Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tur. o Miecz Kazimierza Wielkiego w Szyd³owie -> 28-29.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
MacDwain
Witam.
a oto i organizator sie odzywa:

organizujemy Szydlow po raz kolejny i wszystkie grupy ktore chca sie na nim zjawic prosimy o kontakt.

jest to turniej sredniowieczny, raczej zahaczajacy datowaniem o bitwe pod Grunwaldem ale zapraszamy wszystkich.

Atrakcje dosc klasyczne: duzo bicia sie na drewno i na zelazo, ³uki, kusze, plebeje, biesiady, koncerty etc.

wszystkie niezbedne szczegoly podamy zainteresowanym.

kontakt: macdwain@pf.pl
lub
http://www.powiat.mielec.pl/bractwo/

zapraszamy
MacDwain
dodatek:
SZyd³ów jest chyba jedyna miejsowo¶cia w Polsce calkowicie otoczona murami obronnymi z fajnymi ruinami zamku, tak ¿e klimat na turniej jest tam niesamowity!

nocleg 2m od dziedziñca zamkowego w miejscowej szkole, wy¿ywienie, pe³na opieka troskliwych organzatorów...

w programie m.in.:
- turniej ³uczniczy inny niz wszystkie,
- turniej kuszniczy,
- rzut w³óczni±,
- walki piesze,
- bitwy na broñ drewnian±,
- pojedynki na drewno,
- mecze w szkotke + turnieje plebejskie,
- bieg rycerski,
- nocna bitwa o zamek (turniejowa klasyka ku uciesze gawiedzi i walcz±cych),
- uczta na zamku + koncerty,
- szkocka kuchnia polowa,
- jarmarki rzemios³a,
- i co tam jeszcze do tego czasu wymyslimy....

bedziemy dbali g³ównie o to ¿eby wszyscy dobrze sie bawili...

co prawda rozsy³amy zaproszenia ale kto chce przyjechaæ to prosimy o kontakt, bedzie nam mi³o go¶ciæ ka¿dego...
Cezary
chociaz turniej siê jeszcze nie skonczyl a teraz trwa wielka biesiada a piwo leje sie strumieniami ale coz dla mnie to koniec imprezy icon_sad.gif
Zaczne moze od tego ze wszystko pierwszego dnia zostalo doskonale rozplanowane , chyle przy tej okazji czola organizatorom!!!
biorac pod uwage sam pierwszy dzien to
- byla przyjemna atmosfera , zadnych sporow, pretensji, problemow z zakwaterowaniem i wyzywieniem
- a jesli o jedzonku mowa to szwedzki stol byl yes.gif bardzo dobrym pomyslem
- pogoda raczej dopisala, tylko 2 razy popadalo przez kilka minut
- przyjechalo wiele druzyn i tak na prawde to z dnia XV wiecznego zrobila sie przekrojówka ale to pozytywnie
Wiec pierwszy dzien ocenil bym na 5 z wyróznieniem gdyby nie to co mi sie dziesiejszego dnia przytrafilo, a mianowicie:
- nie dalej niz godzinke po przyjezdzie zlamala mi sie szablica (moja ukochana husarka) tears.gif tears.gif tears.gif
- podczas walki pokazowej tuz po uroczystym otwarciu turnieju garlacz ktory odpalilem we wroga wypadl mi z reki i przywalil w zeby bum.gif
... i to byl poczatek konca imprezy (dla mnie) ...
w szpitalu 2 szwy , przeswietlenie, okazalo sie ze mam naruszone co najmniej 3 zeby a 1 na 100 % zlamany szczerba.gif ...
gdy przyjechalem ze szpitala trafilem akurat na szwedzki stol... smile.gif ... niestety moglem byc tylko widzem...
... a pozniej, za rada przyjaciol pojechalem do stomatologa w kielcach zeby ratowal co sie da...
... i tak teraz siedze w domku i postanowilem sie wyzalic na kartach frehy zeby sie lepiej poczuc... coz moze nastepnym razem bedzie lepiej bigsmile2.gif
MacDwain
Witam!
no tak, nasz turniej to juz historia ale juz nam sie sni po nocach kolejny.
chcialem podziekowac wszystkim ktorzy na ten turniej zawitali i swymi osobami raczyli go uswietnic, bylo Was ponad sto osob! dokladnie 113 smile.gif
jako organizatorowi nie wypada mi mowic czy turniej byl fajny czy nie, mam nadzieje ze uczestnicy wypowiedza sie tutaj dokladnie i bez podlizywania.
dziekuje Wszystkim ktorzy wytrwali do konca...
dziekuje Wszystkim ktorzy walczyli, tanczyli, strzelali, chodzili, biegali po sól do sklepu (kasza smakowa³a?), wytrzymywali noclegowe przeprowdzki etc.
podsumowanie turnieju znajdzie sie na naszej stronie jak i zdjecia z niego. narazie pierwsze fotki mozna podziwiac na stronie Swawolnej Braci http://www.rycerze.prv.pl/
Cezary
cd.
pomyslalem sobie ze nie ma co tracic wyjazdu na turniej z powodu kilku zadrapan i juz nastepnego dnia rano bylem z powrotem w szydlowie.
- drugi dzien byl o wiele spokojniejszy zeklbym za spokojny jak na moj gust...
- jesli chodzi o zasady turnieju walk pieszych, no coz zasada jedno punktowej przewagi rycerza z elementem plytowym (nawet naramiennikami) nad rycerzem w kolczej (4 trafienia na 3) nie bardzo mi sie podobala. Ale to drobiazg. pozatym mankamentem wszystko bylo ok.
- szkoda ze nie starczylo czasu na plebeje ktore mialy sie odbyc... icon_cry.gif

ogolnie rzecz biorac turniej byl dobry, bylo wesolo szczegolnie podczas nocnej biesiady (ci co byli wiedza o co chodzi cicho.gif ) szef.gif
Ptack
impreza symaptyczna. organizacja w miarê OK, ale nie o to na Szyd³owie chodzi.

Wa¿ne by³o towarzystwo, jak zwykle Lorica i Leliwa byli kompanami dla naszej zburacza³ej kompanii bum.gif

Jak zwykle na Szyd³owie jpanowa³ klimat luzu i zabawy. Troszkê za du¿o kaszaniastego ¶redniowiecza aniol.gif, ale i tak uda³o siê wystawiæ porz±dny wiek XVII.

Jak zwykle byli¶my najfajniejsi, Bo¿e ju¿ nas to mêczy...

myk.
AdamS
Czarek bardzo plakales jak ci szabelke skrocilem ?
to na pewno przez ten stres przywaliles sobie garlaczem ....
ale nie przejmuj sie ... jak zwykle to MY bylismy od najlepsi smile.gif

pozdrawiam oraganizatorow i cala reszte ...

AdamS
krecik_77
a co Wy, szlafrokowcy, mo¿ecie wiedzieæ o byciu najlepszym?? bum.gif szczerba.gif diabel.gif
Cezary
Adams jak mo¿esz o waszej (ze tak pozwole sobie ptacka zacytowac) zburaczalej kompanii cool.gif mowic najlepsza ??? tongue.gif

chyba ze w klasie tych najbardziej zburaczalych hehehe bigsmile2.gif

a tak troszke powazniej (ale nie bardzo!) to widaæ ze was to meczy ...
... ten klimacik sf jest za bardzo ... fajny (jak dla mnie) icon_wink.gif

no dobra a tak zupelnie powaznie to znowu swietnie sie z wami bawilismy szkoda ze tak szybko czas zlecial icon_cry.gif ale juz nie dlugo zobaczymy sie w checinach szef.gif
Karol £.
Mnie równie¿ turniej siê bardzo podoba³. Organizacja nie by³a z³a, klimat bardzo fajny no i towarzystwo wspania³e. Co prawda Olo zmasakrowa³ mnie rapierem szczerba.gif ale co tam...
Ciekawe by³o to, ¿e turniej mia³ byæ ¶redniowieczny a zrobi³a siê z niego jaka¶ przekrojówka - mo¿e dlatego, ¿e siê dosæ du¿o ze Swawolnymi (pozdrowienia) udzielali¶my maniac.gif
No i niezapomnianym prze¿yciem by³ u¶ci¶niêcie d³oni pana pos³a z Samoobrony. Chyba sobie wygotujê d³oñ smile.gif
Jarek Przyby³o
Na pocz±tek uk³ony dla organizatorów yes.gif yes.gif Zrobienie takiej imprezy jest nie lada sztuk±, a gdy jeszcze zje¿d¿aj± na ni± VIP-y i mieszaj± w programie to stopieñ trudno¶ci wzrasta. Ale jako¶ sie uda³o choæ parê punktów programu pad³o np. plebeje. Szkoda bo ju¿ ostrzy³em sobie apetyt na komentarze w wykonaniu Gospodarzy. Z tym kaszaniastym ¶redniowieczem Ptack ma trochê racji, ale tylko trochê. Po pierwsze nie jest to sztandarowa impreza ¶redniowieczna, raczej przegl±d. A i XVII w mo¿naby dowaliæ za do¶æ powszechn± obiciówkê, kowbojskie buty i parê tam innych wykwitów. Nie o to chodzi, bo Szyd³ów to nie pokaz mody ale okazja aby spotkaæ siê ze znajomymi i poznaæ nowych ludzi, z czego w pe³ni skorzysta³em. A ¿e przy tym wszyscy siê ¶wietnie bawi± i publiczno¶æ te¿ to tylko na plus imprezie. Poza uznanymi s³awami np. Lorica by³o te¿ trochê nowych, m³odych ludzi choæby "halabardnicy" z Kielc, o których myslê, ¿e jeszcze us³yszymy. Przynajmniej ci ¶redniowieczni bo np. Swawolni nie bardzo zwracaj± uwagi na takich gostków. lepiej po¶wiêcaæ czas na samouwielbienie.
By³a te¿ nieliczna ale ¶wietnie siê prezentuj±ca grupa renesansowa Kraków + Pinczów wystêpujêca pod wdziêczn± nazw± KNURR.
Taka drobna uwaga: trochê za ma³o by³o walk typu melee czy zdobywania mostu albo podobnych grupowych jatek. Z ca³ym szacunkiem ale pojedynki na koln± s± uczt± dla oka kogo¶ kto ma choæ blade pojêcie o temacie, natomiast w¶ród publiki wywo³uje ziewniêcia. Tak wiêc przyda³oby siê wiêcej blaszanych.
MacDwain
No tak.......
Chcielismy, naprawde chcielismy wiecej sie stukac w blachach, bo naprawde to lubimy, ale kilka okolicznosci sprawilo iz malo tego bylo, ale nie bede sie wdawal w szczegoly. W kazdym razie powiem tylko iz po burzliwym spotkaniu podsumowujacym turniej postanowilismy troche nowych rzeczy zrobic w przyszlym roku, poprawic zasady, po tegorocznym Szydlowie mamy juz duzo doswiadczen organizacyjnych i wiemy juz do konca co i jak...
Pomimo tego iz biesiada w tym roku byla wypasiona (Ci co byli to wiedza) to w przyszlym roku bedzie duuuuuuuuuzo lepsza, sami tego dopilnujemy beda nawet pieczone swinka.gif
Wszystkim jeszcze raz dziekuje za udzial i ZAPRASZAM w przyszlym roku. love3.gif
Do zobaczenia.
makKac
Hmm... Piêkne dziêki za potraktowanie KNURR`a w kategoriach "¶wietnie siê prezentuj±ca grupa renesansowa".
szef.gif Nie jeste¶my wprawdzie renesansowi, a w ka¿dym razie nie tylko (patrz drugi dzieñ w Szyd³owie), ale prezentujemy siê faktycznie przecudnie smile.gif
KNURR rz±dzi, a przecie¿ dopiero zaczyna. No, przynajmniej w pewnym sensie
swinka.gif
MacDwain
i trzeba dodac ze KNURR-y wcale nie zachowywali sie jak ¶winie.... swinka.gif a wrecz calkiem porzadnie... devil.gif
pozdrowka MacMysza i MacCatz
Ptack
hehehehehe, my ju¿ ostrzymyu pazury, zêby, szable i nazdiaki na przysz³y Szyd³ów mad.gif

mi siêpodoba³o, mo¿e troszkê ograniczyæ ¶redniactwo i bêdzie fajniej. Ew. zrobiæ jeden dzieñ XV, drugi XVII. Te¿ nie g³upi pomys³. we¼mie siêtroszkêwiêcej gratów i tyle.

tylko ból z tym, ¿e nie wszyscy musz± mieæ sprzêt i szmaty na obie okoliczno¶ci. Ale dajê do przemy¶lenia

pozdr

Leliwy, jedziecie na Gniew? widzimy siê na Grunvie?
makKac
Pomys³ dwóch ró¿nych dni jest super.
Ptack, zadziwiasz mni, pewnie kto¶ Ci to podpowiedzia³ bigsmile2.gif

A je¶li chodzi o stroje, nie ma siê czym przejmowaæ.
Porz±dna ekipa* ma szafê, z któr± wyrobi
na tydzieñ imprezy z ka¿dym dniem w innej konwencji.
A za³ogi na dorobku mog± na prawdê niewielkim kosztem zrobiæ jakie¶ minimum i podejrzeæ ciut wiêcej. Bêd± mieæ punkt wyj¶cia
albo po prostu jak±¶ rezerwê na przysz³o¶æ.

* - czyt.: KNURR
bigsmile2.gif

beee
Ptack
a najlepsze ekipy * maj± w szafach i sprzêt i stroje na rózne okazje bum.gif

Szmelu, mo¿e zrobimy Bractwo Policjantów z Miami i bêdziemy siê datowaæ na II po³ lat 80'tych 20 XX wieku?

ale by¶my mieli KLAWE rwanie na SZALonych PRYWATKACH na CZTERY FAJERKI. Lubiliby¶my OSTR¡ JAZDÊ BEZ TRZYMANKI. LUZ BLUZ.

i ¯ADNE TAM BAJA-BONGO hehehe.gif
makKac
Eeech, i tu siê k³ania stary dylemat...

Chyba z³apa³ mnie etap, na którym jako¶ bardziej
kusz± mnie nowe szmatki, ni¿ militaria.
Starzejê siê bigsmile2.gif

Ale tak ze trzy, skrajnie odmienne komplety,
fajnie by by³o wreszcie do kupy posk³adaæ.
Jaki¶ norman, pozna czternastka i co¶ z siedemnastki
za³atwiaj± bojowo trzy czwarte imprez w tym kraju,
nieprawda¿?
I by³oby KAPITALNIE I FAJOWO.
hehe bigsmile2.gif

beee
Ptack
ja do XVII mam dwa stroje; cywilny i bojowy, to samo planuje na xv i xii

na razie mam cywilny do xv i troszke chu....wego sprzetru sprzed lat, pamietasz go jeszcze ? bum.gif
MacDwain
Dwa ró¿ne dni...??? Czemu nie, musimy to przemy¶leæ ale pomys³ jest dobry.
Chcia³em dodaæi ¿ na naszej stronce s± ju¿ zdjecia z Szyd³owa, jest ich 103 wiêc ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie blinkie.gif

Do zobaczenia na Vasie!!!
Ptack
szykujcie sie ;))))
Cezary
zagin±³ sweter z golfem, prawdopodobnie w szkole na sali, sweter nalezy do czlowieka od nas , jesli ktos go znalazl prosze o kontakt ze mna na priva lub email gdyz wlasciciel byl ze swetrem zwiazany emocjonalnie icon_wink.gif
z gory dzieki.
Karol £.
Trochê spó¼nione ale ju¿ s± zdjêcia z Szyd³owa u nas na stronie: www.lorica.risp.pl
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.