Czy istnia³ w XIII wieku bechter w którym metalowe blaszki by³yby doczepiane na kolczugê a nie zamiast jej czê¶ci?
Pozdrawaim
W XIIIw bechter raczej jeszcze nie istnia³.
Acha to wszystko jasne. Dziêki za pomoc.
Pozdrawiam
Hmm, pozwole sobe nie zgodziæ siê. Bechtery w XIII wieku istnia³y, co prawda nie w Polsce, ale w Persji ju¿ tak (jak wiadomo przysz³y ze wschodu). W Polsce pierwsze wzmianki pojawi³y siê w XIVw., a pierwszy zachowany egzemplarz jest z wieku XVI. Natomiast blaszki doczepiane na koczudze to nie jest bechter. S± to po prostu wzmocnienia. Mog³y wystêpowaæ, jest to nawet prawdopodobne, ale ¼ród³a tego nie podaj±.
Czy mozesz cos wiecej powiedziec o tym wzmiankach nt bechteru w polsce w XIVw?? Kto ich uzywal i jak takie bechtery wtedy wygladaly, tak samo jak nasz slawetny bechter poznanski ??
Pozdrawiam.
Witam
Je¶li ¼ród³a nie podaj±, ¿e blaszki by³y doczepiane, to na jakiej podstawie mo¿na uznaæ to za prawdopodobne??
Pozdrawiam
Dacron: ¯eby podaæ dok³adnie ¿ród³a musia³bym poszperaæ i sobie przypomnieæ - niestety pamiêæ bywa zawodna. Bechtery wygl±da³y podobnie do poznañskiego (mo¿e nie by³y tak odstrzelone
), bo z za³o¿enia s± kolczo-p³ytkowe z pionowymi rzêdami p³ytek i du¿o siê tutaj nie wymy¶li. A u¿ywali ich zapewne bogaci je¼d¼cy
.
Owen: Doczepiane blaszki by³y u¿ywane, ale nie ma ¿adnego przyk³adu konkretnej zbroi. W ¼ród³ach wystêpuje raczej ogólnie "pancerz". A dlaczego mo¿na to uznaæ za prawdopodobne? Bo jest to prosty, szybki i stosunkowo tani sposób na upgrade'owanie kolczugi. I znacznie poprawiaj±cy ochronê.
Pozdrawiam.
Witam
Generalnie spoko. Ale wiesz tak upgradeowaæ mo¿emy sobie ró¿ne rzeczy, po to aby by³y lepsze/fajniejsze, ale my tutaj zajmujemy siê chyba rekonstrukcj±.
Pozdrawiam
Co fakt to fakt. Ale akurat ten typ wzmacniania kolczugi by³ stosowany. Dla pewno¶ci przed chwil± konsultowa³em siê z qmplem - doktorantem mediewistyki na UAMie, który potwierdzi³ historyczno¶æ.
Hej
Je¶li masz poparcie na t± tezê to zapodaj jakie¶ dowody, bo to ciekawa sprawa. Ale je¶li masz tylko poparcie kumpla doktora któremu "siê tak wydaje" to nadal nic to nie zmienia.
Pozdrawiam
CYTAT(Avare)
Hmm, pozwole sobe nie zgodziæ siê. Bechtery w XIII wieku istnia³y, co prawda nie w Polsce, ale w Persji ju¿ tak (jak wiadomo przysz³y ze wschodu). W Polsce pierwsze wzmianki pojawi³y siê w XIVw., a pierwszy zachowany egzemplarz jest z wieku XVI. Natomiast blaszki doczepiane na koczudze to nie jest bechter. S± to po prostu wzmocnienia. Mog³y wystêpowaæ, jest to nawet prawdopodobne, ale ¼ród³a tego nie podaj±.
Jakikolwiek dowód na to poproszê, tylko, b³agam, nie kumpla z mediewistyki.
Pierwsze bechtery jakie mo¿emy potwierdziæ u nas to XVIw.
W Persji w XIVw - nie znam ani jednego pretekstu do lokalizwoania tam bechtera.
Pod Uralem z XIVw znalezionno dosyc prymitywne elementy p³ytek ³±czonych kó³kami, nie podobne do bechtera jednak.
czyzbys mowil o czyms takim tylko nawet z mniejsza iloscia plytek ?
http://www.armouronline.com/var/storage/va...x750_204105.jpg
pozdrawiam
Ksi±¿ka "Miecznicy kontra p³atnerze" - jest tam opis warega (okolice X wieku), który ma kolczugê sznurowan± z przodu, a na piersi p³yty, bok tak na oko 20-30cm. O ile autor nie zwymy¶la³ (ksi±¿ka wydaje mi siê nie zawieraæ b³êdów - przynajmniej siê ich nie doszuka³em). To mo¿e to Wam w czym¶ pomo¿e...
Pozdro.
Witam
To nie jest zbyt naukowa publikacja
Pozdrawiam
ps ale podrzuæ ten rysunek mo¿emy na jego temat porozmawiaæ
Ech...
Straszny ten Sienkiewicz, teraz to i Rzymian ubior± w bechtery.
Panowie, bardzo proszê, co tam proszê, b³agam o ostro¿niejszy dobór ¼róde³.
Z ca³ym szacunkiem dla autorów.
Witam!
Oto rysunek o który prosi³ Owen. Mam nadzieje ¿e nikt nie bêdzie siê szarpa³ o prawa autorskie
Obok rysunku widnieje napis:
" Wareg ruski z 1100 r.
(...)
T³ów ochrania pancerz kolczy, rozciêty z przodu, wzmocniony dodatkowymi p³ytami ¿elaznymi, wi±zany z przodu na rzemienie. "
Ja siê nie wypowiadam na ten temat poniewa¿ widze to po raz pierwszy i po prostu nie mam pojêcia czy mrok czy nie.
Niech podyskutuj± znawcy
Pozdro.
Witam
Có¿ dla mnie jest to mocno podejrzane.
Generalnie obrazek jest oki, do szczegó³ów mozna by siê przyczepiaæ. He³m jest mocno dziwn± mieszank±. No i ten bechter mnie absolutnie nie przekonuje dopóki nie bêdzie odwo³ania do ikonografii czy wykopaliska.
Pozdrawiam
Witam.
Wydaje mi siê, czy rzeczywi¶cie s±siad tego warega trzyma tarczê trójk±tn± z umbem?
Pozdr
Boran
pees. przepraszam za off-topic, ale tak mnie to zafrapowa³o, ¿e siê nie mog³em powstrzymaæ
Witam
To chyba taki póxniejszy mniejszy migda³, a go¶æ to pewnie jaki¶ Norman.
Pozdarwiam
Zgadza siê Owen - jest to taki jaki¶ krótki-pó¼ny migda³, i rzeczywi¶cie ma umbo. Go¶æ po lewej to norman - wyci±³em go bo obrazek siê nie mie¶ci³
Poza tym nie o niego chodzi³o. Autor w ksi±¿ce raczej opiera³ siê na wykopkach, wiêc trzeba by go by³o zapytaæ o te p³yty, tylko nie mam maila
Pozdro.
facet na rysunku nie ma bechteru tylko kolczuge wzmocniona plytkami,
proto-bechtery istnialy na terenach Rusi dosyc wczesnie,
oto przyklad czegos takiego z ok 7 w,moze 8
nie jest to jednak bechter w pelni tego slowa znaczeniu,
Witam nie czytam do koñca tego postu bo mi sie nie chce ale my¶le ¿e w Persji by³y uzywane takie kolczugi z p³ytkami i nazywa³y sie JUSZMANY albo JASZMANY
CYTAT(KENDZIOR)
Witam nie czytam do koñca tego postu bo mi sie nie chce...
CYTAT(KENDZIOR)
...ale my¶le ¿e w Persji by³y uzywane takie kolczugi z p³ytkami i nazywa³y sie JUSZMANY albo JASZMANY
Owsy³am Ciê wiêc drogi KENDZIORze do lektury W. Kwa¶niewicza "Leksykon Dawnego Uzbrojenia Ochronnego". Mo¿e w ten sposób zrozumiesz na czym polega owa ró¿nica...
Pozdrawiam
Nieczarze, masz mo¿e info dotycz±ce takich wynalzków technologicznych dwa wieki pó¼niej - tzn. czy model ³±czenia na kó³ka/drut by³ powielany, czy gdzie¶ mu siê zaginê³o?
Nie jest to przy tym to samo co Gorelik datuje na XIVw? Bo od rosyjskiego datowania mozna dostaæ nerwicy. :-)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.