Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: humor staropolski
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Nikodem
witam,
poszukuje wszelakich informacji na temat staropolskiego (17 - 19wiek) humoru, komizmu itp.
poszukuje - bibliografii, orygina³ów, badz linków, ksiazek itp. bede wdzieczny za wszystko smile.gif
Konrad z Czêstochowy
Witaj smile.gif
Mo¿e to nie ten wiek bo autorem ¿artu wypowiedzianego przed potyczk± nad polami Grunwaldu by³ Jagie³³o ale co tam, ¿art fajny- a jaki ¿yciowy szczerba.gif "A radzimy wam: nie t³oczcie siê podczas bitwy do pierwszych szeregów, nie ostawajcie w ostatnich, a ju¿e strze¿cie siê kryæ w ¶rodkowych!" bum.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
Mo¿e poczytaj Paska? Zdaje mi siê, ¿e on jest do¶æ "humorystyczny" bum.gif
Hildr
Farfa³ki sarmackie i romantyczne Autor: Andrzej Hamerliñski-Dziero¿yñski W-wa 1988
:Bigos hultajski czyli dawne facecje i anegdoty polskie Autor: A. Kempa (opr.) £ód¼ 1989
Staropolskie frywolno¶ci plebejskie, Bia³ystok 1983
GRZESZCZUK Stanis³aw - Staropolskie potomstwo Sowizdrza³a. Plebejski humor literacki
Warszawa 1990
przemknê³o mi przed oczyma jeszcze parê tytu³ów, jak sobie przypomnê, to dopiszê
Justyna Gasik
Szczerze polecam "Anegdoty, facecje i sensacje obyczajowe" w opracowaniu Zbigniewa Kuchowicza. Zbiór obejmuje ró¿ne ¶miesznostki z XVII i pierwszej po³owy XVIII w. NIestety, mo¿e byæ trudne do zdobycia.
Poza tym szukaj Paska, Potockiego, Kitowicza, Morsztyna smile.gif

Pozdrawiam.
Justyna.
kewi
osiagnieciem byloby dotarcie po ulotkek przeciw zaborcow wydawanym pod zaborami
Austryjacy,Prasacy i Rosjanie sa ni nich naprawde smiesznie wygladajacy szczerba.gif
Grenadier
Polecam "Trzy po trzy" Fredry. Niektórzy mówi±,¿e to najlepsza polska ksi±¿ka.
Lestek
Polecam "Warcholy i pijanice" Jacka Komudy z fabryki slow. Jest tam opis paru zabawnych postaci z czasow Rzeczpospolitej szlacheckiej
brzozomir
W Narrenturum Sapkowskiego ( choc nie czyta³em) s³ysza³em ¿e jest ciekawie :P
Lestek
Dzielo Sapkowskiego dzieje sie podczas wojny husyckiej wiec to troche nie te czas, a dowcip tam zawarty mnie mierzil, szczyt zabawnosci wedlug Sapka to wilkolak pe.. hm homoseksualista. A i cala ksiazka mi sie niepodobala.

Polecam natomiast "milczace psy" Waldemara Lysiaka. Akcja dzieje sie tuz przed rozbiorami.Oprocz swietnej fabuly zawiera troche chumoru i ironii
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.