Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [machiny] Jak zrobiæ bartko?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Gloria z Krakowa
Bêdê niewymownie wdziêczna za wszelkie info dotycz±ce wykonania bartka/jakiej¶ inszej skomplikowanej machiny s³u¿±cej do tkania pasów. Jestem w tej tematyce zupe³nie zielona (dotychczasowe tematy na FREHA po¶wiêcone s± raczej osobom maj±cym ju¿ jakie¶ do¶wiadczenie), a warta³oby od czego¶ wreszcie zacz±æ. Bardzo prosi³abym o cierpliwy i ³opatologiczny opis takiej konstrukcji, z góry zaznaczaj±c, i¿ raczej nie chodzi mi o ³atwo dostêpne materia³y typu patyczki po lodach i zu¿yte karty telefoniczne bum.gif

Dziêkujê za uwagê... szczerba.gif
Wilkomir
Witam!!!

Jezeli juz to "jak zrobiæ" bartko, a te paski to sie krajki nazywaja bigsmile2.gif ,
polecam ci jednak metode robienia krajek na kostakach bo ze zrobieniem bartka z patyczków po lodach i kart telefonicznych to mozesz miec problem,
a kostki to kilku centymetrowe kwadracki z dziurkami, mozesz je zrobic z drewna , sklejki, plastiku, tektury a nawet zkart telefonicznych szczerba.gif

Pozdrawiam
Kinia
Witam.

Ja moje bartko zrobilam ze slomek do picia bigsmile2.gif poniewaz bylo lekkie i fajnie mi sie na nim robilo krajke. Zamieszczam bardzo prowizoryczny obrazek bartka. niestety talentu do rysowania nie mama nigdzie nie mialam go na rycinie lun czyms podobnym. widzilam bartko zrobione ze sklejki, nawet robilam na nim ale bylo ciezkie i bylo mi nie wygodnie. Moja przyjaciolka natomiast zrobila bartko z patyczkow, tyle ze problem jest z przewierceniem. Mozna zrobic je z deseczek, byle lekkich zbitych gwozdzikami. I trzeba pamietac by przerwy midzy pionowymi deseczkami nie byly dyze bo to rozszeza krajke (i wyglada ona brzydko). a co do robienia na kostakach jest to bardziej skomplikowane ale jakie wzory mozna zrobic...mhhhmmm.... Jezeli moj rysunek jest nieczytelny to z checia wyjasnie o co mi chodzilo w nim bigsmile2.gif . A pewnie jest nieczytelny szczerba.gif
Gloria z Krakowa
Po pierwsze: przepraszam za b³êdne nazewnictwo. Zawsze mi siê po g³owie t³uk³o, ¿e to siê bartek nazywa szczerba.gif
Po drugie: no w³a¶nie, te drewienka (no bo przecie¿ nie plastiki cool.gif )... Tego to ju¿ nie umiem ugry¼æ; Maj± byæ zbite deskami u góry i do³u? Bo gdzie¶ widzia³am takie "lu¼no wisz±ce", ale z pamiêci± to u mnie kiepsko. Wszystkie dziurki na tych samych wysoko¶ciach? Bo zdaje siê chodzi tym o to, ¿eby po³owa nitek by³a raz na górze, raz na dole. Przepraszam, ¿e tak wypytujê, ale naprawdê to dla mnie novum absolutne i kosmos bigsmile2.gif ... Mo¿e kto¶ jakie¶ fotki posiada, z których da³oby siê cos wywnioskowaæ?
Rugiewit
Bartko najlepiej zrobiæ wg tego podanego przepisu z deseczek.

Dziurki na tym samym poziomie, bo tylko co druga nic przez nie idzie, a reszta przez szczeliny.
Po nawleczeniu bartka nicmi napina sie ca³± konstrukcjê rozpinaj±c np miêdzy drzewami (lub wersja dla osób ze zdrowym krêgos³upem - historyczna - miêdzy drzewem a swoim pasem)

Bartko unosi siê w górê za górn± deseczkê, nici ze szczelin obsuwaj± siê w dó³, a te z otworków nie maj± luzu, wiêc s± ci±gniête w górê razem z ca³± konstrukcj±.
Powstaje szczelina miêdzy niæmi z otworków a tymi ze szczelin.
Przewlekasz przez ni± niæ.

Opuszczasz bartko w dó³, znów tworzy siê szczelina tyle, ¿e teraz nici ze szczelin s± na górze, a te z otworków na dole.
Przewlekasz niæ i tak dalej.

Kiedy¶ pisa³em rtyków o bartku i tkaniu krajek na star± stronkê mojego bractwa, mo¿e znajdê gdzie¶ na kompie plik htm z nim, to go tu wrzucê.
Gloria z Krakowa
Aa, ju¿ rozumiem! Pêdzê do sklepu drzewnego szukaæ drewienek! Dziêki wszystkim! blinkie.gif
Kinia
Z tego co wiem to i z gory i z dolu. Na sztywno. Dziurki na tej samej wysokosci. Nitki dziela Ci sie na te ktore sa w dziurce i te pomiedzy drewienkami, wiec zawsze polowa jest na roznej wysokosci. a zdjatek niestety nie posiadam....
polecam link http://druzyna-slavia.republika.pl/krajka.htm
tam, sa zdjatka bigsmile2.gif
pozdrawiam
Rugiewit
E, nie mogê go znale¼æ ca³ego.
Ale zrób bartko wg rysunku Kinia(i) a na pewno wszystko stanie siê ja¶niejsze.
Po przewleczeniu nitek nawet ja od razu za³apa³em jak to siê robi.
Ludka
Witam!

Jeszcze mozesz sprawdzic w Muzeum Archeologicznym czy nie maja jakowys rekonstrukcji bartek lub tabliczek.

Ludka BRE
watman
fajnie sie to zapowiada :-)
siostra ma inklinacje do zabaw z nicmi, wiec sie przez wakacje troche naprodukuje icon_wink.gif

to teraz jeszcze pare pytanek technologicznych:
- do kiedy krajki? na przelom xiv/xv jeszcze pasuja?
- rozumiem, ze welna to najlepszy material, ale czy mocniejsze 'paski' nie ozdobne mozna robic np. z lnianych albo konopnych nici jak sznureczki?
- czym dociskac watek? samym bartkiem? reka? czyms innym?
- jak zakonczyc? po prostu zawiazac na supel, obciac nitki i zdjac bartko?
Kinia
CYTAT(watman)
to teraz jeszcze pare pytanek technologicznych:
- do kiedy krajki? na przelom xiv/xv jeszcze pasuja?

z tego co wiem do XIIIw. A nawet do XII.

CYTAT(watman)
- rozumiem, ze welna to najlepszy material, ale czy mocniejsze 'paski' nie ozdobne mozna robic np. z lnianych albo konopnych nici jak sznureczki?

Welna!welna i tylko welna.

CYTAT(watman)
- czym dociskac watek? samym bartkiem? reka? czyms innym?

Ja dociskalam rêk±. Mo¿na grzebyczkiem, ale trzeba miec pasujacy. szkoda zachodu. rêka wystarcza bigsmile2.gif

CYTAT(watman)
- jak zakonczyc? po prostu zawiazac na supel, obciac nitki i zdjac bartko?

dobrze zrobiona krajka nie ma prawa sie rozwaliæ. Ja swoich nie wi±za³am i siê trzyma³y(co nie znaczy, ¿e by³y dobrze zrobione bigsmile2.gif ).Supe³ brzydko wygl±da.

pozdrawiam
Gloria z Krakowa
CYTAT(watman)
Fajnie sie to zapowiada :-)

Ano fajnie; ja siê ju¿ zaopatrzy³am w deszczu³kê i teraz bêdzie pi³owanie, zbijanie, klejenie... Oczywi¶cie inne zajêcia na tym ucierpi±;)

CYTAT(watman)
Do kiedy krajki? na przelom xiv/xv jeszcze pasuja?

¯yczy³abym sobie, ¿eby pasowa³y;) Nie wiem jak jest ze ¶redniowieczem (a w sumie widzia³am "pó¼nych" pookrêcanych kolorowymi paseczkami, a nawet sukienki obszyte czym¶ takim), ale jakby siê kto upar³, to krajka jest elementem stroju ludowego, wiêc na dobr± sprawê pasuje do dzi¶ cool.gif

CYTAT(watman)
Rozumiem, ze welna to najlepszy material...

No w³a¶nie; a tak± zupe³nie naturaln± to w ogóle w pasmanterii da siê dostaæ? Najbardziej we³niasta we³na na jak± trafi³am by³a 50 procentowa i nie wziê³am anger.gif

CYTAT(watman)
Jak zakonczyc? po prostu zawiazac na supel, obciac nitki i zdjac bartko?

Ja widzia³am nitki zaplecione w warkoczyki i zakoñczone ozdobnymi koralikami. I takie w³a¶nie sobie zrobiê, przynajmniej do cywila smile.gif
Ludka
Witam!

W ksiazce "Textiles and Clothing" o materialach sredniowiecznych pochodzacych z wykopalisk w Londynie autorstwa E Crowford (i innych) sa pokazane sposoby wykonywania krajek na bartku i tabliczkach. Zachowane fragmenty krajek pochodza z XIV w. Mogly sluzyc np obszycia sakiewek. Jedyna roznica jaka ja widze pomiedzy krajkami wczesnymi a tymi z wykopalisk londynskich to to ze te ostatnie sa gladkie; nie wzorzyste.

Ludka Excalibur
Kadlin
Witam!
je¶li chodzi o to jakimi niæmi zrobiæ krajke, to jest kilka mo¿liwo¶æi:
we³na jest najpopularniejsz± form± i równie¿ najtañsz±,
dalej mo¿na robiæ z nici lnianych , naprawde cudowne w dotyku i delikatne, choæ niestety jest problem z dostaniem materia³u, w Polsce nie spotka³am sie z lnianymi niæmi a w Szwecji kosztuj± oko³o 50 z³. za szpulke.
No i ostatnia opcja krajki z nici jedwabnych, jest to jednak juz pe³en wypas i koszt samego materia³u nieziemski. jak kto¶ nie wie jak jedwabne krajki wygl±daja to polecam na najbli¿szym Wolinie przej¶æ sie po kramach Rosjanek, napewno bêd± mia³y. W zesz³ym roku naogl±da³am siê, nadotyka³am jednak koszt powali³ mnie z nóg - 36 Euro za metr.
Pozdrawiam
Ania Kryska
Mam pytanie - jak po angielsku brzmi bardko lub tkanie na bardku? Przekopa³am sporo materia³ów i wszêdzie tylko tkanie tabliczkowe, a ani jednej anglojêzycznej strony o bardku.
Pozdrawiam
Kinia
Hmmm...Dowiedzia³am siê kilku nowych rzeczy..ale có¿ cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie a i tak umiera g³upi bigsmile2.gif

pozdrawiam
Ludka
CYTAT(Ania Kryska)
Mam pytanie - jak po angielsku brzmi bardko lub tkanie na bardku? Przekopa³am sporo materia³ów i wszêdzie tylko tkanie tabliczkowe, a ani jednej anglojêzycznej strony o bardku.
Pozdrawiam

Witam!

W cytowanej w poprzednim moim liscie ksiazce wystepuje nazwa heddle lub heddle frame.

Ludka Excalibur

PS. Nici lniane, tyle ze grube mozna w Warszawie kupic w sklepie ze sznurkami na ulicy Nowowiejskiej. Bawilam sie nimi i krajka to taka srednia mi wyszla tzn. bardzo sztywna icon_sad.gif
Ania Kryska
Wielkie, wielkie dziêki! Teraz ju¿ lepiej. Przyk³adowy efekt poszukiwañ:
http://fiberarts.org/design/articles/rigidheddle1.html
Robi wra¿enie, prawda?
Jeszcze co do datowania krajek. Razem z lamówkami, wst±¿kami itp. drobnymi elementami, wchodzi³y w zakres dzia³alno¶ci cechów pasamoniczych (szmuklerskich), które istnia³y przez ca³y interesuj±cy nas okres, a w Polsce przynajmniej od XIV w. Oczywi¶cie w pó¼niejszych wiekach i w zwi±zku z bogaceniem siê miast wzros³o zapotrzebowanie ju¿ nie na we³niane, ale bardziej luksusowe, subtelniejsze produkty.
Pozdrawiam
Kadlin
Fajny artykulik smile.gif
widze, ¿e wbrew pozorom na bartku mo¿na robiæ bardziej skomplikowane wzory. Jak to ju¿ by³o powiedziane cz³owiek uczy sie ca³e ¿ycie. Nie s±dzi³am, ¿e mo¿e byc kilka poziomów nici w bartku ( nie tylko standardowe 2 ), po sezonie trzeba bêdzie spróbowaæ tej techniki.
Monika_b_k
Jest na wiki Bardko i dwa rysunki.

Ja mam jeszcze pytanie. Niæ do przeplatania (w±tku) jak powinna byæ d³uga? Czu to siê jako¶ wylicza ?
Co zrobiæ gdyby siê skoñczy³a przed czasem ? Dowi±zaæ po prostu nastêpny kawa³ek ?
Monika_b_k
Znalaza³m ciekawy filmik z kobiet± pracuj±c± na bardko
Interactive Activity: Tape loom
Meredith
CYTAT(Monika_b_k @ 18:28 14.08.2006) *
Jest na wiki Bardko i dwa rysunki.

Ja mam jeszcze pytanie. Niæ do przeplatania (w±tku) jak powinna byæ d³uga? Czu to siê jako¶ wylicza ?
Co zrobiæ gdyby siê skoñczy³a przed czasem ? Dowi±zaæ po prostu nastêpny kawa³ek ?

Nic powinna byæ do¶æ d³uga, ale nie trzeba przesadzaæ. Ja zazwyczaj, gdy mi siê koñczy po prostu dowi±zujê. Moje bardko zrobi³am z patyczków po lodach. Na górze i na dole przyklei³am dwie du¿e wyka³aczki, a dziury zrobi³am spawaczem. Jak narazie wszystko siê trzyma i krajki wychodz± bardzo dobrze.
Monika_b_k
Dziekuje za odpowiedz.
Ja moje, jak na razie pierwsze bardko, zrobi³am z plastikowych s³omek do picia, tak jak kto¶ sugerowa³ wy¿ej. Jak na razie dzia³a. Pierwsza krajka wysz³a kiepsko, druga ju¿ ca³kiem fajnie.
Monika_b_k
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest bardko ze s³omek do picia, które zrobi³am sama w 30 min. Na nim tka³am moj± pierwsz± krajkê i ca³kiem dobrze siê sprawuje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.