Jak w temacie.
Jakim ekwipunkiem ³uczniczym powinien odznaczaæ siê wczesno¶redniowieczny wój polski? (X wiek)
Z tego co wiem, ³uki by³y wówczas typu: angielski prosty b±d¼ wschodni.
Jaki ko³czan? Jaki rodzaj ochrony na palce?
Z góry dziêkuje za odpowied¼
malo wiem na ten temat, ale jesli chodzi o oslony przedramienia obstawialbym na skorzane karwasze
Skórzan± ochronê przedramienia?
Czemu nie w Bêdzinie Kewi? Przepro¶ szefostwo, nie mog³em przyjechaæ
Bardzo ¿a³ujê ale studia...
tobie studia a mi matura
a tam pewnie niezle sie wlasnie bawia........
czy macie jakas ikonografie zwiozana zl ukami dla wczesniakow????
Mam ten sam problem co twórca tematu. Poszukuje informacji na temat stroju i wyposarzenia wczesno¶redniowiecznego ³ucznika, najlepiej ze skandynawii :D NIemniejw epwnej ksi±¿ce czyta³êm ¿e strój by³ bardzo prosty, niemal wiejski... nieodzownym elementem by³ skórzany woreczek z takimi zreczami jak grudka wosku czy szmatka. Co do stroju podejrzewam ze by³ raczej prosty i lekki ( p³ócienny? )... ale to w wiêkszo¶ci domys³y... a potrzebujê konkretów :/
Dunadan - strój skandynawskiego ³ucznika wygl±da³ tak jak strójwiêkszo¶æi mieszkañców skandynawii. W miarê przyzwoity zestaw powinien siê sk³adaæ z: gaci (czyli majtek), we³nianych spodni, p³óciennej koszuli, na to tuniki lub kaftana, butów, jakiej¶ czapki, paska.
Co do ³uku: na ziemiach polskich raczej ³uk prosty (szczególnie ¿e za stosunkowo niedu¿e pieni±dze - od ok. 300z³ - mo¿na mieæ porz±dny historyczny ³uk wykonany w ca³o¶ci z drewna, wschodniego z naturalnych materia³ów za tyle nigdzie siê nie dostanie), uzasadnienie dla ³uku typu wschodniego musia³oby byæ do¶æ zawi³e
. W Skandynawii zdecydowanie prosty, chyba ¿e ci±gniemy w stronê Rusi (Nowogród)
pozdrawiam
hmmm ja mam z kolei ten sam problem , tylko ¿e XIII wieczna Europa Zachodnia ... Jakies porady ?
Porada mo¿e byæ tylko jedna: czytajcie co jest na tym forum i w wielu ksi±¿kach
cywilne ciuchy na XIIIw s± opisane tu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2989
co do uzbrojenia to zdaje siê dobrym ¼ród³em jest Biblia Maciejowskiego - do znalezienia w sieci
³uk zdecydowanie prosty.
pozdrawiam
W wielu ksi±¿kach... Móg³bym prosiæ o tytu³y ? Od dawna szukam ksi±¿ek na ten temat...
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2793
tu jest obszerna bibliografia kostiumologiczna. wybór odpowiednich pozycjio nie powinien byæ zbyt skomplikowany
Dziêki ... A co¶ o uzbrojeniu ?
CYTAT
uzasadnienie dla ³uku typu wschodniego musia³oby byæ do¶æ zawi³e
Nie, ale prosty jest dobrze potwierdzony. Np. Opole - niestety znaleziska zaginê³y. Mia³y jednak wyra¼ne cechy ³uków wschodnich (siyah). Moim zdaniem ¶wiadczy to o sporym przenikaniu obu stylów ³uków.
widzialem rysunek jednego z " wczesnych "lukow , tylko nie pamietam , czy z brzegu , czy tez z opola on byl
wygladal jak niedorobione cos tam , pewnie dziecinna zabawka
na ogladanym rysunku nie bylo siyach
bierz luk prosty , zlozony raczej sie nie komponowal specjalnie ze srodkowo i zachodnio europejskim klimatem
" wczesni " na pewno o tym wiedzieli
Wotawo , czy moglbys zapodac rysunki lukow o ktorytch wspominasz ?
CYTAT
Wotawo , czy moglbys zapodac rysunki lukow o ktorytch wspominasz ?
Chêtnie. Na dniach zeskanujê. Bardzo ciekawe. D³ugo¶æ ³uku - 120cm.
Wotawo duzo juz tych dni minelo , a skanow niet
pozdrawiam
Przepraszam mam to na lu¼nych kserach z Nicolla, gdzie¶ zapodzia³em. Postaram sie to nadrobiæ w koñcu.
Je¶li mo¿na proszê mi przypomnieæ na p.w. je¶li nei po¶l w ci±gu dwóch tygodni, spróbujê znowu po¿yczyæ ksi±¿kê i zrobiæ kopiê
zapomnialem ci powioedziec , ze abrat juz mi podeslal
ta wiec juz nie trzeba mi tego skanu
dzieki i pozrawiam
To mo¿e by tak na FREHA?
Lub bardzo proszê na maila to na naszym www umieszcze
To ju¿ dawno jest na Freha, trzeba tylko poszukaæ
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=58...der=asc&start=0
ponownie polecam okienko wyszukiwarki na dole po prawej.
A bodkinowi wys³a³em osobno bo go lubiê
pozdrawiam
Abrat
noto jaki ekwipunek powinienem mieæ
prosze odpisz
jak zrobic ³uk porsze o odpowiedz
Jest sporo tego na Freha. Wystarczy poszukaæ w internecie. Skontaktowaæ siê z rzemie¶likami. Polecam ksi±¿ke Pana Jankowskiego "Drewniany ³uk ¶redniowieczny". A tak wogule to radze poprostu kupiæ ³uk. ¯eby zrobiæ dobry ³uk potrzeba do¶wiadczenia umiejêtno¶ci i materia³u. Dlategote¿ na pocz±tek kup sobie jakiego¶ laminata ¿eby zobaczyc jak on pracuje itp.
PS. Ale sobie temat wybrales
S³awa!
Jestem kolejn± osob±, która interesuje siê ³ucznictwem. Przede wszystkim chcia³abym wiedzieæ, z czego strzelali S³owianie? To jest baaardzo wczesne ¶redniowiecze. Pisali¶cie wcze¶niej o angielskim prostym- widzia³am takowy w sprzeda¿y nie daleko mnie, wiêc zastanawiam siê, czy by siê nie nadawa³ dla mnie (jednak mam w±tpliwo¶...) Widzia³am te¿ ³uki na jarmarku w Chudowie- je¶li wiecie o czym piszê, mi³o by³o by przeczytaæ komentarz na ich temat. Zaznaczam, ¿e w strzelaniu nie mam du¿ego do¶wiadczenia... co tam: ¿adnego, bo strzela³am kilka razy w swoim ¿yciu z czego dwa z historycznego. Wiêc w jaki powinnam siê zaopatrzyæ? Wiem tylko, ¿e nie w refleksa...
£uk dla s³owiañskiego ³ucznika jak najbardziej prosty, tylko broñ Bo¿e angielski/walijski! To s± ³uki o zancznie wiêkszych rozmiarach i naci±gu od tych u¿ywanych za Mieszka w pañstwie Polan, nierzadko siêgaj±ce prawie wzrostu cz³owieka. Nasz "rodzimy" ³uk mia³ ³êczysko mniej wiêcej 120-centymetrowe, zapewne jesionowe albo wi±zowe. Je¶li za¶ idzie o rêsztê sprzêtu ³ucznika to nie by³o tego zbyt wiele - zwyk³e ubranie, czapa, ko³czan (ewentualnie, bo strza³y mog³y byæ niesione w rêce albo zatkniête za paskiem), nó¿ i tyle. £ucznicy s³owiañscy to byli w wiêkszo¶ci kmiecie, których nie by³o staæ na co¶ wiêcej. Jak kto¶ mia³ sz³om, szczyt i pancerz to wystêpowal jako ciê¿kozbrojny pancerny/dru¿ynnik (za ³uk chwytaj±c ewentualnie podczas obrony grodu).
CYTAT(Icek Flajsz @ 21:33 25.12.2006)
£uk dla s³owiañskiego ³ucznika jak najbardziej prosty, tylko broñ Bo¿e angielski/walijski! To s± ³uki o zancznie wiêkszych rozmiarach i naci±gu od tych u¿ywanych za Mieszka w pañstwie Polan, nierzadko siêgaj±ce prawie wzrostu cz³owieka. Nasz "rodzimy" ³uk mia³ ³êczysko mniej wiêcej 120-centymetrowe, zapewne jesionowe albo wi±zowe. J(...) £ucznicy s³owiañscy to byli w wiêkszo¶ci kmiecie, których nie by³o staæ na co¶ wiêcej. Jak kto¶ mia³ sz³om, szczyt i pancerz to wystêpowal jako ciê¿kozbrojny pancerny/dru¿ynnik (za ³uk chwytaj±c ewentualnie podczas obrony grodu).
Sk±d pewno¶æ, ¿e w³a¶nie tak by³o ?
Jakie¶ ¼ród³a (poza Gallem A.), zabytki, ikonografia ?
Pozdrawiam.
Z ikonografią może być ciężko. A jeśli idzie o opisy źródłowe to kilku bizantyjskich kronikarzy (np. Jan z Efezu w VI wieku - wiem, troche wcześnie, co ciekawe wspomina o zatrutych strzałach; Prokop z Cezarei też nie wymienia żadengo opancerzenia wśród Słowian poza tarczami). Dwa łuki wczesnośredniowieczne znaleziono w Krakowie i Myśliborzu, są to typowe łuki proste/równikowe z nacięciami na założenie cięciwy.
Kroniki niemieckie z okresu wojen z Henrykiem II dzielą wojsko słowiańskie na dwie grupy, milites loricati, czyli pancernych konnych i milites clipeati czyli pieszych tarczowników (np. Thietmar z Merseburga), nie posiadających zbroi żelaznej, a jedynie tarczę, ewentualnie skórzane kaftany. Jako że wojsko Polan nie charakteryzowało się użyciem konnych łuczników, typowych dla jazdy stepowej (w przeciwieństwie już do np. Rusi Kijowskiej - patrz kurhan książęcy z Korolewina na Ukrainie, gdzie odkryto obok oporządzenia jeździeckiego, pancerza i hełmu również pełen sajdak, czyli łuk, łubie i kołczan ze strzałami), łucznicy musieli wchodzić w skład pieszych formacji, owych clipeati, a zatem nie posiadali żadnego ciężkiego uzbrojenia ochronnego. Wyraźny podział na ciężkozbrojnych konnych i lekkozbrojną piechotę wzmiankują także Ibrahim ibn Jakub, Widukind z Korbei oraz kilka kronik ruskich (choć to już początek XII wieku), np. najstarsza kronika nowogrodzka czy tzw. Powieść Doroczna (czasem znana jako Kronika Nestora).
Jak w wspomniałem we wcześniejszym poście, wyjątek mogła stanowić obrona grodu, gdy na wałach stawali wszyscy, tak cięzko jak i lekkozbrojni i zwyczajowo walczący konno pancerny mógł się chwycić łuku, póki nie napatoczył się ktoś bliżej, ot pod zasięg miecza czy topora. Jest to jednak w tym ostatnim przypadku jedynie mój domysł, nie poparty niczym poza własnymi wnioskami.
Pozostaję w ukłonach.
No i odes³ano mnie tu... wiêc pozwolê sobie skopiowaæ mojego poprzedniego posta:
Wracam do czego¶, co zosta³o napomkniête (du¿o) wcze¶niej: ³uk s³owiañski. Wiem, ¿e ma byæ prosty i krótki. Co¶ jeszcze? A strza³y- czy mia³y (kute) groty? Czy tylko zaostrzone na koñcach? Chodzi mi o co¶ wczesnego. Pisali¶cie wcze¶niej o VIIw, ¿e trudno o fakty, wiêc o czasy z przed dwuch tysiêcy lat pewnie nie mam co liczyæ...? I gdzie takowy ³uk mo¿na nabyæ?
CYTAT(Racibora @ 22:06 28.12.2006)
No i odesłano mnie tu... więc pozwolę sobie skopiować mojego poprzedniego posta:
Wracam do czegoś, co zostało napomknięte (dużo) wcześniej: łuk słowiański. Wiem, że ma być prosty i krótki. Coś jeszcze? A strzały- czy miały (kute) groty? Czy tylko zaostrzone na końcach? Chodzi mi o coś wczesnego. Pisaliście wcześniej o VIIw, że trudno o fakty, więc o czasy z przed dwuch tysięcy lat pewnie nie mam co liczyć...? I gdzie takowy łuk można nabyć?
Witam
W sam raz w łucznictwie brak jest prostych odpowiedzi.
Poczytaj tutaj
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6267oraz
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5818co do kupna łuku
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=76pozdrowienia Vislav
Witam
Jestem tu nowa. Nie trzeba mnie niañczyæ, ale mam 3 pytania…
1. Jestem dziewczyn± strzela³am z pistoletu i karabinu teraz krêc± mnie ³uki (i bêd± d³ugo) lecz si³a naci±gu 25 kg wydaje mi siê ma³a jak to jest w praktyce dam rade? Nie jestem strongmanem .
2. Pragnê kupiæ ³uk (w wykonanie go w³asnorêcznie na razie… hm jest ponad mnie)
3. longbow powinien mieæ ok. 190 cm. Ja mam 168 wzrostu czy mo¿liwe jest ustêpstwo od tej d³. tego ³uku( nie chcê strzelaæ z krzes³a) hehe
ether
Cze¶æ!
1. 25 kg na pocz±tek to zdecydowanie za du¿o . Dla pocz±tkuj±cych zaleca siê ³uki rzêdu 10 - 15 kg. Nauczysz siê techniki nie si³uj±c siê z ³ukiem. Najlepiej by by³o jakby¶ postrzela³a z kilku ³uków o ró¿nych naci±gach i wybra³a w³a¶ciwy.
2. Nie widzê pytania
Ponadto poczytaj ju¿ istniej±ce tematy - jestem pewien, ¿e na forum znajdziesz informacje zarówno o doborze naci±gu ³uku jak i jego rodzaju, d³ugo¶ci.
Pozdrawiam
dzieki
ta wiem 2 to nie pytanie(nie czepiejmy sie ok
.. ale 10-15 kg? nie wiem ma³o... ale pewnie wiesz co mówisz...poszukam
CYTAT(ether @ 21:27 21.03.2007)
dzieki
ta wiem 2 to nie pytanie(nie czepiejmy sie ok
.. ale 10-15 kg? nie wiem ma³o... ale pewnie wiesz co mówisz...poszukam
Trochê tak to wygl±da, jakby¶ chcia³a powiedzieæ wszystkim "jestem twarda s³owianka, a nie miêtka nind¿a", ale 25kg to ju¿ ca³kiem sporo, wiêc lepiej nie wmawiaj sobie, ¿e 15 to za ma³o, bo siê kontuzji nabawisz.
Pozdrawiam
Wszebor
P.S. Inna beczka troszkê, bardziej moje podwórko - trochê starsi koledzy, którzy d³u¿ej siedz± w temacie opowiadali mi jak kiedy¶ trenowali za ciê¿kimi mieczami i techniki nie zyskali, a dosz³o do tego, ¿e na przyk³ad rêka odmawia³a pos³uszeñstwa i szklanka lecia³a z rêki, bo cz³owiek nie mia³ si³y jej utrzymaæ w d³oni (mowa o intensywnym treningu kilka razy w tygodniu).
Witam
Ether, od 10 lat prowadzê zajêcia na ³ukach tradycyjnych. Koledzy maj± racjê w tym, ¿e spróbowaæ na pocz±tku wyrobiæ sobie technikê na czym¶ lekkim, od razu na 25 kg faktycznie mo¿e byæ problemem. Ale pó¼niej nie widzê problemów, ¿eby¶ pos³ugiwa³a siê czym¶ o naci±gu ok. 25 kg. To zale¿y od si³y twojej ³apki, ja strzelam z 22 -23 kg. Po prostu sprawd¼, ile sekund utrzymasz naci±gniêt± nieruchomo ciêciwê... :P
Pozdrawiam twarde S³owianki
witam ;)
jesli jeste¶ pewna ze dasz rade z mocniejszym ³ukiem, to polecam 17 kg, sama mam taki od niedawna jako pierwszy mój ³uk i sprawdza sie znakomicie.
Pamietaj,¿e z mocniejszym mo¿esz sie nie¿le si³owaæ, i wprawy nie nabêdziesz, a dodatkowo mo¿e on spowodowac kontuzjê.
Spróbuj potrzymaæ 25 kilow± reklamówke na samych palcach...
Pozdrawiam.
Ad Victoriam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.