Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: angielskie uzbrojenie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Szymon Chochlik
Witam!

Szperaj±c po necie natkn±³em siê na ciekaw± rzecz. Pierwsza to krótkie nogawice pikowane, podobno XIII-XIV wiek. Czy by³o co¶ takiego?
Natomiast druga rzecz to ma³e p³aty. Ten sam przedzia³ wiekowy. To samo pytanie.

P.S. Fajna stronka poza tym http://www.liebaart.org/vlaand_e.htm

Pozdrawiam Szymon Chochlik!
kewi
teplaty przypominaja mi jakas imitacje napiersnika, ja bym je tez ubieral na kolcza
a okres, hm,mysle ze jesli to imitacja napirsnika to okres przed wprowadzeniem tych drugich
Pawel ChmurnoOki
Witam
Nogi tego typu jaknajbardziej byly /tyle tylko,ze przewaznie doszywano do nich jeszcze talerze na kolana/ -jest to calkiem popularny patent jak na owe czasy,zakladano je niekiedy na kolcze nogawice,a niekiedy nie,ale patent jako taki jest ok.Co do platow,to glowy nie dam,ale widzialem kiedys takie orginalne mini napiersniczki,rowniez na kolczuge -wiec teoretycznie platy w takiej wersji rowniez mogly chyba byc,ale jesli nawet,to zdecydowanie do walki konnej -na siedzaco,w pochylonej pozycju caly ten nasz majdan zupelnie innaczej sie uklada,ja bym strzelil,ze takie miniowy stanowily dodatkowa ochrone przed udezeniem kopia,w sumie zaslaniaja miejsce,w ktore prawdopodobnie sie najczesniej obrywalo.Natomiast do walki pieszej,na nasze warunki raczej bym odradzal.

-Pawel
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.