Witam!
Mam pytanie oczywi¶cie, takie jak w temacie wiec sie rozpisywal nie bede. Chodzi o jakie¶ wykroje albo opisy strojów, do wyrobu których u¿ywa³o sie skór, futer itp. Mam kilka starych jak ¶wiat (i o dziwo nie zrzartych przez mole) korzuszków i futerek po mojej babci i rodzicach i chetnie bym cos z nich zmajstrowa³ ale nie wiem co. Materia³y sa jak najbardziej naturalne, no moze to nie to samo co niedzwiedzia czy wilcza skóra ale na poczatek, gdy zima zawita do naszego pieknego s³owiañskiego kraju to jak znalaz³. Mam nadzieje, ¿e pomozecie.
Pozdrowionka
Najpopularniejszym materia³em by³a jednak we³na (wzglêdy ciep³a) ale je¶li koniecznie chcesz u¿yæ skór to nie ma problemów (podobno na Islandii znale¼li nawet parê bokserek ze skóry nied¼wiedzia polarnego). Je¶li szukasz wykrojów ta zaj¿yj do tematu "stroje wcze¶niaków ¶redniowieczniaków " tam jest du¿o linków.
Mam nadziejê ¿e jako¶ pomog³em.
Witam
Wiem, wiem, ¿e we³na by³a wtedy popularna ale nie wierze, ze skoro mieli futra i skóry pod rek± to ich nie wyko¿ystywali. A co do bokserek to jednak zostane przy tradycyjnych
.
Pozdrowienia
Takowe futerka mo¿esz wykorzystaæ na przyk³ad jako podbicie we³nianego p³aszcza od spodu i ewentualnie jeszcze obszycie nim jego brzegów. Niez³y wypas no i jeszcze ciep³o
Sretno!
Futra bywa³y wykorzystywane nie tylko jako podbicie p³aszcza itp., ale równie¿ jako w³a¶ciwe okrycie. Zdarza³o siê, ¿e tkaninê pokrywaj±c± futrzany p³aszcz (czy jakies tego typu ubranie) rezerwowano dla wy¿yn spo³ecznych!
Witam w³a¶nie zdoby³am do¶æ spory kawa³ek milutkiego futerko i chcia³abym z tego uszyæ co¶ co bêdzie mia³o rêkawy w rodzaju takiego "kozuszka" , szuka³am na freha ale nic nie moge znale¶c na ten temat czy by³o co¶ takiego?? Poni¿ej zamieszczam wykrój który narysowa³am czy jest on historyczny?? Prosze napisaæ co ewentu³alnie trzeba by³o by w nim zmieniæ.
wikingowie nosili ko¿uszki i futerka, fakt!
Ale niestety nie widzia³em nigdy, by z wykopków archeo wykopano choæ jeden.
Wiêc czy wykrój jest historyczny - raczej trudno powiedzieæ...
Podkrój rêkawa pojawia sie w XIIIw, wiêc niestety - dyskwalifikacja.
I niech to sobie te¿ zakonotuj± wszyscy wcze¶niacy w skórzanych kaftanach (swoj± drog± nie majacych - o ile siê orientujê - najmniejszego potwierdzenia w ¼ród³ach).
CYTAT("Miś z Brochowa")
(swoją drogą nie majacych - o ile się orientuję - najmniejszego potwierdzenia w źródłach).
Nie zgadzam się.
Znaleziono duże płaty skóry z śladami szycia na Ostrowie Tumskim we Wrocławiu w warstwach z XIw., podobnie w Opolu a także w Kruszwicy gdzie najprawdopodobniej odkryto rękaw od kaftana.
CYTAT(Mi¶ z Brochowa)
Podkrój rêkawa pojawia sie w XIIIw, wiêc niestety - dyskwalifikacja.
Wed³udg postu Vlasty podkrój rêkawa prawdopodobnie pojawia siê te¿ i trochê wcze¶niej:
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=152142...ghlight=#152142
Oczywi¶cie nie w wydaniu ko¿uszkowym
"Du¿e p³aty skóry ze ¶ladami szycia" to nie kaftan. Nie mówiê ¿e nie szyto ze skóry :-) (np. butów) ale jako materia³ ubraniowy raczej nie by³a ona zbyt popularna.
A kaftan jako czê¶æ stroju to raczej po³udniowa Ru¶.
"Najprawdopodobniej" odkryto czy "najprawdopodobniej" rêkaw?
Podkroje - owszem, czasmi, ale to s± 4 znaleziska na ca³e wczesne ¶redniowiecze.
CYTAT(Miś z Brochowa)
"Najprawdopodobniej" odkryto czy "najprawdopodobniej" rękaw?
Tfu - Oczywiście "najprawdopodobniej rękaw".
CYTAT(Miś z Brochowa)
"Duże płaty skóry ze śladami szycia" to nie kaftan. Nie mówię że nie szyto ze skóry :-) (np. butów) ale jako materiał ubraniowy raczej nie była ona zbyt popularna.
Tak duże płaty skóry to nie kaftan - ale też nie buty. Dużego wyboru nie ma - jest to albo cześć garderoby albo jakiegoś rodzaju torby (co wydaje się jeszcze bardziej absurdalne, bo skóra by musiała być grubsza, żeby to miało sens). Widziałem dużo śmielsze rekonstrukcje archeologów, niż stworzenie z rękawa całego kaftanu.
Nie mówie też, że było to powszechne ale że jako takło występowało.
Nie wiem sk±d ta kategoryczno¶æ os±dów, zarówno co do u¿ycia skóry na ubranie, jak i obecno¶ci kaftanów.
Pomijam czysto logiczne i praktyczne wnioskowanie- we³na jest ciep³a ale przewiewna i zdarza³o mi siê wiosn± marzn±æ w 2 grubych tunikach i p³aszczu choæ nawet nie by³o a¿ tak zimno, tylko wia³ przejmuj±cy wiatr. Co zatem musi siê dziaæ zim± przy takim¿ wietrze- niezbêdny jest jaki¶"windstoper" a zarówno futro jak i skóra nadaj± siê do tego doskonale. Wzmianki na temat stosowania skóry w ubiorze zebra³ Marc Carlson
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/leather.htmlCo do kaftanów to s± dowody zarówno ikonograficzne z okresu przedwikiñskiego a wiêc sprzed rozbudowanych kontaktów z koczownikami, jak i na tkaninie z Bayeux (choæ ta jest pó¿niejsza i powsta³a na pocz±tku XIIw. lub pod koniec XI) przyk³ad zamieszczony na freha przez Thyrwalda
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=55...mp;#entry164036Poni¿ej przytoczy³em dowód historyczny(przekaz Ibn Fadlana)
Ja zajmuje stanowisko,¿ê skoro nie wykopano to nie rekonturujemy.. bo niby co? Materializowanie swoich wyobra¿eñ jest z³e... Dlatego uwazam,ze uszycie futerka takiego jak szczotek rozrysowa³a to strata czasu. Chocia¿by dlatego,¿e rêkawy w nie by³y podkrawane o czym pisa³ Mi¶ (co niestety du¿o "odtwórców" stosuje) a luz pod pach± uzyskiwano poprzez wszycie klinów w kszta³cie kwadratów (trójk±tów po z³o¿eniu)
Sama przed zim± zastanawiam siê co zrobiæ,zeby nie zmarzn±æ, ale wikiñska kobieta w skórzanym kaftanie to jako¶ tak nie szczególnie... :] zostaje tylko kilka warstw grubego lnu(z powodu uczulenia na we³ne).
pozdrawiam
Czy materializowanie przedstawieñ ikonograficznych z epoki te¿ jest z³e??
Sk±d wiadomo ¿e nie podcinano tuniki przy rêkawie?? czy jest to oparte na jakim¶ konkretnym przes³aniu czy tylko wspó³czesnej wizji przesz³o¶ci"nie bo nie" w koñcu wynalazek no¿yczek by³ doskonale znany w czasach wczesnego ¶redniowiecza podobnie jak ig³y i nici, czy s± jakie¶ znaleziska albo zapisy mówi±ce ¿e by³o inaczej??
Pytam z ciekawo¶ci, bo szyjê teraz tunikê na podstawie znaleziska które opisa³em w temacie o stroju wikiñskim (do którego link poda³em powy¿ej) tam s± podciêcia na rêkawy i szycie na ramionach.
Co do ko¿uchów: w Sadze o Olafie ¦wiêtym jest taki opis: „Torodd wraz ze swym towarzyszem podarli na pasy swoje d³ugie ko¿uchy...”
Spoza Skandynawii, ale z interesuj±cego nas okresu jest opis stroju Karola Wielkiego pióra Einharda (dat. 829-36r.) „et ex pellibus lutrinis vel murinis thorace confecto umeros ac pectus hieme muniebat” („a kurtka z wydrzych skór albo gronostajów chroni³a jego ramiona i pier¶ w zimie”)
Co do podkroju na rêkawy, to oprócz wymienionych ju¿ kiedy¶ w dyskusji: rêkawa z Nowogrodu, tuniki z Moselund i kawa³ka sukni z Hedeby podkrój na rêkawy wydaje siê wystêpowaæ w tunice z Thorsbjerg (wczesna epoka ¿elaza), podkrój w okolicy ramion jest w nie posiadaj±cej rêkawów tunice z Obernaltendorf ( wczesna epoka ¿elaza), a z Hedeby mamy oprócz w/w jeszcze jeden kawa³ek stroju z podkrojem na rêkaw (czasy wikingów). ( W ko¿uchu nawet ³atwiej taki podkrój zrobiæ, bo futro to nie tkanina, nie strzêpi siê, ³adnie mo¿na je wyci±æ na pó³okr±g³o).
Co do "obowi±zkowych" klinów pod pach±, to brak ich np. w koszuli z Bernuthsfeld (dat. miêdzy 660 a 870 r.)
(Dane za: Thor Ewing „Viking Clothing”). Za³±czników nie wrzucê , bo dozwolona przestrzeñ = 0 bajtów”
Pozdrawiam!
Vlasta
CYTAT(Nammah @ 14:01 31.08.2006)
Ja zajmuje stanowisko,¿ê skoro nie wykopano to nie rekonturujemy.. bo niby co? Materializowanie swoich wyobra¿eñ jest z³e... Dlatego uwazam,ze uszycie futerka takiego jak szczotek rozrysowa³a to strata czasu. Chocia¿by dlatego,¿e rêkawy w nie by³y podkrawane o czym pisa³ Mi¶ (co niestety du¿o "odtwórców" stosuje) a luz pod pach± uzyskiwano poprzez wszycie klinów w kszta³cie kwadratów (trójk±tów po z³o¿eniu)
Sama przed zim± zastanawiam siê co zrobiæ,zeby nie zmarzn±æ, ale wikiñska kobieta w skórzanym kaftanie to jako¶ tak nie szczególnie... :] zostaje tylko kilka warstw grubego lnu(z powodu uczulenia na we³ne).
pozdrawiam
Hmm... ¿yczê powodzenia w odtwarzaniu wikiñskiej kobiety w skali ca³ego roku z u¿yciem kilku warstw grubego lnu. Ju¿ tegoroczny Wolin ze swoimi deszczami pokaza³ jak szybko "prawdziwi wikingowie" okryli siê p³achtami z folii, kurtkami i wyjêli parasole.
Dodatkowo
Vlasta s³usznie zauwa¿y³a, ¿e ewentualne podkroje lub kliny zale¿a³y od rodzaju u¿ytego materia³u. Dla przyk³adu "zaokr±glone" wykroje spodenek ze skóry nied¼wiedziej (znalezisko grenlandzkie)
-Greenland Breeches rysunek 7a.
pozdrowienia Vislav
dni sierpniowe spędziłam nie na wolinie a opolu ale było równie zimno i dało się przezyć bez folii i innych udziownień...Warstwy materiałÃ³w świetnie sie sprawdziły. A jeżeli chodzi o podkroje rękawów, to nie wykluczam, ale też nie jestem zwolenniczką opierania odtwórstwa na jednym wykopalisku. Nie neguje tylko mówie,co według mnie jest bezpieczniejsze.
W sytuacji kożucha to faktycznie wszywanie klinów pod pache byłoby niewygodne bo skóra marszczyłaby się niemiłosiernie, co w przypadku lnu nie pzeszkadza. (Swoja drogą to w takim razie kroje PRL'owskich kożuchów są uzasadnione na wczensych imprezach?)
pozdrawiam
Nie wyobra¿am sobie by mieszkañcy ¶redniowiecznej Skandynawii zdo³ali przetrwaæ tamtejsze zimy poubierani w warstwy lnu czy nawet we³ny. Skóry by³y ³atwo dostêpne i szeroko stosowane i pomys³, ¿e taka wikiñska kobieta zasuwaj±c w ci±gu dnia pomiêdzy zwierzêtami, pomieszczeniami gospodarczymi i domem, ubrana by³a w sukieneczki, kafataniki i p³aszczyk jest conajmniej dziwny.
Najskuteczniejsze s± najprostsze rozwi±zania - skoro mieli zwierzêta futerkowe pod rêk± i spali w skórach, na 100% w ci±gu dnia zarzucali je na grzbiet. A ¿e skóra zarzucona nie jest nieprzepuszczalna, na pewno zosta³a ona zszyta.
Przecie¿ to nie byli jaskiniowcy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.