Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strzelcy
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Tomasz Rejf
Kto i z czego bêdzie strzela³ na imprezach roty? Mo¿e macie jakie¶ przedstawienia prochownic?
Cedric
Czesc dziewczyny
Takie pytanko : czy strzelamy tylko z prochowych czy kusze tez wchodza w rachube?? Chyba kiedys cos bylo mowione ale mi umknelo dzieki za info ewentualne.
pozdro 600
EwKa
strzelcy deklaruja sie w spisie pt "Wirtualny popis Roty"....zarowno kusznicy jak i strzelajacy z broni prochowej.
Cedric
Nie chodzi o deklaracje tylko o fakt czy kusze tez wchodza.
Tomasz Rajtar
Rycerz Cebrzyk chce jedn± kuszê w dwóch ogniskach uwêdziæ? bigsmile2.gif

Odnoszê siê do praktyki, nie do ustaleñ, a z niej wynika ¿e kusznicy s± równie¿ d¿ezzi...
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Oporow2005/ - Fotka 40 do 43.

-
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jest jak najbardziej OK, w popisach kusz by³o ca³kiem sporo. Pozdrawiam
Gwyn
Cedric
Tak rycerz Tomasz mnie rozpracowal smile.gif
Tomaszek
naprawdê zamierzasz szyæ z kuszy Cedronie?? kurna ale jaja... có¿ za przemiana normalnie kurde ... ;) ale personalnie to cieszy mnie to...

buziaczki
Cedric
Nie ja osobiscie nie, a skad ta radosc??
Tomaszek
³ee... my¶la³em ¿e mi co¶ uszyjesz...

crazy.gif crazy.gif crazy.gif

przepraszam. praca mi szkodzi.
Cedric
smile.gif Przez grzecznosc nie zaprzecze
Tomaszek
twoja bezczelno¶æ, Cedronie, maskowana udawan± uprzejmo¶ci± doprowadza mnie do szewskiej pasji...
;) ;) ;)

robisz se kusze, czy mo¿e procê? zdrad¼ szczegó³y.. hyhy...
Tom
Nie wiem Cedric czy rzeczywi¶cie pracujesz nad kusz± ale owy wszystkim znany rzemieslnik z Pruszcza ostatnimi czasy pracuje na ³uczyskami drewnianymi.
Testowane sa juz od sporego czasu i zachowuj± sie ok, nie wiem jednak ja z trwa³o¶ci±. Najciê¿sze jakie zrobi³ mia³o chyba 60kg, teraz robi cos kolo 100kg dla mnie.
Wszyscy, którzy chcieliby mieæ ³adn± kusze z drewnianym ³uczyskiem mog± wzi±¶æ go pod uwagê.
Oczywi¶cie nie jest to historycznie poprawny kompozyt ale oklejone pergaminem wygl±da ca³kiem ³adnie i moze udawaæ full historyczne.
No i lepsze to niz oszlifowany resor zly.gif
Je¿eli kto¶ szuka kompozytu dok³adnie takiego jak w ¶redniowieczu to te¿ mogê pomóc w jego za³atwieniu, cena za same ³uczysko koñczy siê jednak trzema zerami, a na zamówieni czeka siê ponad rok.
Jezeli zd±¿ê odebraæ moj± now± kusze to pojawie sie z nia w Gniewie.
Chocia¿ zim± kusznik nie popyla³by z kusz± o stalowym ³uczysku smile.gif
Cedric
Nie ja nie pracuje nad kusza i caly czas chodzilo o Wlodka
Wojciech Radzki
Ma ktos moze jakies namiary na producenta hakownic - tego co robil juz sprzet dla kilku z nas, on jest chyba z bractwa ¦w, Katarzyny... jak ktos ma to bede b. wdzieczny za podanie.
Pozdr
WR
Cedric
W³odzimierz Kusmierowski w_kusmierowski@wp.pl nowy mail, tel 693360861
Jakub Zieliñski
Jak zapatrujemy siê na ³uczników w oddziale strzelców? ¯eby nie by³o: nie, nie chcê kupiæ ³uku ;)
Tomaszek
mo¿e rozpoczniemy po raz kolejny pyskusjê i do czego¶ dojdziemy? ja zachêcam... tak karwia, wiem ¿e ich nie by³o w popisach... czyli co - moim zdaniem troche kupa, bo materia³y dowodowe sa tylko "poszlakowe" - ¿e kto¶ tam komu¶ da³ te ³uki, ¿e by³y jakie¶ groszowe ilo¶c iw arsena³ach i takie tam pitulenie... wie kto¶ co¶? cxhyba nie bo by to rewolucja by³a ;)

no chyba ¿e ktos robi ka³muka, krymotatara, prototurka, czy jakiegos tam innego potwora... najblizej nas to z ³ukami pomykali chyba mo³dawianie, wo³osi i rusini... nic innego do ³ba mi nie wpada... :/
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ograniczylbym toto do kusz i czarnoprochowej. A ze ostatnio szczelalem z hakownicy kaliber 35mm, hehe... Pozdrawiam
Gwyn
Tomaszek
chyba ze kto¶ sie upiera przy robien iu osadzaonych w Polsce przez Witolda tatarów - ³yhyhyhyhyhyhyhy... pad³bym ze ¶miechu i rado¶ci ;))

hyhyhyhy...

swoj± drog± dalej mam problem... bractwa kurkowe u¿ywa³u ³uków na treningach. na to materia³y s± (uzywa³y zreszt± ró¿nych rzeczy ;) ) natomiast nie ma materia³ów o u¿yciu tych ³uków w obronie miast czy czego tam dusza zapragnie.
prowadzi to do durnawej konstatacji: ³uyki by³y tylko broni± treningow±...

nasuwa siê puenta: mysz? w c...e? bez sensu... masakra
pa
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
swoj± drog± dalej mam problem... bractwa kurkowe u¿ywa³u ³uków na treningach. na to materia³y s± (uzywa³y zreszt± ró¿nych rzeczy ;) ) natomiast nie ma materia³ów o u¿yciu tych ³uków w obronie miast czy czego tam dusza zapragnie.
prowadzi to do durnawej konstatacji: ³uyki by³y tylko broni± treningow±...

Albo by³y traktowane jako hobby...
icon_rolleyes.gif
Tomaszek
?? ¿e niby by³a broñ któr± trenowano a nie u¿ywano bojowo?? nie uwierzê, chyba ¿e kto¶ mi da jaki¶ inny przyk³ad - no dobra - dwa...
to ¶ciema jaka¶ - nie wiem. tzn.:
³uki by³y w miastach, ale nie u¿ywano ich bojowo, a przynajmniej na to drugie nie ma materia³ów... dziwne zaiste...

no nic - bywa...
papa
¦wider
Tomaszku, w popisach rot widniej± 2 ³uki :P
1 - rejestr oddzia³u Sterniszcza z 1498r (imiê piechura to Borys - wiele wyja¶nia ;) )
2 - rejestr oddzia³u wêgierskiego rotmiszcza Luboszwarskiego z 1500r ( ³ucznik Jan Czarny :D ) Tyle. Pozostawiam do dowolnej interpretacji. Aha, gdzie¶ by³a dyskusja na temat pawê¿y. W³a¶nie wróci³em z paryskiego Musee du Moyen Age i zrobi³em zdjêcia dwóch pawê¿y z terenów Czech, jakby by³ kto zainteresowany to moge podes³ac, ale s± robine bez lampy bo jaki¶ Murzyn mnie pogoni³. Sorki za off-topic,
pozdrawiam
Tomaszek
to pysznie - kolega poda³ dwa przyk³ady (s³owanie dwa! có¿ za nat³ok!) broni, u¿ywanej zdecydowanie po okresie 1460-1488, czyli po okresie docelowym Roty (wiem, bo sam datê koñcow± ustala³em smile.gif ;) :D ) kurde bele - ja wiem ¿e pod koniec XV wieku ³uki by³y, ale chodzi o to ¿e nie by³y uzywane:
a) w okresie nas interesuj±cym,
b) przez ODDZIA£Y PIESZE,
c) przez oddzia³y walcz±ce poza miastem (w najlepszym wypadku - gdybaj±c - mieli je na wyposazeniu dora¼nie wystawiani milicjanci miejscy - i to bardzo mocno gdybiê)
d) nie wiemy jakiego rodzaju to mog³y by byc ³uki,
e) w okresie nas interesuj±cym jest bodaj jeden ³uk wspomniany, jeden jaki¶ buraczany kawa³ek znale¼iska, nie wiadomo jak odatowany i to tyle...

ma kolega jakie¶ lepsze informacje, to prosze uprzejmie - wielce by mnie to ucieszy³o bo sam kiedy¶tam chcia³em mieæ ³uczek, ale generalnie s³abo to wygl±da...

pozostaje z szacuneczkiem
T.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.