Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Puklerz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Akaradus
Nie znalaz³em takiego tematu, wiêc go za³o¿y³em. Kiedy pojawi³ siê puklerz? Kto go najczê¶ciej u¿ywa³? Czy czê¶ciej przybiera³ formê drewnian±, czy metalow±? Najbardziej interesuje mnie okres Grunwaldu. Chce w przysz³ym roku wyst±piæ na Grunwaldzie z puklerzem w jednej, a d³ugim mieczem w drugiej rêce. Kto wówczas nosi³ puklerze i w jakiej wystêpowa³y one formie; drewnianej, czy metalowej? Chce w³asnorêcznie zrobiæ puklerz (drewniany) i metalowe umbo do niego. Mo¿e kto¶ bêdzie mi jako¶ w stanie pomóc w tym i w odpowiedziach na te pytania? Dziêki wszystkim za ka¿de trzy grosze wtr±cone do dyskusji smile.gif .
Kacper
Z góry odradzam wychodzenie z puklerzem na bitwê. Rzecz fajna na turniej, ale przy broni drzewcowej wymiêka. Podobnie w ¶cisku.
Borg
jak grunwald to drewniany
ja mam okolo 30 cm srednicy zabawa przednia mam zamair cwiczyc
kto nosil napewno ³ucznicy, kusznicy, drzewcowkarze jako tarczka do broni przybocznej pokroju tasaka
mozliwe ze w podrozy jako zabezpieczenie gdyz takowy nie przeszkadza
wiecej odemnie moze powiedzec Marcin Surdel respekt.gif
Martin
Kiedy siê pojawi³? Traktak I 33 to XIII wiek, a opisuje walkê na miecz i puklerz.
Akaradus
CYTAT
wiecej odemnie moze powiedzec Marcin Surdel

W³a¶nie od niego mam nadziejê us³yszec co nieco o puklerzu, gdy¿ widzia³em zdjêcia z Grunwaldu, na którym w³a¶nie on w puklerzu wystêpowa³ i od tamtej pory równiez mam zamiar bawiæ siê t± tarcz±-bezpieczn±, czy niebezpieczn±, mnie siê podoba.
Marcin Surdel
Czo³em!

Jestem icon_wink.gif

Niektórzy wyprowadzaj± puklerz od wczesnych, okr±g³ych tarcz z imaczem. Inni mówi±, ¿e by³ "od zawsze". Ja tam nie wiem - dla mnie istotne jest, ¿e s± potwierdzone na prze³omie XIV/XV w ¼ród³ach, i w przeciwieñstwie do trójk±tnej tarczy, obecne w traktatach szermierczych, co daje mi wykazan± ci±g³o¶æ u¿ycia od 1290 (I33) do renesansu. Form puklerzy jest do¶æ du¿o, i nie wiem o ¿adnej próbie ich klasyfikacji - od okr±g³ych przez wielok±tne z "hakami" do prawie pawê¿ek, od ledwo kryj±cych piê¶æ pó³sfer do potworów o ¶rednicy kilkudziesiêciu cm (Codex Manesse, I33 - ostro¿nie s±dz±c po skali obrazków )
Zwyk³y, okr±g³y, drewniano-metalowy wydaje mi siê najbezpieczniejszy pod Grunwald.

Nie wiem, od kiedy pojawiaj± siê puklerze ca³kowicie metalowe. Znam natomiast ilustracjê Durera, na której anio³ ma puklerz zbyt gruby i nitowany z kawa³ków, ¿eby by³ ewidentnie tylko metalowy - ale trzeba zapytaæ kogo¶ wiedz±cego wiêcej.

"Umbo" kupi³em - ale w tematach wczesnych jest du¿o, jak sobie takie wyklepaæ.
Okuwanie kantów blach± nale¿y sobie darowaæ - nie jest potrzebne, a je¶li Tobie bêdzie - znaczy, ¿e ¼le u¿ywasz puklerza icon_wink.gif

Kto nosi³ - od czasu do czasu wszyscy, byle na piechotê - konno na prze³omie rz±dzi trójk±tna i pokrewne. W ikonografii z prze³omu nietrudno znale¼æ obrazy rycerzy w bitwie pieszo, z puklerzami i mieczami. W ilustrowanym Froissarcie z BNF, na przyk³ad. Innych wypisa³ Borg.
Kiedy u¿ywano - po utracie g³ównej broni (drzewcówki), w podró¿y i generalnie "po cywilnemu", tak jak kordy i tasaki. To nie by³a broñ podstawowa do bitwy, tak samo jak i d³ugi miecz zreszt± icon_wink.gif
Do czego - d³ugi miecz raczej odradzam, czê¶ciej po¶wiadczone jest co¶ krótszego, choæ o ile wiem obie rzeczy s± OK. Zw³aszcza, je¶li bêdziesz "robi³" piechura, nie rycerza.

Do Kacpra - jak dla mnie, sprawdza³ siê na razie i w potyczkach, i w pojedynkach - tylko, ¿e trzeba siê zwijaæ i zbijaæ (czyli lepiej mieæ trochê miejsca, a przynajmniej woln± lew± rêkê), a nie chowaæ za puklerzem, jak za "zwyk³±" tarcz±, bo wtedy faktycznie mogi³a. W t³oku nawet lepiej - masz lew± rêkê praktycznie woln±. Ale ja dziwny jestem, i na przyk³ad kapaliny te¿ lubiê icon_wink.gif Z drzewcówk± te¿ mo¿na sobie jako¶ poradziæ, choæ ró¿owo nie jest - ale z jak± tarcz± jest ³atwo przeciw halabardzie? icon_wink.gif

Je¶li siê mylê, proszê o korektê.

Pozdrowienia
Kacper
Gdy próbowa³em puklerza 1:1 by³o genialnie, pierwszy cios bra³em na kirys, potem przytrzymywa³em broñ przeciwnika i klepiemy.. ale to dzikie i mroczne czasy sprzed 5 miesiêcy... Ogólnie puklerz rzecz pierwszorzêdna je¶li jest miejce do manewrowania, bo inaczej- mogi³a.
Pioteroos
A s³ysza³ kto¶ o takim puklerzyku drewnianym u Ryzmian? Widzia³em co¶ takiego u Rzymian jako tarcza do walki 1 na 1, ale nie wiem jak to z tym puklerzykiem by³o. Ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie...
Marcin Surdel
Czo³em!

Do Kacpra: o gusta nie bêdê siê sprzecza³, dla mnie osobi¶cie puklerz jest wygodniejszy od innych tarcz icon_wink.gif Mo¿e nadarzy siê okazja do "stukniêcia siê" na ¿ywo, bo tutaj to mo¿emy teoretyzowaæ w nieskoñczono¶æ icon_wink.gif

U Rzymian, to chyba tylko u niektórych typów gladiatorów - ale g³owy nie dam.

Pozdrowienia
Akaradus
Mam jeszcze takie pytanie: jak± ¶rednicê musi mieæ puklerz, by go jeszcze nazywaæ puklerzem? Czy 30 cm. to najodpowiedniejsza ¶rednica, czy mo¿na sobie spokojnie zrobiæ nieco wiêkszy i bêdzie to historyczne? Odtwarzam piechura z prze³omu XIV i XV wieku jakby co.
Marcin Surdel
Czo³em!

Na zdrowy rozum i ch³opskie oko, 25-30 cm ¶rednicy to tak w sam raz na puklerz. To mniej-wiecej tyle, ile przedramiê. Od razu zaznaczam, ¿e da siê znale¼æ przedstawienia i wiêkszych, i mniejszych - po prostu wiêkszo¶æ tych, z którymi ja siê spotka³em, by³a mniej-wiêcej taka.

Moim zdaniem, je¶li chcesz czego¶ wiêkszego - poszukaj w pawê¿kach i innych tarczach icon_wink.gif

Pozdrowienia
Dacron
W jaki sposob puklerz byl przymocowywany do pasa nad bronia boczna ?? Czy byl po prosru przywiazywany czy byla jakas inna metoda ulatwiajaca szybkie zdjecie puklerza z pasa ??
Marcin Surdel
Czo³em!

Oprócz wi±zania/pêtli id±cej przez imacz i zaczepianej za rêkoje¶æ, jelce czy wk³adanej za pas, spotka³em siê jeszcze z haczykiem od wewnêtrznej strony nad imaczem, lub haczykami od zewn±trz. No i z zaczepianiem imacza za jelce/rêkoje¶æ.

Pozdrowienia
watman
podniose temacik: przy cirka ebaut 30cm puklerzu jaka srednica umba?
Makros
Witam

Chcia³bym odgrzaæ temat maj±cy ju¿ z 5 lat, poniewa¿ nie znalaz³em nigdzie odpowiedzi na ostatnie zadane tu pytanie.

Do wszystkich posiadaczy puklerzy - przy ¶rednicy ok 30cm, jakiej ¶rednicy macie umba?

Dziêki i pozdrawiam
Lutobor ze Swarska
£adnie wygl±da³oby umbo stosunkowo niewielkie. Ja w swoim zastosowa³em umbo ¶rednicy 16cm do ¶rednicy ca³o¶ci 40cm.

S± mo¿e jakie¶ ¼ród³a potwierdzaj±ce malowanie puklerzy przed 1420 rokiem? Zastanawiam siê nad pomalowaniem swojego w szachownicê, ale nie wiem jak to bêdzie wygl±da³o co do kwestii poprawno¶ci.
Twardostoj
W Codex Manesse widaæ puklerze pomalowane jednolicie z wy³±czeniem umba (za³±cznik); ze zbli¿onego datowania mi siê kojarzy te¿ co¶ takiego jak malowanie umba i reszty tarczy w kolorach kontrastowych, choæ pewien nie jestem i tego obrazka nie znajdê teraz.
Co do szachownicy, my¶lê, ¿e by usz³a, zwa¿ywszy na malunki pokrywaj±ce kapaliny, inne tarcze itd.
Razoslaw
CYTAT
Do wszystkich posiadaczy puklerzy - przy ¶rednicy ok 30cm, jakiej ¶rednicy macie umba?
Umba z wcze¶niejszych epok, kiedy by³y w pewnych krêgach kulturowych podstaw± ka¿dej tarczy by³y dosyæ ma³e - zwykle nie przekracza³y 12cm ¶rednicy wewnêtrznej. I takie mam przy swoim. Na dobr± sprawê dosyæ wygodne tym bardziej, ¿e mniejsza dziura to mniejsze os³abienie konstrukcji, co ma znaczenie je¶li nie robi siê tego ze wspó³czesnej sklejki. Niektórzy u¿ywaj± wiêkszych, ¿eby zmie¶ci³a siê rêka w rêkawicy.

Na zdjêciu - ten¿e puklerz. ¦rednica 30cm. Niepomalowany, bo taki mi siê bardziej podoba³. A póki co mam go do szermierki i do zabawy a nie do pokazywania siê na imprezach historycznych bo pó¼nym ¶redniowieczem siê nie zajmujê.
Adsumus
Ile wa¿y?
Mariusz Prawy
W puklerzu o ¶rednicy 40cm mam umbo o zewnêtrznej ¶rednicy 20cm i wewnêtrznej 15/16.

Co do malowania puklerza - swój pomalowa³em jednolicie (za wyj±tkiem umba).
Natomiast trafi³em w Holkham Bible na tak± oto ikonkê:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...Bannockburn.jpg
Jak widaæ puklerz jest pomalowany na czerwono, ale wokó³ umba jest ¿ó³ty wzorek (niestety nie jest to szachownica).
Nie wiem czy pomog³em, ale przynajmniej jest przyk³ad niejednolitego malowania. Je¿eli siê mylê to proszê o korektê.
Lutobor ze Swarska
A jak ze wzmocnieniami rantu? Ostatnio nachodzi mnie my¶l okucia rantu mojego puklerza cienk± stalow± blach±, choæ mam ju¿ wyciête kawa³ki skóry do obszycia. W ikonografii pojawiaj± siê zaznaczone krawêdzie puklerzy w wielu przypadkach. W tym konkretnym podanym przez Mariusza ranty maj± taki sam kolor jak he³my - st±d moja teoria o mo¿liwo¶ci okuwania rantu cienk± ¿elazn± blach±.

PS: W koñcu te¿ pomalowa³em jednolicie, na zielono
Razoslaw
Adsumus - rzecz wa¿y 1100g.
Umbo z blachy 2mm, 12 cm ¶r wewn, ok 16 zewn. Produkcji niejakiego Puchatka. Zrobiony z dwóch warstw olochowych desek po 5mm ka¿da. Na to waln±³em jeszcze dwie warstwy kleju kostnego po czym przyklei³em skórê. Brzeg obszyty surowa skór±. Imacz drewniany na dwóch gwo¼dziach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.