CYTAT(Rzewuski)
jak wygl±da ta surowka?
jak gruby ma splot
jaki kolor?
jak bardzo sie b³yszczy?
ile kosztuje?
Wygl±da normalnie. Tzn,. nie jest to jedwab klasyczny - g³adka, po³yskliwa tkanina. Grubo¶æ splotu ma na poziomie bawe³ny,lnu, widaæ grubsze nitki, czy raczej "guze³ki". Splot kalsyczny. Nie b³yszczy wcale. Na pewno nie jest bia³a-bia³a - raczej leciutko kremowa, lub inczej mówi±c barwa naturalna (nie farbowane ani wybielane). Kosztuje rewelacyjnie - 5.99 za metr (szeroko¶æ beli tradycyjna 1.50). Mam wra¿enie, ¿e w Ikei robi± z tego zas³ony i firany.
CYTAT(Rzewuski)
na pewno zmocz w gor±cej wodzie przed szyciem
a co do czyszczenia to wydaje mi sie ze nie ma sensu prac, a jedynie przetrzec czyms(szmatka, g±bka z ludwikiem itd), wiem bo nosze jedwab(nie na codzien)
No ale w³a¶nie nie jest to klasyczny jedwab. Jego wygl±d i struktura wskazuje podobieñstwa do bawe³ny-lnu. Poza tym w moim zamierzeniu to materia³ na koszulê - jak siê przypoci to trzebaby wypraæ. Pytanie czy mo¿na? Bo klasycznego jedwabiu siê nie pierze - tyle wiem. To co zostaje pralnie chemiczna?
Ta woda do moczenia przed szyciem - to ma byæ wrz±tek czy "tylko" gor±ca"? Ma siê tylko zamoczyæ czy te¿ chwilê pole¿eæ, potem wyschn±æ (wyprasowaæ?).
CYTAT(Owen)
Moim zdaniem sórówka jest kiepskim pomys³em, wrêcz niehistorycznym, poniewa¿ jedwab by³ robiony i ceniony dla jego b³ysku i lekko¶ci
Co to znaczy niehistoryczny? Nie wytwarzany w tamtych czasach? Wyrzucano wtedy te górne os³ony kokonu? Rozumiem, ¿e na koszule i ubrania dla mo¿nych szed³ jedwab pierwszej jako¶ci, ale jako¶ nie chce mi siê wierzyæ, ¿e odrzucano resztê materia³u bez przetworzenia tak z zasady. No chyba, ¿e wtedy nie mieli technologii, ¿eby to odzyskaæ, przetworzyæ i co¶ z tego zrobiæ. We³na przecie¿ te¿ by³a ró¿nej jako¶ci. Znana jest tendencja u znakomitej wiêkszo¶ci odtwarzaj±cych, ¿e chc± byæ postaciami z najwy¿szej pó³ki (to te¿ chyba nie jest historyczne
ale zabroniæ siê nie da), ale przecie¿ tak byæ nie musi, nie jest to chyba obowi±zuj±ca norm±? Zarzuty Gyuli znam: 1) bo to nie jedwab - zgadza siê, to nie jedwab tylko surówka, 2) splot nie ten - pewnie tak, ale wszystko co jest tkane dzisiaj ma chyba taki nie historyczny splot, nie?
Móg³by¶ poszerzyæ ten temat Owenie, sk±d masz tak± wiedzê? Zainteresowa³o mnie to. Ja w tym temacie wiem niewiele.
A tak BTW, znajomy siedz±cy w japoñskich tematach mówi³ mi, ¿e w surówkê zawijano miecze i inne tego typu utensylia - czy to prawda? Nie wiem. Ja s³ysza³em, ¿e przechowywano je raczej w drewnianych "futera³ach".
Pozdrawiam