Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Technika rakietowa w ¶redniowieczu.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
mardinus
Witam.
Mam pytanie , czy jakie¶ bractwo zajmuje siê technik± rakietow± w ¶redniowieczu ? (chodzi mi o wytwarzanie i puszczanie rakiet prochowych).
Ostatnio zetkn±³em siê z publikacj±± na temat manuskryptów o technice rakierowej od XIIIw do XVIw (najwcze¶niejszy manuskrypt w pe³ni "naukowy" jest z 1405r ) s± w nim przepisy z rysunkami jak sporz±dziæ rakiety ,oraz sk³ad paliwa.
Jestem ciekaw czy s± ludzie zajmuj±cy siê t± dziedzin± wojskowo¶ci ¶redniowiecznej.

Pozdrawiam
Tomaszek
Polecam jeszcze jedn± ksi±¿kê:
„Broñ zapalaj±ca” – I. Nowak

Bardzo smakowity k±sek dla zainteresowanych wczesn± technik± rakietow±, pocz±tkami i rozwojem...

Co do odpowiedzi na Twoje pytanie:
Chyba niewielu ludzio siê tym zajmuje - jeszcze nie spotka³em :)zw³aszcza na jakim¶ turnieju (ha! jaka¶ rakietka by siê przyda³a! nie ma to jak medievalne fajerwerki ;) )...

Ps - mo¿esz podes³aæ nazwê tej ksi±zki?
mardinus
Witam.
Masz mo¿e ksero tej ksi±¿ki( „Broñ zapalaj±ca” – I. Nowak)??
Bardzo mnie zainteresowa³a ,je¶li nie masz ksero to móg³by¶ podaæ dok³adne dane (wydawca ,rok itp)
Czy przypadkiem nie ma w niej o ogniu greckim ??

A ta publikacja odemnie to :
"STUDIA I MATERIA£Y DO HISTORII WOJSKOWO¦CI tom XVII czê¶æ II "
WOJSKOWY INSTYTUT HISTORYCZNY WARSZAWA 1971r.

A artykó³ to :
Zagadnienia techniki rakietowej w drukowanym pismiennictwie europejskim (Tadeusz Nowak)

Tematem zainteresowa³em miejscowe bractwo Puszkarzy (nie wiem jeszcze z jakim wynikiem...)
Tomaszek
niestety!!!
nie posiadam, a to s± jedyna na nia namiary jakie mam, nad czym zreszt± bolejê... tears.gif tears.gif
Ale zamierzam nied³ugo jej trochê poszukaæ - te namiary mam z biblioteki - jak skserujê/bêdê co¶ wiedzia³ - dam znaæ natychmiast smile.gif

dziêki za info o artyku³ach love3.gif
PS - tak - na pewno jest tam co¶ o ogniu greckim - "hipotetyczne" sk³adniki etc. Doprecyzujê, jak ja bede mia³ smile.gif
cze¶æ
Tomaszek
a kuku!
to znowu ja!
Ksi±zka to:
"Broñ zapalaj±ca" Ireneusz Nowak Wyd. Ministerstwa Obrony Narodowej, Warszawa 1986r.

O ogniu greckim tylko gdybania i cytaty z ze wspomnieñ róznych kolesi, bo podobno sk³ad siê nie zachowa³ tears.gif ale za to kole¶ podaje kilka "spekulacji" na temat... smile.gif
Jest kilka ciekawych odno¶ników do literatury. Ogólnie polecam smile.gif...

no - to wszystko chyba...
pa
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Czyta³em o penym Polaku, dowódcy artylerii W³adys³awa IV (wiêc nie ¶redniowiecze :) ), który by³ "zapalonym" maniakiem rakiet... Ponoæ jako pierwszy cz³owiek na ¶wiecie (a nie Cio³kowski), skonstruowa³ rakietê wielocz³onow±! Muszê w swoim ba³aganie bibliotecznym znale¼æ tê ksi±¿kê i po¶lê dalsze informacje - naszwisko etc.

Pozdrawiam!
Frodo
Nie do koñca rozumiem o co chodzi z technik± rakietow±. Czy takimi strza³ami strzela³o siê ze zwyk³ych ³uków face4.gif:
Tomaszek
a kuku!!

1. Do Szymona bigsmile2.gif
Ten kole¶ to pewnie Kazimierz Siemienowicz ("Artis magnae artilleriae pars prima") pope³ni³ du¿o ciekawych rzeczy (rakiety wielostopniowe, bezogonowe, etc) ale li tylko w wymiarze b.dok³adnych projektów... Pe³na realizacja jego pomys³ów to dopiero Cio³kowski (fakt, ¿e podobno opiera³ siê on na pracach Siemienowicza w³a¶nie (sic!!) blinkie.gif ...

Z ciekawych spraw jest jeszcze wenecjanin Andrzej dell`Aqua (sic!!!) - (XVII wiek - lata 20.) m.in. opracowa³ wp³yw przyci±gania ziemskiego na lot pocisku, oraz zale¿no¶æ k±ta podniesienia od zasiêgu (dono¶no¶ci) - czy te¿ raczej odwrotnie -wybaczcie - powali³o mi siê ciut - dono¶no¶ci od k±ta podniesienia oczywi¶cie bic.gif
(wszystkie info za: "Artyleria i Rakiety" red: K.P.Kazakow marsza³ek artylerii ZSRR bigsmile2.gif wyd.MON)...

2. do Froda:
te¿...jest taka ksi±¿ka:
"Broñ zapalaj±ca" Ireneusz Nowak Wyd. Ministerstwa Obrony Narodowej, Warszawa 1986r.
co zreszt± dawa³em wcze¶niej - w niej¿e to s± np. rysunki i opisy chiñskich strza³ "w¶ciek³ego ognia":
a) oszczepy z silniczkiem smile.gif wyrzucane rêcznie, silniczek wspomaga³ zasiêg...
B) strza³y z silniczkiem smile.gif wystrzeliwane z koszy i skrzyñ,
c) "normalne" rakiety prochowe wystrzeliwane z wyrzutni rynnowych,

i tak dalej... cholernie du¿o ciekawych opisów... miodek - polecam mi³o¶nikom...

to chyba na razie tyle...
papa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.