Czo³em!
Jestem
Niektórzy wyprowadzaj± puklerz od wczesnych, okr±g³ych tarcz z imaczem. Inni mówi±, ¿e by³ "od zawsze". Ja tam nie wiem - dla mnie istotne jest, ¿e s± potwierdzone na prze³omie XIV/XV w ¼ród³ach, i w przeciwieñstwie do trójk±tnej tarczy, obecne w traktatach szermierczych, co daje mi wykazan± ci±g³o¶æ u¿ycia od 1290 (I33) do renesansu. Form puklerzy jest do¶æ du¿o, i nie wiem o ¿adnej próbie ich klasyfikacji - od okr±g³ych przez wielok±tne z "hakami" do prawie pawê¿ek, od ledwo kryj±cych piê¶æ pó³sfer do potworów o ¶rednicy kilkudziesiêciu cm (Codex Manesse, I33 - ostro¿nie s±dz±c po skali obrazków )
Zwyk³y, okr±g³y, drewniano-metalowy wydaje mi siê najbezpieczniejszy pod Grunwald.
Nie wiem, od kiedy pojawiaj± siê puklerze ca³kowicie metalowe. Znam natomiast ilustracjê Durera, na której anio³ ma puklerz zbyt gruby i nitowany z kawa³ków, ¿eby by³ ewidentnie tylko metalowy - ale trzeba zapytaæ kogo¶ wiedz±cego wiêcej.
"Umbo" kupi³em - ale w tematach wczesnych jest du¿o, jak sobie takie wyklepaæ.
Okuwanie kantów blach± nale¿y sobie darowaæ - nie jest potrzebne, a je¶li Tobie bêdzie - znaczy, ¿e ¼le u¿ywasz puklerza
Kto nosi³ - od czasu do czasu wszyscy, byle na piechotê - konno na prze³omie rz±dzi trójk±tna i pokrewne. W ikonografii z prze³omu nietrudno znale¼æ obrazy rycerzy w bitwie pieszo, z puklerzami i mieczami. W ilustrowanym Froissarcie z BNF, na przyk³ad. Innych wypisa³ Borg.
Kiedy u¿ywano - po utracie g³ównej broni (drzewcówki), w podró¿y i generalnie "po cywilnemu", tak jak kordy i tasaki. To nie by³a broñ podstawowa do bitwy, tak samo jak i d³ugi miecz zreszt±
Do czego - d³ugi miecz raczej odradzam, czê¶ciej po¶wiadczone jest co¶ krótszego, choæ o ile wiem obie rzeczy s± OK. Zw³aszcza, je¶li bêdziesz "robi³" piechura, nie rycerza.
Do Kacpra - jak dla mnie, sprawdza³ siê na razie i w potyczkach, i w pojedynkach - tylko, ¿e trzeba siê zwijaæ i zbijaæ (czyli lepiej mieæ trochê miejsca, a przynajmniej woln± lew± rêkê), a nie chowaæ za puklerzem, jak za "zwyk³±" tarcz±, bo wtedy faktycznie mogi³a. W t³oku nawet lepiej - masz lew± rêkê praktycznie woln±. Ale ja dziwny jestem, i na przyk³ad kapaliny te¿ lubiê
Z drzewcówk± te¿ mo¿na sobie jako¶ poradziæ, choæ ró¿owo nie jest - ale z jak± tarcz± jest ³atwo przeciw halabardzie?
Je¶li siê mylê, proszê o korektê.
Pozdrowienia