Chcia³bym poruszyæ wa¿n± kwestiê, mianowicie rozgrzewki przed treningiem. Wiem ¿e dla niektórych mo¿e brzmieæ to g³upio, i pewnie nikt tego nie we¿mie do serca. Mimo to LUDZIE!!! JE¦LI NIE CHCECIE MIEÆ STACJI METEO W RAMIENIU, NA BOGA JEDYNEGO ÆWICZCIE PRZED TRENINGIEM!!!
Strzelam 5 lat dopiero, mia³em nawet pewne sukcesy na turniejach, strzelam wieloma technikami. Zaczyna³em od 18tki, potem by³a 22 ka , teraz strzelam z 21ki ze wzglêdu na kontuzje poniesione w trakcie walki o wiedzê. (uczy³em sie sam) . Teraz zmieni³em podejscie do treningu - nadgarstek wysiad³, ramie boli po treningu jakby kto¶ mi szpilkê w staw wtyka³. Faktem jest ze srednio oddawa³em 300 -500 strza³ów dziennie przez ponad rok, mimo to polecam ostro¿no¶æ - nie przetrenowywaæ sie, robiæ rozgrzewkê (wystarcz± wymachy ramion i skrêty t³owia), robiæ przerewy miêdzy seriami. To tyle mam nadziejê ze komu¶ pomog³em. A ze zbyt du¿± si³± ³uku przestrzegam, nauka idzie wolniej. Poza tym wolê trafiæ z 20tki ni¿nie trafiæ z 25tki. Pozdrawiam i zapraszam na wspólny trening wroc³awskich ³uczników!!
Szalom
Otó¿ chcia³bym od¶wie¿yæ kwestiê treningu, a tak¿e zebraæ informacje na ten temat w jednym po¶cie, bo pojawiaj± siê przy okazji innych w±tków, a nie maj± swojego miejsca. Mo¿e przez to ³atwiej bêdzie je odnale¼æ.
Przegl±daj±c frehe natkn±³em siê na stwierdzenie, ¿e nie nale¿y æwiczyæ naci±gaj±c na sucho ciêciwê. No i tu pojawia siê moje pytanie: dlaczego nie ? czy dziejê siê tak daltego, bo :
a) powolne spuszczanie (luzowanie, czy jak to tam nazwaæ ) ciêciwy ma z³y wp³yw na samo ³êczysko ( dotyczy ³uków drewnianych )? jak to jest - po prostu nie jestem mataria³oznawc±.. a moze chodzi o to, ¿e je¶li sporo æwiczymy takim ³ukiem w domu, to gwa³townie jego ¿ywotno¶æ spada - dotyczy j.w.
B) ruch który wykonujemy luzuj±c ciêciwê nie jest przecie¿ w ogóle wykonywany podczas strzelania, za to w tym æwiczeniu brakuje elementu puszczania ciêciwy i to sprawia, ¿e to æwiczenie jest po gorsze ni¿ strzelanie z gumy, bo nie uczy wszytkiego, ale samo w sobie nie jest szkodliwe ( bo jednak æwiczy sie barki i ramiona - i kregos³up, i... itd. itp.)
jesli chodzi³oby o odpowied¼ B) to wydaje mi siê te¿, ¿e w takimrazie przyda³ybo siê zarówno jedno jak i drugie cwiczenie - bo strzelajac z gumy mamy trochê inne u³o¿enie r±k ni¿ przy strzelaniu z ³uku ( chodzi g³ównie o rêkê trzymajac± majdan ) - no chyba ¿e chodzi o strzelanie z jakiej¶ specjalnej gumy...
no i tu kolejne pytanie: gumy mo¿na kupiæ w sklepach sportowych, czy raczej gdzie¶ indziej ?
aha - co to samych æwiczeñ, to wydaje mi siê, ¿e lepiej jest æwiczyæ nie u¿ywaj±æ ¿adnych maszyn, hantli itp. tylko wykonuj±c ró¿ne æwiczenia typu pomki. Gor±co polecam rodzaj pompek nazywany "hindu push-ups", który ma chyba polsk± nazwê "pomka niska", ale nie wiem czy to jest to samo. Je¶li chodzi o ramiona i miê¶nie dolnych partii krêgos³upa to polecam stanie na rêkach, a jesli chodzi o sam krêgos³up to przysiade zwane "hindu squats". Bardzo du¿o fantastycznych æwiczeñ znajduje siê w ksi±¿ce "Combat conditiong", my¶le ¿e ¶mia³o mo¿na je wykorzystaæ do treningów.
Je¶li macie jakie¶ swoje "specjalne" æwiczenia, które stosujecie, to napiszcie o nich, mogliby¶my w ten sposób stworzyæ niez³y zestaw æwiczeñ dla ³uczników.
Witam
Najlepszym æwiczeniem strzelania z ³uku bêdzie po protu:
strzelanie z ³uku.
Nie ma lepszego treningu do ³uku (:
ad. a. Nie wiem jakie zmiany zachodz± w drewnie (ja tylko strzelam) ale wiem ¿e takich rzeczy kategorycznie nie mo¿na robiæ z ³ukiem drewnianym.
ad. b. Tak jak piszesz nie ma to sensu. Bo w³a¶nie nie jest wykonywany ruch palców zwalniajacy ciêciwê. Nie wyæwiczone palce znacznie pogarszaj± celno¶æ (powtarzalno¶æ) i dynamikê strza³u.
Wiêc nic nie kombinowaæ tylko po prostu strzelaæ!
Pozdrowionka
Niez³± stron± o treningu ³uczniczym jest
http://www.tenzone.u-net.com/Physio/
Oczywi¶cie dobrym æwiczeniem jest strzelanie ;) ale nie tylko, si³a jest do¶æ wa¿na, im silniejszy ³ucznik tym stabilniejszy strza³ a miê¶nie nie rozwin± ci siê powy¿ej pewnego punktu je¶li nie zwiêkszysz obci±¿enia, a w koñcu ilu z nas ma 1 (ciê¿szy) ³uk treningowy do budowy kondycji i jeden do strzelania turniejowego? Z w³asnych do¶wiadczeñ mogê tylko stwierdziæ ¿e moja celno¶æ znacznie siê poprawi³a po tym jak przez miesi±c strzela³em z 3kg ciê¿szego ³uku kolegi a potem wróci³em do swojego.
"Przegl±daj±c frehe natkn±³em siê na stwierdzenie, ¿e nie nale¿y æwiczyæ naci±gaj±c na sucho ciêciwê. No i tu pojawia siê moje pytanie: dlaczego nie ? "
Nie mo¿na? Pierwsze s³ysze! Wiem, ¿e nie mo¿na PU¦CIÆ ciêciwy bez strza³y bo wtedy energia wytworzona przez wracanie ³uku do staniu pierwotnego nie ma uj¶cia. Je¿eli jest strza³a to zostaje wykonana praca- wystrzelenie strza³y. Je¿eli strza³a nie jest osadzona na Ciêciwie to energia która powinna byæ przeznaczona na wys³anie strza³y w przestrzeñ zostaje przeznaczona na naruszenie struktury ³uku ( energi nie mo¿na zniszczyæ- trzeba j± wykorzystaæ). Tak wiêc z tego co mi siê wydaje ³uk mo¿na NAPI¡Æ na sucho ale nie wolno go PU¦CIÆ.
co nalezy robic w ramach rozgrzewki przed strzelaniem? czy wogole jest to obowiazkowe? cos mozna sobie zrobic strzelajac bez rozgrzewki?
Niektórzy mi mówili, ¿e rozgrzewkê nale¿y zrobiæ obowi±zkowo - rozruszaæ barki, rozlu¼niæ miê¶nie i ¶ciêgna, przygotowaæ plecy do wysi³ku itp.
Inni za¶ twierdzili i powtarzali to autorytarnie, ¿e rozgrzewka prowadzi do kontuzji.
Strzela³am bez rozgrzewki. £uk ok. 28kg walijczyk... bola³o... i boli nadal, bo mi siê przestawi³y nieco ³opatki.
Ale nie by³o to zwi±zane z brakiem rozgrzewki, tylko ze ¼le dobranym ciê¿arem ³uku.
Osobi¶cie ani nie zalecam, ani nie karcê, kiedy kto¶ chce robiæ rozgrzewkê, niech robi. Na z³e na pewno to nie wyjdzie
Æwiczenie po¶ladków jest i tak najwa¿niejsze, niezale¿nie od tego, czy jeste¶ ³ucznikiem, czy nie :-)). Wiêc polecam.
A teraz bardzije powa¿nie (nie, zeby powy¿sze nie by³o powa¿ne, my to æwiczymy) - bez rozgrzewki szybciej zaczn± was boleæ ¶ciêgna ni¿ normalnie. I mo¿e to nawet doprowadziæ do ich zapalenia, a wtedy nici ze strzelania na d³ugi czas. To siê oczywi¶cie zdarza tylko w skrajnych przypadkach.
Tatsu- bez obrazy dla twoich kumpli ale to g³upoty(taki eufemizm), 5 lat trenowa³em koszykówkê i przed ka¿dym treningiem mia³em 1/2 godziny rozgrzewki, i nic mi nie jest, rozgrzewka zwiêksza pó¿niejsz± wydolno¶æ i przyzwyczaja organizm do wysi³ku, jak ktos nie wierzy na s³owo ¿e rozgrzewka jest potrzebna to niech sobie w³±czy eurosporta i popatrzy jak oni tam skacz± i biegaj± przed startem, nawet snookerzy¶ci siê rozgrzewaj±
tylko na swój sposób.
pozdr
Rozgrzewka jest bardzo wa¿na, dopiero dobrze rozgrzanych miê¶ni i ¶ciêgien mo¿na "u¿ywaæ" bez ryzyka kontuzji. Wa¿ne jest równie¿ to, ¿eby po treningu (zw³aszcza intensywnym) dobrze je rozci±gn±æ- unikniecie w ten sposób zakwasów i skurczów. Na tego typu dolegliwo¶ci dobry jest sok pomidorowy (du¿o potasu) i tableteczka magnezu.
Raz na jaki¶ czas kto¶ na tym forum pyta, jakie æwiczenia fizyczne pomog± ³ucznikowi. Typowa odpowied¼ to pompki.
Pompki nie wzmacniaj± miê¶ni odpowiedzialnych za naci±ganie ciê¿kiego ³uku. Pompki wzmacniaj± miê¶nie antagonistyczne, do miê¶ni "³uczniczych".
Najlepsze s± ró¿nego rodzaju "wios³owania" czyli przyci±ganie obci±¿enia do klatki piersiowej. Mo¿na je robiæ ze sztang± obur±cz, lub ze sztangielkami jednor±cz.
Potem przydaje siê podci±ganie. Ka¿dy wie jak, a w sumie to mo¿e byæ byle jak. Ka¿dy rodzaj podci±gania siê przyda.
Pompki i rozmaite wyciskania wspomagaj± rêkê opart± o majdan. Zwyk³e pompki szybko wymagaj± zbyt du¿ych ilo¶ci powtórzeñ, ¿eby liczyæ na powa¿ny wzrost si³y. Lepiej jest stopniowo przechodziæ do pompek z obci±¿eniem (plecak i parê cegie³ za³atwi niejednego King Konga) lub do pompek na jednej rêce. W miêdzy czasie warto zacz±æ robiæ pompki do nadgarstków, czyli opuszczamy siê w kierunku jednej z r±k, staraj±c siê opu¶ciæ tu¿ obok d³oni. Im szerszy rozstaw ramion tym trudniejsze æwiczenie.
Jak kto¶ jest w stanie zrobiæ 5 serii po dziesiêæ pompek do jednej rêki, trzymaj±c drug± zupe³nie wyprostowan± i po³o¿on± p³asko na pod³odze, to "plecak i kilka cegie³ za³atwi niejednego King Konga".
Æwiczenie ruchów pchaj±cych bilansuje obci±¿enia wokó³ stawu barkowego i w d³u¿szym okresie czasu zapobiegnie kontuzjom.
Bez solidnego impulsu hormonalnego trudno jest marzyæ o znacz±cym wzro¶cie masy miê¶niowej. Taki impuls w praktyce wymaga æwiczeñ obci±¿aj±cych ca³e cia³o. Na worek i trochê piachu staæ ka¿dego, wiêc moje propozycje oprê o ten "przyrz±d".
Podnoszenie worka z ziemi do klatki piersiowej.
Rwanie worka nad g³owê jednor±cz.
Rwanie obur±cz.
Przysiady z workiem trzymanym na wysoko¶ci klatki piersiowej.
Podrzucanie worka z ziemi do wysoko¶ci pêpka.
Przysiady trzymaj±c worek nad g³ow±, jednor±cz lub obur±cz.
Wstawanie z ziemi z workiem trzymanym w pionowo wyprostowanej rêce.
I wiele innych opcji.
Parê zasad sensownego treningu:
0. Ciê¿ar opuszczamy pod kontrol±.
1. Rozgrzewamy siê przed
konkretnym æwiczeniem ("ogólnorozwojówkê" mo¿na bezpiecznie sobie odpu¶ciæ - marnowanie czasu). Wykonujemy jedn±/dwie serie z po³ow± planowanego obci±¿enie, czekamy chwilê i mamy z g³owy.
2. Æwiczymy serie stosunkowo niewielu powtórzeñ. Im wolniej wykonujemy ruch tym mniej powtórzeñ w serii, ale nie mniej ni¿ powiedzmy 3 i nie wiêcej ni¿ powiedzmy 15. Sensowne bêdzie æwiczenie dziesiêciu serii po trzy powtórzenia, piêciu serii po piêæ, czy trzech serii po dziesiêæ. Wszystkie z tym samym ciê¿arem, który zwiêkszamy gdy uda nam siê d¼wign±æ "komplet".
3. Stopniowo zwiêkszamy obci±¿enia, ale nie zanim jeste¶my w stanie wykonywaæ æwiczenie z dobr± form± i w dobrym tempie.
I jeszcze trik, na "wzmocnienie" w³asnego ³uku do æwiczeñ.
Wystarczy przywi±zaæ jakie¶ gumy do majdana i ci±gn±æ je razem z ciêciw±. Mo¿na siê zdziwiæ, jak bardzo "¶redniowieczn±" formê uzyskamy, je¶li tylko uda nam siê trafiæ z obci±¿eniem w okolice maksimum naszych mo¿liwo¶ci.
Pozdrawiam.
Jest mowa o budowie masy miê¶niowej... przez seriê - ma³o powtórzeñ, du¿e obci±¿enie. To rozumiem.
Ale: jesli komus nie zale¿y na du¿ej masie miêsniowej i wielkich obci±zeniach - np. takich do ³uku 50 kg, tylko raczej na standardowym 25 kg, ale za to z mo¿liwo¶ci± szybkich i wieloktrotnych (200+) powtórzeñ? To jak, takie same æwiczenia, jak wy¿ej, czy na odwrót - mniejsze obci±zenie i wiêcej powtórzeñ?
Witam!!!
S± trzy sposoby na pozyskanie masy miê¶niowej:
1. Du¿o powtózeñ+ ma³e obci±¿enie(dobrze robi podobno na rze¼be cia³a)
2. Ma³o powtórzeñ+ du¿e obci±¿enie(si³a)
3. Nie wiem czy dobrze to okre¶le, ale nazywa siê to trening interwa³owy- szybko daj±cy efekty, ale maj±cy z³y wp³yw na np. stawy. Przyk³adem takiego treningu mo¿e byæ koszykarski Air AlertII
Wszystko to co napisa³em jest "zas³yszane", nie jestem specjalist±, je¶li za³o¿enia s± b³êdne- proszê skorygowaæ :D A najlepszym æwiczeniem dla ³ucznika jest strzelanie :D
W³a¶nie chodzi mi o sposób 1 i 2. Czy nie jest tak, ze sposobem 2 uzyskamy si³ê do jednorazowego z³amania 10 podków na raz, a sposobem 1 do ³amania po jednej pokowie po kolei?
Nie pytam siê bowiem o przyrost masy i ³adny wyglad (mi i tak nic nie pomo¿e), ale o wyniki praktyczne. Nie ukrywam, ¿e bardzij mi zalezy na wielokrotnych powtórzeniach stosunkowo niewielkiej s³iy, czyli np. 200+ razy naci±gn±c 25 kg, a nie 12 razy naci±gn±c 60kg.
Je¶li chodzi o to jakie serie i po ile powtórzeñ i co na jaki typ umiê¶nienia dzia³a.
Dzia³a przede wszystkim specyfika i progresja. Je¶li interesuje ciê naci±ganie ³uku 200 razy to go naci±gaj 200 razy w ramach æwiczeñ. Przynajmniej czasami. Ale moim zdaniem bez krótkich serii z du¿ymi ciê¿arami bêdziesz mia³ wiêksze problemy z podwojeniem naci±gu ³uku, z którego jeste¶ w stanie wystrzeliæ 200 razy. Bez dodatkowych miê¶ni ci siê to po prostu nie uda, a miê¶nie lepiej buduj± krótkie serie.
Je¶li chodzi o t± "straszn± masê", której siê boisz, to spokojna g³owa. Nic takiego ci nie grozi.
Poni¿ej ch³opak z czech, naci±gaj±cy ³uki ponadstufuntowe. On sam wa¿y 130 funtów i jako¶ daje radê.
Hartowane drewno hornbeam, produkcji Pipa Bickerstaffa
Hikora na osage
Proszê zwróciæ szczególn± uwagê na formê. Bardzo mi siê podoba.
Ja sprawdzi³em dzisiaj, ¿e do ucha jestem w stanie doci±gn±æ minimum 35kg, a nie jestem
¿adnym si³aczem. No i jaki¶ ³uk mam od bardzo niedawna. Za nisko siê ocenia³em i strzelanie z ³uku 45kg nie powinno byæ problemem po roku æwiczeñ. A gdybym zacz±³ piêtna¶cie lat temu...
Pozdrawiam.
CYTAT(Adsumus)
1. Du¿o powtózeñ+ ma³e obci±¿enie(dobrze robi podobno na rze¼be cia³a)
2. Ma³o powtórzeñ+ du¿e obci±¿enie(si³a)
CYTAT(Andrzej Rosa)
Ale moim zdaniem bez krótkich serii z du¿ymi ciê¿arami bêdziesz mia³ wiêksze problemy z podwojeniem naci±gu ³uku, z którego jeste¶ w stanie wystrzeliæ 200 razy. Bez dodatkowych miê¶ni ci siê to po prostu nie uda, a miê¶nie lepiej buduj± krótkie serie.
To jak jest w koñcu? :-)
Jak si³a to du¿e obci±zenie i krótkie serie, tak jak napisane
Niezorientowanych mo¿e to trochê myliæ, ale nie jest to a¿ takie z³o¿one.
Jak kto¶ trenuje si³owo i rozbuduje sobie miê¶nie to ten sam ciê¿ar który kiedy¶ by³ du¿y "zrobi siê" ma³y, wiêc bêdzie z nim mo¿na wykonaæ wiêksz± ilo¶æ powtórzeñ.
W drug± stronê te¿ to dzia³a, szczególnie na pocz±tku. Czyli je¶li kto¶ trenuje wytrzyma³o¶ciowo to w jakim¶ stopniu jego si³a równiez wzro¶nie i bêdzie w stanie d¼wign±æ wiêkszy ciê¿ar.
Problem w tym jaki trening bêdzie skuteczniejszy na d³u¿sz± metê. Moim zdaniem (i nie tylko moim) trening si³owy ma "wiêkszy potencja³". Trening si³owy stymuluje rozwój tych w³ókien miê¶niowych, które maj± wiêksze mo¿liwo¶ci dalszego rozwoju.
Czyli bardziej prawdopodobne jest, ¿e trenuj±c si³owo zwiêkszymy swoj± "kondycjê miê¶niow±" ni¿ ¿e trenuj±c wytrzyma³o¶ciowo zwiêkszymy nasz± si³ê.
Optymalny balans pomiêdzy wytrzyma³o¶ci± i si³± bêdzie dla ró¿nych ludzi ró¿ny, oczywi¶cie, choæ pewne podstawy bêd± dla ka¿dego wspólne.
Czyli, warto æwiczyæ si³owo, nawet je¶li naszym celem jest wytrzyma³o¶æ. Je¶li kto¶ znacz±co zwiêkszy³ si³ê to bêdzie w stanie wiêcej razy wystrzeliæ z tego samego ³uku bez zmêczenia. Je¶li, na przyk³ad, kto¶ dorzuci³ 30kg do maksymalnego ciê¿aru jaki jest w stanie wycisn±æ na ³aweczce, to bêdzie w stanie zrobiæ wiêcej pompek.
Tak na boku napiszê mo¿e o tym czego siê dowiedzia³em æi±gn±c te moje gumy doczepione do ³uku. Pierwsze co mnie zdziwi³o, to ¿e ci±gniêcie do ucha jest ³atwiejsze ni¿ doci±ganie ciêciwy do k±cika ust. Niby dalej, ale l¿ej bo silniejsze miê¶nie grzbietu wykonuj± g³ówn± robotê. Drugie, co mnie równie¿ zdziwi³o, ¿e rêka majdanna jest poddawana wiêkszym obci±¿eniom ni¿ rêka ciêciwna. Spodziewa³em siê, ¿e to rêkê ciêciwn± bêdzie trudniej utrzymaæ w zdrowiu, ale w moim przypadku jest odwrotnie, bo odrobinê przesili³em sobie bark majdanny a ciêciwny jest w bardzo dobrej kondycji.
Trzecie wyodrêbniê, bo chyba wa¿ne. Próbowa³em stosowaæ nieco "japoñski" sposób naci±gania ciêciwy, czyli z góry do do³u. Odradzam. Obci±¿enia na bark majdanny s± znaczne i ruszanie nim w tym momencie to nie jest najlepszy pomys³.
No ale je¶li tylko zachowamy minimum zdrowego rozd±dku i nie bêdziemy ignorowaæ informacji jakie wysy³a nam nasze cia³o, to ono siê do rozmaitych obci±¿eñ zaadaptuje. Wystarczy daæ mu szanse i czas na adaptacjê.
Pozdrawiam.
Powiem krótko, najlepszym æwiczeniem dla ³ucznika s± pompki. Ja w sierpniu mia³em k³opot naci±gn±æ Anglika 28kg 4 razy. Z czego ten ostatni to by³a tragedia. Teraz, robi±c pompki, naci±gam go z 60 razy i pewnie wiêcej. ( wiêcej nie dojecha³em bo mi siê wszytkie strza³y skoñczy³y, tj. po³ama³y :D)
pozdrawiam
Mateusz
No, nie bardzo.
Miê¶nie które napinaj± ³uk ci±gn±. Pchanie to niewielki wysi³ek, bo rêka na majdanie jest niemal ca³kowicie wyprostowana.
Tyle ¿e nie u ka¿dego miê¶nie s± najs³abszym ogniwem i mnie na ten przyk³ad ograniczaj± stawy. Przynajmniej na dzisiaj tak jest.
Takie pytanie kontrolne - sk±d wiesz, ¿e pompki ci pomog³y? Przecie¿ jakby¶ ich nie robi³ to po pó³ roku te¿ zrobi³by¶ znacz±ce postêpy.
Pompki rozwijaj± g³ównie "klatê", przednie barki i tricepsy (pectoralis major, anterior deltoid i triceps brachii) a w naci±ganiu ³uku najwiêkszy udzia³ maj± tylne barki i "grzbiet" a w rêkach bicepsy (du¿o tych miê¶ni ale najwa¿niejsze to by by³y rhomboids, latissimus dorsi, posterior deltoid i biceps brachii).
Popmpki siê oczywi¶cie przydaj±, szczególnie na d³u¿sz± metê, bo bilansuj± rozwój miê¶ni wokó³ stawu barkowego. Tzh pompki sa antagonistyczne do naci±gania ciêciwy a bilans musi mniej wiêcej wyj¶æ na zero, bo inaczej s± problemy.
Pozdrawiam.
No mo¿liwe, ¿e to nie pompki mi pomog³y. Ale w tym czasie wrêcz sporadycznie strzela³em z ³uku, wiêc trening na ³uku jest wykluczony. Walka - mo¿e to by³o g³ównym czynnikiem kszt³tujacym moje miê¶nie. No, ale nic prócz pompek nie robi³em. ( brzuszki i przysiady, ale wykluczy³ bym to, gdy¿ te æwiczenia chyba nie kszta³tuja miê¶ni potrzebnych do ³ucznictwa)
A podci±gania na dr±¿ku?
CYTAT(Hamsin1901)
Walka - mo¿e to by³o g³ównym czynnikiem kszt³tujacym moje miê¶nie.
My¶lê ¿e tak. Szermierki nigdy nie æwiczy³em, ale domy¶lam siê ¿e barki i rêce dostaj± zdrowo w ko¶æ. Pompki, w normalnej sytuacji, nie powinny mieæ znacz±cego wp³ywu. Wszelkie przyci±gania, podci±gania i wios³owania bardziej. Choæ oczywi¶cie mog³o siê okazaæ, ¿e to akurat rêka na majdanie nie dawa³a rady, bo niedoæwiczona (pewnie lewa) i pompki jej pomog³y.
Pozdrawiam.
Mo¿liwe... ca³kiem mo¿liwe.
Te¿ siê sie podci±ga³em, nie wios³owa³em, ani przyciaga³em. Dzieki, teraz ju¿ wiem dlaczego naci±gam tego anglika tyle razy
Panowie... Nie my¶lmy o masie miê¶niowej przy strzelaniach - Zbyt du¿e mie¶nie mog± zawadzaæ (Ale s±dze, ¿e niewielu z nas to grozi...).
U¶ci¶laj±c -
Ma³a ilo¶æ powtórzeñ (8-12) przy du¿ym obci±¿eniu (ok. 80% maksymalnego) to pryncypium masowe kulturystyki.
Jeszcze mniejsza ilo¶c powtórzeñ (1-3) przy najwiêkszym obci±¿eniu, to æwiczenia czysto si³owe.
Du¿a ilo¶æ powtórzeñ (25+) przy ma³ym obci±¿eniu to g³ównie rze¼ba mie¶ni i wytrzyma³o¶æ.
Ludziom, którzy chc± zacz±æ u¿ywaæ wiêkszych ciê¿arów, polecam sztangê i trening na mie¶nie obwodu barkowego + grzbiet, a tym, którzy chc± strzelaæ szybciej, przedewszystkim samo strzelanie, ale z ciê¿szych ³uków. Bêdzie to optymalne rozwi±zanie, bowiem unikniecie problemów wynikaj±cych z b³êdów treningowych. Za napiêcie ³uku odpowiada du¿o miê¶ni, zaniedbanie jednego mo¿e was doprowadziæ do bolesnej kontuzji. Powiedzmy, ¿e przy treningów wasze barki swobodnie podnosz± 45kg, ale który¶ z miê¶ni przy ³opatce jest s³abszy. Napiêcie ³uku, lekkie pykniêcie pod ³opatk± i macie jaki¶ miesi±c treningów w plecy, a do ³ó¿ka bêdziecie dochodziæ pogiêci jak precel.
I PODSTAWOWA KWESTIA - ROZGRZEWKA ZAWSZE MUSI BYÆ.
Nie bêdê tak delikatny w s³owach, jak który¶ z przedmówców, ale cz³owiek, który odradza Ci rogrzewkê, argumentuj±c to kontuzjogenno¶ci± i zbêdnym wysi³kiem, bez owijania w bawe³nê, albo jest totalnym leniem, albo zwyk³ym idiot± (Pardon za wyra¿enie). Rozgrzewka - Ta prawid³owa.- Ma w³a¶nie zapobiec kontuzjom, przygotowaæ do wysi³ku. 80% wszystkich kontuzji, jakie ogl±da³em na treningach, to efekt b³êdów w rozgrzewce, lub jej braku. Traktujcie rozgrzewkê powa¿nie, a macie znacznie wiêksz± szan¶e na unikniêcie przykrych zwyrodnieñ w stawach i naci±gniêty/naderwanych/zerwanych ¶ciêgien. Mówiê to z perspektywy trzymiesiêcznej przerwy w treningach na si³owni ze wzglêdu na kontuzjê nadgarstka:(
Pozdrawiam serdecznie.
Witam!!!
Generalnie zgadzam siê z Langusem - najlepszym æwiczeniem fizycznym dla ³uczników jest strzelanie z ³uku. Ale je¶li ju¿ ... - to obiema rêkami podpisujê siê pod tym co napisa³ Ada¶ko z. Piszê to z perespektywy osoby uprawiaj±cej kulturystykê od 6 lat. Po pierwsze ZAWSZE rozgrzewka, po drugie - wmocnienie miêsni obrêczy barkowej + miê¶nie grzbietu. Proponujê poszukaæ æwiczeñ w sieci, jest tego sporo w serwisach kulturystycznych. Co do kwesti ilo¶æ powtórzeñ/ciê¿ar proponujê zastosowaæ zasadê tzw. piramidy. Po 2-3 seriach rozgrzewki robimy 4-6 serii (pocz±tkuj±cy 2-3) w³a¶ciwych, przy czym ka¿d± nastêpn± charakteryzuje mniejsza ilo¶æ powtórzeñ a wiêkszy ciê¿ar. Przyk³ad: 1 seria - 12 powtórzeñ przy ciê¿arze x, 2 seria - 10 powtórzeñ przy ciê¿arze x+2,5kg, 3 seria 8 powtórzeñ przy ciê¿arze x+5kg, 4 seria 6 powtórzeñ - ciê¿ar x+7,5. Minimalna liczba powtórzeñ to 6. Przy tym pamiêtajcie o zachowaniu odpowiedniej techniki. W kulturystyce to jeszcze wiêksza ¶wiêto¶æ ni¿ w ³ucznictwie. Strzelanie ze zbyt ciê¿kiego ³uku z pominiêciem techniki grozi nabyciem nieprawid³owych nawyków, w kulturystyce atak na zbyt du¿y ciê¿ar kosztem prawid³owej techiniki - powa¿n± kontuzj± (szczególnie w przypadku grzbietu i miê¶ni obrêczy barkowej).
Pozdrawiam serdecznie
ps. pierwszy GIF , który zamie¶ci³ Andrzej Rosa - prezentuj±cy wios³owanie ze szytang± do klatki piersiowej. Zdecydowanie odradzam :-). To æwczenie wykonuje siê podci±gaj±c sztangê to brzucha, nigdy do klatki piersiowej. Wtedy maxymalnie obci±¿amy krêgos³up. Je¶li jaki¶ kamikadze jednak siê przy tym uprze - ¿yczê powodzenia.
CYTAT(Corto @ 08:04 14.05.2004)
Niez³± stron± o treningu ³uczniczym jest
http://www.tenzone.u-net.com/Physio/Oczywi¶cie dobrym æwiczeniem jest strzelanie ;) ale nie tylko, si³a jest do¶æ wa¿na, im silniejszy ³ucznik tym stabilniejszy strza³ a miê¶nie nie rozwin± ci siê powy¿ej pewnego punktu je¶li nie zwiêkszysz obci±¿enia, a w koñcu ilu z nas ma 1 (ciê¿szy) ³uk treningowy do budowy kondycji i jeden do strzelania turniejowego? Z w³asnych do¶wiadczeñ mogê tylko stwierdziæ ¿e moja celno¶æ znacznie siê poprawi³a po tym jak przez miesi±c strzela³em z 3kg ciê¿szego ³uku kolegi a potem wróci³em do swojego.
witam,
popieram calkowicie. puscis cieciwy bez strzaly nie polacam w zadnym razie,bo moze sie to skonczyc nawet zlamaniem luku.ale naciaganie cieciwy na sucho polecam,szcegolnie wlasnie przy luku drewnianym -nie tyle jako trening,ale gdy przez jakis czas luku nie uzywacie-pare razy "napompowac" i dopiero strzelac-mniejszy szok dla drewna.
To jak nalezy æwiczyæ zalezy od odej¶cia do ³uæznictwa- czy chce siê postrzelac rekreacyjnie z relatywnie lekkiego ³uku czy tez chce sie strzelaæ z coraz twardszych ³uków, lub oddawaæ setki strza³ów na treningu. W 1 przypadku wystarczy krótka rozgrzewka, natomiast w drugim- NIE WYSTARCZ¡ dowolne æwiczenia si³owe na miesnie " strzelaj±ce". Nalezy zwróciæ baczna uwage na trening ogólnorozwojowy, bo znacz±ce wzmocnienie paru grup miêsni, przy pozostawieniu reszty w stanie " surowym" grozi bardzo powaznymi kontuzjami przy zupe³nie prozaicznych czynno¶ciach, jak noszenie zakupów czy poscielowe figle:) Po prostu mozna samemu siê uszkodzic w³asnymi miêsniami. W kazdym sporcie jest duzo æwiczeñ ogólnorozwojowych, wspomaganych specjastycznymi. Przy strzelaniu z twardych ³uków nale¿y tez zwróciæ uwage na obc±zanie niesymetryczne cia³a- wiec albo cwiczenia korekcyjne, albo strzelanie z " obu stron". Ja przynajmniej tak praktykujê, aktualnie strzelam z longbowa 50 kg i nie chce aby to mogli stwierdziæ archeolodzy na podstawie mojego szkieletu:)
Co do rozgrzewki przed strzelaniem, to jest zawsze przydatna. Tylko trzeba rozgrzaæ odpowiednie partie cia³a. Najpierw przeprowadzamy parê æwiczeñ na podniesienie kr±¿enia krwi np. przysiady, pompki. Pó¼niej rozgrzewamy stawy, a przed samym strzelaniem je¶li by³aby taka mo¿liwo¶æ powinni¶my rozgrzaæ miê¶nie które bior± udzia³ przy strza³ach. I tutaj jest k³opot, bo kto bierze hantle ze sob±. Najlepszym wyj¶ciem jest krótkie strzelanie z ³uku o mniejszej sile, oraz je¶li kto¶ ma to wykorzystanie jaki¶ gum przymocowanych do ko³ka. Po ca³ym strzelaniu mo¿na lekko rozci±gn±æ miê¶nie, ale nigdy przed... Chyba, ¿e ko¶ chce sobie chce zerwaæ miê¶nie lub ¶ciêgna.
Jakie s± najlepsze i podstawowe æwiczenia na dane partie cia³a?
Plecy, biceps: Podci±ganie rozwija je w do¶æ dobry sposób. Przy czym dobrze na plecy dzia³a podci±ganie do klatki w w±skim podchwycie(palce siê stykaj±). Najlepsz± form± na rozwój pleców (najszerszych grzbietu, oraz drobnych miê¶ni stabilizuj±cych) s± wios³owania. Przy czym nie warto nawet zastanawiaæ siê nad wios³owaniem w le¿eniu na ³awce. Oczywi¶cie, efekty jakie¶ bêd±, zw³aszcza u pocz±tkuj±cych. Tylko po co robiæ co¶ co ma przynie¶æ gorsze korzy¶ci? Martwy ci±g tak¿e powinien byæ æwiczony, w koñcu wzmacnia nasz krêgos³up, a zdrowy krêgos³up jest bardzo przydatny przez ca³e ¿ycie(dla pocz±tkuj±cych wznosy tu³owia). Dochodzi uginanie ramion ze sztang±. Gdzie æwiczenia ze sztang± s± lepsze, poniewa¿ na tym etapie nie nale¿y izolowaæ miê¶ni, a zadbaæ o ich szerszy rozwój.
Klatka piersiowa i tricepsy: Wyciskanie sztangi na ³aweczce prostej, lub górnym skosie, to w sumie podstawowe æwiczenie na rozwój klatki, zostaj± przeæwiczone równie¿ tricepsy. Na nie jest ca³a masa æwiczeñ, jednak wyciskania francuskie oraz prostowania ramion w podporze s± chyba najlepsze.
Nogi, barki: Dobrze jest te¿ æwiczyæ nogi, silniejsze nigdy nie zaszkodz±. I teraz pytanie czy æwiczyæ barki? Otó¿ zale¿y jaki bêdzie wcze¶niejszy dobór æwiczeñ. Powinny byæ æwiczone, ale z umiarem, gdy¿ jest to ma³a grupa miê¶niowa i pracuje przy wielu æwiczeniach. Dobrze wykonywane wios³owanie oddzia³uje na tylnie aktony, wyciskanie na przednie, a martwy ci±g praktycznie na wszystkie z czworobocznymi miê¶niami w³±cznie. Normalnie najlepsz± opc± jest wycisk zza g³owy(przy czym opuszczamy sztangê jedynie do czubka g³owy) lub podci±gnie sztangi do brody, gdzie podci±gamy j± jedynie do klatki piersiowej.
Przedstawione we wcze¶niejszym po¶cie opcja z workiem jest dobra, gdy¿ rozwija g³ównie si³ê i pomaga w rozwiniêciu drobnych miê¶ni które s± pomijane przy sztandze. Poprawia tak¿e si³ê chwytu, wiêc jest ona stosowana g³ównie przez glaprelów i strongmanów.
Je¶li chodzi o podstawowe zasady treningu.
1. Rozgrzewka.
2. Ciê¿ar zawsze szybciej podnosimy ni¿ opuszczamy(kontrolowane i powolne opuszczanie).
3. Dbamy o technikê wykonywania danego æwiczenia, jest ona dla naszego bezpieczeñstwa.
4. Nie wykonujemy ¿adnych negatywów gdy to jest nasz pierwszy plan treningowy i nie mamy pó³ roku æwiczeñ za sob±.
5. Nie stosujemy przedzia³u powtórzeñ ni¿szego ni¿ 8-10 je¶li to nasz pierwszy trening(powinno byæ 12-15 powtórzeñ).
6. Na niektóre partie miê¶ni dobrze dzia³a wiêksza ilo¶æ powtórzeñ np. ³ydki- niektórzy mówi±, ¿e dopiero od 20 powtórzeñ mo¿na co¶ tu zdzia³aæ. Jeszcze trzeba sprawdziæ jak reaguje twój organizm. Niektórym dobrze idzie masa przy 14-17 powtórzeniach na barki. Inni nie mog± zdobyæ masy bez treningu który jest treningiem si³owym. Wiêc warto obserwowaæ swój organizm, czy ilo¶æ powtórzeñ jest dobrze dobrana.
7. Dok³adamy co tydzieñ 2,5kg, nie trzeba wiêcej chyba, ¿e kto¶ czuje w sobie wyj±tkow± moc. Przy zbyt szybkim/du¿ym dok³adaniu zastój si³owy mo¿e nast±piæ bardzo szybko.
8. Æwiczy siê do za³amania miê¶niowego, ale NIE Z ZA£AMANIEM jak to niektórzy robi±.
9. Pamiêtaj o odpowiednim oddychaniu przy ka¿dym z æwiczeñ. Np. wyciskanie przy opuszczaniu wdech i przy wyciskaniu wydech.
10. Wszystkie ogólnorozwojowe i si³owe treningi, oraz osoby z ma³ym sta¿em powinny stosowaæ trening na wolnych ciê¿arach i przede wszystkim na sztandze.
11. Je¶li s³abo ci idzie trening, je¶li chodzi o si³ê/masê mo¿e to oznaczaæ przetrenowanie(szczególnie je¶li æwiczysz nim d³u¿ej ni¿ 2 miesi±ce bez przerwy), wtedy musisz sobie zrobiæ odpoczynek od planu który by³ zapewne zbyt ostry dla ciebie na 2tygodnie lub 1 tydzieñ i 1 tydzieñ treningu regeneracyjnego.
12. Je¶li dana partia s³abo posz³a podczas ca³ego planu, mog³e¶ te¿ t± partie katowaæ w nadziei, ¿e to znêcanie siê nad ni± pobudzi j± do rozwoju. Mog³e¶ te¿ (o ile to mo¿liwe) trenowaæ j± zbyt s³abo w stosunku do innych lub masz (co jest bardziej mo¿liwe) gorsze predyspozycje do rozwoju si³y/masy w danej partii.
Obawy zwi±zane z treningiem.
1. Skoro bêdzie tak du¿a ilo¶æ powtórzeñ, to bêdzie trening na masê, a ja chce byæ tylko silny, a nie wygl±daæ jak koks. Nie, nie bêdziesz tak wygl±da³ je¶li nie bêdziesz dba³ o odpowiedni± dietê. Oczywi¶cie nast±pi przyrost masy miê¶niowej, ale nie bêdzie on du¿y. Je¶li kto¶ bêdzie mia³ dietê zbyt ubog± i po dodaniu æwiczeñ znajdzie siê ujemny bilans kaloryczny to zacznie on chudn±æ i po pewnym czasie nast±pi zahamowanie wzrostu si³y. Wszystko zale¿y od zastosowanego bilansu kalorii.
Po drugie, nie tak ³atwo jest nabraæ tyle miê¶ni, ¿eby by³o trudno strzelaæ z ³uku. Pierwsze 2,5cm mo¿na wypracowaæ przy diecie i treningu w 2 miesi±ce. Pó¼niej idzie z górki 2cm, 1,5cm itd. Jedni maj± wiêkszy przyrost(dobra dieta, trening i wysoki wzrost) inni mniejszy, ale to i tak szybko spada im d³u¿ej siê trenuje. Wiêc nie wiem czy te 5cm bêdzie stanowi³o tak± przeszkodê.
2. Ale przecie¿ 10-15 to zbyt du¿a ilo¶æ powtórzeñ. Przecie¿ skoro zaczynasz trenowaæ to powiniene¶ wiedzieæ, ¿e twoje miê¶nie i ¶ciêgna nie s± jeszcze przystosowane do ciê¿kiej pracy. Zapewne po pierwszych treningach bêdziesz odczuwa³ bóle w miê¶niach tzw. zakwasy. Oczywi¶cie to kwas mlekowy jak sobie ka¿dy pomy¶li. Tylko, ¿e kwas jest usuwany w 2h po treningu. Ból który trwa d³u¿ej jest spowodowany mikrourazami miê¶ni. Miê¶nie zostaj± uszkodzone po treningu i pó¼niej odbudowuj± siê silniejsze i mocniejsze. Im wiêksze ciê¿ary tym wiêksze uszkodzenia id± w parze, dlatego trening si³owy nie jest polecany od razu. Przy ogólnorozwojówce jest konieczna du¿a liczba powtórzeñ, chyba, ¿e chcesz siê nabawiæ kontuzji.
3. Konieczna jest progresja ciê¿aru, bez niej nie bêdzie postêpów. Postêpy bêd± tak¿e gdy siê bêdzie æwiczy³o sta³ym ciê¿arem. Wystarczy dok³adaæ co tydzieñ lub co trening(zale¿nie od planu) dodatkowe 2,5kg.
4. Wybra³em æwiczenia na si³ê i zaczynam jutro taki plan. To dobrze, tylko nie zapomnij o ogólnorozwojówce. Dlaczego? Bo jej zadaniem jest przygotowanie miê¶ni, stawów, ¶ciêgien oraz ca³ego cia³a na wysi³ek który czeka ciê pó¼niej, a bêdzie on du¿o wiêkszy. Je¶li to ciê nie przekona³o, to przy niej nauczysz siê poprawnego technicznie wykonywania æwiczeñ. Chyba nikt nie chce nara¿aæ swojego zdrowia? Æwiczenia takie jak martwy ci±g, wios³owania, wyciskanie zza g³owy lub wyciskanie s± bezpieczne je¶li siê je poprawnie wykonuje. Im bardziej z³o¿one æwiczenie, tym przydatniejsze, ale i tym bardziej niebezpieczne je¶li kto¶ je wykonuje bez znajomo¶ci techniki i z du¿ym ciê¿arem.
To jaki trening na pocz±tek?
Rozgrzewka najpierw podniesienie kr±¿enia, rowerek/przysiady/pompki.
Rozgrzewanie stawów. Wszystkie stawy od barków po kolana i nadgarstki. Jak kto¶ siê uprze to mo¿e rozgrzaæ kostki i kark.
1-2 serie rozgrzewkowe przed ka¿dym æwiczeniem(oczywi¶cie nie gdy jest to æwiczenie podobne np. wycisk na skosie i na p³askiej).
Trening:
-wyciskanie sztangi na ³awce p³askiej 3s 12-15p
-wyciskanie na barki 3s 15-20p
-przysiady 3s 12-15p
-wios³owanie 2s 12-15p
-martwy ci±g 2s max
-wspiêcia na palce z hantlami 2s 15-25p
-uginanie sztang± ³aman± stoj±c 2s 12-15p
-prostowanie ramienia w opadzie 2s 12-15p
-sk³ony na ³awce sko¶nej 2s max
Przerwy powinny wynosiæ ok. 1-1,5min. Po prostu powiniene¶ odpocz±æ na tyle , ¿eby poprawnie wykonaæ nastêpn± serie.
Trening mo¿na wykonywaæ 3x tydzieñ od jednego obwodu i powoli dok³adaæ po serii(jednym obwodzie) na wszystkie æwiczenia co dwa tygodnie. Jest jeszcze inna opcja, wykonywaæ go tak jak s± rozpisane serie 2x tydzieñ i po 6 tygodniach dodaæ trzeci dzieñ. Czyli mamy taki Pon-czwartek lub taki Pon-¶roda-pi±tek rozk³ad dni treningowych. Odstêpy s± potrzebne do regeneracji. Trening ten powinien potrwaæ 2 miesi±ce, po czym nale¿y go zmieniæ na konkretny plan.
Skoñczy³em i jestem po regeneracji, co dalej?
Po tygodniu-dwóch przerwy od ogólnorozwojówki przystêpujemy do w³a¶ciwego planu, który mo¿e byæ na si³ê ilo¶æ serii 8-10.
Rozgrzewka jak wcze¶niej.
Push/Pull :
Push
Klata, barki, triceps.
- wyciskanie sztangi na skosie x3
- wyciskanie sztangi p³asko x3 lub x2 je¶li kto¶ nie daje rady
- wyciskanie z przodu x4
- wyciskanie francuskie/prostowanie ramienia x3
Pull
Plecy, biceps, nogi-je¶li kto¶ chce to przysiady x4- na pocz±tku, ³ydki wspiêcia na palce x3 na koniec
- podci±ganie na dr±¿ku szerokim nachwytem x3
- wios³owanie sztang± x4
- martwy ci±g x3
- uginanie ramion stoj±c x3
Przerwy powy¿ej 2min, podchodzimy do ciê¿aru gdy czujemy siê wypoczêci, ale nie mo¿e trwaæ przerwa za d³ugo by nie ostygn±æ. W nietreningowe 2-3 razy na tydzieñ brzuch. Miê¶nie brzucha pomagaj± stabilizowaæ krêgos³up np. podczas siedzenia przy komputerze i podczas podnoszenia du¿ych ciê¿arów zapobiegaj± przepuklinie(si³a=du¿e ciê¿ary).
Wykonywany:
Pon Push
¦roda Pull
Pi±tek Push
weekend wolny
Nastêpny tydzieñ
Pon Pull
Sroda Push
Pi±tek Pull
weekend wolny itd.
Lub czysto si³owy, podobna zasada do push and pull:
Najwa¿niejsza jest rozgrzewka ze wzglêdu na ciê¿ary.
Gryf 1x10
35% zamierzonego ciê¿aru 1x7
50-55% 1x7
70% 1x7
Po zarzucie jest organizm solidnie rozgrzany, wiêc do pozosta³ych rozgrzewamy siê w 2 seriach.
- æwiczenie/2 serie x /5 powtórzeñ
Trening A
- wyciskanie 3x5
- zarzut z przysiadem i wycisk 2x5
- martwy ci±g 1x5
- podci±ganie (je¶li kto¶ chce) 2x7
Trening B
- wycisk w±sko 1x5
- zarzut z przysiadem i wycisk 2x5
- wios³owanie 3x5
- martwy ci±g na prostych nogach 1x5
- pompki ty³em(je¶li kto¶ chce) 2x7
Wykonywany:
Pon A
¦roda B
Pi±tek A
weekend wolny
Nastêpny tydzieñ
Pon B
Sroda A
Pi±tek B
weekend wolny itd.
Przerwy powy¿ej 2min, podchodzimy do ciê¿aru gdy czujemy siê wypoczêci, ale nie mo¿e trwaæ przerwa za d³ugo by nie ostygn±æ.
Pewnie i tak nie dopisa³em tutaj wielu rzeczy, ale my¶lê, ¿e zosta³y zawarte pewne podstawy.
No tak, przeczyta³em wszystko. fakt, pompeczki pomagaja na "klate" i bocepsy. nawet fajnie to wygl±da, ale ja chcia³bym jakie¶ konkretne æwiczenia na miesnie pleców. podobno, tak s³ysza³em, dobre jest sci±ganie ³opatek do siebie lez±c na jakims krzese³ku, pufie, maj±c rêcê w zwisie z hantelkami w rêkach:) Chyba przyda³yby mi siê æwiczenia na miê¶nie przedramenia, barków, poniewa¿ rêka, któr± trzymam ³uk po treningu mnie pobolewa, nadgarstek równie¿. Mo¿e dzieje siê tak dlatego, ¿e trochê pomijam rozgrzewkê nadgarstków, chocia¿ g³ebiej sie zastanawiajac, to przeciez one sa dosc mocno obciazone... Sam przekona³em siê równie¿, ¿e nogi te¿ trzeba rozgrzaæ trochê, bo jak siê d³ugo strzela, to potrafi± z³apaæ skurcze, albo co¶ boli. Ja zawsze przed treningiem robie ogólnorozwojówkê, przywi±zuj±c du¿± wagê do pleców i r±k. A i szyja, hehe, jak siê ¿le u³o¿ysz, to moze ci cos strzykn±c. Ja tak kiedy¶ mia³em, to przez pol treningu nie moglem strzelac:( a wiêc rozgrzewka jest wa¿na:)
Co do tego to chyba nikt siê z tob± k³óciæ nie bêdzie
Jakie¶ æwiczenia na barki i grzebiet w domu bez sprzêtu? I co¶ na uelastycznienie krêgos³upa?
CYTAT(TyberiuszKlaudiusz @ 10:05 18.03.2015)
Jakie¶ æwiczenia na barki i grzebiet w domu bez sprzêtu? I co¶ na uelastycznienie krêgos³upa?
Proszê bardzo:
link
Haha nie wiedzia³em ¿e co¶ takiego istnieje
Ja siê pytam powa¿nie bo nie chodzi mi tu o korygowanie skoliozy... Jaki trening si³owy dla ³ucznika? Bez sprzêcicha.
Te¿ przechodzi³em ten etap, trzeba poæwiczyæ aby polepszyæ miê¶nie. Mam do dyspozycji si³owniê a nawet dwie (w dom i w pracy), kupi³em nawet ekspander gumê ale nigdy nie by³em jako¶ fanem nudnych powtarzalnych æwiczeñ. Po kilku latach strzelania stwierdzam stanowczo, ¿e najlepszym æwiczeniem wzmacniaj±cym jest samo strzelanie z ³uku. W ten sposób za³atwiamy dwie sprawy, miê¶nie i technikê ³ucznicz±
Strzelam z 30 kg ³uku wiêc np miesi±c olewania strzelania i od razu czuje ró¿nicê przy strzelaniu.
Je¶li kto¶ naprawdê powa¿nie chce poprawiæ miê¶nie i technikê to nie si³ownia tylko ³uk, strza³y i strzelanie. Oczywi¶cie mo¿na a nawet trzeba to strzelanie urozmaicaæ poprzez zmiany pozycji ³uczniczych oraz zmiany celi.
Zgadzam siê w pe³ni z Braciszkiem - ale jak kto m³ody i MUSI - wios³owanie na ³odzi êdkarskiej lub trena¿er do wios³owania ale nie z chwytem przed sibie tylko szerokorozstawnym ( o takie trudniej) i duzo p³ywania spokojnego- nie sylem wyczynowym
TyberiuszKlaudiusz, bior±c pod uwagê, ¿e masz mo¿e z 13 lat to po prostu zadbaj o dobr± ogólnorozwojówkê. Na specjalistyczny trening si³owy je¶li bêdziesz mia³ ochotê to przyjdzie czas ;) Pamiêtaj, ¿e ³uk masz dobraæ pod siebie, a nie siebie urabiaæ pod ³uk. Je¿eli masz sprzêt, który sprawia Ci trudno¶ci w strzelaniu to go zmieñ na l¿ejszy. Nie ma co z siebie robiæ Rambo.
CYTAT
Po kilku latach strzelania stwierdzam stanowczo, ¿e najlepszym æwiczeniem wzmacniaj±cym jest samo strzelanie z ³uku. W ten sposób za³atwiamy dwie sprawy, miê¶nie i technikê ³ucznicz±
Wszystko zale¿y od tego kto co lubi. Wg mnie przygotowanie fizyczne jest wa¿ne, szczególnie na d³ugiej ¶cie¿ce 3D czy Field albo na zawodach tradycyjnych gdzie oddajesz te ok 200 strza³ów. Utrzymanie skupienia na sam koniec zawodów ³atwiej przychodzi gdy cz³owiek jest mniej zmêczony i nie sapie ;) Poza tym przygotowanie si³owe pe³ni te¿ rolê prewencji przed urazami, które s± do¶æ upierdliwe w ³ucznictwie.
Piwo dla braciszka!
Tak samo jak najlepszym sposobem przygotowania organizmu do walki w zbroi jest... walka w zbroi. Tak jak najlepiej siê nauczysz walki mieczem poprzez... walkê mieczem. Tak samo z ³ukiem. Niby truizm, a i tak trochê zajmuje zanim cz³owiek do tego dojdzie.
Tak¿e TyberiuszuKlaudiuszu, ¿adne æwiczenia nie bêd± tak skuteczne jak samo strzelanie z ³uku. Jednak ze wzglêdów zdrowotnych nie mo¿na przesadzaæ (zw³aszcza je¶li organizm jest m³ody i jeszcze nie uformowa³ siê). ¯eby nie by³o - æwiczenia ogólnorozwojowe s± równie¿ wa¿ne i nie nale¿y ich zaniedbywaæ.
Dziêku ju¿ wiêcej nie piszcie bo ju¿ mam nauczyciela i wiem co mam robiæ :P
CYTAT(Adsumus @ 22:07 23.03.2015)
TyberiuszKlaudiusz, bior±c pod uwagê, ¿e masz mo¿e z 13 lat to po prostu zadbaj o dobr± ogólnorozwojówkê. Na specjalistyczny trening si³owy je¶li bêdziesz mia³ ochotê to przyjdzie czas ;) Pamiêtaj, ¿e ³uk masz dobraæ pod siebie, a nie siebie urabiaæ pod ³uk. Je¿eli masz sprzêt, który sprawia Ci trudno¶ci w strzelaniu to go zmieñ na l¿ejszy. Nie ma co z siebie robiæ Rambo.
CYTAT
Po kilku latach strzelania stwierdzam stanowczo, ¿e najlepszym æwiczeniem wzmacniaj±cym jest samo strzelanie z ³uku. W ten sposób za³atwiamy dwie sprawy, miê¶nie i technikê ³ucznicz±
Wszystko zale¿y od tego kto co lubi. Wg mnie przygotowanie fizyczne jest wa¿ne, szczególnie na d³ugiej ¶cie¿ce 3D czy Field albo na zawodach tradycyjnych gdzie oddajesz te ok 200 strza³ów. Utrzymanie skupienia na sam koniec zawodów ³atwiej przychodzi gdy cz³owiek jest mniej zmêczony i nie sapie ;) Poza tym przygotowanie si³owe pe³ni te¿ rolê prewencji przed urazami, które s± do¶æ upierdliwe w ³ucznictwie.
Sk±d taki pomys³, ¿e mam 13 lat?
Styl w jakim objawi³e¶ siê na forum jest do¶æ infantylny
Masa tematów, du¿o wykrzykników etc.
Pozdrawiam
Zale¿y jakie podej¶cie do ³ucznictwa, jak chcesz sobie raz w tyg postrzelaæ rekreacyjnie w niedzielê z lekkiego ³uku to nic nie trzeba robiæ. Jak podchodzisz powa¿nie to ju¿ inaczej trzeba. Ja w sezonie mam 5 treningów tygodniowo zazwyczaj 2 si³ownia 2 ³uczniczy 1 wydolno¶ciowy. Przy du¿ych ilo¶ciach strza³ów si³ownia chroni przed kontuzjami a kondycja przydaje siê w czasie d³ugich turniejów
Polecam gumê rehabilitacyjn±. Daje niez³y wycisk :D