Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ciekawostki wyszperane w ¼ród³ach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Wotawa
1397, Kwiat Zwierciad³a Saksiego, Miko³aj Wurm, powsta³a w Legnicy. Obecnie w Bibliotece Jagielloñskiej W Ktakowie.

Co ciekawego zaobserwowa³em:

1. Tarcze:
1.1. okr±g³±, ma³± tarczê z umbem u kusznika pierwszego z lewej
1.2. owaln±, ¶redni± tarczê piechoty

2. He³my
moim zdaniem, pieszy pierwszy z lewej i pieszy w wierzy, maj± kapaliny z wizurami.
To moze jednak byæ moja nadiinterpretacja, wiêc je¶li kto¶ ma co¶ w tej sprawie do powiedzenia, proszê o uwagi.

Postaci zaprezentowane na ilustracji potwierdzaj± mi figurê pieszego któr± kiedy¶ zrekonstruowa³em na podstawie manuskryptu "Eneasz w Italii" z 1418r.
Tu mamy 1397r. Je¶li moje obserwacje siê potwierdzaj± w oczach innych znaj±cyych temat, to zdaje sie, ¿e mamy ca³kiem tani i fajny sprzêt na Grunwald. Dodaje te¿ rekonstrukcjê od razu.
Borg
Witam
mam pytanie
Wojtku masz moze wiekszy skan zwlaszcza tego kapalinu?
A dwa co do tarczy jest ona w dziwnym miejscu przypieta i stosunkowo mala (chyba ze przyjmujemy brak proporcji) Uwazam ze o ile kapalin ok moze byc z wizura to tarcza jest zwyklym puklerzem
Ale to tylko moje spostrzezenia
Pozdrawiam
Camil
nie jestem pewny czy to kapaliny z wiziurami, ale na pewno sa g³êbokie, rant(rondo?) jest wyraznie opuszczony w dó³, jak na moje oko, nie jetem specjalist±, wrzucam tylko swoje jak najbardziej subiektywne spostrze¿enia smile.gif pozdrawiam
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ewidentnie to ten sam typ kapalinu... Czyzby szykowala sie rewolucja w zbrojeniowce?

No, chyba, ze mamy tu do czynienia z porzedstawieniem zbroi szyderczej albo europejskim wyobrazeniemzbroi orientalnej/starozytnej

Pozdrawiam!
Maciej
Jakub ze ¦widnicy
Pewnie obrazek pochodzi z ksi±¿ki "Polska Piastów" czy jako¶ tak?
Te¿ to jaki¶ czas temu znalaz³em i chcia³bym zobaczyæ wiêcej, tylko nie wiem w jaki sposób przekonaæ bibliotekarzy ¿eby mi dali manuskrypty poogl±daæ. Kto¶ ma jaki¶ pomys³, bo s³ysza³em ¿e to nie³atwe?
Wotawa
Dok³adnie Jakubie.
Szlag cz³owieka trafia, bo francuskie manuskrypty s± dostêpne w sieci, a polskich wogóle siê nie obejrzy nigdzie. Tylko w takich ma³ych urywkach widzimy co zchomikowali sobie po zak±tkach.
Mo¿e poprosimy kogo¶ z naszych w Krakowie ¿eby siê dowiedzia³?
Jak bêdzie mo¿liwo¶æ chêtnie siê tam wybiorê i dokonam zrzuty na wszelkie konieczne ³apówki.

Przy okazji warto dok³adnie ogl±daæ obrazki w popularnych ksiazkach. A ta seria z której to pochodzi "Polska - dzieje cywilizacji i narodu" obfituje w wiele fajnych wyobrazeñ. Podpisy s± czêsto do kitu. Ale warto obejrzeæ pieczêcie choæby. Miodzo. No i to na podstawie czego odtworzono kapalin Plemiêtowski. :-D

Tarczê z umbem, doda³em dlatego, ¿e siê kiedy¶ mocno zapiera³em, i¿ nie by³o ich na terenach dzisiejszej Polski po XIw. Wiêc wypada³o mi przysa³æ co¶ co byæ mo¿e podwa¿a tamten mój pogl±d. Nale¿y siê to moim polemistom z tamtego tematu :-) (uk³ony).
Nawiasem mówi±c, te¿ mam wra¿enie, ¿e to piê¶ciak wisz±cy na pasie przez ramiê.
Tylko wydaje siê, ¿e umbo ma stalowe, a resztê nie.

No i pamietajmy, ¿e nie wiemy kim by³ Miko³aj Wurm. Na razie nie znalaz³em nic na jego temat.
Keylan
taki pomys³ lekko off-topicowy mo¿e by spróbowaæ pozbieraæ wszystkie manuskrypty obrazy obrazki zdjêcia p³yt nagrobnych itp ¼róde³ w jedno miejsce??
Wotawa
Jak wiadomo, szukamy pojemnego serwera :-)
Bez ograniczeñ transferu.
Radek Ka¼mierczak
to ja dorzuce ten sakan z ksi±¿ki o strojach mo¿e to rzuci ¶wiat³o na sparwê

pzdr

Radek
Tomaszek
to bêdzie bardzo czarne ¶wiat³o... shocked.gif
Radek Ka¼mierczak
A na jakiej podstawie kolega tak twiedzi
bardzo prosi³ bym o uzasadnienie.

Je¶li jest cos tam nie tak to prosze uzasadnic
to fakt skan zeczywi¶ce jest czarno bia³y

facet to jak najbardziej ¿eczywista postaæ ni ba³dzo ³ozumiem ko³ege
Wotawa
To chyba na podstawie burgundzich arrasów (o ile pamiêtam to by³y arrasy a nie gobeliny czy co¶ w tym stylu), tyle, ¿e to co przys³a³e¶, to chyba jaka¶ stareñka, niemiecka interpretacja, w stylu XIX wiecznego romantyzmu. Poza tym dotyczy II po³owy XVw.
Arrasy by³y zrobione dla Karola ¦mia³ego 1465-1470. PAcjent z glewi± na pierwszym planie jest dok³adnie stamt±d.

Wtedy wizury by³y czym¶ oczywistym i dobrze znanym. My za¶ szczerze mówi±c poszukujemy jakiegos pretekstu do u¿ywania kapalinów wizurowych na prze³omie XIV i XVw.
W towarzystwie przy³bic starszego typu. Po prostu zupe³nie nie te czasy, a dochodzi do tego kwestia interpretacj. By³bym za wrzucaniem do tego tematu tylko dzie³ stworzonych w pó¼nym ¶redniowieczu.

To chyba tyle.
Mateusz
Z³o¶liwie umieszczam w tym temacie zdjêcia nagich mê¿czyzn pij±cych alkohol i graj±cych na instrumentach muzycznych. Polecam uwadze slipki, kran i grubasa z kuflem. Jak ja lubiê te zabawy w: "znajd¼ 10 szczegó³ów"... cool.gif
Tomaszek
CYTAT(Radek Ka¼mierczak)
A na jakiej podstawie kolega tak twiedzi  
bardzo prosi³ bym o uzasadnienie.

...bo to jest przerys, dziewiêtnastowieczny i nie w temacie - chronologicznym, ale to ju¿ napisano za mnie - powtarzam, ¿eby nie by³o ¿e jestem cham wie¶niak i prostak...

ju¿ tu i ówdzie by³a poruszanakwestia przydatno¶ci jakichkolwiek rysunków w jakiejkolwiek rekonstrukcji (jest mizerna - bez odniesieia do materia³u ¼ród³owego, na którym to najlepiej bazowaæ)...

papa
£ukasz Lewandowski
Przegl±daj±c ostatnio ksi±¿êczkê w jednym z praskich antykwariatów natkn±³êm sie na reprodukcjê miniatury z Biblii Konrada, której w³a¶nie ta czê¶æ datowana by³a na 1404. Od razu zaznaczê, ¿e by³ ju¿ to okres kiedy nie bardzo mog³em sobie pozwoliæ na do¶æ znaczny wydatek, by zakupiæ ok 5 fajnych reprodukcji, dlatego niestety nie dysponujê skanem, ale mo¿e kto¶ gdzie¶ na to nadzieje siê w sieci, albo w jakiej¶ publikacji (albo kto¶ ma,a nie chce siê np. wymieniæ).
Miniatura przedstawia³a trzech zbrojnych z czego dwóch zas³ugiwa³oby na opisanie:

1. Pe³ana zbroja p³. z krytym kirysem, do tego ³ebka z podbródkiem w stylu tych du¿ych podpródków jakie widujemy na angielskich nagrobkach, miniatura wykonana na tyle szczegó³owo, ¿e artsysta namalowa³ pasek podpródka opasaj±cy szyjê (pasek podwójny ³±cz±cy siê w jeden). W zasadzie ¿adna rewelacja, ale:

2. Zdaje siê te¿ pe³na zbr. p³., do tego kapalinz wyra¼nie odchylon± krez± i podobny podbródek, choæ mo¿e nieco mniej rozbudowany (tyle ¿e przy ³ebce mo¿e sprawia³ wra¿enie do¶æ zabudowanego) przy którym te¿ by³y widoczne paski opasaj±ce szyjê.

Mo¿e jeszcze mi siê uda ¶ci±gn±æ t± ksi±¿êczkê przez znajomych, ale nic pewnego, wówczas poda³bym tytu³ sceny, malarza itp. bo karteczka z notatk± mi gdzie¶ siê zawieruszy³a.

p.s. nie by³a to ¿adna scena pasyjna, wiêc proszê siê nie obawiaæ, ¿e wciskam komu¶ jaki¶ ¿o³daków, zbirów, czy innych zdegradowanych w chierarchii mentów. Sorka za pobie¿ne przedstawienie spostrze¿enia- wysz³o co¶ w stylu: widzia³em gdzie¶ w internecie tylko nie pamietam kiedy i gdzie i czy mo¿e byæ na Grunwa? szczerba.gif

Cofam ca³± gadkê je¶li kto¶ podczas mojej nieobecno¶ci zamie¶ci³ co¶ wcze¶niejszego (tzn. kapalin+podbódek)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.