Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Namioty indywidualne?
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Sentinel
Mam kolejne pytanko. Jak to by³o z namiotami dla mniej zamo¿nych rycerzy? czy spali na ziemi czy mieli mo¿e jakie¶ mniejsze namioty , czy wszystkie namioty by³y robione wed³ug jednego wzorca?czy zdarza³y siê p³achty rozpiête na kijach lub drzewach?
Pawel ChmurnoOki
Jesli ktos byl rycerzem,to skoro bylo go stac na konia /co bylo obowiazkowym elementem,ze o reszcie nie wspomne/ to z cala pewnoscia bylo go rowniez stac na zwykly,plocienny namiot.Tak samo jak np.dzis ministra stac na samochod /i to bynajmniej nie na syrenke czy kaszlaka;) /
Co do spania na ziemi,czy pod kawalkiem szmaty,zapewne sie zdarzalo,ale wsrod zwyklego wojska.Patentow bylo wiele,polecam poprzegladac dragony na stronie kompani Sw.Jerzego -cos tam powinno na ten temat byc z tego co kojaze.

-Pawel
Bagpiper
pawel ma racie - rycerz ma namiot, piechur spi na ziemi
Nikodem
ale czy biedny, najemny piechur spi na ziemi, czy ma np. swój zo³nierski pled, albo cos w ten desen?
Bagpiper
a no to czeba bylo tak odrazu bigsmile2.gif
zazwyczaj pojedynczy piechor mial swoj kawalek pledu, jak tyko znajde ten link to podam (ikonografia przedstawia jakis oddzial w czasie przemieszczania sie i kazdy z piechorow niesie brazowe zawiniatko na plecach) podejzewam ze to wlasnie bylo to
Nikodem
o by³bym wdzieczny smile.gif a czy mieli moze jakies proste namioty? jak wspomniana wczesniej p³achta rozpieta na dwóch kijkach
KhaToo
Gdzie¶ natrafi³em na szkice czego¶, co ciê zainteresuje. Jak znadjê, dodam link, puki co mogê s³u¿yæ tylko opisem. Otó¿ bierze siê trójk±tny kawa³ tkaniny, linê i ewentualnie jeden kij. Linê ow± wi±¿e sie b±d¼ to do drzewa, b±d¼ do wspomnianego kija, przez ni± przerzuca tkaninê, której rogi jako¶ przymocowuje siê do ziemi i tak oto powstaje namiocik. Nie wiem nic o detalach konstrukcyjnych tego wynalazku (czy na linê jest tunel, jak wygl±da mocowanie tego do ziemi itp), ale w skrócie tak to wygl±da na obrazkach.
Jaros³aw (Gêsik)
Witam...
Chcia³bym prosiæ o pomoc w zwymiarowaniu namiotu, chodzi mi o ma³y dwuosobowy namiot w fromie sto¿ka, sk³adaj±cy siê z 12 trójk±tów, (z jednym masztem oczywi¶cie)
Wstêpne rozmiary jakie sobie obliczy³em to wysoko¶æ ok. 220 cm, szeroko¶æ ok 300 cm, szeroko¶æ jednej ¶cianki to ok. 75 cm, wysoko¶æ ok. 260 cm.

Czy kto¶ ma taki namiot lub go widzia³ ¿eby dopomóc, czy takie rozmiary wystarcz± dla dwóch osób i jak przedstawia siê stabilno¶æ calo¶ci, czy wystarczy dobrze naci±gn±æ na dole czy trzeba pomyslec o dodatkowych odci±gach id±cych od masztu.

Bêdê naprawde wdziêczny za ka¿d± pomoc, Grunwald siê zbli¿a a chcia³bym tam juz zamieszkaæ we w³asnym M2.

Pozdrawiam
Jaros³aw
Bartosz
Hej
To taki fajniutki namiocik mo¿na znale¼æ pod adresem: http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm
Dzia³: Das lager / einfachere Variante
mo¿e njak na grunwald ale sto¿kowaty:)

Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
Ha, znam t± stronê, ale czemu nie na Grunwald? Widywa³em takie same na rycinach tak¿e w XV w. W³a¶nie co¶ w tym stylu zamierzam dla siebie uszyæ ale chcia³bym sie poradzic zanim zacznê kroic materia³.
Sentinel
a jak takowy namiocik zabezpiecza dajmy na to przed deszczem?i z czego toto trzeba robic? bo ten namiot stozkowaty z tego co widzialem stoi bezposredniona trawie i raczej bedzie mokro z deczka rano....a nie chcialbym nabawic sie przedwczesnie reumatyzmu lub poniszczyæ sobie strój za ciê¿k± forsê.....
Bartosz
Hej
Do Jaros³awa:
czemy nie na grunwald? - nie wiem:) poprostu "XIII rz±dzi" i niebardzo znam siê na ikonografiach innych okresów (co nie znaczy, ¿e nie znam siê wcale - poprostu nie szukam w nich niczego).
Jesli wzór ten wystêpowa³ i w XV to tylko siê cieszyæ (sit - koledzy z XV pewnie bêd± mi go zabieraæ na swoje spendy)

Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
Do Jaros³awa:
czemy nie na grunwald? - nie wiem:) poprostu "XIII rz±dzi"

No to mo¿e w przysz³ym sezonie bêdzie sie okazja spotkaæ, bo tegoroczne zdjêcia z I³¿y ostatecznie u¶wiadomi³y mi ¿e czas zaczynac drug± epoke, XIII w. znaczy siê.

Do Setninela.
Czy Ty spa³es juz kiedy¶ w istorycznym namiocie? Wszystkie w których ja spa³em tez mia³y trawe za podlo¿e i jako¶ siê da spaæ, kiedy¶ na karimacie i w ¶piworze ale juz nied³ugo jak czas i fundusze pozwol± na s³omie skórach i pod we³n±, albo na sienniku, jeszcze siê nie zdecydowa³em.
Jesli Ci tylko woda do ¶rodka nie bedzie lecia³a to bêdzie dobrze, a na wypadek wiekszej ulewy mo¿na siê fos± otoczyæ....
Sentinel
No w³a¶nie nie spa³em dlateo siê pytam:) hmmmm skory powiadas z no có¿ ale to chyba i tak raczej droga inwestycja nie wiecie mo¿e jaki jest koszt takiego namiotu?
Ludka
CYTAT(Nikodem)
ale czy biedny, najemny piechur spi na ziemi, czy ma np. swój zo³nierski pled, albo cos w ten desen?

Witam!

Czasami pled zastepowany byl przez plaszcz a moze na odwrot bigsmile2.gif

Ludka Excalibur
Anulka
Lepiej ni¿ na go³ej ziemi uszyæ sobie sienniczek, nie? Jest to zwyk³y worek z byle czego (p³ótno?), wielko¶ci karimaty lub dwóch, który na miejscy wypycha siê s³om±. I po k³opocie smile.gif
Alicja Marczyk
a byly namioty indywidualne trojkatne? cos podobnego do slowianskich> bo cos mi sie zdaje ze mniej materialu wyjdzie... ma ktos moze konstrukcje czegos takiego? z gory dzieki za info
Pawe³
By³ tak zwany soliders tent
Trójk±tny na dwuch masztach , z jedn± ze ¶cian podnoszon± do góry co tworzy swoisty daszek.
Ostatnio czêsto widywany na imprezach.

Pozdrawiam
KhaToo
Najbardziej banalne schronienie z tkaniny nazywa siê fly tent albo diamond tent, a w zasadzie diamond fly tent Wrzuæcie w googla. Byle pa³atka i drzewko lub kijek. Generalnie informacje o tym typie dotycz± XVIIIw. Jednak jest to co¶ tak prostego, ¿e a¿ zbyt prostego. Wystarczy zwyk³y daszek, jaki rozk³adamy nad obozowiskami by mieæ namiot do spania.

Gajus
Zastanawia mnie jedno. Czy takie rozwi±zania nie bêd± têpione przez organizatorów mimo i¿ s± historyczne ? Nagle pojawi siê czas kiedy zaczn± znikaæ sto¿ki a pojawi± siê diamondy dunno.gif

Znalaz³em bardzo prosty diamond tent z kwadratu.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Borg
W jakim znaczeniu historyczne? Znasz jakie¶ ¼ród³a?
Gajus
Niestety nie mam ¿adnych ¼róde³. Mo¿emy co najwy¿ej domniemywaæ i¿ by³y takowe schronienia indywidualne. Jak KhaToo wcze¶niej mówi³:

CYTAT
Jednak jest to co¶ tak prostego, ¿e a¿ zbyt prostego. Wystarczy zwyk³y daszek, jaki rozk³adamy nad obozowiskami by mieæ namiot do spania.

Lecz zgodnie z regu³om: Najprostsze rozwi±zania czasem najtrudniej znale¼æ ,i kto wie mo¿e wtedy nie wpadli na takowe u³o¿enie pledu. Prostotê tego namiotu mo¿na zobaczyæ sk³adaj±c kwadratow± kartkê papieru.

W³a¶nie jestem w trakcie realizacji owego namiotu. Jak zakoñczê zamieszczê foty jak to to wygl±da w praniu.
Grzyp
Na zwyk³e daszki pe³ni±ce role namiotów przedstawienie siê znajdzie, na przyk³ad tu: http://home.adelphi.edu/~sbloch/sca/tents/...enese_tents.jpg

Wiêc po co kombinowaæ z "diamentami" smile.gif
Gajus
CYTAT(Grzyp @ 00:53 07.07.2011) *
Wiêc po co kombinowaæ z "diamentami" smile.gif

A no po to ¿e "diament" jest zamkniêty a daszki ju¿ nie. Ale thx za potwierdzenie samej koncepcji tego typu namiotów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.