Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: fryzury i w³osy
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Fryzury i makija¿
Friese
Witajcie,

tak nie bardzo wiedzialam ,gdzie umiescic ten temat..ale jakos tu najbardziej pasowal. smile.gif
mam prosbe.czy ktoras z szanownych frehowiczek moglaby mi podpowiedziec jakie fryzury obowiazywaly ok. drugiej polowy XV wieku?
pewnie pytanie dosc trywialne,a jednak sprawia mi pewnien problem ta kwestia.o ile w sumie same fryzury na rycinach jakos bym zdobyla,o tyle nie bardzo wiedzialabym jak je wykonac...tu szczegolnie licze na pomoc tych pan,ktore juz te sztuke posiadly smile.gif

co do nakryc glowy ,prosilabym o wzory z podobnego okresu.

za wszelka pomoc z gory dziekuje smile.gif

pozdrawiam,

Fryzyjka szczerba.gif
sarenzir
hej fryzyjko
mam podobny problem i tez do konca nie wiem na razie z uporem maniaka wpatruje sie na imprezach w czyjas potylice i probuje dociec, na stronie bagrita jest artykul Izy Zebrowskiej o nakryciach glowy i troche o fryzurach ja osobisci glownie chodze w warkoczu - takim zwyklym bo nic innego mi sie nie miesci pod helm widzialam ze dziewczyny upinaja to ten warkocz w koka z tylu za pomoca wsuwek do wlosow tudziez robia dwa warkocze i robia z nich spirale nad uszami metoda jak wczesniej, niestety nic nie moge Ci nic wiecej doradzic bywa ze chodze w rozpuszczonych wlosach, mezatka nie jestem wiec sobie pozwalam tyle ze ja jestem glownie z X wieku i do skomplikowanych upiec nie doszlam... chetnie tez bym sie dowiedziala...
Bartko z £om¿yñca
smile.gif
Mo¿e ja co¶ pomogê. Chocia¿ moja pomoc ograniczy siê niestety tylko do wsparcia moj± skromn± kolekcj± linków icon_wink.gif

http://www.costumegallery.com/part1.htm - wzorce

http://www.mfgraffix.com/hird/faoilt/hairtape.html - "taping" - nie wiem co to po polsku...

http://www.virtue.to/articles/braiding.html - "braiding" - zabawy z warkoczami

"Bogowie XV wieku" prezentuj± kilka rysunków, gdzie co¶ mozna podptrzeæ:
http://www.companie-of-st-george.ch/short_...ate_two_1.phtml
W Dragonach te¿ co¶ jest.

http://www.florilegium.org/files/PERSONAL/...L/hair-msg.html - wycinki listów.

No i artyku³ Izy na Bagrittonie te¿ warto obejrzeæ smile.gif

Co¶ mo¿e jeszcze znajdê...
jester.gif
EwKa
W dragonie nr.6 znajduje sie artykul "An examination of a typical Swiss or South-German coif". Jednak z wystepowaniem na ziemiach polskich takiego typu fryzury jest juz troche gorzej...od biedy mozna podciagnac ja pod sam koniec XVw. (lata 1480-90) i Malopolske.

Mozesz sobie nosic wlosy rozpuszczone i delikatna opaske np. z kwiatkami lub jakas z perelkami jak u Memlinga, van Eycka lub innego van der Weydena. Napisalas: "ja tam unikam rozpuszczonych wlosow ,bo jakos wszyscy to jednoznacznie kojaza.."...Jak to kojaza??? Na poczatku XVw. tak ufryzowane chodzily dziewczeta, panny niezamezne, dworskie towarzystwo plci pieknej. Jesli nie wystepujesz na turniejach jako matka-polka z dzieckiem na reku lub wdowa to nie mozna zarzucic Ci "niehisterycznosci" gdy nosisz wlosy rozpuszczone.

Jesli jednak koniecznie chcesz upinac warkocze to najprostsze jest upiecie wokol uszu. Fajnie widac mozliwosci roznego upinania warkoczy u Stefana Lochnera: http://www.kfki.hu/~arthp/art/l/lochner/present1.jpg
Ten fragment pochodzi z "Prezentacji w swiatyni" ale na jednym ze skrzydel "Adoracji z Kolonii" zwanej tez "Tryptykiem Swietych Kolonii" jest damskich fryzur troche wiecej.

Pozdrowienia
EwKa
Niektorym to wszystko sie kojarzy z "lekkimi obyczajami" nawet rozpuszczone wlosy i zolte ciuchy....Ale to podobno uleczalne.

Co do "polskosci" fryzur w XVw. to jest taki maly problem ktory historycy sztuki zwa Gotykiem Miedzynarodowym. Jego podstawowa cecha byla unifikacja wzorcow estetycznych w sztuce, modzie, poezji, obyczajowosci itp. Trudno w takiej sytuacji miec pewnosc, ze powstaly(?) i rozpropagowany na dworze cesarskim cruzeler, popularny i na Slasku i w Niemczech jest czyjstam narodowy. Tak samo rzecz sie ma z warkoczykami zwijanymi wokol uszu, siatkami crinnale. Jesli chodzi o 2 pol. XVw. to taki hennin w Polsce sie przyjal jesli wierzyc kronikarzom. Lepiej sie ma rzecz z czepcem siodlowym lub rogatym-wiecej jest zrodel ikonograficznych wykonywanych lokalnie w prowincjonalnych osrodkach.
W Gdansku lokalna moda byly wielkie biale chusty z wysokim usztywnieniem, podobne troche do niskiego heninu wykonanego z bialego plotna i owinietego nieprzezroczystym welonem. Najslynniejszym przedstawieniem jest "Tablica dziesieciorga przykazan" z kosciola NMP w Gdansku. Ale tez nie ma pewnosci czy to nie nalecialosc z pd. Niemiec lub Niderlandow.
A!!! W importowanych nastawach oltarzowych z Niderlandow mozna spotkac dziewczeca fryzurke-wlosy zebrane w kucyk i do tego walek z jedwabnego aksamitu. Uczesanie to wystepowalo rownolegle z henninem.
Na ile jednak przyjela sie ta moda na ulicy...
Jest z czego wybierac.
Jajosz
Witam , poszukujê ciekawych "modelowañ" w³osów na g³owie...
nie wszyscy musimy mieæ wszak d³ugie zwi±zane w kuca... ala BLACK metal
w zesz³ym roku wygoli³em 1/3 g³owy na XIII w. normandzkiego szlachcica
mo¿e kto¶ ma co¶ równie ciekawego, najlepiej na fotach/rys bo sezon siê zbli¿a i warto dopi±c do ostatnich szczegó³ów...
Marcvs Acilivs Glabrio
Mo¿e ci nie pomoge, ale powiem jedno- normalnie podziwiam ciê "stary";)
Andrzej Siejeñski
Witam
Mo¿e co¶ takiego jak w za³±czniku?
Ja ju¿ sobie "hodujê" takie co¶.
Pozdrawiam
Nataniel
Arbor
Eeee. Fajne smile.gif

A co¶ dla ³ysiej±cych? smile.gif

bum.gif
kewi
takie male pytanko - ile trzeba czasu na e fryzury ?
ale tak poza tym to wypasne
Jajosz
dziêki za zainteresowanie tematem,
100krotka - super stronka, poka¿ê j± dziewczynom u nas, szkoda ¿e nic dla mnie
Nataniel - dziêki za rys, podobne fryzy ju¿ mieli¶my, podaje linka do naszej galerii i to szczególnie do fotek zwi±zanych z tematem, [zapraszam do rzucenia okiem na ca³o¶æ, mojej "normandzkiej"niestety nie ma, bo to g³. ja fotki robiê angsad.gif , mo¿e pokuszê siê o autoportret... ]

http://galeria.brzo.org/litwa/index.php?from=30
tatsu
100krotko fryzury extra w sam raz na moje w³ochale (za ty³ek) tylko gdzie ja dorwê takiego zdolnego cz³eka, co mi takie cudeñko na g³owie zrobi? dunno.gif
A jak z mieczem do pokazów idê, to jedynym - na razie - rozwi±zaniem jest zaplecenie tego ta³atajstwa w zwyk³y warkocz i schowanie tego pod przeszywkê, czepiec pikowany i kolczy (he³mu na razie nie mam).
A mo¿e mo¿na co¶ innego z nimi wykombinowaæ?

I jeszcze takie pytanko: jakie fryzury pasuj± mê¿atkom? Przekrój wiekowy mo¿e byæ dowolny.
Dziêki z góry za odpowiedzi.
Nikodem
a co zrobic z d³ugimi w³osami (takimi za kark), ale u faceta? nie chce ich scinac, zeby byc historycznym, wiec czy macie jakies porady, jesli chodzi o okres, to interesuje mnie II po³ XV wieku, mieszczañstwo/¿o³nierze najemni.

z góry dziekuje
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
I jeszcze takie pytanko: jakie fryzury pasuj± mê¿atkom? Przekrój wiekowy mo¿e byæ dowolny.

Z kobiecymi fryzurami to ma³y problem, bo w³a¶ciwie ca³y czas nosi³y jakie¶ nakrycie g³owy. W³osy pewnie uk³ada³y tak aby po prostu jako¶ je upchn±æ pod chust± czy pod czym¶ bardziej skomplikowanym (a tego trochê wymy¶lono w ¶redniowieczu smile.gif. Niew±tpliwie zawsze na miejscu bêdzie warkocz (kobiety w ¶redniowieczu mia³y raczej d³ugie w³osy i nie s±dzê aby ca³y czas biega³y z rozpuszczonymi, zw³aszcza te ni¿szego stanu). W kwestii mê¿atek to tu te¿ jest ma³y problem bo o ile siê orientuje by³a jaka¶ zale¿no¶æ od tego co siê nosi³o na g³owie kiedy by³o siê pann± a kiedy ju¿ pani± (zarówno je¶³i chodzi o fryzury jak i nakrycia g³owy). Proponujê poprzegl±daæ „Historiê ubioru” Marii Gutkowskiej, tam cos mo¿na wypatrzyæ.

CYTAT
podaje linka do naszej galerii i to szczególnie do fotek zwi±zanych z tematem

Fajne, zw³aszcza te fryzury M³odego i Cypisa smile.gif.

CYTAT
a co zrobic z d³ugimi w³osami (takimi za kark), ale u faceta? nie chce ich scinac, zeby byc historycznym.

Aby byæ historycznym to mo¿e byæ problem. Gdyby¶ chcia³ odgrywaæ biedaka czy cos w tym stylu to pewnie wygl±d by³by obojêtny (ale pewnie to Ciê nie interesuje). Ogólnie trend by³ raczej na krótsze w³osy (najwy¿ej do ramion w bardziej ekstrawaganckich przypadkach). Ponownie proponuje poprzegl±daæ „Historiê ubioru” Marii Gutkowskiej, no i oczywi¶cie nieco ikonografii z interesuj±cego Ciê okresu.

Pozdrawiam
Nataniel
Czarny
Witam
A co my¶licie o ³ysej pale? Przez 10 lat nosi³em d³ugie pióra i jakie¶ pó³tora roku temu ogoli³em siê na ³yso Jak to jest z historyczno¶ci± tego "rozwi±zania"? bigsmile2.gif Faktem jest, ¿e pod he³m rewelacja No i nie ma k³opotu np. na takim Grunwie z higien± Wsadzam ³epetynê pod kran z zimn± wod± i po wszystkim bum.gif ( w kwestii wyja¶nienia - moja ³ysina nie ma nic wspólnego z "prawdziwymi Polakami")
Pozdrówka
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pomijaj±c to, ¿e takie fryzy nosili niewolni bigsmile2.gif Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Fryzury damskie sa dosc dobrze ukazane w Tacuinum Sanitatis-datowanie akurat na Grunwa bo 1390-1408r.
Turbanowate zawicia z chust dla chlopek/mezatek, wlosy splatane w warkocze lub zwiazane w luzny "kucyk" dla panien...dla kazdego cos milego.
Jerzy von Ratibor
To jak w koñcu lepiej?
Czy zostawiæ d³ugie w³osy (oko³o 45 cm), czy na pa³e?
Bo w³a¶nie zastanawiam siê nad ¶ciêciem.
AdamS
zrób sobie ose³edca ......
EwKa
Miska na glowe i tnij wlosy co wystaja spod niej...staropolskim zwyczajem!
Czarny
Je¶li ³ysinkê nosili niewolni to w moim przypadku chyba bêdzie ok bigsmile2.gif Znalaz³a siê jedna taka, co mnie zniewoli³a niezwykle skutecznie i nie widaæ "szans" na uwolnienie (prawdê powiedziawszy jako¶ mnie to nie boli smile.gif )Z drugiej strony ( dos³ownie bigsmile2.gif ) patrz±c mam na g³owie ca³kiem sporo wlosów W koñcu broda te¿ nale¿y do g³owy, nieprawda¿ ?
Pozdrowienia dla wszystkich ³ysych i brodatych, dla wszystkich innych oczywi¶cie te¿
£osiu
priwiet wam!!

ja to sie bym hccilaa zapytac co zrobic z krotkimi kudelkami u niewiasty... da sie cos wynalezc czy pozostaje mi tylko chowanie wloskow pod czepkami i chustami???

postraffiam szczerba.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jak najbardziej. Zakrywaæ, chowaæ, przykrywaæ. Jakby by³y bardzo d³ugie, to mo¿na by co¶ kombinowaæ, szczególnie na prze³omie XIII-XIV. Krótkie maskowaæ. D³u¿sze najlepiej te¿. Pozdrawiam
Gwyn
Wotawa
D³ugie sie czesto pojawiaj± praktycznie nieokryte i ufryzowane na prze³omie XIII i XIVw (u panien). Najlepiej na¶ladowaæ jakis konkretny wizerunek z dobrze rozpoznanego ¼ród³a jako ca³osæ. W pó¼niejszym XIVw te¿ chyba by³o trochê wizerunków pnien z praktycznie nieokrytymi w³osami.

W razie w±tpliwoaci najlepiej zakryæ, co jednak mo¿e byæ trudniejsze do poprawnego wykonania, wiec te¿ trzeba byæ ostro¿nym :-).
Arbor
Dobre. Jestem ciekaw, czy ludzie w ¶redniowieczu nie ³ysieli... Musili ³ysieæ, bo ¿arli prawie same miêso i t³uszcz, mieli ³ojotok i w³osy lecia³y z g³owy jak ¶nieg z nieba w Grudniowy poranek... Do czego zmierzam... Czy je¶li taki kole¿ka wy³ysia³ ca³kiem, to od razu tracil pozycjê w spo³eczeñstwie i stawa³ siê niewolnikiem?

Hehe... Co prawda ¿artuje, ale wydaje mi siê, ¿e to trochê jak z tymi ¿ó³tymi strojami. Niby tak, ale jednak nie, bo wiele ¿ó³ci jest smile.gif No i Anglicy.

¦mierdzi to amatorszczyzn± smile.gif ¬róde³ nikt nie poda³ nawet.
100krotka
do kewi:

http://www.dreamweaverbraiding.com/braids/classic.htm to robiê oko³o 30-40 minut (na sobie oczywi¶cie) tylko troche plecenie z ty³u mi nie wychodzi tak super

ale efekt jest.. AH! ;) jeszcze na tego koka nak³adam srebrn± siateczkê smile.gif

do tatsu:
jak chcesz mog³abym Ci taki fryz zrobiæ smile.gif na którym¶ turnieju
niestety, na grunwie mnie nie bedzie angsad.gif

POZDRAWIAM
happy.gif
Jajosz
ale wracaj±c do tematu, naprawdê nikt ju¿ nie ma ciekawej fryzury dla mê¿czyzn???, szczerze mówi±c o to mi chodzi³o / choc cieszê siê ¿e temat meandruje i kobiety siê w nim odnalaz³y.... / ale dalej nie mam nic dla siebie
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Problem w tym, ¿e mêskie fryzury nie s± zbyt zró¿nicowane. Dredów, kolorowych i zwyk³ych irokezów itp w Europie Zachodniej nie u¶wiadczysz, przynajmniej nie w opisach czy zabytkach. Poniewa¿ kolega Arbor narzeka na amatorszczyznê, za³±czam stroniczkê ze znanego dzie³a. Trzeci akapit.
Pozdrawiam
Gwyn
Pan Paproch
Popatrz na traktaty z XV w. tam mê¿czy¼ni (je¿eli s± bez zbroi) maj± ró¿ne warianty fryzur. Od w³osó "nieco d³ugich" a¿ po "trochê d³u¿sze".
Pamiêtajmy ¿e osoby æwicz±ce walkê nie s± w strojach reprezentacyjnych.
W traktacie Fiorego bywa, ¿e poszczególni studenci maj± ró¿ne w³osy.

Przyk³ady:
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ca³y czas s± to jednak wariacje na temat 'krótko z przodu'- z ty³u ró¿nie. Pó¼niej d³ugie dla modnisiów na dworach- dla ¿o³nierza czy 'szeregowego' rycerza ma³o praktyczne. BTW to, co za³±czy³e¶ to Codex Wallerstein i Talhoffer, na pewno nie Fiore smile.gif £yso dla niewolnych wywodzi siê jeszcze z czasów frankijskich, o ile mnie pamiêæ nie myli. Pozdrawiam
Gwyn
Pan Paproch
Ale¿ Gwynie ja nie napisa³em ¿e za³±czniki s± z Fioregp! Doda³em, ¿e wyobra¿one postacie poszczególnych studentów z "Flos Dulleatorum" posiadaj± ró¿ne fryzy.
Za³±czy³bym przyk³ady z tego traktatu ale format pliku mi nie pozwala.
Ale Ty uzupe³ni³e¶ za³±czniki o nazwy ¼róde³ i jest OK.
Cheers!
Bolko
S³awa!

Mam pytanie zwi±zane z dredami w³a¶nie, oto¿ widzia³am na pewnym zlocie woja (bodaj s³owiañskiego) który mia³ takowe. Tak wiêc czy uwa¿acie ¿e posiadanie takich jest historyczne? Czy jakie¶ ¼ród³a o tym wspominaj±?

Dziêki!
arien
dredy?historyczne?ojej.
Madeleine
by³ juz ten temat wa³kowany, bodajze w karczmie....... jesli ktos chce byc historycznym to polecam nie dready ale "plica polonica"- czyli po naszemu- ko³tun polski........
Bolko
Ale s³ysza³em ¿e Celtowie nosili dredy, czy to prawda?
Vislav
Dla "wczesniaków" warto zajrzeæ:
http://www.vikinganswerlady.com/hairstyl.htm
Simbelmyne
A mo¿e tak co¶ na krótsze w³osy? a linkach od 100krotki s± piekne uczesania, ale moje w³oski mierz± tylko 35cm... angsad.gif icon_sad.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zale¿y od okresu historycznego. NApisz jakie datowanie Ciê interesuje a zobaczymy co da siê znale¼æ. Pozdrawiam
Gwyn
Simbelmyne
XIV - XV w. smile.gif

Dziêki za zainteresowanie! smile.gif
Ksi±¿e Wszebor
Jest taki ciekawy artykulik obejmuj±cy rozwa¿ania na temat od czasów plemiennycgh do XVII, mam zasekanowany jak kto¶ chce zapraszam.
T. Jurek, Fryzura narodowa Polaków, Publikacje instytut historii UAM, scriptura custos memoriae, red. D. Zychorek, s. 635-653.
Page
Witam!
Szuka³em troszeñkê i niestety nic nie znalaz³em (mo¿e Rabiega znajdzie)

Jak wiemy, na tkaninie z Bayeux mo¿na podziwiaæ normanów w specyficznej fryzurze (wygolona potylica).
Moja pytanie brzmi- Dlaczego? Sk±d taka moda? W celach wygody je¶li chodzi o he³m/kaptur kolczy?
Rabiega
Rabiega nie wie smile.gif .
Mo¿e moda taka, karczycho mieæ wygolone ?
Skoro Sasi mog± biegaæ z przyrodzeniem na wierzchu i psem pod pach± crazy.gif ?

Pozdrawiam.
Viator
R A B I E G A - C Z E G O ¦ - N I E - W I E ? ? ?

shocked.gif

Nie wierzê !!!!!!!!

Nie chce ³obuz powiedzieæ i tyle !!!!!!

bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Page
Rabiega ju¿ mnie nie bêdzie lubi³ za to bigsmile2.gif

Mo¿e to s± jakie¶ specyficzne czapki, a nie w³osy? Naprawdê mnie to zastanawia, po cholere siê tak 'szczygli' dunno.gif
Rabiega
Z³o¶liwcy jezyk.gif
Nie wiem, i tyle. Przyznajê ¿e nie analizowa³em nigdy wszystkich fragmentów opony.Powiem wiêcej - te pogdolone ³by to dostrzeg³em dopiero wczoraj, wcze¶niej jako¶ sie nie z³o¿y³o. Chêtnie tedy dowiem siê czego¶ nowego.

Pozdrawiam.
Czcibor
Wygooglany cytat z jakiej¶ francuskiej ksi±¿ki:
CYTAT
'Hair and Moustaches
The "Bayeux Tapestry" also provides us with very interesting elements of the fashions of the times. Among other things, these make it possible to distinguish between the protagonists.

The Normans are always represented beardless, hair normally short and chiefly with the nape of the neck shaved.This usage seems to be reserved to the horsemen of the aristocracy. Its origin was utilitarian. The horseman's head was enclosed within the camail (the mail hood) and under the conical helmet.
All superfluous hair was a nuisance. It's the war-gear which dictates the fashion. This seems to be confirmed when one observes the servants who surround William's army at the moment of loading the ships and in the camp at Hastings; they don't have shaven necks. In particular shaven thus: Count Guy de Ponthieu, Duke William the guards of his retinue, etc.

Many among the Saxons, at least the nobles, wore a moustache and mid-length hair. This is the case for Harold and his brother Gyrth, but not his brother Leofwine.
Berengar
Witam.

Dobra ludziska, mo¿ecie mnie albo wy¶miaæ, albo szczerze odpowiedzieæ: czy taki fryz http://www.fryzury.brat.pl/fryzury_meskie/...y_meskie011.jpg nadawa³by siê na pierwsz± po³owê XV wieku? Dla maj±cego g³êboko gdzie¶ modê najemnika? Dosyæ d³ugo szuka³em takiej fryzury w necie (bo to oczywi¶cie nie ja) bo mam dosyæ podobn± i siê zastanawiam czy jest ok, czy lepiej jednak co¶ pokombinowaæ :P ...
Lutobor ze Swarska
S³owiañski woj w dreadach? Na Spotkaniach ze ¦redniowieczem u nas w Ciechanowie go widzia³em. Chyba jedyny taki przypadek.. Swoj± drog± je¶li nawet ¼ród³a nie ma to takie uczesanie by³oby prawdopodobne. Dla barbarzyñscy jakiego¶. Well, nie moja epoka wiêc wiêcej nie mieszam w g³owach. szczerba.gif
Aine
Mnie interesowa³yby fryzury s³owiañskie z IX wieku. Z góry dziêkujê za jakiekolwiek informacje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.