Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak to w koncu z tymi nogawicami kolczymi...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
... w latach 1200-1220.

Do niedawba bylem przekonany, ze je zakladano do kazdej walki, byly juz wowczas rurowate przewaznie, mialy stopy.

A tu nagle bach - i opinie, ze byly zakladane tylko do walki konnej i nie zawsze mialy stopy.

I badz tu madry:( Moze Wy jestescie madrzy i cos wiecie na ten temat?

Polecam sie uwadze,
Wesoly Bryan
Dentysta
Witam,
Przy³±czam siê do pytania Bryana: Panowie Eksperci, jak to by³o z tymi nogawicami?
Sprawa wa¿na, bo nogawice ciê¿kie i za d³ugo siê w nich nie poskacze.

I pytanie uzupe³niaj±ce: a gdyby jednak rymcerze nie zak³adali nogawic kolczych do walki pieszej, to czy kto¶ zna historyczny i skuteczny patent chroni±cy zewnêtrzn± stronê kolana, datowany na okres wspomniany przez Bryana (tj. 1200-1220). Zak³adam, ¿e pikowane krótkie gatki do ok. kolan, z metalowymi miskami kolanowymi, zak³adane na w³a¶ciowe nogawice pikowane, s± wynalazkiem nieco pó¼niejszym?

Pozdrawiam
Dentysta
Damian
Brayanie, znalaz³em co¶ takiego. Nie mam dok³adnego datowania ani pochodzenia tego rysunku dunno.gif - mo¿e kto¶ pomo¿e go "umiejscowiæ" - jedyny opis, ¿e jest on z XI w. - budzi moje w±tpliwo¶c,i bo moim zdaniem to co widaæ jest raczej pó¼niejsze.
Moich prywatnych opinii na temat nogwic kolczych w stylu "wydaje mi siê ..." i "jest logiczne, ¿e ..." nie bêdê zamieszcza³ bo s± "niehistoryczne" crazy.gif
Sam nie bardzo widzê powodów dla których mianoby je specjalnie ¶ciagaæ. My¶lê oczywi¶cie o warunkach bojowych a nie turniejach.
Pozdrawiam,
KhaToo
A ja hbym sie chêtnie dowiedzia³ czego¶ an ten temat tylko, ¿e w okresie trzeciej krucjaty.
Wotawa
Co jaki¶ czas jaki¶ odkrywca (na razie nie wiemy kto) wpada na jeden obrazek i na podstawie tego zakazuje albo koloru ¿ó³tego w strojach (jak leci), br±zowago, bo podobno za drogi, albo nogawic kolczych, albo czego¶ tam jeszcze. Jest to te¿ czasem co¶ w rodzaju "g³uchego telefonu", w którym pierwotna wiadomo¶æ zostaje mocno zmieniona w czasie swej podró¿y.
Czasem, podejrzewam, s± to "podpuchy" robione "pour la hec".

Jest zbyt wiele przedstawieñ nogawic kolczych, w ró¿nych sytuacjach, by sie przejmowaæ. Ktos siê po prostu niepotrzebnie rozpêdzi³. W zasadzie w niemal ka¿dej ksi±¿ce z reprodukcjami znajdziemy potwierdzenie, ¿e mo¿na i ¿e spoko.

W pocz±tkach XIIIw w Polsce, nie znajduje za to potwierdzeñ kilku innych rzeczy powszechnie wystepuj±cych ju¿ na zachodzie. Ale te¿ bym wola³ sprawdzic lepiej zanim zacznê co¶ kombinowaæ na ten temat.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.