Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gdzie jest mój kab³±k ?!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Krzy¶ Znienacka
Witam.
Temat jest ogólnie o nazewnictwie. Wiem ¿e ju¿ w wielu tematach pojawi³a siê kwestia nazewnictwa ale trzeba by wreszcie zrobiæ temat ogólnie o nazewnictwie wszystkiego.
Ja na przyk³ad spotka³em siê z nastêpuj±cym okre¶leniem ³uku: kab³±k... pocz±tkowo bardzo mnie to roz¶mieszy³o ale czy w ¶redniowieczu na ³uk napewno mówili ³uk...
Piszcie, pozdrówka.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Ha! To bardzo ciekawe!

Nazwa "³uk" rozumiana jako narzêdzie do miotania strza³, prawdopodobnie pochodzi od tatarskiego (ew. mongolskiego) "uk". Tak przynajmniej sugeruj± niektóre s³owniki etymologiczne. Oznacza³oby to, ¿e taka nazwa funkcjonuje dopiero od czasów, kiedy zaczêto inkorporowaæ do naszej kultury wzorce orientalne.

Z drugiej strony "³uk" w sensie geometrycznym czy architektonicznym jest wywodzony od dawnego "³êk", czyli "krzywizna" (³êkawy - krzywy). £atwo zauwa¿yæ, ¿e narzêdzie do miotania strza³ jest jak najbardziej "³êkawe"

W efekcie mo¿na za³o¿yæ, ¿e pierwotnie nazwa brzmia³a "³êk", a s³owo "uk" spowodowa³o w pó¼niejszych czasach jego przekszta³cenie w "³uk".

W rzeczywisto¶ci mog³o byæ zupe³nie inaczej. Mo¿liwe, ¿e funkcjonowa³a nazwa pochodzenia obcego. Jest to tym trudniejsze do ustalenia, ¿e w czasach kiedy sporz±dzano szczegó³owe rejestry uzbrojenia, ³uki nie stanowi³y ju¿ narzêdzia wojennego.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Krzy¶ Znienacka
Dziêx za bardzo interesuj±cy wywód Szymon.
BTW: Ludzie no piszcie, musieli¶cie siê spotkaæ z jakimi¶ formami nazewnictwa !
Mecenas
Piszê po raz pierwszy, wiêc witam wszystkich i po trzykroæ wam chwa³a!
Nie jestem jêzykoznawc± ale trochê czyta³em o ewolucji jêzyków wywodz±cych siê z pnia indoeuropejskiego (lub pra-indo). Nie wiem czy jêzyk mongolski zalicza siê do tej grupy ale cech± wspóln± tych jêzyków jest spora jednorodno¶æ terminologii obejmuj±cej najstarsze formy ludzkiej aktywno¶ci i ró¿nicowanie s³ownictwa w miarê rozwoju cywilizacji co pozwala przypuszczaæ, ¿e jêzyki te rozwija³y siê sukcesywnie podczas "rozpe³zania siê" ludno¶ci wywodz±cej siê od wspólnych przodków z obszaru który dzisiaj nazywamy ¦rodkowym Wschodem na ca³y ogromny kontynent euroazjatycki, jednocze¶nie z jej rozwojem cywilizacyjnym. Poniewa¿ ³uk jest jednym z najstarszych zannych ludzko¶ci narzêdzi, dlatego podobieñstwo nazwy w jêzykach ¶rodkowej Azjii i wschodniej Europy nie wydaje siê dziwne. Ja bym siê raczej zastanawia³ sk±d siê wzi±³ ³aciñski "arcus". BTW, czy ktos wie jak Grecy nazywaj± ³uk. A gdyby kto¶ zna³ nazwê w jêzyku Hetytów, Egipcjan, Babilonu itp. to pe³nia szczê¶cia. Dopiero sobie mo¿emy powyci±gaæ wnioski.
Pozdrawiam
Ciwun
Witam!

Kto pyta, ten nie bladzi. W tym przypadku wystarczylo spojrzec na http://rycerska.gildia.pl albo bezposrednio na http://konfraternia.w.interia.pl azeby siê dowiedziec, ze tak kuszaca hioteza o wspolnym pniu indoeuropejskim w odniesieniu do luku nie znajduje rzeczowych podstaw:

³uk (grec. tokson, ³ac. arcus, tur. kaman; yai, arab. gaws, chin. gun, jap. yumi, ang. bow, franc. arc, niem. Bogen, ros. luk, wêg. ij) - broñ miotaj±ca, z³o¿ona z ³êczyska (prêtu) i ciêciwy wyrzucaj±cej strza³ê [35.52] "³uk, najstarsza broñ miotaj±ca strza³y, z³o¿ona z elastycznego prêta (z drewna, rogu lub stali) i z ciêciwy." [29.168] "£uk jest w istocie sprê¿yn± kumuluj±c± energiê podczas napinania ciêciwy. Energia ta jest wyzwalana w momencie zwolnienia ciêciwy i przekazywana strzale. Mimo, ¿e znaczna czê¶æ zgromadzonej energii zostaje zu¿yta na wprawienie w ruch samych ramion ³uku oraz ciêciwy, wystrzelony pocisk leci szybciej i dalej ni¿ jakikolwiek oszczep czy kamieñ miotany rêcznie." [12.5] "...³uk to dawna jest broñ i trwa dotychczas i jest s³awna, i obronna, i prêdka ..." - S. Sarnicki ok. 1576 r. w swoich Ksiêgach hetmañskich [32.24]

Pozdrawiam
Sebastian Kuczyñski
Etymologia jest sliska metoda.Porownywanie slow na zasadzie "luk" "uk" "ij" "bow" moze doprowadzic do naprawde dziwnych wniskow.
Dlaczego uwazacie ze istnialo tylko jedno okreslenie na luk ?
Sami mowicie "refleks" "longbow" "luk" .
Rowniez inne ludy na pewno mialy kilka okreslen na luki w zaleznosci od typy ksztaltu wielkosci itp.
Posluze sie przykladem. Na okreslenie masci koni mamy kilkanascie slow.Mongolowie ponad 200. Na pewno mozna dobrac jakas pare podobnie brzmiaca i podobnie wygladajaca.Czy to znaczy ze "Polak Mongol dwa bratanki" ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.