Witajcie!
Czy posiada kto¶ lepsze zdjêcia lub szkice pierwszej polskiej monety? Mo¿e wiecie kto bije monete Mieszka I.
Zamieszczam zdjêcia monety... Mam nadziejê ¿e kto¶ bêdzie mia³ lepsze.
djdomin
W Biskupinie bij±. Z miedzi, kr±¿ek pewnie (nie znam siê) nie oryginalnej ¶rednicy, ale wzór zapewne siê zgadza. Mam j± w swoich zbiorach, ale nie mam skanera
Ludka
Witam!
To wcale nie jest pewne czy jest to moneta Mieszka I czy Moneta z imieniem Mieszka, ten problem ma duze znaczenienie dla nauki bo jesli to nie jest moneta Mieszka I, to zarazem nie jest to najstarsza polska moneta, wtedy za najstarsza prawdobodobnie uchodzila by moneta "Gneznum Civitas" wybita przez Boleslawa Chrobrego na Zjazd Gnieznienski.
Ludka Excalibur
Wojmir
Monetami Boles³awa Chrobrego równie¿ siê interesuje.
W za³±czniku zdjêcie monety.
Jak kto¶ ma wiêcej zdjêc najlepiej dok³adniejszych to prosi³bym o wrzucanie do tego tematu. Mo¿e stworzymy pewne kompendium wiedzy
Piotr Niemir Kotowicz
Wedle aktualnego stanu wiedzy Mieszko I nie bi³ monet - zapocz±tkowa³ to dopiero Boles³±w Chrobry. Monety przypisywane dawniej Mieszkowi I nale¿± wedle analiz skarbów do Mieszka II.
Pozdrowionka
Rabi
*Astrid*
Je¶li chcesz dok³adniej obejrze¶ tê monetê z obu stron to w³asnie dzi¶ przy porz±dkach wpad³a mi w rêke stara ksia¿ka od historii z I klasy liceum (Manikowska,Tazbirowa) strona 52, a tak wogóle to ja mam tê monetê, znalaz³am j± 10 lat temu w piachu niedaleko katedry w Gnie¼nie (tam te¿ mieszkam) i jestem bardzo ciekawa skad siê tam znalaz³a, bo nic mi nie wiadomo ¿eby kto¶ kiedykolwiek j± w Polsce masowo wybija³ a dla jednej ³adnej robiæ wzór, tak czy inaczej mam j± i je¶li spotkamy sie gdzie¶ to moge ci ja pokazaæ.
jarljarbi
Kopie monet Mieszka (II, takie jest zdaje sie obecne stanowisko archeologów i historyków) bijemy w naszej grodowej mennicy, dostaniesz je przy najbli¿szym spotkaniu Osi Z³a. Chrobrego tez mamy, ale akurat nie tego denara, którego awers zamie¶ci³e¶, tylko monetê z wizerunkiem or³a,( czy te¿ pawia) . Wskutek bicia monet w stanie po spo¿yciu zdarzy³o nam siê tez pu¶ciæ w obieg kilka unikatów Mieszko/Chrobry .
Je¿eli interesuj± Ciê ¶redniowieczne monety, to polecam albumowe wydanie " Tysi±c lat monety poskiej" T. Ka³kowskiego.
S³awa Osi Z³a
saly
" 1000 lat monety polskiej " Kalkowskiego. Ksiazka dostepna wszedzie gdzie jest jakikolwiek osrodek akademicki z historia w repertuarze, lub Szymanski J. " Nauki pomocnicze historii" w dziale numizmatyka, lub sfragistyka:)
Ludka, obecnie coraz bardziej przymuje sie jednak teorie , ze jest to moneta Mieszka I, ale z czasow grubo po chrzcie , bowiem wczesniej stosowano placidla, zwane u Ibn Jabuda odwaznikami
Pozdrawiam
Pawe³ Lipnicki
Moneta z literkami 'MZCO' uchodzi za monetê Mieszka I, ale prawdopodobnie by³a pieni±dzem,
¿e tak siê wyra¿ê, okoliczno¶ciowym, a nie 'prawnym ¶rodkiem p³atniczym'. Podobnie sprawa
mog³a sie mieæ z tzw. "monet± z pawiem" . Wracaj±c do pierwszej, trudno powiedzieæ, czy przed,
czy po chrzcie j± bito (imiê chrzcielne Mieszka I brzmia³o 'Dagobert' - od ¶w. Dagoberta).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.