Jestem laikiem w sprawach szermierczych, wiêc zwracam siê do osób bardziej do¶wiadczonych. Chcia³bym zacz±æ chodziæ na zajêcia szermiercze,a dok³adniej mówi±c nauczyæ siê w³adaæ szpad±. Gdzie kupiæ, od kogo i ile mo¿e kosztowaæ u¿ywana sportowa/historyczna szpada do treningu no i ca³y ten sprzêt ochronny? Czy s± w Trójmie¶cie zajêcia z szermierki historycznej???
Z góry dziêki za odzew
Horhe
szpadê to kup od Wêgla.
co do nauki to nie wiem, ale zapoznaj siê z traktatami na stronie Loriki
www.lorica.risp.pl
szpada...moja ulubiona broñ ;))
Hej!
Je¶li jeste¶ z Warszawy i na dodatek cierpliwym I normalnym) pasjonatem to nauczê Ciê walki szpad±..odpowiedz zatem na priva
Zajêcia z szermierki historycznej prowadzi³a (i prawdopodobnie po wakacjach znowu bêdzie prowadziæ) Gdañska Szko³a Fechtunku, a odbywa³y siê one na AWF w Oliwie. Spróbuj siê skontaktowaæ z kim¶ od nich, podobno zajêcia s± konkretne i nawet przyjemne.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia
Vermis
¯eby sprawa by³a jasna - to co uprawia szko³a fechtunku, to szermierka teatralna /na bazie sportowej/ tworzona na potrzeby pokazów. Z szermierk± historyczn±, nie ma nic wspólnego Nie znaczy to wcale, ¿e bêdziesz zawiedziony. Do zabawy na imprezach historycznych, w sam raz.
Szpada sportowa - oko³o 150-200 zl
Maska - ok. 200-400 zl
Jak Cie interesuj± ciuchy to te¿ mogê za³atwiæ - jakies 300 za komplet. Ceny zale¿± od firmy. Nie polecam rosyjskich masek, klingi s± ok.
radzieckie g³oenie ³ami± siêw taki mi³y sposób tworz±c szpikulec. Ja mam maskê polsk± z lat 70'tych i mo¿e i¶æ na czo³owe z T-72 i wy¶æ zwyciêzko.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.