Witam
Co czyta braæ rycerska ,oprócz Osprey`ów i traktatów szermierczych, w wolnym czasie? Chodzi mi o czytanie dla klimatu tzn beletrystyka. Dla mnie ponad wszystko rz±dzi "Boles³aw Chrobry" A.Go³ubiewa, niez³y klilmat (pomimo b³êdów) ma seria o krzy¿owcach pani Kossak, wspomnienie m³odo¶ci to "Rudy Orm". Trafi³em te¿ kiedys na niez³± w klimacie fabularyzowan± biografiê Franciszka Vijon`a autork± by³a czeszka ale nazwiska nie pomnê.
W Torunia w taniej ksi±¿ce by³y te¿ niedawno dost±pne liryki prowansalskie- bardzo przyjemny zbiorek.
Czy znacie co¶ godnego polecenia?
psych out with me
Je¶li chodzi Ci o klimat to poczytaj sobie ca³± seriê Powie¶ci Piastowskich Karola Bunscha super do poduszki o dziejach Pañstwa Polskiego na w±tkach historycznych
Witam!
Po pierwsze przychylam siê do przedmówcy Bunsch faktycznie jest bardzo przyjemny do czytania. Poza tym (chocia¿ nie wiem jak z realiami ale) proponujê:
- J. Boulenger "Opowie¶ci okr±g³ego sto³u"
- J. Ros "Heroje pó³nocy" (to troche wcze¶niejsze klimaty)
Ja dorzucê przy okazji "Sagê o Jarlu Broniszu" Grabskiego.
Sigurd masz mo¿e "zelektronizowan±" wersjê Bronisza
Dodam Kalewalê, Star± Ba¶ñ (mimo wszystko), S³owo o Wyprawie Igora na Po³owców (To ju¿ nie beletrystyka!!!) i kilka z powy¿ej wymienionych
Pozdrawiam
Obecnie trawie "Krzy¿owców" Zofii Kossak. Pozatym chêtnie poch³aniam rozmaite wersje mitologii arturiañskiej. Tym którzy przedk³adaj± w literaturze odrobine filozoficznych refleksji i zadumy nad r±banie miêsa polecam "Mg³y Avalonu" Marion Zimmer Bradley. Ksi±¿ka nieco przesi±kniêta fantastyk±, ale stanowi naprawdê ciekaw± interpretacje legend okr±g³ego sto³u.
Zainteresowanym alternatywnym spojrzeniem na chrze¶cijañstwo i pierwsze wieki istnienia ko¶cio³a katolickiego polacam prace Jerzego Prokopiuka. Przypowie¶ci gnostyckie potrafi± daæ troche do my¶lenia
Z l¿ejszych rzeczy oczywi¶cie nie zaszkodzi odrobina fantastyki, ze wskazaniem na ksi±¿ki, których akcja toczy siê w ¶wiecie Ravenloft.
Mi³o¶nikom Burgundii, stosów i ¶redniowiecznej mentalno¶ci polecam Mszê za miasto Arras Andrzeja Szczypiorskiego. Dla mnie bomba!
To ja te¿ co¶ dorzucê. Polecam "Opowie¶ci kantenberyjskie" Geoffreya Chaucera, choæ nie rêczê za t³umaczenia, bo nie czyta³em tego po polsku, a tak¿e Sir Gawain and the Green Knight, dla u³atwienia tolkienowskie t³umaczenie tego¿ na wspó³czesny angielski, jest te¿ przek³ad przek³adu (czyli wersja polska), ale o nim znów nic nie powiem, bo nie znam. Obydwa dzie³a pochodz± z oko³o 1400 roku, "Opowie¶ci" to punkt widzenia bardziej mieszczañski, ale s± tam wszelkie rodzaje gatunków i postaci, od pijanego m³ynarza po pana rycerza i urzêdników królewskich. Piêkna sprawa, mnóstwo humoru, prawdziwe spojrzenie na ¦redniowiecze od wewn±trz, znacznie ciekawsze ni¿ rozmowa mistrza Polikarpa ze ¦mierci±. Gawain to romans, mroczniejszy i g³êbszy moralnie ni¿ wiêkszo¶æ tekstów arturiañskich, bez megawyliczanek w stylu Powie¶ci o Ró¿y, gdzie s± ca³e strony gatunków ptasz±t ¶piewaj±cych w ogrodzie itp. Jest, poza elementami fantastycznymi i totalnym, tradycyjnie, brakiem ch³opstwa, znacznie bli¿szy ¿yciu ni¿ romanse generalnie. Niepozbawiony humoru, tym razem ukazuje ¦redniowiecze dworsko-rycerskie, pe³ne wysokich idea³ów i codziennych niebezpieczeñstw. Pozdrawiam
Gwyn
witajcie!
ze swojej strony chcia³am dorzucic jeszcze kilka pozycji:
-Tadeusz Manteufel "kultura ¶redniowiecza" -wybitny historyk wybitna pozycja..niby naukowa ale czyta sie wspaniale.[coprawda bardzo trudno z tego co wiem dostac,ale posiadam wiec jesli da rade poskanowac bedzie za jaki¶ czas do dyspozycji].
-Johan Huizinga "jesieñ ¶redniowiecza" ceg³a bo ceg³a,ale równiez mi³a w czytaniu
plus typowa beletrystyka ,niestety troche "romansowa",ale zapewniam ,¿e watku "sensacyjnego" i typowej ,¶wietnie opisanej scenerii rycerskiej nie brakuje:
-"ksiêga Ma³gorzaty" i cze¶æ 2. : "w poszukiwaniu szmaragdowego lwa"-tu znajda cos dla siebie tez mi³o¶nicy ¶redniowiecznej alchemii.
niestety autorki nie pamietam ,a ksi±zki mi kto¶ gwizdna³
,ale jak sie czegos dowiem-dopisze.
autorka jest amerykañska medievalistka,wiec wie o czym pisze.
pozdrawiam,
Fryzyjka
Je¶li chodzi o wspó³czesn± "historyczn±" prozê, to Umberto Eco chyba nie muszê reklamowaæ. Jaki¶ czas temu wpad³y mi w rêce "Dzieci Graala" Petera Berlinga i jest to ksi±¿ka, nie powiem, ciekawa. "Narreturm" Sapka pewnie znacie;))
Ave!
Howard Pyle: "Weso³e przygody Robin Hooda"
To na prawdê weso³e. I jest to chyba jedna z nielicznych interpretacji legenty o Robinie, która nie dopisuje jaki¶ kretyñskich dodatków. Polecam - mo¿na siê pop³akaæ ze ¶miechu (na prawdê fajne!)
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Cze¶c.
Mo¿e niekoniecznie beletrystyke podam, ale co¶, co zwyczajnie polecam. Po kolei:
1. Tain, czyli uprowadzenie stad z Cuailinge, t³umaczenie Ernest Bryll, Ma³gorzata Goraj, Ludowa Spó³dzielnia Wydawnicza, Warszawa 1983.
2. Pie¶ñ o Rolandzie, Dzieje Tristana i Izoldy, Wielki testament, t³umaczenie Tadeusz ¯eleñski (Boy), Biblioteka Klasyki Polskiej i Obcej PIW, Warszawa 1975.
3. Wspominana ju¿ w dyskusji Pan Gawen i Zielony Rycerz. Wydane przez Amber, ale nie mam jej pod rêk±, wiêc nazwiska t³umacza ani roku wydania nie podam.
3. Edda Poetycka. Zdecydowanie.
4. Diariusze ró¿nych szlachciców z czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów(Pasek, £o¶...)
5. Marian Adamus, Tajemnice sag i run. Ale to chyba dosyæ znane... I do poduszki raczej nie bardzo.
Z fantastyki:
1. Lawrence Watt-Ewans, t³umaczenie Sylwia Twardo, Jednym zaklêciem, Amber, Warszawa 1991. (by³o wznowienie niedawno).
2. Tego¿ autora: Niedoczarowany miecz (niedawno wydane).
3. Ursula Le Guin, Ziemiomorze. Kilka tomów(cztery, chocia¿ podobno ostatnio jaki¶ pi±ty doszed³), kilka wydañ(dostêpne).
4. Brian Aldiss, cykl Helikonia. Trudno dostaæ.
Ponadto w sieci mo¿na znale¼æ bardzo ciekawe ¼ród³a historyczne, je¶li kogo¶ interesuje, podam adresy. S± rzeczy typu Anglo-Saxon Chronicle, dzie³a Bedy, Giralda z Kambrii, etc... W zasadzie do dowolnego okresu historycznego.
Pozdrawiam.
Draco Argenteus.
I ja dodam kwiatek albo i dwa...
seria: "Turnieje Bo¿e" autor: Barret Pierre i Gurgand Jean-Noel
T1. "Templariusz z Jeruzalem"
T2. "Grosz ubogich"
T3. "I my pójdziemy na koniec ¶wiata"
Dosyc grube, ale szybko sie czyta. Opowiesc o zwyklym rycerzu, ktory zostal templariuszem. Czy byl z tego zadowolony? Pozycja rowniez dla lubiacych zastanawiac sie nad sensem i istota zycia :idea: .
"¯ycie codzienne zakonu templariuszy" autor: Bordonove Georges
Tu juz mniej fabuly
, ale i tak ciekawa pozycja. Tytul mowi sam za siebie.
"Czarna kompania" autor: ???
Czyste fantasy, ale co nowatorskie bohaterowie czesciej staja po stronie tych zlych.
Autoram postaram sie doszukac, dawno to czytalem...
Pozdrawiam
CYTAT(Seberius)
"Czarna kompania" autor: ???
Pozdrawiam
Autor Glen Cook
Do tego piêknego spisu dodam nastêpuj±ce pozycje :
Chretien z Troyes " Rycerz z wózka ,czyli historia imæ pana Lancelota " i "Zadziwiaj±ca historia o Ereku i Enidzie " - bardzo przyjemne . Warto tez przeczytaæ " Dekameron " Boccaccia . A z nowszych ksi±¿ek : Mika Waltari " Czarny Anio³"- rzecz o upadku Konstantynopola . Dla osób spragnionych lektury lekkiej , ³atwej i przyjemnej " Przy³bice
i kaptury " Korkozowicza ( je¿eli siê komu¶ spodoba to jest te¿ kontynuacja , ale teraz nie pamiêtam tytu³u ) . To tyle co mi przychodzi do g³owy je¶li idzie o ¶redniowiecze jako czas akcji . A je¿eli kto¶ chce poczytac powie¶ci historyczne tak¿e z innych okresów to polecam, jak dla mnie rewelacyjnego, Dumasa. Najlepiej stary, dobry cykl o muszkieterach . A dla mi³o¶ników bardzo odleg³ych czasów cykl 'Dzieci ziemi " Jean Auel . Akcja siê toczy w paleolicie . Pierwszy tom to chyba " Klan nied¼wiedzia jaskiniowego ". Uf,ale wysz³a z tego wszystkiego wybuchowa mieszanka !
Dodam co¶ od siebie:
¦wietna przynajmniej jak dla mnie seria Zofi Kossak oparta na historii Królestwa Jerozolimskiego. Zaczyna siê od powie¶ci "Krzy¿owcy", nastêpnie "Król trêdowaty" i " Bez orê¿a", zaprawdê godne polecenia dla osób intereduj±cych siê krucjatami.
Nie tak dawno wznowiona seria "Królowie przeklêci" /niestety autora nie pamiêtam/ traktuj±ca o historii wojny 100-letniej, zakulisowe dzia³ania, matactwa, polityka oraz wojna; ca³a seria wg mnie godna uwagi.
no to i ja dorzuce , mimo ze ostatnio sie zapieralam ze nie czytuje za duzo
- polecam seriê LA NOUVELLE MARIANNE - wszystko w ciemno [hihi] mo¿na czytaæ - grube, cienkie z obrazkami i bez; najcze¶ciej francuscy i angielscy historycy; szczególnie cenny jest Jean Delumeau i jego GRZECH I STRACH - strach sie bac jak sie zobaczy to tomiszcze ale czyta sie wybornie, no i Jacques le Goff - praktycznie wszystko co sp³odzi³; dorzuci³abym te¿ Regine Pernaud i jej TEMPLARIUSZY, co do serii ¯YCIE CODZIENNE - ksiazka pana Borodnove czy jako¶ tak, to moim skromnym zdaniem cliche z kilku naprawde dobrych pozycji m.in. Pernaud i Melville; poza tym jak mo¿na powa¿nie podchodziæ do ksi±¿ki i autora je¶li czuje siê namacalnie w niej czo³obitno¶æ, brak obiektywizmu i pisanie na klêczniku? [nie mówie o zawarto¶ci faktograficznej, bo ta jest bez zarzutu]; polecam te¿ tym co nie czytali b±d¼ nie wiedzieli, profesora Bronis³awa Geremka - tak, TEGO Geremka - specjaliste od... medievalnej prostytucji
no i oczywi¶cie Jerzy Strzelczyk i IROSZKOCI W KULTURZE ¦REDNIOWIECZNEJ EUROPY
pozdrawiam!
"Dzikowy Skarb" Bunsha skarbnica dobrej zabawy i oddechu s³owiañskiej knieji
... to Bunscha mi siê bardziej podoba "Rok tysiêczny".
Ale z powie¶cide³ to naprawdê chcia³am poleciæ "Przemija postaæ ¶wiata" Hanny Malewskiej - rzecz dzieje siê w Italii czasów Teodoryka i obejmuje praktycznie ca³y okres istnienia gockiego pañstwa. Spo¶ród ksi±¿ek tej autorki ta jest chyba najbardziej dojrza³a (tzn. nie m³odzie¿owa). I gruba¶na - miodzio!
Kto¶ pyta³ o autorkê "Ksiêgi Ma³gorzaty" - nazywa siê Judith Merkle Riley i pisuje ca³kiem dowcipne romanse historyczne. Czyta³am "Czarê wyroczni" i "Tajemnicê Nostradamusa" - wiek XVII (bodaj¿e) i XVI; wy¶mienite do poduchy.
I jeszcze a propos wzmiankowanej biografii Villona: mo¿liwe, ¿e to nosi³o tytu³ "Poeta ¶piewa na przekór", ale tu g³owy nie dam.
To ja bym jeszcze dorzuci³ cos z "beletrystyki", pt. Slowiañski herzog (3 wielkie tomiszcza). Autora nie pamiêtam, ale chyba K.T. Toeplitz. Rzecz dzieje siê na w koñcu XIV wieku na g³ównie Ba³kanach (okolice Dubrownika i Bosnia o ile pamiêtam), ale i w Austrii, a czê¶ciowo i w Polsce.
Mi osobi¶cie poza naukowymi ksi±¿kami podoba³ siê najbardziej "Rudy Orm"...tym, którzy lubi± takie ksi±¿ki poleca³abym takie cu¶: J.Cepik "Wikingowie"...
A mo¿e kto¶ z was zna "Miecz i pastora³" K.Bunscha? stara ksi±¿ka (chyba z okolic 1950 r) ale wygl±da interesuj±co i nie wiem czy warto siê za ni± zabraæ zamiast szukaæ lepszych utworów...
Moj syn nie chce ¿eby mu czytaæ. Ma pó³tora roku i jest wytworem kultury obrazkowej- ogl±da ilustracje. Za to zasypia jak mu sie ¶piewa refren jego ulubionej piosenki: "Na Grenlandiê wzielismy kurs, by ¶mieræ dawaæ a ¿ycie braæ..." Kotki dwa powoduj± wybuch z³o¶ci.
Nie mamy pojêcia co pomimo naszych starañ z niego wyro¶nie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.