Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mocowanie kity w szyszy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
ilm
jo³

pytanko - jak zainstalowac sobie np. konskie wlosie w helmie, tak zeby zadne z nich nie doznalo uszczerbku ?

ilm
Sigurd
Zwi±¿ mocno te w³osie na koñcu, np. grubo rzemieniem i wci¶nij na ¶cisk do tulejki albo od wewn±trz he³mu zawia¿ je na supe³ jak juz prze³o¿ysz przez szysz - powinno siê dobrze trzymaæ o ile nikt ciê nie bêdzie ciaga³ za kitê Ilmie :-)
ilm
hmmmm

jest zasadniczy problem - probowalem to wcisnac, okleilem wlosy tasma i wciskalem na chama, stracilem juz polowe tej cholernej kity i nie moge jej zainstalowac - twoja rada Sigurdzie jest calkiem spoko, ale tworca mojego helmu nie przewidzal powyzszych problemow i szysz nie ma przeswitu, jest zaklepana od dolu - pozostaje wciskanie...

buuu...
Bagpiper
a moze by tak (o zgrozo) pozbyc sie zaslepki???
ew bardzo niechistorycznie i nie ladnie....na klej bigsmile2.gif nikt do ,,kity" zagladac ci nie bedzie ale ciagnac za to tez bm nie radzil.
Jednak chyba najlepiej bylo by pozbyc sie zaslepki (przewiercic albo co)
Mi¶ z Brochowa
Obawiam siê¿e klej by³by najbardziej historyczny :-)
Tyle ¿e na zawsze...

Nie s³ysza³em o tym, ale czy oryginalne szyszaki by³y 'dziurawe' na czubku???
(chodzi mi o motyw z przewleczeniem w³osia na wylot)
Trochê by to by³o absurdalne...
Bagpiper
raczej nie byly (tak mi sie wydaje) ale taki mi do glowy pomysl przyszedl (no bo zgniatac tulejke....
Sigurd
Michale, dlaczego zaraz absurdalne ? Dzwon szyszaków by³ zrobiony z czterech kawa³ków, które na szczycie nie ³±czy³y siê idealnie ( przynajmniej tak wynika ze znalezisk ) wiêc by³ prze¶wit. Skoro za¶ tulejki s³u¿y³y do mocowania piór, w³osia itp. to mog³y mieæ równie¿ prze¶wit na koñcu. To móg³by rozs±dziæ kto¶, kto mia³ okazjê widzieæ który¶ z szyszaków z bliska i naocznie to stwierdziæ. Póki co, to chyba nie jest a¿ takim absurdem...

http://www.giecz.obywatel.pl/Boche30/Bo30_II1.jpg
Mi¶ z Brochowa
Pytanie w takim razie: czy tulejka mia³a dziurê, czy nie?
Czy by³ to np. odlew, czy raczej zwiniêta i zakuta blaszka?
Borg
puk puk
ostatnio cos za czesto pytam o wszesne ale co tam...
z czego moze byc kita?
wiem ze konskie wlosie ogon/grzywa ale np czy ogon lisa sie nadaje czy to juz nie to
Btw na jakiej podstwie ktos wydumal ze takie cos noszono Tylko na podstawie dziorek w tulejce czy jest cos wiecej?
Pozdrawiam
ilm
ewentualnie piora (byle nie gesie, czy pawie)

:]
Mi¶ z Brochowa
Czemu nie pawie?
Paw - ptak superhistoryczny i ultrabizantyjski, jako ptica 'cesarska'.
A wygladaj± lux, polecam kontakt wzrokowy z Dejrisem w jego ¶licznym nowym he³miku.

Lisia kita - hmm... Teoretycznie lisi/wilczy ogon by³ podczepiony do pasa z Sarkela/Bia³ej Wie¿y, ale na he³mie...

Nie s³ysza³em ¿eby co¶ konkretnego (pióra, w³osie etc) znale¼li, ale na co¶ te tulejki chyba by³y - no chyba ¿e wsadzali w nie maskirowkê :-)...
lob19
A czy Krzy¿acy ie meili piór na helmie czy co¶ ? Sienkeiwicz tak napisa³. SOrry za przejscie do pó¼nego ¶rendioweicza... smile.gif
Bary¶
Wsadz w szysz ile siê tylko da a nastêpnie wbij zaostrzony kawa³ek drewna bic.gif , nmiej wiêcej po ¶rodku tak by w³osie siê jako¶ ³adnie uk³ada³o. tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.