Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mankiet, zarêkawie, karwasz (jak wolicie) nabijany
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Hyginus
W za³±czniku zdjêcie bagritowe z I³¿y - na nim cz³ek z czym¶ na kszta³t nabijanego karwasza - proszê o ocenê pod k±tem mroczno¶ci/historyczno¶ci.

Dodam, ¿e interesuje mnie g³ównie mo¿liwo¶æ wystapienia czego¶ takiego w po³owie XIII wieku, a tak¿e mo¿liwa konstrukcja.

Pok³ony szczerba.gif
Spid
Mogê siê myliæ , ale morze to rodzaj bazybandu. Mo¿liwe ze miêdzy dwie warstwy skóry w³o¿ono paski blachy i znitowano i uzyskano taki kszta³t.
Nie wiem czy jest tak na peno , ale morze tak jest.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mniefascynuje ten kapalin z zaslona? Serio cos takiego bylo? Wcale sie nie smieje, w zrodlach mozna znalexc dziwiejsze rzeczy, po prostu jestem ciekawy.
Hyginus
(Ok, przy tak szalonym entuzjazmie zapodam co¶, co mo¿na skrytykowaæ i zmrokowaæ. To zawsze budzi zainteresowanie (z tego co widzê bum.gif) frehowiczów...
W za³±czeniu schemacik czego¶ takiego, bêd±cego tak jakby form± przej¶ciow± miêdzy karwaszem wczesnym a skórzanym mankietem - czy co¶ w ten deseñ by³oby historyczne? Czy macie ¼ród³a na co¶ podobnego, zbli¿onego?
Hula
Ja my¶le ¿e ok, tylko ja bym to zapina³ wprost na przeszywe i nie bawi³ siê z t³umikiem z tkaniny na karwaszu - t± role spe³ni rêkaw przeszywki.
Tylko ja my¶le ¿e troszke wczesniej ni¼li XIII w, bo wtedy zaczêto ju¿ p³ytowych zarêkawi u¿ywaæ.
Fionn
W trzynastym wieku p³ytowe zarêkawia?!!

Pierwsze s³yszê, z moich wiadomo¶ci wynika, ¿e pierwsze p³ytowe os³ony r±k(takie co to by w pe³ni zas³u¿y³y na to miano) pojawi³y siê dopiero w pierwszej po³owie XIV wieku...
Chyba, ¿e kto¶ mnie mo¿e o¶wieciæ i pokazaæ, ¿e tak nie by³o...
Borg
Na ruskich rysunkach z tych czasow juz widzialem tzn na rekonstrukcjach ruskich dotyczacych Rusi 13 wieku...
Tyle ze tam moga byc nalecialosci np Perskie a oni mieli pytowe rekawice gdy wikingowie o czymkolwiek na dloniach nie marzyli
Wotawa
CYTAT
Na ruskich rysunkach z tych czasow juz widzialem tzn na rekonstrukcjach ruskich dotyczacych Rusi 13 wieku...

Ano w³a¶nie - na rekonstrukcjach. Przyjmuje sie, zê bazuband (taki karwasz) przywlekli ze sob± Mongo³owie po zajêciu pañstw irañskich (tak to ujmijmy w uproszczeniu).

Wcze¶niejsze formy takich os³on, Np. z Wendel czy z prz3dstawienie "Protobu³gara", wydaje siê i¿ zaniknê³y dosyc szubko i w X-XIIIw nie by³y widywane.
Co ciekawsze, zdaje sie, zê u¿ywano czegos takiego w Bizancjum. St±d pokusa przenoszenia tego na Ru¶. Tyle, zê na Rusi niczego takiego sie nie znajduje.
Co do Bizancjum - to nale¿a³o by zebraæ dokumentacje na ten temat, bo na razie niestety dominuj± oogólniki.
Hula
Otórz pierwsza po³owa XIV wieku i koniec wieku XIII trochê pewnie maj± ze sob± wspólnego smile.gif
Nie bêde siê sprzecza³ o 30 lat Fionn, bo ta róznica jest na to za ma³a aby siê upieraæ - mo¿e byæ pocz±tek XIV smile.gif
Uzbrojenie bardzo siê ró¿ni³o w zale¿no¶ci od regionu, wiec to co mieli np. na wschodzie nie ¶ni³o siê tym na zachodzie.
Poza tym wej¶cie elementów zbroi musi byæ p³ynne, a nie zmieniaæ siê diametralnie w ci±gu 3 lat. Kowale nie wykuj± wszystkim rycerzom zarêkawi p³ytowych "na jutro", wiêc co bogatsi bêd± mieli nowinki wcze¶niej ,a co za tym idze pojedyñcze egzemplarze pojawi± siê wcze¶niej ni¿ masówa dla wszystkich.

Pozdrawiam.
Fionn
Oki racja poprostu napisa³e¶ do¶æ szeroko, ¿e w wieku XIII by³y ju¿ urzywane zarêkawia p³ytowe i o ile 1290 -1320 to nie wielka ró¿nica o tyle 1210-1320 to ju¿ do¶æ spora. Pozatym zwracam honor i organki wszystkim pomy¶la³em do¶æ "jednowymiarowo" mianowicie wzi±³em pod uwagê jedynie Europê zachodni± zapominaj±c o bizancjum.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.