Witam
Mam pytanie odno¶nie mo¿liwo¶ci zakupienia naturalnego ¿akardu, nadajacego siê w dodatku na strój.Je¶li kto¶ ma pojêcie gdzie mo¿na takie rzeczy dostaæ to bêdê wdziêczny za ka¿d± informacjê.
Pozdrawiam
S³awomir z Giezkowa
Witam!
Zakard lniany produkowala Fabryka Lnu w Zyrardowie. Fabryka odkad pamietam sie likwiduje i przeobraza i wiele nie produkuje, ale zakard mozna dostac jeszcze w niektorych sklepach tekstylnych.
Oczywiscie zdajesz sobie sprawe, ze zakard tkany na fabrycznych krosnach jest nie historczny
Ludka Excalibur
Ludko jeste¶ sadystka, nie strasz kolegi bo gotów to sobie na serio wziaæ
.
A tak przy okzaji to czemu jeste¶my w Strojach, a nie w Gdzie Kupiæ? ?
No i ¿eby nie by³o, ¿e spamujê to do czego mo¿an u¿ywaæ ¿akardu?(wiem, jestem gupi)
Pozdrawiam
Janek
Zakard tylko na ciuchy XVIIIwieczne i pozniejsze...tak w ramach upierdliwosci dodam.
wpadnij do plastyka w nowym wisniczu kolo bochni, 60 kilosów za krakowem. dostaniesz takie zakardy, ze ci czaszka zadymi.
ps. jakbys faktycznie tam zbladzi³ to pytaj o idola :)))
uzupe³niam. dostaniesz u mnie zakardy tkane w najró¿niejsze wzory, a je¿eli bedziesz chcia³ jaki¶ konkretny, to po prostu przygotuj sobie projekt.
ko³o wrze¶nia mamy aukcje prac. wpadnij. polecam
CYTAT(Ludka)
Oczywiscie zdajesz sobie sprawe, ze zakard tkany na fabrycznych krosnach jest nie historczny
A we³na na fabrycznych krosnach jest historyczna?
Sukno na fabrycznych krosnach jest najblizsze temu historycznemu, bo jakosc, gestosc, precyzja wykonania tkaniny jest prawie taka sama jak w sredniowieczu. Jedyna roznica to to, ze teraz robota idzie szybciej, bo maszyne napedza prad a nie rece...
Tkanie sukna recznie przez wspolczesnych tkaczy to luksus na ktory stac niewielu.
Wiekszosc zachowanych tkanin welnianych stracila juz swoja drapana powieszchnie ale dzieki temu mozna ocenic jak precyzyjnie jest wykonana, jak geste sa nitki watku i osnowy itp. Duzo powazniejszym problemem jest barwienie i efekt jaki daja barwniki naturalne-to ostatecznie rzutuje na historycznosc tkaniny w takim "wizualnym" ostatecznym odbiorze.
Tkaniny wzorzyste ktore sa do dostania w pewnym sklepie w Krakowie sa tez full welniane lub lniano welniane (spytajcie Kaye, ona tez skonczyla w/w liceum i zna dobrze oferte).
Pomysl ze wspolpraca z twoim liceum Wiedzmin jest SUPER!
czy maszynowo tkany ¿akard nie zast±pi³ taknego rêcznie brokatu?
z tak± opini± siê spotka³em i powiem szczerze ¿e tez ja rozpowszechniam. Co prawda nigdy nie mia³em w rêce brokatu i ¿ekardu naraz i nie porównywa³em.
Niestety w moim jak¿e piêknym mie¶cie nie uda³o mi siê dostaæ adamaszku, a potrzebujê takowej tkaniny na sukniê. Zwracam siê iêc z zapytaniem gdzie ow± tkaninê mo¿na napotkaæ. Z góry dziêkujê za pomoc.
pozdrawiam, Agatka
Je¶li dobrze pamiêtam to w warszawskich £azienkach jest pracownia produkuj±ca ¿akard, ale jest troszku pieroñsko drogi
Pozdrawiam
Jak w temacie
Poprosi³bym tak¿e o informacje odno¶nie cen tego cuda (je¶li mo¿na
)
Ostatnio naby³am z³ot± taftê jedwabn± . Ma bardzo ³adny kolor starego z³ota ( wpada w ciemny br±z). Dodatkowo mia³a niestandardow± szeroko¶æ 1,5m. Niestety kupi³am ostatni kawa³ek. Orginalnie kosztowa³ 170z³/mb ale poniewa¿ by³a resztka kosztowa³a 149z³/mb. W tym sklepie jest jeszcze z³ota tafta jedwabna o tej samej szeroko¶ci ale w du¿o ja¶niejszym odcieniu i jest tañsza ( jakie¶ 120z³/mb). Mo¿liwe ¿e jeszcze sprowadz± t± poprzedni± ( by³a z niemiec). Je¿eli chodzi o kolor z³oty to spotka³am siê do tej pory tylko z taft± jedwabn±. At³asów, satyn itp. ( oczywi¶cie jedwabnych) nigdy nie spotka³am w tym kolorze.Sklep mie¶ci siê w £odzi, w tej chwili nie podam adresu bo niepamiêtam ulicy.
CYTAT(wied¼min @ 19:24 04.08.2004)
uzupe³niam. dostaniesz u mnie zakardy tkane w najró¿niejsze wzory, a je¿eli bedziesz chcia³ jaki¶ konkretny, to po prostu przygotuj sobie projekt.
ko³o wrze¶nia mamy aukcje prac. wpadnij. polecam
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
witam a czy by³a by mo¿liwo¶æ zamówienia ¿akardu lub bawe³ny z domieszka lnu lub lnu damaszkowego we wzór taki jak na za³aczniku w kolorze niebieskim, jesli tak to ile za metr bierz±cy?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.