Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [porady] Jak pozyskaæ proch czarny strzelniczy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Jarek Przyby³o
Wyczyta³em w gazecie (chyba "Strza³") ¿e w sklepach w W-wie pokaza³ siê wreszcie ³adnie puszkowany proch czarny z fabryki z Pionek. Czy kto¶ ze stolicy móg³by to ewentualnie sprawdziæ plus dowiedzieæ siê ile kosztuje (i dlaczego tak du¿o :-)).

Pa
Nikodem
podpisuje sie pod tym rêkoma i nogami. oraz zobowiazuje sie do zadzwonienia do pionek zeby sprawdzic czy nie sprzedaja tez wysy³kowo smile.gif
Zygmunt
Jak komu potrzeba to strona Zak³adu Produkcji Specjalnej w Pionkach http://www.zps.com.pl/
Ale czy nie taniej zrobiæ samemu? Saletra 75%, wêgiel drzewny lub sadza 15%, siarka10%, zmieszaæ na mokro, utrzeæ, wysuszyæ...
Bogumi³
Sk±d zdobyæ siarkê? dunno.gif
A saletra? W sklepie jest do¶æ droga a w skrobanie g*wna (znajdujemy i zabiezpieczamy kupê przed deszczem; saletra wytr±ca siê ponoæ po kilku dniach) bawiæ mi siê nie chcê ... bum.gif
Keylan
wszystko da siê kupiæ
proch robiony samemu jest bli¿szy historyczno¶ci ale ten z pionek ma gwarancje jako¶ci icon_wink.gif zawsze jest taki sam niema ró¿nic w wielko¶ci ziarna itp...
Zygmunt
Bogumile jeste¶ blisko, tyle ¿e z gnojówki (to nie ca³kiem to samo) ¿eby siê nie powtarzaæ opisaem ju¿ proces powstawania saletry http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3670&start=30
Jarek Przyby³o
Produkcja prochu bez koncesji jest zabroniona ! Poza tym prawie ca³y zachód Europy strzela podobno na prochu z Pionek, co ¶wiadczy o jako¶ci, a jako¶æ to bezpieczeñstwo, dobre spalanie, ma³a ilo¶æ nagaru itp.
Keylan
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Produkcja prochu bez koncesji jest zabroniona ! Poza tym prawie ca³y zachód Europy strzela podobno na prochu z Pionek, co ¶wiadczy o jako¶ci, a jako¶æ to bezpieczeñstwo, dobre spalanie, ma³a ilo¶æ nagaru itp.

wiesz nawet wszystkie bomby made in USA uzywaj± TNT i innych materia³ów robionych u nas kupuj± na tony tego bo u siebie zamknêli fabryki :D niestety ju¿ je odbudowauj± jak siê zorientowali ¿e jednak potrzebuj± angsad.gif
Arbor
Mo¿e nie jestem jakims tam ekspertem, ale co mi tam...

Nakrêci³em prochu czarnego dziesi±tki kilogramów, oto gdzie znale¼æ sk³adniki:

+ SALETRA POTASOWA - rze¼nie, tam jest ona do kupienia w papierowych woreczkach (jak kisiel). Saletra do peklowania miêsa (nale¿y podkre¶liæ, ¿e saletra jest ekstremalnie higroskopijna i MUSI byæ trzymana zdala od wilgoci!!!!).

+ SIARKA - sklepy ogrodnicze, siarkê stosuje siê do zasiarczania gruntów (folii i szklarni) przeciw szkodnikom takim jak krety i nornice.

+ CARBON (w jakiejkolwiek postaci - najlepiej 100%) - wygrzebaæ s±siadowi z komina, lub kupiæ wêgiel drzewny do grilla (NIE BRYKIET!!!). Tam jest czasami dobrej jako¶ci wêgiel drzewny (sprawdziæ, musi byæ CZARNY bez ¿ó³tych plamek!)...

Oprócz metody "na mokro" proponuje metodê m³ynów z drewnianymi i stalowymi kulami. Stalowymi kulami w specjalnym m³ynie mielimy ka¿dy sk³adnik oddzielnie. Potem za pomoc± drewnianych kul w tym samym bêbnie mieszamy sk³adniki DOBIERAJ¡C PROPORCJE WAGOWO, NIE OBJETO¦CIOWO!!!!

Wiadomo, ¿e robienie prochu bez koncesji daje "z bañki" prawu, ale co powiecie o kuszach, mortarach i hakownicach???

Prawo ssie!

devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif

Pozdrawiam!
Nikodem
narazie wiem tyle ze sprzedaja po 100kg
Zbroz³o
A ma kto¶ mo¿e namiary jakich¶ sklepików w Czechach gdzie mo¿na by prochu i lontów dostaæ??
najlepiej przy granicy z woj. Opolskim.
Nikodem
no wiec tak:
napewno mozna kupic proch bez pozwolenia - tako rzecze MSWiA smile.gif nie wiem czy tam, czy nie...
bede kupowa³ 100kg takowego - kto chce ze mna do spó³ki?
Tomasz Rejf
Ja bym siê pisa³ z regimentem, tylko jaka cen aza kilo i jaki granulat D1, D2, D3?. Troche by¶my wzieli Jakie¶ 10-15kg. Wiem ¿e jeszcze 2pp XW jest zainteresowany.
Borg
Ostatnio na pokazie rozmawialem z staraszym panem z armatka, hakownicami i muszkietami. Bardzo mily gosc (za cholere ale imienia nie przypomne sobie wspominal ze jest z Wratislavi) W czasie rozmowy o prochu ostrzeg³ mnie przed czeskim prochem
Podobno spala sie tragicznie. Na dowod pokaza³ mi blizne jak proch z Czech zachowal sie nie tak jak mial i mu "wtopil" w skore Odradza³ go stanowczo
Ja sie tam nie znam przekazuje tylko plotki smile.gif
Tomasz Rejf
proch jest od tego by siê spala³, a ten czeski robi to bardzo dobrze czyli szybko, nie syczy 5 minut na panewce w odróznieniu do smoróby.
AdamS
z tym szybkim spalaniem prochu czeskiego to bym polemizowal .......
jest mocno gruboziarnisty i nie calkiem szybko sie spala .... wiem bo dostalem ziarenkami w reke ......
Tomasz Rejf
te drobiny którymi dosta³e¶ pochodzi³y z proch tzw artyleryjskiego. w Pionkach sprzedaj± m±czke prochow±, proch w gramaturach D1, D2, D3 i artyleryjski lub pirotechniczny. i to ten ostatni nie do koñca spala siê w lufie. Mnie raczej chodzi³o o efekt wulkanu jaki spotyka siê przy samoróbkach, przy prochu z pionek (podobno czesi go konfekcjonuj± i sprzedaj± jako vesuvio) tego efektu nie ma.
AdamS
no chyba ze tak .... bigsmile2.gif
Nikodem
mi³a pani z pionek powiedzia³a ze trzeba miec pozwolenie na bron palna, aby zakupiæ proch czarny anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
matheo
Niestety, Vesuvio to nie Pionki (chyba ¿e jakie¶ odrzuty) - spala siê dziwnie, ostatnio mieli¶my kupê "spalonych panewek", podczas gdy proch z Pionek jest niezawodny smile.gif Mówiê oczywi¶cie o D3.
A z prochem w sklepach to jest dziwnie. W Kalibrze raz mówi±, ¿e "bêdzie w czwartek", potem w czwartek okazuje siê, ¿e podano mi myln± informacjê... dunno.gif podobno interpretacja Policji ró¿ni siê od interpretacji prawników. Teoretycznie mo¿na kupiæ proch czarny bez zezwolenia, tak jak bez zezwolenia mo¿na posiadaæ broñ g³adkolufow± o konstrukcji sprzed 1850 blah blah blah... Jednakowo¿ podobno sprzedawcy prochu maj± k³opoty.
pzdr
Mateo
Nikodem
a mi powiedziano ze nie mozna, przytoczono nawet ustawe...
matheo
No i w³a¶nie o to chodzi - ka¿dy interpretuje ustawy trochê inaczej. Ja np. us³ysza³em co¶ takiego, ¿e je¿eli na broñ nie trzeba zezwolenia, to na amunicjê do niej te¿ nie...
dunno.gif Nie ma to jak próbowaæ uprawiaæ takie hobby w naszym kraju face4.gif
pzdr
Mateo
Keylan
Bo tu s± dwie sprzeczne ustawy jedna o broni a druga o materia³ach wybuchowych pierwsza mówi ¿e wolno posiadaæ broñ i wg wyk³adni z mniejszego na wiêksze mo¿na te¿ posiadaæ amunicje do niej ale tu skolei jest ustawa o MW wg której produkcja i posiadanie materia³ów wybuchowych bez zezwolenia jest zabroniona a PCZ jest traktowany jako MW..... czysty Polski chaos devil.gif
Nikodem
ok, znalaz³em dojscie devil.gif bum.gif .
zamówienia - kto ile kg prochu bierze prosze kierowac do mnie, kosztuje on ok 30 - 35z³ za kilogram
Jacek Soko³owsk
na allegro kto¶ sprzedaje obecnie odwa¿one sk³adniki na 1 kg prochu czarnego w cenie ok 16z³ + przesy³ka... jak dla mnie to niewiele...
Nikodem
Mo¿na link? :>
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.