niema³y problem, buduj± obwodnicê i miejsca zajêli robotnicy. Sama dzwoni³am po prywatnych i klapa.
Co do pola namiotowego, to jest jedno, adres znajdziecie na stronie miasta. Wybieram siê tam w tym roku i rozwa¿am mo¿liwo¶æ tylko jedn± - pole namiotowe lub w ostateczno¶ci gdzie¶ na dziko pod laskiem tongue.gif
Tak w³a¶nie by³o 2 lata temu.
Apropos kto¶ z Frehy wybiera siê tam w tym roku? shocked.gif
Zbigniew Tomicki
Moze za rok jak bede mial ladny stroj bigsmile2.gif
Aegir_einarsson
ja mam takie zapytani ile bêdzie kosztowa³ wstêp.. bo dla mnei miejsc nie straczy³o z mojej dru¿yny(przynajmniej tych darmowych) a chêtnie bym siê pojawi³ na wolinie i czy bêdzie jkaas ró¿nica je¿eli siêbêdzie wchodzi³o w stroju czy nie smile.gif za odpowied¼ z góry dzieki

pozdraiwam Aegir
Vigdis
Z tego co pamietam, to w stroju mozna bylo sie przecisnac, gorzej, jesli chca zobaczyc przy wejsciu Twoj identyfikator. Nie wiem jak bedzie w tym roku, ale w zeszlym raczej problemow nie bylo.
Co do pola namiotowego, to jest ono dosc daleko, ale zaraz obok wyspy(to juz jest Reclaw(przez l z kreseczka-prosze wybaczyc, ale nie dysponuje chwilowo polskim alfabetem)) jest taka duza laka i za pare groszy zaplaconych wlascielowi mozna sie tam rozbic.
pozdrawiam
Vigdis
Aegir_einarsson
dzieki za informacje w kazdym razie postaram ise wcisnac:) a jak sie nie uda to gdzies sie przenocuje;)
ISCHL
diabel.gif witam chcia³bym kiedys odwiedzic wyspe Wolin ,jednak mysle ze ten Festival staje sie z roku na rok zkomercjalizowany i wypiêtnowany zostaje przez media ,jesli tam kiedykolwiek zawitam chcia³bym przezyc cos interesuj±cego poznac bliskosc natury i surowego otaczaj±cego ten Festival klimatu ale czy tak jest naprawde ?? cicho.gif s³ysza³em ze na tym Festivalu jest du¿o Nazistow ??czy to prawda ?? icon_rolleyes.gif
Gunnar
Witam
CYTAT:
"jednak mysle ze ten Festival staje sie z roku na rok zkomercjalizowany i wypiêtnowany zostaje przez media".

No có¿... Ja osobi¶cie w mediach nie s³ysza³em nic o tym festivalu.

Z ka¿d± imprez± jest tak, ¿e gdy odbywa siê ona poraz pierwszy ma w sobie specyficzny klimat. Natêpne, ju¿ niestety nie....
Pozdr.
£azarz
Witam.
W sobotê co godzinê na falach Polskiego Radia Szczecin by³a 5 minutowa informacja co obecnie dzieje siê na Wolinie. I o dziwo relacje te nie mia³y piêtna komercyjno¶ci.

Pozdrawiam
Grzegorz
www.lazarus.pl
ISCHL
mad.gif ale opisuj±ca relacja w Radiu Park ktor± przypadkowo wczoraj us³ysza³em brzmia³a jak zaproszenie na " kawe i ciastko" z kremem bigsmile2.gif i nie odpowiedzieliscie mi na pytanie czy to prawda ze na Festivalu jest sporo ludzi o pogl±dach Nazistowskich ?? bic.gif
Brigitta
Witam
By³am na Wolinie w sobotê 2-go, by³o nie¼le, nie spotka³am siê z nazistowskimi pogl±dami ani z lud¼mi tego pokroju, by³o bardzo sympatycznie, ca³a atrakcja by³a przeniesiona na drug± stronê rzeki, gdzie mo¿na by³o dostaæ siê specjalnym mostem na beczkach,op³ata za wej¶cie jednorazowe na wyspê 5 z³ - je¶li kto¶ wróci³ na drug± stronê (np po papierosy czy inne artyku³y) i chcia³ spowrotem dostaæ siê na g³ówn± imprezê musia³ zap³aciæ znów 5 z³, tak wiêc praktycznie ca³y czas spêdzi³am po drugiej stronie uprzednio zaopatrzy³am siê w niezbêdne rzeczy icon_cool.gif
Niestety nie mam zdjêæ bo mi mój sprzêt wysiad³, a z chêci± podzieli³abym siê z wami.
icon_wink.gif
By³o du¿o d³ugow³osych w czarnych koszulkach i glanach, ogólnie mi³a atmosfera, w sumie to ucieszy³ mnie fakt, ¿e glówn± atrakcjê odzielili od zwyk³ych kramów i stolików z handlarzami wszystkim co mo¿naby sprzedaæ (rêczniki, pseudobi¿uteria, kapcie góralskie, oscypki, baloniki na druciku, cukrowej waty i z piernika chaty...)
Na drugiej wyspie mie¶ci³o siê praktycznie wszystko co mo¿na zaliczyæ do imprezy pt. festiwal Wikingów.
Ogólnie mam dobre wra¿enia.
By³ tam kto¶ jeszcze?
Varulv
Witam !
Ja tak¿e by³em w Wolinie tylko jeden dzieñ. Od siebie mogê powiedzieæ ¿e dobrym pomys³em jest oddzielenie czê¶ci histerycznej od reszty "odpustu". A teraz ogólne my¶li: ca³kiem spoko by³ koncert TYR'a ( szczególnie czêstowanie miodem bigsmile2.gif , a i ¶piewy bardzo fajne ); walki elimancyjne mo¿e nie "porywaj±ce" ale mi³o sie ogl±da³o (kilka "soczystych" uderzeñ w he³my bum.gif ) ; dobrze zaopatrzone stoisko Jomsboczyków z miodem ( nawet uczynnie s³u¿yli pomoc± w odkorkowywaniu szczerba.gif butelek ); ogólny klimacik ( w momentach jak nie by³o zbyt wielu turystów np. wieczorem wszed³em razem z kumplami bez biletów z tym, ¿e mieli¶my szczê¶cie i opu¶cili¶my teren zanim rozebrali pontonowy most );mile nastawieni "obozowicze" którzy sami czêstowali winem z buk³aka szef.gif
Nasuwa mi sie jednak jedna my¶li. Dla osób zainetresowanych jedne godne polecenia rozwi±zanie na przysz³o¶æ to wziecie udzia³u w festiwalu jako uczestnik , bo jako turysta to a¿ ¿al patrzec na to wszystko niejako " z boku"; jak mi sie co¶ jeszcze przypomni to napisze.

Pozdrawiam
ISCHL
chyba twoja wypowiedz kobieto mnie przekona³a tongue.gif nom jak ja kocham miodzio devil.gif tears.gif powoli zaczynam ubolewac czemu mnie tam nie by³o mad.gif nom a tak pozatym z tym wjazdem spowrotem to przesadzili face4.gif no.gif papierosow nie pale tongue.gif mam sporo km do Wolina ale za rok mozliwe ze sie wybiore devil.gif ach te piêkne S³owianki tongue.gif
Varulv
Ja specjalnie na jeden dzieñ ( bo planowa³em w sumie 2, ale pewne rzeczy na miejscu nie zgra³y ) przejecha³em ok 420 km. z nieprzespan± nock± tylko po to ¿eby stwierdziæ, ze jedyna s³uszna zabawa tam to uczestnicto jako wojownik. Ale i tak by³o sympatycznie i nie mogê narzekaæ.
M¶ciwoj
W³a¶nie siê obudzi³em spac.gif Ja by³em na wolinie wraz z sanock± Watr±, krakowskim Krakiem, wroc³awskim Krukiem od czwartku. Do³±czyli siê te¿ dru¿ynnicy z Gliwic (S³awa). Impreza ¶wietna, ale by³y niedoci±gniêcia, có¿ tak jest zawsze. My jako du¿y obóz (jakie¶ 12 namiotów) bawili¶my siê ¶wietnie na podgrodziu, ale wystarczy³o przej¶æ siê po ca³ym terenie aby poczuæ klimat historycznego Wolina. Odmieno¶æ jêzyków, kultury i kuchni icon_mrgreen.gif to by³o niesamowite i czêsto koñczy³o siê sporym bólem g³owy icon_redface.gif . Oddzielenie imprezy komercyjnej od historycznego obozu doskona³y pomys³. Ochrona by³a bez zarzutu, my nie mieli¶my ¿adnych problemów z ró¿nymi szumowinami, ca³± noc pilnowali nas stra¿acy i brygadka szturmowa policji moro.gif Co do bitew to jeszcze nigdy nie widzia³em tylu wcze¶niaków naraz. By³o ostro, zdarza³y siê niemi³e sytuacje (np. nie¶miertelno¶æ ró¿nych conanów!), g³upota turystów w³a¿±cych na pole bitwy, które by³o nieco ma³e na tak± masê walcz±cych. Co do rannych to byli bo wielu zapomina³a,¿e to tylko zabawa. Kto¶ straci³ palec (ponoæ by³ bez rêkawicy), przebity policzek w³óczni±, rozwalone gard³o itd. Wiem, ¿e za rok je¶li pojadê to pójdê do walki by powtórzyæ zwyciêstwa nad nie¶mierteln± rusi±, kto by³ w sobotê na lewym skrzydle to wie o czym mówiê.
Co do rzemios³a to wiele ciekawych pokazów, du¿o kramów gdzie mo¿na by³o straciæ maj±tek. Co do warunków sanitarnych to sporo wc-toitoi dziennie opró¿nianych, cztery kabiny z prysznicem trochê ma³o, ale mo¿na by³o i¶æ do miasta.Drewna by³o pod dostatkiem wiêc ogieñ pali³ siê prawie ca³y czas.
Jedynie nie wiem dlaczego nie stawiali¶my bramy do grodu, mia³ to byæ g³ówny punkt programu. S³awa tym co byli, resztê zapraszam za rok
M¶ciwoj
Fotki wrzucê na stronê jak tylko je wywo³amy. Mamy jakie¶ 5 filmów, nie mówi±c o pozosta³ych grupach z którymi byli¶my.
S³awa Watra! S³awa Krak!S³awa Grom!
ilm
Msciwoju, zazdroszcze po stokroc. za rok na pewno sie spotkamy na wolyniu, na lewym skrzydle z pewnoscia ;) Wojmir wraca 16ego ? wasz kaplan odbiera maile ??? rzuc mi do niego numer tl jakbys mogl.

slawa
ILM
Gunnar
A¿ mi ¶linka leci na sam± my¶l o tym festiwalu... Szkoda, ¿e mnie tam zabrak³o icon_rolleyes.gif tears.gif ...Mo¿ê za rok??? icon_cry.gif . Cieszê siê, ¿e impreza siê uda³a. blinkie.gif
Pozdrwaiam ca³± braæ wcze¶niaków
S³awa!!
Hildr
Mówi±c szczerze, jestem pod wra¿eniem. S³awa wojom! (tak¿e wra¿ym suczym synom icon_wink.gif )
Imbram
Klimat niesamowity. Ach te noce spedzone przy ognisku w towarzystwie beczki z miodem bigsmile2.gif Co do bitew to masz racje M¶ciwoju na lewym skrzydle dzia³a siê najwieksza krzywda. Nie zapomne jak zanlaz³em siê dok³±dnie na samej flacne w towarzystwie rosjan, a z przodu atakowali ich wspó³plemieñcy z Moskwy. Pamiêtam, ¿e usysza³êm komende "biegniem, rozjebim" (czy co¶ mniej wiêcej w tym klimacie) potem by³y ju¿ tylko gwiazdy bum.gif
M¶ciwoj
Mam nadziejê Imbramie, ¿e za rok wiêcej powalczymy po tej samej stronie bic.gif ramie w ramie. Organizatorzy powinni wywalaæ z bitwy przeginaj±cych i czê¶ciej "u¶miercaæ" nie¶miertelnych, mniej by³oby rannych, dobre by³o te¿ wycofanie drzewcówki trzeciego dnia. Mam nadziejê, ¿e odebrali¶cie namioty w ca³o¶ci (zostawili¶my je w arsenale)
S³awa Kruk!
Imbram
Z u¶miercaniem nie¶miertelnych nie by³o tragicznie. Pare razy dostali lanie bu³awami. Jednak nie to jest tu najwa¿niejsze. Ranni bêda zawsze dopuki ludzie bêd± podchodziæ do insenizacji bitwy jak to walki na ¶mieræ i ¿ycie.
Co do namiotów to nic mi nie wiadomo. Mam nadzieje, ¿e kto¶ je odbra³, bo ja wtedy spa³em mocno utrudzony po wyprawie.

S³awa Grom!
Ormsson
S£AWA
Festiwal na Wolinie w/g mnie by³ bardzo udany.kula³a trochê organizacja, no i oczywi¶cie Nie¶miertelnych by³o za du¿o.

tutaj mo¿ecie obejrzeæ kilka fotek z wolina
http://www.ulvborg.prv.pl/wolin.htm
Gniewomir z Dregowii
Mo¿e kto¶ ma wiêcej zdjêc z Wolina? ... bo jako¶ tyle osób mialo powrzucaæ linki ze zdj±tkami ... a teraz CISZA ... szef.gif
silje
jesli w tym roku bylo chocby w po³owie tak dobrze jak w zeszlym to i tak bylo fantastycznie. a ja ze zlamana noga w domu siedzialam icon_cry.gif proszê, zamieszczajcie linki do galerii z festiwalu- chociaz zdjecia obejrzê. pozdrawiam wszystkich. smile.gif
silje
face4.gif: jeszcze pytanko male - czy w tym roku byli na fwstiwalu Duñczycy Eryk i Dennis, którzy w zesz³ym roku ryli w kamieniu??? bêdê wdziêczna za informacje je¶li kto¶ wie co¶ na ten temat... face4.gif:
Wojmir
Witam - zapraszam na nasz± stronê http://synowiegromu.w.interia.pl
zrobi³em w³a¶nie aktualizacje zdjêæ z Wolina - ZAPRASZAM! (s± trochê niewyra¼ne ale ujd±...)
Jarl Leif Harald
Witam !

Zdjêcia z Festiwalu dostêpne s± tak¿e pod adresem www.imir.k-k.pl

Pozdrawiam serdecznie ,

jarl Leif Harald
IMIR Vikings Hird
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.