Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbieram materialy o ubiorze meskim z hiszpanii(1390-1440).
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Sean
Potrzebuje zdjecia,ryciny itp.Ew.ubiory z czasow rekonkwisty.Za kazda pomoc bede wdzieczny.
Hshanoo
Jedyne co mogê zaproponowaæ to odwiedzenie stronki

Web Galery of Art

Poszukaj malarzy hiszpañskich z interesuj±cego Ciê okresu. Z tego co pamiêtam jest ich tam ca³kiem sporo.
Halldis(Naamah)
A zagl±da³e¶ do Gutkowskiej tam te¿ jest parê rycinek...
Pozdrawiam...
Kornik
Witam!
A propos Gutkowskiej - jest tam rycina przedstawiaj±ca rycerza w piêknej tunice, chyba z po³owy XV w. i w³a¶nie z Hiszpanii - co o niej S±dzicie?
Pozdrawiam!
Halldis(Naamah)
Drogi Korniku!
Czy masz na my¶li tê piêkn± rycersk± houppelande, czy mo¿e rycinê, która ma przedstawiaæ sposób ¶cinania ³osów przez rycerzy, na której rycerz ma na sobie tunikê?

O które by nie chodzi³o to s± faktycznie ³adne. Tyklo jest problem z dostaniem t³oczonego albo haftowanego aksamitu, a tunika wygl±da tak jakby by³a zrobiona w³a¶nie z nigo. Z wykrojeniem tego to akurat najmniejszy problem bo nie wygl±da na skomplikowan±.
Pozdrawiam
Kornik
Witam!
Chodzi mi dok³adnie o houppelande hiszpañskiego rycerza, choæ podane przez Ciebie przedstawienie jest równie¿ interesuj±ce Nammah. Mama zamiar uszyæ sobie co¶ takiego - by¶ mo¿e z we³ny, jadnak zastanawiam siê nad kolorystyk±. My¶la³em o granacie.
Pozdrawiam serdecznie!
Halldis(Naamah)
Je¿eli chcesz dok³adnie dowiedzieæ siê jakiego koloru powiniene¶ u¿yæ to zajrzyj do Turskiej, która pisze o kolorach dworskich, ale niestety w polsce, a nie w hiszpani bigsmile2.gif
U mnie wbractwie jeden facet ma co¶ podobnego do tej tuniki za³±czonej przeze mnie, ale z aksamitu, a teraz mnie czeka ciê¿ka praca, bo bêdê prawdopodobnie mu to haftowaæ... icon_wink.gif
Je¿eli chodzi o tê houppelande, to juz wiem o której mówisz, jest istotnie bardzo ³adna, nawey chcia³am j± wtedy wrzuciæ, ale program do kompresowania plików mi siê zawiesi³ i nie da³o siê... no.gif Faceci wtakich ciuszkach wygl±daj± ca³kiem fajnie...
pozdrawiam
Aiuto
http://www.bnf.fr/enluminures/manuscrits/aman11.htm - moze to cois pomoze w kwestji strojow hiszpanskich ?
Kornik
Witam!
Niez³a strona Aiuto - ¶wietne ¼ród³a.
Je¶li chodzi o kolorystykê, to gdzie¶ czyta³em, ¿e w ogólnym zarysie by³a ona podobna w ca³ej niemal¿e ¶redniwiecznej Europie. Choæ Hiszpania by³a w swerze wp³ywów tak¿e muzu³mañskich - i tutaj pojawia siê problem.
Na szczê¶cie osobi¶cie odtwarzam rycerstwo niemieckie crazy.gif
Pozdrawiam!
Halldis(Naamah)
A to ta houppelande o której Korniku pisa³e¶
Vlasta
Jeszcze mo¿e tutaj warto zerkn±æ...
Pozdrawiam!
Vlasta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.