Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jaszczur
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Emzar
Witam
Przy opisach broni, a konkretnie przy rekojesciach szabel czesto napotykam okreslenie "kryta jaszczurem". Czy moglby mnie ktos oswiecic, co konkretnie kryje sie pod tym pojeciem.
Bede bardzo wdzieczny za informacje na ten temat.
Pozdrawiam
emzar
Robert £aziñski
Tak naprawdê przy takim opisie nigdy nie bêdziesz pewien o czym autor mówi. Okre¶lenie "jaszczur" stosowane jest do :
- wyprawionej skóry raii (p³aszczki) takiej jak na rêkoje¶ciach japoñskich katan, a u nas w szablach tatarskich, tzw. czeczugach, oczywi¶cie zdarza sie i w innych szablach od kusarek po szable wz. 17 tzw. "lwowskie"
- szagrynu, czyli cienkiej skórki (niektórzy twierdz± ¿e koziej ale czy tylko?), wyprawianej w specjalny sposób (od razu mówiê ¿e nie mam pojêcia jak) tak ¿e na powierzchni tworz± siê wypuk³e górki, gruze³ki trochê przypominajace skórê raii
- podejrzewam, ¿e w straszych opisach jaszczurem mogli nazywaæ te¿ oprawê ze skóry wê¿a, jaszczura czy innego gada, ale to s± materia³y stosunkowo rzadko stosowane w oprawach broni bia³ej.
Pozdrawiam
Emzar
Dzieki wielkie za informacje.
Pozdrawiam
Horhe
Skoro wspomniano tutaj o skórze Raji,to polecam Wam odwiedziæ t± stronkê http://www.szable.pl/onas.php ,a tam znajdziecie miêdzy innymi skórê Raji w OFERCIE.
Krzysztof
Szagryn robiono a w³a¶ciwie wyt³aczano w prasach z ko¼lej, o¶lej i koñskiej skóry.
Horhe
Skromna uwaga!W produktach wysokiej jako¶ci nie dawano wyt³aczanej skóry,tylko rzadkie i zacne odmiany,jak m.in. skórê Raja batis
Wiêcej na ten temat na http://www.szable.pl/oferta_towar.php?kat=5&i=10
a popatrzeæ mo¿ecie sobie te¿ tutaj!!!!!!!
[img]http://www.szable.pl/photos/ot10_big[/img]
Mia³em to w rêkach i teraz ju¿ wiem dlaczego robiono z tego rêkoje¶ci do szabel,jest taka fajnie chropowata smile.gif i dobrze siê trzyma w rêce.
Tomasz Rejf
Oczywi¶cie w dawano skóry rzadkie i zacen ale na przyk³ad safian toskóra ko¼la i te¿ bardzo cenna
Krzysztof
Kurdyban te¿ jest skór±, która by³a i jest droga. A u¿ywanie skóry sprowadzanej z Japonii w tamtych czasach nie by³o codziennosci±, w³a¶nie ze wzgledu na cenê to u¿ywano skóry o¶lej wyprawianej na "gada".
Pozdrawiam
Horhe
Zaznaczam,ze Raja batis nie wystepuje tylko u wybrzezy Japonii!!!
Akurat tak siê sk³ada,¿e wczoraj mia³em w rêce oryginalna szable z prze³omu wieków XVII i XVIII,no i w³a¶nie rêkoje¶æ by³a obci±gniêta Raj±.
Szczerze mówi±c,to z chêci± bym obejrza³ jaki¶ przyk³ad safianu lub kurdybana!!!
Mo¿e jaki¶ skan lub fotkê kto¶ zamie¶ci?????
_RK_
Obci±ganie rêkoje¶ci kurdybanem chyba by³oby ma³o praktyczne choæby dlatego ¿e ¶ciera³by siê (u¿ywano go do obijania ¶cian- ³adne kurdybany ¶wie¿o po konserwacji mozna zobaczyæ na Wawelu, z kolei safian ¶wietnie wch³ania ale jest delikatny... Mówi±c prawdê nie s³ysza³em o u¿yciu skór rai w polskich szablach (broñcie ¶wiêci Pañscy ¿ebym twierdzi³ ¿e takich egzemplarzy nie by³o, po prostu mi nie obi³o siê o uszy ..) , za to dobry jaszczur faktycznie ma "pere³kow±" powierzchniê.
Micha³ Tarnogrodzki
u mojej babci stoi (dziadek przywióz³ chyba z ZSRR) wypchany sporej wielko¶ci legwan. Je¶li chodzi o powieszchniê skóry to przypomina papier ¶cierny wiêc chyba generalnie z tym jaszczurem chodzi o skórê jakiego¶ stworzenia (jak nazwa wskazuje pewnie w wiêkrzo¶ci gadzi±). Na ok³adce "Dziejów szabli w Polsce" jest szabla która ma jaszczura w cêtki.
Ig³a
Ponoæ p³aszczki te mo¿na by³o spotkac w Dunaju (niesprawdzona to wie¶æ). P³aszczka jest droga bo dobrze wyprawiona nie gubi guzków i tarczek.
Je¶li za¶ chodzi o "wê¿ow± skórkê" ma ona w³asnie sk³onno¶æ do gubienia zadziorków, i jesty zbyt miekka na rêkoje¶æ która ma "pracowac".
Ig³a
Ot i uda³o mi siê znale¼æ jeszcze fotki z jaszczurem, mia³em jeszcze gdzie¶ szamszir ale nie mogê odnale¼æ, by³by przekrój smile.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.