Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bezpieczny ³uk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
FairFaX
witajcie.
tworze nowy temat bo dostalem niedawno ciekawe zagadnienie do rozwiazania. Moj znajomy chce zebym skonstruowal dla niego "luk larp'owy" (bezpieczny luk) i pociski do niego, za pomoca ktorego bedzie sie mogl bawic ze znajomymi, strzelajaca do nich nierobiac im krzywdy.
Wiem ze niektorzy maniacy udajac ze maja w reku luk rzucaja do siebie szyszkami, ale jego to niesatysfakcjonuje, co wy o tym sadzicie?
Czy jest mozliwe stworzenie czegos takiego dunno.gif ........ ten problem nurtuje naprade bardzo duzo osob bawiacych sie w rycerstwo za pomoca "bezpiecznej broni"i chcialbym im jakos pomoc.
Mam kilka projektow, ale narazie niemam czasu ich ralizowac, moze wy rowniez macie ciekawe pomysly???
Zapraszam do wypowidzi.
Tungron
Obojêtnie jaki kij z lasu, mo¿e byæ nawet leszczyna (ro¶nie prosta), naciêcia po obu koñca kija (maj±ce s³u¿yæ za gryf), w naciêcia wk³adamy jaki¶ sznurek (ciêciwê), i ³uk gotowy.

Co do strza³, to równie¿ byle jakie proste kijki, rozciête na jednym koñcu w krzy¿ +, w to rozciêcie mo¿na w³o¿yæ papierowe lotki, i gotowe. Oczywi¶cie lotki starcz± na jednego LARP-a najwy¿ej, ale zrobienie ich to moment.

W ten bardzo szybki sposób masz nieszkodliwy ³uk i strza³y na LARP-a.
FairFaX
Sadzisz ze o tym niepomyslalem?
Gdyby to bylo takie proste to takiego tematu niemzamieszczalbym na tym forum.
Sprawa jest duzo trudniejsza, bo nawet takim lukiem mozna komus krzywde zrobi, bo jak strzelisz to nigdy niewiadomo gdzie ta "strzala" poleci, i czy komus niewybije oka...
Ludzie bawiacy sie w cos takiego czasami sa naprawde zdolni do wszystkiego, dlatego chcialbym zeby taki luk, lub nawet pseldo luk byl naprawde nieszkodliwy.
Przemur
Wed³ug mnie najrozs±dniejszy by³by ³uk o s³abym naciagu i dobrze zrobione pacynki. Jako¶ nic innego nie przychodzi mi do g³owy.
Martin
Z tego, co pamiêtam z fizyki, do du¿ej si³y potrzebna jest szybko¶æ (³uk o s³abym naci±gu niweluje ten problem) i masa pocisku. Nale¿a³oby zrobiæ pacynkê o malej masie i g³ówce wiêkszej ni¿ oczodó³. Czyli jakie¶ lekkie drewno. Powinno wystarczyæ.
Na Grunawaldzie zrobiono w 2000 roku pojedynek ³uczników na pacynki. Panowie mieli ³ebki z szybkami z solidnego plexiglasu. nie wygl±da³o najlepiej, ale spe³nia³o nawet amerykañskie normy bezpieczeñstwa. Tylko to ju¿ jest inwestycja.
FairFaX
No tak.... rozumiem was doskonale, ale chce zadbac o bezpieczensto moich znajomych.
Oni mowiac bezpieczny luk, maja na mysli "cos" co potrafilo by miotac bezpiecznymi pociskami na pewna (nawet niewielka) odleglosc.
Gdybym zrobil nawet bezpieczna proce, to pewnie itak nazywali by ja bezpiecznym lukiem, wiec w komentarzach prosze sie niekierowac sama nazwa luku
Szkodnik
Bezpieczny ³uk do zabawy? To tak jak pisali poprzednicy... BARDZO ma³y naci±g (10-7kg) i do tego najzwyklejsze pacynki... Jak zrobisz im ³epki o ¶rednicy 3,5-4,5cm to ju¿ nijak niezrobi± krzywdy.. (chyba ¿e kto¶ po³knie... bo zad³awiæ siê mo¿na... szczerba.gif ) Jak jeszcze na koniec dasz kawa³ek szmatki/styropianu to niepotrafiê sobie wyobraziæ jak takim ³ukiem i takimi pacynami mo¿na zrobiæ komu¶ ziaziu...

Pozdrawiam
Bogumi³
Zakup jeszcze odpowiednie bokeny i LARPow± zabawê mo¿na zacz±æ :]
Ów naprawde bezpieczne "miecze" wesz³y ostatnio do wielu hipermarketów a na Allegro mo¿na je znale¼æ w dziale (o zgrozo! - Rycerstwo).

Ma³a uwaga co do "pacynek" - po 3 razy upewnij siê ¿e "bezpieczna koñcówka" nie spada z kijka!
£ucz z Toviru
Chcia³abym zobaczyc, jak wygl±da taki 'bezpieczny miecz', bo z mojego doswiadczenia tzw. "najbezpieczniejszym mieczem' mozna sobie zrobic niez³± dziurê w g³owe, nawet niechc±cy... Nie mowi±c ju¿ o tym, ze drewniane zabawiki te¿ s± ma³o bezpieczne. walka.gif ..
white_mouse
Widzialem osobiscie kilka wersji bezpiecznych "mieczy". Jedna wersja - dosyc ciekawa - rurka pcv badz inna owinieta odpowienia warstwa gabki (nie wiem jaka byla rurka w srodku, ale sie nie lamala i byla nieco elastyczna, co przy udrzeniu nie pozwalalo nawet siniaka zostawic), z kolei tym sie chyba nie da normalnie walczyc smile.gif ale do LARPA styknie. Bokeny - sa bezpieczne bo nie sa ostre smile.gif ale odpowiednio przywalic to siniak zostanie - w koncu to drewno :D.

Wracajac do tematu lukow - nie jestem do konca przekonany o istnieniu "bezpiecznego luku". Byc moze sprawdzi sie tu pomysl z lukiem o malym naciagu i pacynkami, ale chyba ciezsze pacynki beda wolniej wylatywac, nieprawdaz? smile.gif (podkreslam, ze moge sie mylic!) Mimo tego, ze sam szukalem rozwiazania tego problemu, zostawilem sprawe ze wzgledow bezpieczenstwa. Zdam sie na doswiadczenie innych smile.gif
£ucz z Toviru
Dla mnie pojêcie bezpiecznej broni w ogóle nie istnieje. Je¿eli jednak chodzi ju¿ o ³uk w miarê bezpieczny, to lepiej nawet ni¿ wzi±æ ³uk o ma³ym naci±gu jest zrobiæ w³asnorêcznie, z drzewa leszczynowego (m³ode ga³êzie, do 4-5cm srednicy w najgrubszym miejscu, w zaleznosci od typu ³uku), za¶ ciêciwê albo samemu skrêcic, je¶li kto¶ potrafi, albo kupiæ za tanie pieni±dze z³ej jako¶ci (dobrej siê nie op³aca, zniszczy siê za szybko, poza tym tañsze s± mniej... jakby to uj±æ... celne:D ). Taki ³uk wygl±da strasznie klimatycznie, a przy tym nie strzela daleko i szybkosc strza³ jest niska na tyle, by nikomu nie zrobiæ krzywdy nawet przy strzale z bliska. Za¶ strza³y - faktycznie pacynki s± dobre, z tym, ¿e jak m±drze ju¿ Martin zauwa¿y³ - wiêksze ni¿ oczodo³ i trzymaj±ce sie porz±dnie drzewca.

Szkodnik, probowa³es po³ykaæ strza³y?:DDDDD tracker.gif
brat Adam
Hej! Slyszalem ze na Gross Pinnow byl bardzo fajny turniej luczniczy na pacynki. Wbrew temu co tu pisano, uzywano dosc ciezkich pociskow (bardzo duze i solidne, miekkie pacyny oraz duuuuze lotki), a strzelano do siebie nawzajem ze zwyklych (prywatnych) lukow (przypominalo to turnieje paintballowe, duzo biegania, strzelania i uciechy). Podobno nawet postrzal w odkryta twarz nie czynil nikomu krzywdy. Oczywiscie te wielkie pacyny nie nosily na zbyt duza odleglosc, ale przeciez w tym wypadku nie ma to wielkiego znaczenia. Jesli chcesz wiedziec wiecej na ten temat, spytaj kogos, kto tam byl. Na pewno byli tam lazaryci ze Szczecina (szacunek!).
Pozdrawiam
odie
Jesli chodzi o strzaly - kolejna metoda spowolnienia lotu takich strzal jest danie wiekszych lotek - poszukaj sobie na sieci tzw. flu-flu arrows i zobacz jak wygladaja. O ile dobrze kojarze sa przeznaczone do polowania na ptaki (czy generalnie inna zwierzyna, ktor siedzi wysoko
i jak sie nie trafi, to maz juz po strzale), wolniej leca, maja blizszy zasieg i latwiej je znalezc dzieki jaskrawym kolorom.

Obawiam sie jedynie ze jak dolozysz do pacynki szerokie lotki, to taka strzala nie trafisz nawet w stodole - a co dopiero w czlowieka smile.gif

Pozdr
Olgierd
vonPablo
Ja dzisiaj widzialem ³uk za 20 zl bardzo fajny ale s³aby. Idealny na Larp tylko nie zabardzo historyczy. Powiedz koledze zeby poszuka³ na gieldach staroci bigsmile2.gif
Sier¶ciak
Witam!
Moznaby spróbowacv zrobic "co¶" ³ukopodobnego... zamiast ciêciwy daæ gumê, np, takie do mocowania baga¿u, mo¿na w sklepach samochopdowych albo w marketach dostaæ, i do tego odpowiednio wygiety(¿eby wygl±da³) prêt z czego¶ (metalowy?). Dzieki gumkom mo¿na by ³atwo regulowac naci±g i ustaliæ go na jakims nieszkodliwym, a dzia³ajacym poziomie bez zmainy wygl±du :P, no a ¿elastwo mozna obiæ jakims ró¿owym futerkiem... mad.gif

Pozdrawiam ...Worriorrr
Simoon
Ja proponujê pojechac do biskupina i zakupic kilka tamtejszych ³uków-pami±tek (Ceny: 10 i 27z³), które maj± niski naci±g jednak zasiêg dochodzi do 50 m. Strza³y z pacynkami to dobry pomys³, jednak mo¿na obtoczyc je w m±ce, ¿eby ¶lad zostawa³ na trafionych.
GusiA
A po co zaraz do Biskupina?? Na ka¿dej wsiurskiej imprezie a nawet na turniejach s± wystawiane kramy dla turystów i tam mo¿na nabyæ takie cacko, ale ostrzegam bardzo latwo mo¿na zlamaæ! Najlepszym pomys³em jest zakupic ³uk o slabym naci±gu bêdzie to trochê wiêkszy wydatek, ale siê oplaci bo taki sprzêt powinien wiele wytrzymac a bezpieczny to bêdzie bo ja strzelalam do ludzi ze zwyk³ych pacynek z ³uku o naci±gu 22kg i nikomu nic siênie stalo bum.gif bum.gif bum.gif a jak by dorzuciæ os³onê na g³owê to mo¿na szaleæ ile wlezie! bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif pozdrawiam!!
akedo
powiedz mi dziewczyno jakie ty masz bicepsy skoro 22 kg uwa¿sz ¿e to slaby maci±g, nawet pacynk± nie chcia³bym dostaæ z takiego ³uku
Radek Ka¼mierczak
No to teraz ja witam

Pacyny do pojedynku takie jak na gros pinow bedzie mozna zobaczyæ w uzyciu na turnieju w s³upsku

Zazanczam ¿e niema 100% bezpiecznej brobi bo broñ z za³ozenia jest niebezpieczna lecz nie skromnie sie pochwale ¿e metoda która sa robione jest jedna z najlepszych.

Mo¿na spokojnie strzeliæ z ³uku do kogo¶ bez obawy o powstanie siniaka chyba ze we wrazliwe miejsca np twaz lub szyje czego nie polecam.

dla zainteresowanych pokaze jak je sie robi i zapraszam do wspólnego pacynowego painbala.
GusiA
Przecie¿ ja nie pisze, ¿e ³uk o naci±gu 22kg jest s³aby! Taki ³uk to dla mnie jakie¶ 9-15 kg!! Chcê jednak zaznaczyæ, ¿e osobi¶cie strzelaj±c z ³uku 22 kg i pacynek nikomu nic siê nie sta³o. Wiadomo, ¿e przy taim naci±gu to nie mo¿na strzelaæ z 5m, bo to mo¿e jednak byæ odczówalne bum.gif bum.gif bum.gif i w ogóle nie polecam mocniejszego ³uku jak 15 kg na zabawy typu Larp szczerba.gif
rudolf
Witam
Gar¶æ uwag z mojego do¶wiadczenia...

-Pacynki raczej krotsze, nie mozna wtedy naciagnac do konca i si³a strzalu jest mniejsza,
-Promieñ nalezy wkleic w drewniane kó³eczko pacynki, wtedy rzadziej peka.
-Do¶æ sporo watoliny, kawa³ków materia³u, miekka szmatka do owiniecia.
-Pacynki sprawdzaæ po kazdej bitwie, bo lubia sie odwi±zywaæ a jak kto¶ zauwa¿y³ si³a przebicia samego promienia jest do¶æ duza.

Przy ³uku 22kg, strzelali¶my do siebie nawet z 2 metrów w nogi,rece i korpus bez os³ony.
Wszystko ok, nic nie bola³o.

no i nie polecam strzalac w nie opancerzona g³owe szczerba.gif

ps. Nie ma to jak Medieval Counter Strike blinkie.gif
GusiA
My ostatnio do siebie strzelamy z ³uków zrobionych z w³ókna szklanego (zabranego komu¶ z ³±ki od krówek szczerba.gif ) naci±g takiego sprzêtu to ok 17 kg a zabawa przednia mad.gif . Do lepszego klimatu owineli¶my nasze ³uczki ta¶m± papierow± w kremowym kolorze i wygl±da to ca³kiem ca³kiem. Strza³y nie raz trafia³y komu¶ w g³owê i nawet nie bola³o, ale pacynki byly zrobione z do¶æ du¿ej g±bki. Polecam takie praktyki bum.gif bum.gif bum.gif
Wotawa
CYTAT
Do lepszego klimatu owineli¶my nasze ³uczki ta¶m± papierow± w kremowym kolorze i wygl±da to ca³kiem ca³kiem.

... nie bardzo rozumiem zalety owijania ³uków papierem. Jednak ju¿ teraz wydaje mi siê to dosyæ dziwn± operacj±. O co w³a¶ciwie tu chodzi?
Adsumus
Witam!!!

Tutaj chyba chodzi bardziej o LARP....jak dla mnie nie ma czego¶ takiego jak bezpieczny ³uk- nawet z 12kg mo¿esz sobie wybiæ oko....

Pozdrawiam

Ciekawe czy jak owinê swojego Janka to, czy bêdzie lepiej strzela³? Ej a sprawdzali¶cie inne kolory tej ta¶my?
Bogdan
CYTAT
jak dla mnie nie ma czego¶ takiego jak bezpieczny ³uk- nawet z 12kg mo¿esz sobie wybiæ oko....

...albo pope³niæ samobójstwo http://www.freha.pl/images/smiles/crazy.gif
Masir_dOOd
witam
Drodzy panowie, czy ³uk z naci±giem 20kg moze byæ niebezpieczny? shocked.gif
Tomasz Nejman
Zapomnia³e¶ o paniach...

Krótko i na temat.

Tak jak napisa³ Adsumus... ka¿dy ³uk mo¿e byc niebazpieczny bum.gif . Zale¿y z czego strzelasz i do czego. devil.gif

Pozdrowienia: Tomasz zwany Jezusem
Masir_dOOd
shocked.gif Tomek dobrze... A je¶li strzelam z ostrych strza³? icon_sad.gif
Masir_dOOd
Aha...

Gusia, je¶li ³uk 22kg jest dla Ciebie jak 15 to silna z ciebie dziewczyna! szczerba.gif
Krzy¶ Znienacka
Witam

Bez teoretyzowania podam kilka faktów:

Na turnieju na zamku w Ciechanowie stworzone zosta³y na potrzeby bitwy dosyæ prymitywne pacynki, które na koñcu wype³nione by³y gabk± z materaca przymocowan± kawa³kiem materia³u. Mieli¶my jeszcze kilka swoich o troche bardziej skomplikowanej konstrukcji. Wszystkie pacynki trzeba by³o prze bitw± wypróbowaæ. Na dziedziñcu zamkowym najpierw przetestowali¶my zasiêg, i okaza³o siê ¿e przelatuj±c przez ca³y dziedziniec <jak kto¶ by³ na Ciechanowie to wie, ¿e to znaczna odleg³o¶æ> maj± jeszcze wystarczaj±c± prêdko¶æ aby siê z³amaæ o mury zamku. Nastêpna próba wymaga³a ochotnika i by³a bardzo nierozs±dna. Oczywi¶cie ochotnikiem by³em ja bum.gif , strzelano do mnie z owych pacynek z ok 10 - 14 m. z ³uków o naci±gu ¶rednio 20 kg. i bywa³o ¿e dosta³em.... i nic mi siê nie sta³o. Pacynki o du¿ym zasiêgu i mocy a bezpieczne, dodam ¿e lotki by³y zrobione z paska sztywnego materia³u przyklejonego do promienia tak by materia³ siê "skrêci³" co spe³nia³o ca³kiem dobrze rolê lotki. Odno¶nie trafienia w g³owe, to wydaje mi siê, ¿e takie rzadko siê zdarzaj± poniewa¿ pacynka nie leci tak szybko jak strza³a i cz³owiek instynktownie zrobi unik, je¿eli nie to zwyk³e okulary wystarcz± w zupe³no¶ci.
Na koniec moge jeszcze dodaæ ¿e pó¼niej z u¿yciem naszych pacynek, ja i jeden z mojej kompanii zrobili¶my pojedynek na ³uki:
wyznaczyli¶my dwie równoleg³e linie w odleg³o¶ci ok 15 m. od siebie i rozstawili¶my na nich po 5 pacynek w odleg³o¶ci ok 5 m. jedna od drugiej. Stanêli¶my kilka metrów za tymi liniami i na dany znak ruszyli¶my po pierwsz± pacynke aby jak najszybciej ubiæ przeciwnika. Walka by³a zaciêta, kilka trafieñ, kilka strza³ów naprawde blisko g³owy i oczywi¶cie kompletne zero kontuzji devil.gif
Wniosek jest taki ¿e nie trzeba wcale przesadzaæ z ostro¿no¶ci± tak aby z zabawy nie by³o przyjemno¶ci, albowiem wystarczy pacynka z kawa³kiem g±bki <byleby by³a dobrze przymocowana> i okulary. £uk o naci±gu do 25 kilo bo z wiêkszyego naci±gu nie ma raczej co próbowaæ strzelaæ z niewywa¿onej strza³y <jak± jest pacynka>

Pozdrowionka

PS: Medieval Counter Strike.... dobry pomys³, zamiast Counter Terroristów bêd± chrze¶cijanie a Terrory¶ci to saraceni :D:D kilka ciekawych map i siejemy headshoty :D:D:D
arcimir
Witam,
mo¿e trochê po dyskusji, ale niedawno uda³o mi sie wykonaæ ciekaw± konstrukcjê pacynki, gdzie zasadnicz± czê¶ci± jest drewniana ga³ka meblowa - do kupienia w marketach narzêdziowo - budowlanych(nielakierowane s± tañsze!). Otwór w ga³ce powiekszony do ¶rednicy promienia na g³êboko¶æ ok. 2cm, potem wklejam promieñ, owijam szmatk± z w³o¿eniem g±bki pod spód, obwi±zujê dratw± (lub niehistoryczn± ta¶m± klej±c±). Zalety - bardzo dobre wycentrowanie otworu, lepsza celno¶æ (pod warunkiem dobrego owiniêcia), mniej roboty, mo¿na dobraæ o dowolnej ¶rednicy, do ok. 6cm.
Rozwa¿a³em zdejmowalne pacynki, ale to raczej w formie grotów z trzpieniem, a nie tulej±. Tzn. taki metalowy talerzyk z przyspawanym g³ówk± gwo¼dziem do zamocowania w naciêciu strza³y, na talerzyk naklejone g±bka, szmatka etc. Nie wykonywa³em, ale chyba by dzia³a³o, o ile nie oka¿e siê za ciê¿kie - dla mojego ³uku 14kg chyba by by³o.
Pozdrawiam
Adamc1
CYTAT(FairFaX @ 10:02 22.06.2004) *
witajcie.
tworze nowy temat bo dostalem niedawno ciekawe zagadnienie do rozwiazania. Moj znajomy chce zebym skonstruowal dla niego "luk larp'owy" (bezpieczny luk) i pociski do niego, za pomoca ktorego bedzie sie mogl bawic ze znajomymi, strzelajaca do nich nierobiac im krzywdy.
Wiem ze niektorzy maniacy udajac ze maja w reku luk rzucaja do siebie szyszkami, ale jego to niesatysfakcjonuje, co wy o tym sadzicie?
Czy jest mozliwe stworzenie czegos takiego dunno.gif ........ ten problem nurtuje naprade bardzo duzo osob bawiacych sie w rycerstwo za pomoca "bezpiecznej broni"i chcialbym im jakos pomoc.
Mam kilka projektow, ale narazie niemam czasu ich ralizowac, moze wy rowniez macie ciekawe pomysly???
Zapraszam do wypowidzi.

Witam ³uk bezpieczny hmm ³uk sam w sobie jest tylko przedmiotem a bez strza³ i ³ucznika nic nie mo¿e zrobiæ smile.gif
Wracaj±c do tematu proponuje zmieniæ nieco tok my¶lenia nie strza³y, pacynki czy te¿ inne patyki ale kulki do paintballa z z tym ze urz±dzeniem miotaj±cym jest ³uk na pikniku ³uczniczym w £ucznicy mia³ takie urz±dzenie Micha³ kontakt z nim w sklepie http://www.luksport.pl natomiast akcesoria ochronne np. tutaj http://www.arobron.pl/index.php/cPath/124_132 my¶lê ¿e taka zabawa mo¿e przynie¶æ jeszcze wiêksz± frajdê ni¿ klasyczny paintball poza tym jest ca³a gama ochronnych akcesoriów które zapewniaj± spor± dozê bezpieczeñstwa poza g³upot± oczywi¶cie
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.