Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: The Hussite Wars
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Ludka
Witam !

Pod koniec maja ukazal sie nowy Osprey pod ww tytulem. Autorem jest Stephen Turnbull a ilustratorem Agnus McBride. Autor ten sam co kampanii Tannenberg 1410 wydanej w roku ubieglym, wiec w teksie mozna sie spodziewac wszystkiego.
Mnie osobiscie draznia lacinskie imiona krolow i tlumaczone na angielski nazwy niektorych miejsc, ktore pojawiaja sie w tekscie razem z nazwami w brzmieniu oryginalnym.

Ludka Excalibur
kewi
i jakie wrazenia po przynajmniej szczatkowej lekturze ??
Marcus Aurelius Carnifex
Jak kto¶ by siê krêci³ ko³o Empiku z t± pozycj± to by³bym zainteresowany. No i za fatygê mioda bym postawi³ na turnieju. A ile w Polsce bêdzie kosztowa³o? A mo¿e kto¶ zamiast jednej dwie sprowadzi?

Pa
Kacper
Ja bêdê mia³ ale dopiero we wrze¶niu jak znajoma wróci z Anglii. Je¿eli termin nie przeszkadza mogê zamówiæ u niej dwie...
Marcus Aurelius Carnifex
A po ile?
Kacper
Po 8.99 brytyjskich tak jak cena na stronce.
Marcus Aurelius Carnifex
Mam j±
king.gif

Nie jest mo¿e tak rewelacyjna jak te najlepsze Ospreye, ale zawsze mo¿na siê wiele cielawych rzeczy dowiedzieæ.

Pa
Lokki
Serwus

Interesuja mnie polsko jezyczne publikacje nt. Husytow mozecie podrzucic bibliografie na ten temat ???

Wiem wiem nie lubimy Micha³ka devil.gif

Loczek
kewi
mam olbrzymia prosbe - czy nie moglbs zeskanowac przynajmnje czesci tego dziela i przeslac ?? przynajmniej jilustracji ???odwdziecze sie na jakims turnieju+ DWR (dlugotrwala wdziecznosc rycerska)
Owen
Jo³
Bibliografiê ca³± o kusytach to ciêzka sprawa by wszystko wpisywaæ. Napisz co konkretnie. Polecam Paw³a Krasa ca³kiem niedawn± pozycjê pt. "Husyci w piêtnastowiecznej Polsce" O ile ta lektura jest ciê¿ka (ale konkretna), to z perwno¶ci zadowoli ciê bardzo bogata bibliografia tam podana. Oczywi¶cie jesli chodzi o wojskowo¶æ to klasyk Durdika "Sztuka wojenna husytów".
Pozdrawiam
kewi
niemam skad wziac tych ksiazek, a zakup odpada bo zbieram kase na helm, wiec jak ktos mialby jakis skan, nawet fragment czegos to bylbym bardzo wdzieczny jakby sioe zglosil do mnie

z gory dzieki
Owen
Hej
niestety skanów nie posiadam. Sam tych ksi±¿ek równie¿ w domu nie mam, polecam jak zawsze biblioteki.
pozdrawiam
Lokki
Owen smile.gif dzien w ktorym sie urodziles oglaszam swietem ruchu rycerskiego

Interesuje mnie wszystko od uzbrojenia po to jak podcierali tylki ass.gif .A teraz powaznie przeczytalem jedno opracowanie na ich temat ale to raczej z seri poczytaj mi mamo wiec chcialem sie dowiedziec wiecej. To przeca bardzo barwny i interesujacy temat !

Piszesz ze opracowan jest multum to swietnie a biblioteki stoja przedemna otworem ! Jesli pamietasz jakies inne tytuly to prosze daj znac pw lub przez gg.

Bo jak to ktos zaspiewal - Najtrudniejszy pierwszy krok !!!! smile.gif

Pelen Nadzieji Loczek
Owen
Hej
Sprawa z husytami jest ciê¿ko bo brakuje solidnego ogólnego opracowania po polsku. Tak¿e ogólniki musisz wyci±gn±æ z opracowañ historii powszechnej (najlepiej jaka¶ historia Czech), natomiast s± szczegó³owsze przewa¿nie naukowe prace na ró¿ne tamaty (najczê¶ciej tylko zachaczaj±ce o husytów) ale jednocze¶nie s± ciê¿ko dostêpne wiêc raczej tylko w bibliotekach akademickich.
Ze swej strony teraz mogê tylko kilka przyk³adów podaæ bo sam jeszcze wszystkiego nie przerobi³em:
1."Koncyliary¶ci, heretycy i schizmatycy" Krzy¿aniakowa J.
2."Cechy w dobe Husove" Bartos F.M. Praha 1947 (zasadniczo wszystko tego autora, ale nie wiem czy co¶ by³o t³umaczone)
3."Napad "husytów" na Jasn± Górê. Fakty - Konteksty - Legenda" "Studia Cleromontana" 15 (1995)
4."Dzieje reformacji w Polsce od jej wej¶cia do Polski a¿ do jej upadku" Bukowski J
5. Polecam zw³aszcza czasopismo naukowe "Odrodzenie i Reformacja w Polsce"
6. Wiêkszo¶æ prac prof. Heck R. (Polak)
7.Kaminsky R. "A History of the Hussite Revolution"
8.tak¿e inne prace wspomnianego we wcze¶niejszym po¶cie Paw³a Krasa.
9. Macek J. " Husyci na Pomo¿u i w Wielkopolsce"
10. Maleczyñska E. Ruch husycki w Czechach i Polsce"
11.Popio³ek K. "¦l±sk i Polska w okresie wojen husyckich"

To tyle na razie dodam ¿e wiêkszo¶ci tych pozycji nigdy nie mia³em w rêkach, wiêc proszê siê mnie nie pytaæ gdzie to znale¶æ. Po prostu trzeba szukaæ.
Pozdarwiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.