Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pikowane nogawice
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Pawe³ z Krosna
witam. zauwazylem ze malo osob w ruchu rycerskim uzywa takowych a czesc zaklada plyty na cienkie nogawice welniane lub o zgrozo syntetyczne legginsy. mam pytanie odnosnie pikowania - czy pikujecie na calej dlugosci czyu tylko w miejscach najbardzioej narazomnych na ciosu (golenie, kolana ) .
prosze takze o ewentualne odeslanie do ikonografii z epoki
z gory dziekuje za odpoweidzi, je¶li ten tematju¿ by³ to prosze go zablokowac albo wywalic. jestem tu nowy i nie czyta³em wszytsich postów.
Wotawa
Wydaje mi sie, ¿e pikowane nogawice pod p³yty to raczej wspó³czesny wymnalazek. Chyba nie zachowa³y sie ¿adne ¶wiadectwa na ten temat. Ale dobrze, ¿e siê temat pojawi³, bo ma³o by³o o tym mowy, a rzecz wa¿na.

Przy okazji pro¶ba o zarzucenie noszenia robociarskich gaci-waciaków.
Tego typu spodnie robi± sie popularne w RR, a z nogawicami nie maj± nic wspólnego.
Wygl±da jakby siê cz³ek urwa³ z budowy na chwilkê.
Jarek Przyby³o
Je¶li siê przyjrzeæ zachowanym nogom p³ytowym to poza nogawicami niewiele siê tam by³o w stanie zmie¶ciæ. W sumie najmniej zabezpieczonym i najbardziej nara¿onym miejscem by³y okolice stawu biodrowego, ale t± czê¶æ chroni³a przeszywanica. Na mnie ciosy przyjête na p³ytowe nogi nie rob± wiêkszego wra¿enia poza w¶ciek³o¶ci± z powodu kolejnego wgniotu. Zbytnie pikowania dotycz± te¿ wcze¶niejszych, kolczych os³on nóg. Mo¿e to wynika ze szczególnego "polowania" na nogi przeciwnika podczas wspó³czesnych walk pieszych. St±d niektórzy wygl±daj± jakby mieli dnê moczanow± i powa¿ny obrzêk koñczyn dolnych smile.gif Co innego pokazuje ikonografia i nagrobki, ale to inny temat.
Marcus Aurelius Carnifex
Do pe³nych "nóg p³ytowych" móg³ byæ u¿ywany lekki pikowaniec lub jaka¶ inna wy¶ció³ka. Je¿eli u¿ywane by³y same os³ony kolan to pikowaniec chyba by³ niezbêdny.

Pa
Pawe³ z Krosna
w nadolskim (uzbrojenie polskie 1350-1450) znalazlem taki opis przygotowania przed pojedynkiem rycerskim ok. 1386. (Pierre de Tournemine vs. Robert de Baumenoir).
CYTAT
Pierre ubiera³ koszulê, gacie z p³ótna, nastêpnie wk³ada³ p³ócienny kaftan z watówk±, nastepnie za¶ sukienne nogawice wk³ada³ cizmy skórzane, trzewiki ¿elazne, nagolannice, nakolanki, nabiodrki, kurtê pancern± z p³yt zelaznych, ochronê ramion z kolczej plecionki (obojczyk?, blachy powierzch kurty, opachy, rekawice z blachy. Na to wszystko za¶ k³ad³ tunike herbow±.

a wiêc sukienne nogawice nie watowane, ani nie przeszyte czy pikowane? chocia¿ opis móg³ pos³u¿yæ siê jakim¶ skrótem my¶lowym, zak³adaj±c ¿e czytelnik z epoki wiedzia³ ¿e nogawice nazwijmy je bojowe zawsze by³y w jki¶ sposób "wzmocnione"
Marcus Aurelius Carnifex
A mo¿e mia³y donitowan± lub doszyt± wy¶ció³kê amortyzuj±c± do metalu? Trzeba by by³o dotrzeæ do jakiego¶ muzeum i zobaczyæ na d³ugo¶æ nitów od czosnka strony.

Pa
Darkwood
Witam,
dorzucê jeszcze pytanie czy skoro w³a¶ciwie takie nogawice nie by³y w u¿ytku, to czy osobnicy w takowe przyodziani beda zmuszani do pozbycia sie ich na turniejach zjazdach itp.? chocia¿ niew±tpliwie ochrona nog jest lepsza
Rafa³ Molik
Raczej nie. U mnie w bractwie u¿ywaj± nogawic pikowanych i chyba nie mieli z nimi nigdy problemu.
Arbor
Poprostu nie uwierzê!

O kurcze! Niogdy nie za³o¿e blach bezpo¶rednio na sukno, przecie¿ to... Hmm...

O ZGROZO!
Jakub Zieliñski
Chcia³bym zobaczyæ jak wk³adasz pikowañca pod bigwanty zbroi Zygmunta z Tyrolu. powodzenia
Martin
Jakubie, Ale z tego co wiem, Zugmunt z Tyrolu nie walczy³ pieszo pó³torarêcznym mieczem przeciw podobnemu o wadze 4-5kg. Jak i nie prowadzi³ walk do trzech trafieñ, prawda?

Sorry, ale to, co robimy kolosalnie ró¿ni siê od walki ¶redniowiecznej. Dla mnie oczywiste jest, ¿e trzeba nanie¶æ pewne poprawki, takie jak kopijniczy he³m w pieszej walce, takie jak solidna amortyzacja w rekawicachi jak pikowañce pod bigwantami.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Sorki, ale o czym my tu rozmawiamy? ¯eby by³o jasne. Rozmawiamy o dzisiejszych warunkach turniejowych, czy o historii? Zawsze wydawa³o mi siê, ¿e o historii. Wszak mamy odtwarzaæ wy¿ej wymienion±, jak wynika z nazwy forum. Pozdrawiam
Gwyn
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT(Wotawa)
Wydaje mi sie, ¿e pikowane nogawice pod p³yty to raczej wspó³czesny wymnalazek. Chyba nie zachowa³y sie ¿adne ¶wiadectwa na ten temat. Ale dobrze, ¿e siê temat pojawi³, bo ma³o by³o o tym mowy, a rzecz wa¿na.

Owszem zachowa³y siê, w temacie fotki z Churburga bodaj, Balistarius zamie¶ci³ dwa zdjêcia takich nogawic z elementami kolczymi, a mo¿e by³o to gdzie indziej, mimo to pozwolê sobie je przypomnieæ.
Rafa³ Molik
CYTAT(Martin)
Sorry, ale to, co robimy kolosalnie ró¿ni siê od walki ¶redniowiecznej. Dla mnie oczywiste jest, ¿e trzeba nanie¶æ pewne poprawki, takie jak kopijniczy he³m w pieszej walce, takie jak solidna amortyzacja w rekawicachi jak pikowañce pod bigwantami.

Zgadzam siê. Trzeba pomy¶leæ trochê o sobie. Co to za rado¶c jak kto¶ historycznie rozwali ci g³owê albo po³amie nogi?
Jakub Zieliñski
Nie wszyscy musz± siê biæ. Schodzimy z tematu.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Najwiêkszym problemem dla niektórych osób s± ma³o gotyckie ³ydy, wiêc noszenie pod nagolennicami pikowanych nogawic sprawia,¿e wygl±daj± nieco bary³kowato
Wotawa
Zdjecia bardzo ciekawe. Czyli ¼le mi sie wydawa³o.
Fajnie by by³o dowiedzieæ sie kiedy¶ jakie to grube i jak siê nosi³o.
Z jakich czasów to nogawice? Wygl±daja na pó¼ne.
To nie s± chyba jakie¶ straszne "balerony" te pikowañce. Wiec chyba nie ma problemu z na³o¿eniem blach i utrat± kszta³tu.

Przy okazji mimo wszystko proszê o zwrócenie uwagi na problem zak³adania zwyk³ych spodni - waciaków pod bigwanty, jest taki charakterystycznty typ "robociarów" robi±cy karierê w RR. To taka uwaga ogólna w kontek¶cie pewnych imprez sezonowych.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Podpisano XIV/XV w. to chyba nie takie bardzo pó¼ne, ale ze wzgledu na elementy kolcze charakterystyczne raczej dla pó¼nej zbroi gotyckiej optowa³bym raczej za 1440-1450, chocia¿ kto wie, diabli wiedz± kto to podpisywa³, ale skoro to publikacja to chyba kto¶ bardziej kompetentny od nas.
Co do objêto¶ci ³ydasów to niektórzy panowie pod nagolennicami mieli jeszcze nogawice kolcze, tych pewnie te¿ nie zak³adali na go³± skórê, ciekawe czy kto¶ to praktykowa³, gdybym ja za³o¿y³ nawet takiego pikowañca mia³bym ³ydê jak s³oñ 8-) .
Pies tr±ca³ tych anorektyków
£ukasz Lewandowski
Nogawice te s± o tyle ciekawe, ¿e maj± g³êboki podkrój na zadzie i jednocze¶nie s± z³±czone z przodu. Czyli wi±zane by³y tylko na przodzie i w zasadzie na takiej samej wysoko¶ci co zwyk³e pojedyncze tzw. chausses rondes.
"Przyszwa" nogawicy stanowi ca³o¶æ z nogawk± a podeszwa jest doszyta z dwoma trojk±tami po bokach, albo nogawka koñczy siê przy stopie w "trójk±t" (na podbiciu), a przyszwa i podeszwa s± oddzielne (za bardzo nie widaæ).
Warto zwróciæ uwagê na pikowanie, którego drobny wzór podobny jest do "pionowego" w±tku muru ceglanego. Dzisiejsze rekonstrukcje w³a¶nie bardziej przypominaj± balerony rzadko opasane sznurkiem. Nic tylko na haku w rze¼niczym wieszaæ.
T± domnieman± plecionkê kolcz± widaæ chyba tylko w pionowych paskach po wewnêtrznej stronie kolan?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.