Przegl±daj±c ostatnio ksi±¿êczkê w jednym z praskich antykwariatów natkn±³êm sie na reprodukcjê miniatury z Biblii Konrada, której w³a¶nie ta czê¶æ datowana by³a na 1404. Od razu zaznaczê, ¿e by³ ju¿ to okres kiedy nie bardzo mog³em sobie pozwoliæ na do¶æ znaczny wydatek, by zakupiæ ok 5 fajnych reprodukcji, dlatego niestety nie dysponujê skanem, ale mo¿e kto¶ gdzie¶ na to nadzieje siê w sieci, albo w jakiej¶ publikacji (albo kto¶ ma,a nie chce siê np. wymieniæ).
Miniatura przedstawia³a trzech zbrojnych z czego dwóch zas³ugiwa³oby na opisanie:
1. Pe³ana zbroja p³. z krytym kirysem, do tego ³ebka z podbródkiem w stylu tych du¿ych podpródków jakie widujemy na angielskich nagrobkach, miniatura wykonana na tyle szczegó³owo, ¿e artsysta namalowa³ pasek podpródka opasaj±cy szyjê (pasek podwójny ³±cz±cy siê w jeden). W zasadzie ¿adna rewelacja, ale:
2. Zdaje siê te¿ pe³na zbr. p³., do tego kapalinz wyra¼nie odchylon± krez± i podobny podbródek, choæ mo¿e nieco mniej rozbudowany (tyle ¿e przy ³ebce mo¿e sprawia³ wra¿enie do¶æ zabudowanego) przy którym te¿ by³y widoczne paski opasaj±ce szyjê.
Mo¿e jeszcze mi siê uda ¶ci±gn±æ t± ksi±¿êczkê przez znajomych, ale nic pewnego, wówczas poda³bym tytu³ sceny, malarza itp. bo karteczka z notatk± mi gdzie¶ siê zawieruszy³a.
p.s. nie by³a to ¿adna scena pasyjna, wiêc proszê siê nie obawiaæ, ¿e wciskam komu¶ jaki¶ ¿o³daków, zbirów, czy innych zdegradowanych w chierarchii mentów. Sorka za pobie¿ne przedstawienie spostrze¿enia- wysz³o co¶ w stylu: widzia³em gdzie¶ w internecie tylko nie pamietam kiedy i gdzie i czy mo¿e byæ na Grunwa?
Cofam ca³± gadkê je¶li kto¶ podczas mojej nieobecno¶ci zamie¶ci³ co¶ wcze¶niejszego (tzn. kapalin+podbódek)