Witam
Myslê ¿e mo¿na by zrobiæ ma³y spis osób zdecydowanych na wspóln± zabawê.
By jako¶ to zaplanowaæ proponuje wpisywanie, kim chcieliby¶cie byæ w za³odze wozu, a tak¿e jakim uzbrojeniem i strojem dysponujecie, ewentualnie co w najbli¿szym czasie bêdziecie mieli.
Wydaje mi siê, ¿e mo¿emy za³o¿yæ ¿e na 1 wóz przypada ok. 10 osób jego za³ogi.
Wed³óg spisów na wóz przypada³o ok. 2 rêczne bronie palne (piszczele lub hakownice)
Da³bym jeszcze ze 2 du¿e pawê¿e
kusznkia 1 ju¿ mamy
i ze 4 drzewcówki do tego, dobrze jakby chocia¿ dwa cepy bojowe w tym by³y.
no i oczywi¶cie konieczny wo¼nica
Z czasem mogliby¶my kupiæ sobie jak±¶ fajn± tara¶nicê.
Daj±c dobry przyk³ad zacznê od siebie
Jest:
-kapalin
-przyszywka
-tasak
-w³ócznia
-pawê¿ka
-strój 15 wieczny pe³ny
-namiot (i jego wyposa¿enie z ceramik± i kuframi)
Bêdzie:
-drzewcówka
-rêkawice
Postaæ:
pawê¿nik lub z drzewcówk±
Pozdrawiam
wiêc tak:
- przeszywka
- kapalin (zrobiê)
- klepsydry (zrobiê)
- kusza
- topór
- póltorak
- cep (zrobiê)
- pawê¿ (zrobiê)
acha, jak Maciej wspomnia³ postaram siê te¿ wykonaæ chor±giew (wszelka pomoc merytoryczna mile widziana)
z powy¿szego wynika, ¿e mogê odtwarzaæ kilka postaci, zale¿nie od potrzeb, ale przede wszystkim KUSZNIK, a w zwarciu topór
do Braci: proszê o ewentualne zg³oszenia w sprawie cepów, z tego co siê orientujê to juz 4 mam zrobiæ (Maciej, Jakub, £ukasz i Vrabec - to ja
)
za³±czam rysuneczek bajkowego wprost cepa - pomijaj±c kolce
Vrabec
na cesarskich! za Kielich!
Co nastepuje:
strój XVw
do lipca:
- dwie przeszywki
- kapalin
- klepsydry
- cep/kosa bojowa
(jak mi wyjdzie to taras)
Czê¶æ rzeczy mam czê¶æ ju¿ zamówiona:
-strój
-"pó³torak"
-halabarda
-przeszywa
-plemiór
-buk³aczek
równie¿ w nalbli¿szym czasie (do po³owy lipca):
-kapalin (w sierpniu ju¿ zamówiony u Nieczara)
-nogawice pikowane
Mam:
-strój pe³ny
-trochê wyposa¿nia obozowego i przyrz±dy kucharskie
-przeszywka
-tasak
-kufer
-instrument - psa³terz i sporo pie¶ni w g³ówce
-puklerz
-miski na ³okcie i pikowane nogawice za kolana ( te¿ z miskami )
-piszczel ( top do strzelania )
Bêdê mia³:
-kapalin
-rêkawice
Postaæ:
artylerzysta, ale jak bêdziemy mieæ konie, to mogê powoziæ
Ahoj!!!
A ja mam:
strój XVw
rêkawiczki zegarkowe
rêce i nogi p³ytowe
kolczugê
miecz
akcesoria osobiste dzienne i nocne
przeszywanicê(niby)
A mieæ bêdê:
namot
cepik
pawê¿kê
przeszywkê(ok)
kapalin
Cepnik lub pawê¿nik pewnie ze mnie bêdzie
A i do komunalnego maj±tku taborowego wnie¶æ mogê gracê
Brat Lukas
hm
a ja napiszê tak
mam to co ma brat Lucas... apoza tym umiem gotowaæ i szyæ
i rany kota
co ja robiê tu??
a z broni mam chochlê i pos³ugujê siê ni± ca³kiem sprawnie
tyle co moge wnie¶æ :>
A ja mam zapa³ i p³achte lnu, trzyman± od roku specjalnie na strój husyty
Mo¿eby tak wykonaæ ma³y cennik? Za ile i jak szybko mo¿na skompletowaæ siê na XV wiek?
My¶lê o odtwarzaniu kusznika, z mi³± chêci± równie¿ bombardier
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Z plachty lnu mozesz uszyc sobie np koszule i gacie, ale to za malo... Cennik ubran w przyblizeniu (z materialem) to dubklet tak ok 350 zl, nogawice podobnie, kaptur tak ze 100,pas waski z replika sprzaczki z epokoi - 110, buty 250, koszula 60, gacie 30, torebka na pas - 100, basilard albo nerkowie - 300, nakrycie glowy najtansze - czepek "bejbsowka" - ok 10-20
Cennik zbroi i broni (wybiorczy): przeszywanica ok.250, kolczuga ok 500, rekawice klepsydry ok 350, kapalin - tyle ile ci wezmie rzemieslnik, zwykle najmniej 200 (Vratec nie sluchaj:D), tarcza pawez - 300, topor, tasak etc - ok 200-400, cep - tanio.
Mam na stanie:
dublet dluzszy (modny byl w II polowie XIV w), nogawice wiazane z boku, bielizne, szate wierzchnia najmodniejszaz ok 1400, kaptur liripipe, pasek ze sprzczka, torebke na pas, bejsbowke, buty, patynki, sprzety osobiste (miska, lyzka, etc), siennik, topor, pawez, kolczuge, rekaqwice klepsydrowe, namiot do spolki z Jakubem.
Bede mial niedlugo na stanie: kaptur pikowany lniany (obecnie mam bawelniany, cos czuje, ze zly), dublet modny ok 1430, cep, kapalin, nerkowiec/basilard, przeszywanice
Odtwarzac chce sylwetki paweznika i cepnika (na zmiane), a jesli nie bedzie innego wyjscia, to hetmana wozu (ale wtedy obiecuje wzelazna dyscypline:D)
Witam i pozdrawiam.
Muszê zrobiæ rachunek sumienia. Du¿o odpada. Zbroja gotycka, stroje dworskie i szlacheckie, halabarda, miecz dwurêczny. Bleeee. To na pewno w tym projekcie odpada. Ale z tego co mam to parê rzeczy bêdzie przydatnych do projektu:
4 szt gaci
4 szt koszul lnianych
Nogawice sukienne + kamizela
Nakrycie g³owy
2 topory
3 pary butów
Nogawice bojowe pikowane
Torba skórzana
Naczynia gliniane i drewniane (kpl)
Gruba przeszywa
Kapalin (na razie)
Os³ony metalowe kolan i ³okci
Du¿a tarcza
Namiot (od lipca)
I zarezerwowana kolejka u Puchatka na sprzêt
No i parê z³otych które czeka na pomys³ na co wydaæ.
Bryan na hetmana wozu! My chcemy ¿elaznej dyscypliny.
hmmmmmm......
u mnie rachunek bardzo prosty!
Niemam nic co by sie nadawalo,a jak mam robic to juz na maxa ortodoxa
Dzieki Macejowi,mam wytyczne
czekam na pomoc w zrealizowaniu!
czy szyjacy stroje maja kolejke?chce sie tez zalapac
Na razie moge biec kolo wozu z gola
Ja te¿ powiem krótko - na ten okres niemam narazie nic
Za oko³o miesi±c zaczne ju¿ kompletowaæ ultrasowski strój, teraz jeszcze gromadze materia³y i surowce - standardowo najwiêkszy problem to kasa no ale czy kto¶ twierdzi ¿e to tanie zajêcie
Tak wiêc Sasza, masz konkurencje
Witajcie
W³a¶nie zosta³em przyjêty
Mi³o mi dzia³aæ w tak zacnym gronie
Sprzêt, który siê nadaje, a jest w moim posiadaniu to:
-dublet , ten wcze¶niejszy, d³u¿szy i nogawice,
-pasek + sakwa,
-buk³aczek,
-kpl naczyñ z drewna i gliny,
-3 kpl bielizny,
-miecz z pochw± i pasem,
-tasak z pochw± i pasem,
-kolcza,
-elementy p³ytowe,
- gruba przeszywka,
-na pocz±tku czerwca odbieram pikowany czepek i nogawice
Zamierzam kupiæ:
-przede wszystkim pó¼niejszy dublet z nogawicami,
-kapalin,
-proste, mieszczañskie robe,
-glewiê
-nowe klepsydry ( stare maj± ju¿ do¶æ
)
-pawê¿
Zobaczymy, co mi siê przypomni ( lub rzuci w oczy
)w trakcie dzia³ania
Chcia³bym odtwarzaæ piechura z glewi± i pawê¿nika ( oczywi¶cie nie naraz )
Pozdrówka
Postaram sie na Leczyce sie wyrobic ze sprzetem,takze bracie Goblinie,napewno nie bede chial wygrac w tej konkurencji
Haj!
Dobrze ¿eby ka¿dy siê okre¶li³ kogo chce odtwarzaæ.
Jako ¿e w obsadzie wozu by³o sporo kuszników, decydujê siê na odtwarzanie tej profesji.
Dzwoni³em do Policji - Wydzia³u Pozwoleñ na broñ i powiedzieli mi, ¿e repliki broni wcze¶niejsze ni¿ 1850 nie wymagaj± takich pozwoleñ.
Pa
zdaje siê, ¿e "ulga" ta nie dotyczy kusz
ale poza tym kusze s± OK
to ju¿ dwóch kuszników jest
Trochê im nie wierzê dlatego przejdê siê tam i poproszê ¿eby mi to dali na pi¶mie.
Kuszy jeszcze nie mam, ale to tylko kwestia zamówienia.
Pa
By³em na policji i dowiedzia³em siê:
Na kuszê trzeba mieæ pozwolenie.
Z wydaniem pozwolenia nie ma problemu.
Ale co ³aska:
450,- Na specjalistyczne badania lekarskie;
800,- Na pozwolenie na broñ no mo¿e troszkê taniej.
Ale mam jeden jeszcze pomys³ i zamierzam do nich uderzyæ od czosnka strony.
O wynikach nie omieszkam powiadomiæ.
Pa
Wita jako nowo przyjêtemu do szanownego grona nie pozostaje nic innego jak wyspowiadaæ siê z posiadanego sprzêtu. NIestety na ten okres nie posiadam go wiêc, latam po sklepach za materia³em oraz plachom do klepania i druciku do plecenia kolczugi. Ale na przysz³y sezon bêde gotowy. Za interesowany jestem kilkoma postaciami z wozu.
Pawê¿nik, z hakownic±, lub z drzewcówk±.
A cha, jestem zasinteresowany postaci± husyckiego kapelana, je¿eli kto¶ ma ciekawe ryciny to proszê o namiary bêdê z góry bardzo wdziêczny:)
Z t± kusz± mam pisemn± odpowied¼ z policji.
Je¿eli bêdê mia³ na sta³e zablokowane elementy ruchome typu spust to nie potrzebujê zezwolenia na broñ. Odtwarzaæ mo¿na
, strzelaæ niestety nie
.
Pa
Z t± kusz± mam pisemn± odpowied¼ z policji.
Je¿eli bêdê mia³ na sta³e zablokowane elementy ruchome typu spust to nie potrzebujê zezwolenia na broñ. Odtwarzaæ mo¿na, strzelaæ niestety nie
.
Pa
A ja mam przeszywke, nogawice przeszywane, kaptur przeszywanym gacie, nogawice wiazane do gaci, miecz - jednynke, pas, ale nie wiem czy dobry, pawê¿, ale nie wiem czy dobry, rekawice, butki, p³aty, ale nie wiem czy dobre, ³y¿eczki trzy
a chce mieæ jakie¶ drzewce, albo cep... a cep na d³ugim kiju mo¿na ?
Haj!
Fragmenty te pochodz± z niezbyt wiarygodnego ¼ród³a – Micha³ek. Poni¿sze fragmenty nale¿y traktowaæ jedynie jako wskazówkê do tego, czego mo¿na szukaæ w ¼ród³ach.
…Ka¿dy wóz bojowy posiada³ sta³± za³ogê sk³adaj±c± siê przeciêtnie z 18-21 ludzi, w tym 4-8 strzelców z kuszami, 2 strzelców z rusznicami, 6-8 ¿o³nierzy z broni± drzewcow± (w tym cepami bêd±cymi narodow± broni± piechoty czeskiej), 2 pawê¿ników i 2 wo¼niców. Zaprzêg wozów bojowych sk³ada³ siê z 4-6 koni…
…Wed³ug husyckich wzorców w kusze powinno byæ uzbrojonych siedmiu na dziesiêciu ¿o³nierzy… jednak tak nie by³o…
…Wed³ug wzoru w rocie powinny byæ dwa szeregi uzbrojonych w d³ug± broñ, z których pierwszy sk³ada³ siê wy³±cznie z w³óczników. W drugim stali cepnicy…
Pa
Cze¶æ
Mi³o znale¼æ siê w¶ród Was.
Je¶li chodzi o odtwarzanie konkretnej postaci, to zamierzam pomagaæ Tuni w sprawach kulinarnych, je¶li oczywi¶cie Tunia nie ma nic przeciwko ;)
W sprawach bojowych: jestem artylerzyst±, tyle ¿e bez w³asnej broni palnej. Do pomocy zawsze jestem chêtny, zw³aszcza przy czym¶ wiêkszym.
I budujê cep (co rzekomo jest proste) ;)
Co mam/planujê mieæ:
- przeszywka jest
- nogawice 1x i spodnie 1x
- dublety dwa odpowiednio datowane bêd± (wszystko jest w³a¶nie w przeróbkach)
- soldier's tent z przyleg³o¶ciami jest
- kapalin jest, ale bardzo tandetny. Zatem bêdzie nowy.
- kaptur kolczy jest
- cep bêdzie
- topór jest
- AGD wszelkiej ma¶ci jest
- kocio³ek na trójnogu jest
- wszelkie inne detale typu gacie i inne paski s±.
- rêkawice kiedy¶ tam bêd±, ale nie wiem jak z kas±.
Chyba wystarczy na razie
Pozdrawiam,
Sladky.
S³odziutki - a pewnie Ci pozwolê :P
chyba, ¿e siê nie uda kurs, który przechodzê w tym roku - pt. "Nie wszystko muszê robiæ sama"
:D
witam!
có¿, wypada³oby siê wreszcie zameldowaæ w tej radosnej kompanii. ostatnie miesi±ce spêdzi³em intensywnie, wiêc na Fresze bywa³em rzadko.
wracaj±c do projektu: zawsze w pierwszej kolejno¶ci interesowa³a mnie walka (tak, wiem, jestem nienormalny), wiêc zgodnie z pierwotn± deklaracj± bêdzie broñ drzewcowa: glewia, mo¿e halabarda.
w³asnie przechodzê bolesny okres wychodzenia z ciemno¶ci, wiêc ekwipunek narazie marny. niemniej na nadchodz±cy sezon powinno byæ git. zarówno pod wzglêdem uzbrojenia, jak i sprzêtu obozowego. tymczasem wyliczanek robiæ nie bêdê.
pozdrawiam!
ps. je¶li Tunia i S³odziutki sie zgodz±, to chêtnie siê do nich w gotowaniu przy³±czê. ponoæ mi to wychodzi :D
pps. te¿ zastanawiam siê nad cepem, ale takim ³adnie okutym i gro¼nym :D oczywi¶cie nie do walki...
CYTAT
je¶li Tunia i S³odziutki sie zgodz±, to chêtnie siê do nich w gotowaniu przy³±czê
Pomoc jest zawsze mile widziana. Raczej nie powinno byc problemu
Vide powyzszy post Tuni.
Pozdrawiam serdecznie,
Sladky.
chyba ¿e bêdê mieæ z³y humor ;D
btw. wstêpnie planuje ma³e warszztaty przed-grunwaldzkie - piszecie sie panowie???
je¶li tylko czas pozwoli to ja chêtnie popitraszê co¶ smakowitego (Tunia innych rzeczy nie gotuje - dzieñ bez wazeliny dniem straconym ;)
no ³adnie
Vrabec naprawdê sama nie wiem czego siê podlizujesz???
a?
rzucam gotowanie :P
oj Tunia, wiesz, ¿e prawdê napisa³em ino Ci modestia nie pozwala przytakn±æ
a ¿eby nie by³o offtopicowo: nauczysz mnie tych ¿eberek w miodze i miêska z cynamonem?
CYTAT
wstêpnie planuje ma³e warsztaty przed-grunwaldzkie - piszecie sie panowie???
Tak. £±cznie z Basi±, oczywi¶cie.
A na kiedy je planujesz?
modestia?? no co Ty Vrabec :P nei znam takich zwierz±t
widzisz co do miêsek ró¿nych - nie podam Ci przepisu - nie znam, to wszystko radosna twórczo¶æ moja by³a, zasadniczo nie do odtworzenia ;D jednorazowe dzie³o sztuki :>
A co do warsztatów - to planuje je wstêpnie na grudzieñ, jako¶ przed ¶wiêtami, lub tu¿ po nowym roku, zobaczymy jak to wyjdzie.
Warsztaty nasze chor±gwiane,ale otwarte dla innych no i chyba raczej sk³adkowe, ale potem bêdzie mo¿na wszystko zje¶æ :D
w planie sposoby radzenia sobie z miêsem ró¿nym, s³odycze no i wszelkie potrawy m±czne :>
sugestie? (choæ to chyba i tak jest off topic)
witam zacne grono Bozych Bojownikow
jestem nowy w tej grupie, wiec zgodnie z naznaczoym od dawna kursem przedstawiam moj stan sprzetu
-miecz 1-reczny sztuk 1
-napiersnik plytowy
-kolczuga
-rekawice plytowe "lyzki"
-salada z wczesna zaslona
-przeszywka( w robocie)
-troche ubranek
i sporo troche rzeczy jeszcze do nadrobienia, ale do sezonu sie powinienem spokojnie wyrobic
To niestety... Krotka pilka:
rekawice lyzki - odpadaja, za pozne
salada - j.w.
co do reszty - wrzuc zdjecia np, zeby dalo sie zweryfikowac.
Pozdrawiam!
Maciej
to ja tez napisze co mam:
-dublet, nogawice, 2Xroba, buty paski sprzaczki torebka, koszule i inne
-tasak
-glewia
-pawez (do przerobki)
-czekan z Radymna
-sztylet tarczowy
-kapalin
-klepsydry
-noz
-pelne nogi plytowe
-przeszywka warstwowa
-napiersnik (jak go obije to kryty bedzie
)
-krolika i 2 szczury bojowe
-skory, siennik, koc
-troche monet
-paternoster
-ceramika: siwaki, lyzka odpowiednia
-patelnia gliniana
-filcowa robinhoodka
-krzesiwo
-torba pielgrzymia
-lopata i kilof chyba tez byl w piwnicy
-grabie
W planach:
-siekierka z Plemiat (ciupaska)
-psia buda, moze stozek
Do ogolu czego mi brakuje waszym zdaniem? Powaznie licze na pomoc
Choruje na grzebyk, ale z moim kudlami i tak go polamie wiec...
Hej
Borg chyba jestem w stanie za³atwiæ Ci grzebieñ ko¶ciany po niewielkiej cenie, ale muszê siê jeszcze dok³adnie zorientowaæ.
Pa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.