Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Formy z polsk± szabl±
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Micha³ Tarnogrodzki
Witam

Chcia³em siê zapytaæ czy s³ysza³ kto¶ o formach z poska szabl±?

je¿eli nie to prosi³ bym o opinie czy wogóle warto takie co¶ stworzyæ, np formê doskonal±c± podstawowe ataki , zas³ony i pracê nóg.

Wiem ¿e istnieje takie co¶ na pó³torak ( Lorica rulez tracker.gif )ale ciê¿ko mi sobie takie co¶ wyobraziæ z szabelk±.
Jarek Przyby³o
Kurcze jako¶ zawile toto piszesz. O co ci chodzi, chcesz odlewaæ szable z br±zu i szukasz formy, albo chodzi cie o formê w sensie kondycji ? A mo¿e jaki¶ system szkoleniowo-trenigowy ? Ciut ja¶niej.
No i dlaczego pó³torak (miecz d³ugi) i Lorica. Oni nie maj± pojêcia o mieczu d³ugim bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif (czujê siê ju¿ przeszyty rapierem przez W.K.Prezesa). smile.gif
Zbigniew Tomicki
Michalowi chyba chodzi o cos w stylu KATA, na szable.
Marcin ¯mudzki
Taaaaaak Jarku, czuj siê ju¿ przeszyty smile.gif walka.gif
Formy szabl± XVII-wieczn±??? Nie to chyba nie ma sensu. W zachowanym, XIX-wiecznym systemie fechtunku szko³y w³oskiej istnieje wprawdzie rodzaj æwiczeñ nazywany (w wolnym t³umaczeniu): „wymachy do ciêæ”, ale ¿eby od razu nazywaæ je Formami, to chyba za du¿o powiedziane. A tworzenie nowych??? Nie, to raczej bez sensu. Pracê nóg i tak æwiczy siê z powodzeniem osobno.
Ale to w koñcu tylko moje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich WALCZ¡CYCH mieczami d³ugimi. Chcia³bym to zobaczyæ.... he... he.... respekt.gif
Lestek
Co do form, Cwiczenie na sucho zas³on np wedlug Zab³ockiego wcale nie wydaje mi sie takie glupie, szczegolnie przechodzenie z jednej zaslony do innej, czy tez kombinacje zaslona - atak.
Marcin ¯mudzki
Ale¿ oczywi¶cie æwiczenie zas³on „na sucho” absolutnie nie jest g³upie. Tak samo jak æwiczenie czegokolwiek zwi±zanego z fechtunkiem. Powstaje jednak pytanie, czy o efektywno¶æ poszczególnych æwiczeñ? I w tym jest problem.
Przy za³o¿eniu, ¿e chcemy siê bawiæ w fechtunek, formy z szabl± s± jak najbardziej OK. W zasadzie wówczas ka¿de „machanie” jest OK. W koñcu lepiej „machaæ” ni¿ „nie machaæ”. Je¶li jednak chodzi o normaln± naukê walki szabl±, daj±c± efekty w spotkaniach sparingowych pod postaci± zwyciêstw (a w koñcu to Sztuka u¿ytkowa), to zasadno¶æ proponowanych æwiczeñ wydaje siê nie przynosiæ oczekiwanych efektów. Przynajmniej, je¿eli chodzi o za³o¿enia i praktykê treningow± fechtunku europejskiego.

My¶lê, ¿e zamiast trawiæ czas na tworzenie nowych æwiczeñ szermierczych do szabli, warto lepiej po¶wiêciæ go na naukê ju¿ istniej±cych, znanych i stosowanych od kilkuset lat.

A je¶li koniecznie pragniesz co¶ tworzyæ, to uwa¿am ¿e warto zaj±æ siê broni± wcze¶niejsz±, do której nie istniej± znane æwiczenia. Wtedy z ca³± pewno¶ci± nie bêdzie to czas stracony.
Jarek Przyby³o
Szanowny W.K. Prezesie, ju¿ nied³ugo ju¿ nied³ugo anger.gif smile.gif
Armand
CYTAT
Pozdrawiam wszystkich WALCZ¡CYCH mieczami d³ugimi. Chcia³bym to zobaczyæ.... he... he....

Ja za¶ pozdrawiam æwicz±cych rapier wg. zachowanych XVI/XVII - wiecznych ¼róde³ a nie wiktoriañskiej fantasy a la mode kapitan Hutton i podobni mad.gif
Marcin ¯mudzki
W kwestii walki traktatowej rapierem to chyba trzeba odes³aæ do Szczepana Twardocha (bez urazy smile.gif ). Ja ze swojej strony niestety jestem jedynie praktykiem.

Wi±¿e siê to z faktem, ¿e je¶li KTO¦ ma w±tpliwo¶ci, co do skutecznego sposobu fechtunku rapierem, to serdecznie zapraszam na trening lub w innym dogodnym miejscu blinkie.gif . Tam te¿ sklepiê MU maskê (oczywi¶cie szermiercz±) tym¿e rapierem i w ten oto prosty sposób zakoñczê czcz± gadkê na temat wiktoriañskich fantasy kapitana Huttona read.gif . W przypadku mojej w±tpliwej przegranej, co raczej nie nast±pi, bêdê równie¿ bardzo zadowolony, gdy¿ bêdzie to jedynie doskona³y powód do kolejnego spotkania w celu rewan¿u.

A w kwestii walki na miecze.... hmmm... bardzo interesuj±ce deklaracje respekt.gif . Zatem czekam. Szkoda, ¿e ju¿ niejedn± tak± wypowied¼ s³ysza³em, a muszê powiedzieæ, ¿e jestem bardzo cierpliwy, bo czekam z górk± od 10 lat, a wci±¿ s³yszê jedynie deklaracje spac.gif .

Jakby co, to ja nikogo nie namawia³em do zabójstwa diabel.gif .
Keylan
Mo¿e tak lekko off-topic jak æwiczyæ do szermierki np wzmacniaæ nadgarstki?
Ja macham "m³yñce" bokenem (niemam jeszcze szabli:/) z zmian± kierunków itp....
Bartko z £om¿yñca
Mo¿esz te¿ krêciæ m³yñce jakim¶ kijkiem z doci±¿eniem na koñcu, byle nie jakim¶ ogromnym, nadgarski maj± byæ wzmocnionie, nie uszkodzone... Istotne jest to, ¿by nie lata³ w bezw³adzie po swojemu, ma byæ ca³y czas pod Twoj± kontrol± i poruszaæ pod wp³ywem Twojej si³y, a nie grawitacji smile.gif Dlatego nie koniecznie musz± to byæ m³yñce.

S± jeszcze takie "¶ciskacze" na d³oñ do zdobycia w sportowym(5 z³), dosyæ przydatne.
Mo¿na krêciæ nadgarstkiem po zaci¶niêciu.

Inna zabawa to uderzanie ciêciami bezpo¶rednimi placatem/bokenem na jak±¶ miêkk± przeszkodê(ale nie tak miêkk± jak poduszka), mo¿e byæ jaki¶ rodzaj worka bokserskiego lub co¶ podobnego. Pozwala wyrobiæ sobie wyczucie si³y i nauczyæ rozlu¼niania rêki w odpowiednim momencie.

No i przede wszystkim rozci±ganie. Wyginaj nadgarstek w ró¿nych kierunkach. Nie tylko w liniach prostych, ale po wygiêciu w stronê wierzchu d³oni warto jeszcze krêciæ d³oni± wokó³ osi rêki. (³atwiej pokazaæ ni¿ opisaæ...). Rozci±gaj te¿ sam± d³oñ.

Po takim regularnym traktowaniu nadgarstków i d³oni nie powinno byæ ¿adnych kontuzji(wyj±wszy te od uderzeñ) i rêka bêdzie siê mniej mêczyæ. Na mnie dzia³a.
Lestek
warto wspomnieæ o cwiczeniach praktycznych, mlodzie¿ z wiejskich dyskotek czesto reflektuje fechtunek, aczkolwiek ich wersje palcatow zwane sztachetami sa zle wywazone. Trening z tymi ludzmi daje duzo satysfakcji pod warunkiem ze ma sie wiecej znajomych niz licznosc dyskoteki bum.gif
Sventevith
Wlasnie sobie wyobrazilem jak by wygladal polski szlachcic oczywiscie w odpowiednim stanie umyslu robiacy KATA z szabla. cool.gif
Tomasz Nawrot
Najprostsze " hartowanie" nadgarstka :
we¼ butelkê 1 litrow± po wodzie mineralnej (najlepiej ¯ywiec - taka z wysmuk³± szyjk±) nalej do niej wody, zakrêæ nakrêtkê , chwyæ za szyjkê a nastêpnie (ogl±daj±c w Teleog³upiaczu jaki¶ por±bany serial) wywijaj t± butelk± na wszystkie strony (z nadgarstka).

Eo modo wyæwiczysz sobie nadgarstek, zapewniaj±c reszcie "odw³oku" mi³y komfort a jednocze¶nie ³ykniesz trochê kultury masowej.

Mnie sie to bardzo przyda³o "kiedym pokona³ zbójców pod opok± , któr± Sycylijanie zw± Birbante Rokk±".

Pozdrawiam
_RK_
Do wzmacniania nadgarstka ¶wietnie nadaj± siê zwyk³e pompki na palcach czy nawet na pi±stkach. Nieskomplikowane chocia¿ nieefektowne.
Kamola
Popieram wersje z butelka- raz,ze to proste i logiczne i mozna w miedzyczasie np.ukulturalniac sie-nie koniecznie kultura masowa,ale np. Bachem ;), a dwa,ze jestem w posiadaniu Podrecznika Strzelca Wyborowego- oficjalnego naszego rodzimego armijnego tak z lat 60. i tam tez kaza biednemu wojakowi cwiczyc nadgarstki za pomoca butelki wypelnionej woda-a jak wiadomo w tych czasach co bylo w naszej armii to bylo tylko przetlumaczone z czerwonoarmijnego, no a jak takze kazdemu wiadomo wielka armia czerwona ma zawsze racje(a poza tym miluje pokoj) bum.gif
A tak przy okazji,zeby byc czysto zlosliwym wspomne,ze ta butelka od Zywca z cienka szyjka ma 1.5 litra, a nie litr smile.gif

Na koniec przepraszam za brak polskich liter ale wlasnie siedze sobie w County Library w Berinsfield, a te prymitywy angole nie maja polskiej czcionki....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.