Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: bu³awa
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
W³odzimierz
ma moze ktos jakies skany najlepiej z wymiarami bu³aw zelaznych
Mi¶ z Brochowa
Je¶li Ru¶ X-XIII to masz :-)
W³odzimierz
dzieki serdeczne
Skaras
Witam
Ma kto¶ wzory bu³aw (a szczególni ich obuchów)? Nigdzie nie znalaz³em tego na Freszce, a jako smard w Smoczej Kompani, mieczem walczyæ jeszcze nie moge. Jakie by³y d³ugo¶ci drzewca (na jakim¶ zdjêciu z turnieju widzia³em bu³awe o d³ugo¶ci oko³o metra!). Jakiej maxymalnej d³ugo¶ci mog± byæ wypustki na bijaku tak, byby³y dopuszczone do bitwy na turnieju i ¿eby nic niekomu sie nie sta³o?
I jeszcze jedno: w jaki sposób montuje siê ¿emieñ i jak mo¿na tak± buawe ozdobiæ (malowanie, wycinanie wzorów). I z czego zobiæ drzewiec? Jakie drewno siê najlepiej nadaje (czy pój¶æ do lasu i uci±æ pierwsz± z brzegu ga³±¼, a mo¿e obrobiæ kij od kilofa?).
I czy jest kto¶ kto po dostarczeniu wzoru wykona³by mi bijak?
Pozdro!

Ps. Interesuje mnie XIII wiek, a zw³aszcza jego 1 po³owa (do roku 1250).
Decu
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4413 smile.gif
Tam znajdziesz parê wzorów, co do reszty pytañ, to niestety nie pomogê. Pozdrawiam !
Skaras
Dzieki!. Czekam na wiecej zdjec i na odpowiedzi na moje pytania.

Do moderatorow: poprawcie szukanie na Freszce, gdyz wstukalem bulwa i mi nie znalazlo tego tematu.
Pozdro!
Decu
I jeszcze: http://bractwo.sanok.com.pl/bulawa.htm mo¿e nie wyczerpuje tematu, ale zawiera bibliografiê. Mo¿e siê przydaæ.NARA
Boran
Witam.

Mam pytanie - z czystej ciekawo¶ci - od kiedy u¿ywano bu³aw?
Z jednej strony czêsto pojawiaj± siê one w kontekscie czysto wczesno¶redniowiecznym, a z drugiej - s³ysza³em, ¿e u¿ywano ich dopiero od XIII wieku. No wiêc jak by³o rzeczywi¶cie? Czy wcze¶niejsze wykorzystanie bu³aw jest jako¶ uzasadnione?

pozdrawiam icon_cool.gif
Mi¶ z Brochowa
Najstarsze okazy z Rusi pochodz± z XIw - oczywi¶cie je¶li mówimy tylko o ¶redniowieczu.

W Bizancjum wystêpuj± ju¿ w tzw. Kodeksie Skylitzesa z X-XIw.

Na Szmacie z Bayeux widaæ buzdygan (?) z XIw.
-------------------
Boran - od XIIIw? Mo¿e o buzdygany w³a¶nie chodzi?
----------------------
Do Skarasa: optymalny trzonek to 40-60cm., w zale¿no¶ci od preferencji.
Drewno - li¶ciaste, buk / grab / grusza / akacja
Bu³awa ma g³owicê (¿elazne/br±zowe).
Bijaki maj± ki¶cienie.
Obuchy maj± topory.
--------------------
Do zobaczenia na I³¿y, przywiozê swoje zabawki!
Wasilko
polecam jesion!!!

co do akacji (tak naprawde robinii akacjowej) to jest tez dobra jesli ktos nie przejmuje sie tym, ze to gatunek z Ameryki Polnocnej i wtedy go po prostu u nas nie bylo...
Skaras
Bu³awa by³a znan ju¿ w staro¿ytno¶ci (Egipt, Mezopotamia). Broñ znana na Wschodzie (INdie, Persja, Turcja oraz w Europie (Wêgy, Polska, Ru¶)< sporadycznie w Europie Zachodniej (Austria, W³ochy). Bu³aw± z ochot± pos³ugiwano siê do koñca XVII wieku.
Tomasz z £añcuta
O ile wiem bu³awa mia³a g³owicê - tak jak buzdygan- nie bijak itp.
Bu³awy jako rodzaj broni obuchowej byy³ znanye od staro¿ytno¶ci, a od buzdyganu ró¿ni siê tym, ¿e nie ma piór tylko zwart± g³owicê . Radzê siê zwróciæ do Saszka Wê¿opyska - czasowy nie jest, ale poradzi Ci co do drewna itd.
Mi¶ z Brochowa
Wszystko z obydwu r±k...
A¿ sie mi³o robi na sam± my¶l :-)
Jakub Zieliñski
sorki, nie wiem sk±d, nie wiem z kiedy icon_redface.gif ale robi mi³e wra¿enie
Tomaszek
CYTAT(Jakub Zieliñski)
sorki, nie wiem sk±d, nie wiem z kiedy  :oops: ale robi mi³e wra¿enie

12-13 wiek... muzeum narodowe w Brukseli... ciekawe sk±d wiem... ;)

pozdrawiam
T.
Ziemowit
Dobra, a powiedzcie mi co s±dzicie o dopuszczani takiej broni do turniejów/bitew? (nie mam na my¶li tych iglaków ze zdjêcia powy¿ej smile.gif )
ludar
Mam co¶ takiego jak ude¿y³em w piêæ desek jedna na drugiej to niez³e by³o potem wgniecenie na nich, dlatego jestem przeciwny ich u¿ywaniu na turniejach.
Mi¶ z Brochowa
To uderz w te same deski toporem...
Albo w³asnym he³mem, byle z t± sam± si³±...
Marcin Chy³a
Witam

Czy kto¶ mo¿e poleciæ producenta g³owic do bu³aw (np takich jak w za³±czniku do Misia)?

Pozdrawiam
Piotr Niemir Kotowicz
Jaros³aw Strobin lub Dariusz czerniachowski - gdzie¶ na FREHA s± do nich namiary (oni robi± bu³awy br±zowe)

Pozdrawiam
Dir
chyba i tak mi nikt nie odpowie ale smile.gif czy nie ma ktos zdjecia oryginalu bulawy wystepujacej juz od IX wieku na bliskim wschodzie nazywanej Latt- ? wiem ze napewno jedna sztuka znajduje sie w muzeum w Londynie
pozdro DIR
Marcin Chy³a
CYTAT
Jaros³aw Strobin lub Dariusz czerniachowski - gdzie¶ na FREHA s± do nich namiary (oni robi± bu³awy br±zowe)

... mo¿e ja jestem ograniczony ale nie mogê znale¼æ icon_redface.gif Mogê prosic maila lub GG?
Z góry dziêkujê i pozdrawiam
Piotr Niemir Kotowicz
Oj s³abo szukasz - wystarczy spojrzec do tematu: odlewy cie¿arków bu³aw i ki¶cieni dwie strony dalej...
Ale ¿eby nie by³o Podajê namiary na obydwu:

Jaros³aw Strobin
Podwale Przedmiejskie 22/21
80-824 Gdañsk
tel. kom. 602 129 127
tel dom. (058) 305 34 80

Dariusz Czerniakowski
ul. P³ocka 81
09-100 P³oñsk
tel kom. 0 501 74 79 13

PS. Nie obiecujê, ze namiary sa aktualne
Danniels
Ciekawostka:

Jest nieoficjalne (pierwsze o ile siê dobrze orientujê) znalezisko jednej z tych bu³aw na ziemiach polskich:

¦rodkowej w górnym rzêdzie na tym obrazku wrzuconym przez Misia z Brochowa.

Bu³awê znalaz³ niedaleko Lublina (gdzie to niech pozostanie na razie ze wzglêdu na bezpieczeñstwo substancji historycznej tajemnic±) pewien dureñ z wykrywaczem metali i przyniós³ j± na Chodlik. Sprawa jest zdaje siê ju¿ na policji i byæ mo¿e nied³ugo bêdzie mo¿na j± obejrzeæ w jakim¶ muzeum. W ka¿dym razie trzymamy za to kciuki.

Kilka osób które mia³y przyjemno¶æ j± obejrzeæ stwierdzi³o ¿e jest to na pewno orygina³, ale nie byli¶my w stanie stwierdziæ jak bardzo jest stara; wzór jest z XIIIw, wiêc tak celujemy.

Kto¶ zrobi³ zdjêcia, ja dysponujê tylko rysunkiem, który na szybko nabazgra³em.

G³ówka ma oko³o 10,5 cm d³ugo¶ci, 6 szeroko¶ci i 6 wysoko¶ci. Jest równie¿ gwó¼d¼ wbity od góry w trzonek z g³ówk± o ¶rednicy ok 1,5 cm i d³ugi na jakie¶ 4. Tronek oczywi¶cie nie zachowa³ siê icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
Jacuñ
Micha³ ¯elazo
Taka tajemnica to to nie jest, go¶æ ów znalaz³ bu³awê nieopodal Lubartowa, rzut beretem od Lublina.
Podobno w poradzieckich okopach z DWS, ale to facet równie dobrze mo¿e ¶ciemniaæ...

Ruskie pochodzenie broni i datowanie jej na XIII zgadzaj± siê "jak w pysk strzeli³" z histori± tych ziem - Lublin by³ w XIII wieku wielokrotnie oblegany i zdobywany, m.in. przez Daniela Halickiego, ksiêcia Jurê, Tatarów, Litwinów i Jaæwingów. Oczywi¶cie wojska krêci³y siê tak¿e po okolicy.

Jak to Borg powiedzia³ ju¿ widzi oczyma wyobra¼ni "now±" bu³awê jako podstawowe wyposa¿enie co drugiego zbrojnego na I³¿y icon_mrgreen.gif
Broñ jest na prawdê bardzo fajna, tylko ciê¿ka - ok. 950 g.

Pozdr.
M.
Danniels
Witam goraco! Na poczatek pozdrowienia z Ekwadoru i z gory pszepraszam za brak polskich znakow.
A teraz do rzeczy:
Na powierzchni tej bulawy znajdowalo sie mnostwo malenkich zaglebien. Nie moglem skojarzyc gdzie ja takie cos juz widzialem, ale przyjalem ze jest to efekt korozji pod pojedynczymi ziarenkami grubego piasku.
Gosc mowil ze tylko przetarl ja szczotka druciana..
Dopiero na statku zorientowalem sie co to bylo. Facet najzwyczajniej na swiecie opukal ja pneumatycznym mlotkiem ¨iglakiem¨ do usuwania grubej korozji albo starego lakieru i te igielki popozostawialy slady na powierzchni.
Wynika stad wniosek (poza tym ze to szczyt ignorancji taka ¨renowacja¨), ze skoro glowka byla pokryta taka gruba warstwa korozji ze gosc zdecydowal sie uzyc iglaka, to odkuwka tuz po wykonaniu wcale nie musiala miec tak nieregularnego ksztaltu jaki widzielismy. Mogla byc ladnie jak od linijki oszlifowana i wypolerowana, tylko puchnace i odpadajace platy rdzy tak ja znieksztalcily.
To samo sie dzieje w przyspieszonym tempie z zaniedbanymi elementami statkow, narazonymi na kontakt ze slona woda.

Pozdrawiam
Jacunio
Marcin Templariusz
Salve !

Czy owijano czym¶ trzonek np. skór±, rzemieniem dla poprawy jego wytrzyma³o¶ci.
Taka warstwa mog³a polepszyæ wytrzyma³o¶æ przed z³amaniem.
Czy wystarczy tylko u¿yæ rodzajów drewna polecanych wcze¶niej i uwa¿aæ ¿eby przypadkiem nie waliæ trzonkiem ?

Za wszelk± radê z góry dziêkuje.

Pozdrawiam Marcin.
Kacper
Bu³awa z Gorzyc

Witam, natkn±³em siê w Internetowym katalogu na g³owice pochodz±c± jakoby z Gorzyc. Niestety na za³±czonej ilustracji przedstawiona jest bu³awa z miejscowo¶ci Gr±dy, pow. D±browa Tarnowska. Czy mo¿e mnie kto¶ upewniæ ¿e jest to po prostu niemal identyczne znalezisko, czy te¿ po prostu pomy³ka na stronie?
Pozdrawiam
Kacper
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.