Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [porady] Jak uratowaæ sple¶nia³y namiot?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Anna Wojciechowska
Pomocy!!! Namiot sple¶nia³, a dokladnie teraz wygl±da jak kremowy potwór z du¿ymi szarymi plamami, które wygl±daj± równie potwornie tears.gif .
Czy mo¿na to jako¶ usun±æ?
Czy materia³ siê przez tê ple¶ñ nie os³abi?
Czy farbowanie namiotu co¶ da?
Bêdê d¼wiêczna za wszelkie informacje

pozdrawiam
Anca
Jarek Przyby³o
Mo¿e by tym plamo dorysowaæ jakie¶ bu¼ki , oczka itp. A powa¿nie, po pierwsze wysuszyæ , potem spróbowaæ te miejsce wyszorowaæ z jakim¶ detergentem. Je¶li by³ impregnowany to chyba konieczna bêdzie powtórka procesu. Wszelkie próby zrobic na jakim¶ ma³ym fragmencie.

Pa
£ukasz P
Moje skromne do¶wiadczenia podpowiadaj± mi jednak, ¿e ple¶ni z namiotu siê nie da usun±æ. Choæ mój namiot mia³ gumowe elementy ( to nie by³ namiot historyczny) i nie nadawa³ siê do gotowania.
Je¶³i jest to namiot bawe³niany mo¿na spróbowaæ gotowaæ.

To takie moje skromne przemy¶lenia

Pozdrawiam
Ania ¯uk
Co zrobi³ nasz namiot?? anger.gif po I³¿y tak?? No ³adnie......... face4.gif
Woo
Mo¿na daæ siê grzybkom rozwijaæ - bêdzie miêkko i ciep³o... smile.gif
Horhe
A tak na serio to musisz wypraæ b±d¼ wyszorowaæ ten namiot,wysuszyæ go i rozbiæ.
Koniecznie trzeba sprawdziæ wytrzyma³o¶æ materia³u w miejscach tych plamek. Je¿eli wciskaj±c mocno palec wyskoczy Ci dziura,to musisz na to ponaszywaæ ³atki. Hehe w³a¶nie my to teraz robimy z namiotem napoleoñskim,bo kto¶ po biwaku w Lipsku nie raczy³ go wysuszyæ. Wygl±da jakby go przeszy³ grad kul kartaczowych bum.gif
Jak ju¿ go po³atasz,tzn. jak bêdziesz musia³a,to go porz±dnie zaimpregnuj,no i po kazdym biwaku nim go zlozysz,to poczekaj az rosa wyschnie,albo po powrocie do domu wywies i wysusz,no i najwazniejsze przechowuj w suchym i przewiewnym miejscu,nigdy na ziemi/betonie!! shocked.gif
Ludka
Witam!

Sa jakies srodki plesnio, grzybobojcze. Na sto procent jednak oslabia tkanine. Sproboj tez zapytac w palnii chemicznej, tylko jakiejs dobrej, moze oni to moga wyczyscic.

Ludka Excalibur
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.