witam,
poszukuje wszelakich informacji na temat staropolskiego (17 - 19wiek) humoru, komizmu itp.
poszukuje - bibliografii, orygina³ów, badz linków, ksiazek itp. bede wdzieczny za wszystko
Witaj
Mo¿e to nie ten wiek bo autorem ¿artu wypowiedzianego przed potyczk± nad polami Grunwaldu by³ Jagie³³o ale co tam, ¿art fajny- a jaki ¿yciowy
"A radzimy wam: nie t³oczcie siê podczas bitwy do pierwszych szeregów, nie ostawajcie w ostatnich, a ju¿e strze¿cie siê kryæ w ¶rodkowych!"
Mo¿e poczytaj Paska? Zdaje mi siê, ¿e on jest do¶æ "humorystyczny"
Farfa³ki sarmackie i romantyczne Autor: Andrzej Hamerliñski-Dziero¿yñski W-wa 1988
:Bigos hultajski czyli dawne facecje i anegdoty polskie Autor: A. Kempa (opr.) £ód¼ 1989
Staropolskie frywolno¶ci plebejskie, Bia³ystok 1983
GRZESZCZUK Stanis³aw - Staropolskie potomstwo Sowizdrza³a. Plebejski humor literacki
Warszawa 1990
przemknê³o mi przed oczyma jeszcze parê tytu³ów, jak sobie przypomnê, to dopiszê
Szczerze polecam "Anegdoty, facecje i sensacje obyczajowe" w opracowaniu Zbigniewa Kuchowicza. Zbiór obejmuje ró¿ne ¶miesznostki z XVII i pierwszej po³owy XVIII w. NIestety, mo¿e byæ trudne do zdobycia.
Poza tym szukaj Paska, Potockiego, Kitowicza, Morsztyna
Pozdrawiam.
Justyna.
osiagnieciem byloby dotarcie po ulotkek przeciw zaborcow wydawanym pod zaborami
Austryjacy,Prasacy i Rosjanie sa ni nich naprawde smiesznie wygladajacy
Polecam "Trzy po trzy" Fredry. Niektórzy mówi±,¿e to najlepsza polska ksi±¿ka.
Polecam "Warcholy i pijanice" Jacka Komudy z fabryki slow. Jest tam opis paru zabawnych postaci z czasow Rzeczpospolitej szlacheckiej
W Narrenturum Sapkowskiego ( choc nie czyta³em) s³ysza³em ¿e jest ciekawie :P
Dzielo Sapkowskiego dzieje sie podczas wojny husyckiej wiec to troche nie te czas, a dowcip tam zawarty mnie mierzil, szczyt zabawnosci wedlug Sapka to wilkolak pe.. hm homoseksualista. A i cala ksiazka mi sie niepodobala.
Polecam natomiast "milczace psy" Waldemara Lysiaka. Akcja dzieje sie tuz przed rozbiorami.Oprocz swietnej fabuly zawiera troche chumoru i ironii
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.